גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זו סירת מרוץ": מנהל ההשקעות הבכיר שמספק ההצצה לתעשיית קרנות הגידור

רונן מטמון הוא אחת הדמויות הבולטות בשוק ההון הישראלי עם ניסיון של יותר מ־20 שנה בניהול השקעות, גם בגופים מוסדיים וגם בקרן הגידור שהקים, טוטאל קפיטל ● בראיון לפודקאסט כוחות השוק של גלובס הוא חושף את שיטת ההשקעה שלו, מניות בפורטפוליו, צופה שתל אביב תעקוף את וול סטריט גם השנה, ומשוכנע: "הימים הטובים ביותר של המשק הישראלי עוד לפנינו"

רונן מטמון, מנכ''ל טוטאל קפיטל / צילום: Nicky westphal
רונן מטמון, מנכ''ל טוטאל קפיטל / צילום: Nicky westphal

 

"בגוף מוסדי אתה משיט יאכטה. כל תנועה מחושבת, מתוכננת, עם המון רגולציה. בקרן גידור אתה משיט סירת מרוץ. אתה חייב להיות זריז, גמיש, מסוגל להגיב במהירות להזדמנויות". כך מספר רונן מטמון (49), מהדמויות הבולטות בשוק ההון הישראלי.

כוחות השוק | מה חושב מנכ"ל הבורסה על הטרנד הלוהט של המשקיעים, ולמה הוא כועס על הממשלה
כוחות השוק | איפה כדאי לשים את הכסף בשנה הקרובה? התחזית של אמיר איל  

מטמון מכיר מקרוב את שני צידי המתרס. הוא בעל ניסיון של מעל 20 שנה הן בניהול השקעות מוסדי והן בניהול קרן גידור. הוא היה מנכ"ל הראל קרנות נאמנות, משם עבר לאקסלנס גמל ופנסיה בתור מנהל השקעות ראשי ובשנים האחרונות הקים ומנהל את קרן הגידור טוטאל קפיטל. בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, הוא מספר על ההבדלים בין ניהול השקעות מוסדי לקרן גידור, חושף את השקעות המפתח שלו, ומסביר מדוע הוא אופטימי במיוחד לגבי עתיד המשק הישראלי.

 

"אצבע על הדופק"

"קרנות גידור מיועדות ללקוחות כשירים בלבד. יש סט כללים המגדיר מהו לקוח כשיר, אבל באופן כללי מדובר באנשים פרטיים או גופים מוסדיים בעלי הון עצמי גבוה ויכולת השקעה משמעותית. אני חושב שזה מוצדק, כי מדובר בהשקעות מורכבות יותר הדורשות הבנה פיננסית מעמיקה", הוא אומר. "אנחנו צריכים כל הזמן להיות עם האצבע על הדופק, לספק תוצאות ברמה שנתית וברמה חודשית. זה מאתגר, כי אנו גובים דמי ניהול ודמי הצלחה, וכדי לייצר תשואות טובות יותר מהמדדים, אנחנו צריכים לעבוד הרבה יותר קשה ולחשוב מחוץ לקופסה".

תוכל לספר קצת על המודל הכלכלי, דמי ניהול ודמי הצלחה?
"באופן כללי ומבלי להתייחס לתנאי הקרן בניהולי, דמי הניהול בקרנות גידור דומים לאלו של קרנות נאמנות, ונעים בדר"כ בין 1%־2%, תלוי בקרן. דמי ההצלחה, לעומת זאת, הם ייחודיים לקרנות גידור, והם בדר"כ נעים בין 15%־20% מהרווחים. זה מודל שמחייב את מנהלי קרנות הגידור להצטיין - הם חייבים לייצר תשואה עודפת משמעותית כדי להצדיק את העלויות".

איך עושים את זה בתקופות כמו השנה, שהמדדים בישראל ובארה"ב מציגים תשואה דו־ספרתית גבוהה?
"מנהלי ההשקעות בקרנות הגידור מגיעים מהגופים המוסדיים ובתי ההשקעות המובילים. אלה אנשי השקעות שיודעים לזהות הזדמנויות שאחרים יזהו אותם בשלב מאוחר יותר, שחיים ונושמים את השוק 24/7. האסטרטגיות שלנו לעיתים מורכבות, ודורשות הבנה עמוקה של הסיכונים וההזדמנויות. הלקוחות שלנו צריכים להבין שלצד הפוטנציאל לתשואות גבוהות, יש גם סיכונים, ובסוף אנחנו כמנהלי קרנות גידור צריכים לספק את הסחורה ללקוחות בביצועים איכותיים לאורך זמן".

מבחינה אישית, מה יותר קשה או מהנה: לנהל השקעות בגוף מוסדי או בקרן גידור?
"לנהל השקעות בגוף מוסדי זו משרה שבה אתה נוגע בהכל, מנהל כספי ציבור. יש תחושת סיפוק גדולה כשמצליחים לייצר תשואות טובות עבור הציבור ואת הגופים המוסדיים מובילים מנהלי השקעות איכותיים מאוד. אבל בקרנות גידור אתה חייב להמציא את עצמך מחדש כל הזמן. אם השקעת בחברה מסוימת והיא הגיעה למחיר היעד כפי שציפית, ולפעמים זה קורה מהר, אתה מיד צריך למצוא את ההזדמנות הבאה, אחרת אתה תשאר מאחור. רמת העצימות בהשקעות היא גבוהה יותר מאשר בגוף מוסדי, שם ההשקעות הן לטווח ארוך יותר והתחלופה נמוכה יותר".

איך מקבלים החלטות בקרן? זה בטח לא דומה למה שעשית באקסלנס למשל.
"אני אישית מאמין בגישה מלמעלה למטה (Top-Down Approach). זו שיטת השקעה שבה מקבלים החלטות על בסיס ניתוח מאקרו־כלכלי ואזורי, ומשם מתקדמים לבחינת סקטורים ותעשיות מסוימות, עד לרמת החברות הבודדות.

"לדוגמה, הוחלט להתמקד בישראל בשל הפוטנציאל המקומי, לאחר מכן הוחלט להתמקד בחברות הביטוח מסיבות שיפור איכות החיתום וסביבת ריבית גבוהה יחסית והרווחיות בעקבות תקן חדש (IFRS 17), לאחר מכן נחפש את חברת הביטוח עם פוטנציאל השווי הנוכחי מול האפסייד הצפוי הגדול ביותר".

כשגוף מוסדי עושה פעולה בשוק המקומי מיד רואים את זה. בגידור זה יותר דיסקרטי?
"גופים מוסדיים גדולים מושכים תשומת לב רבה, וכל צעד שלהם נבחן בקפידה. קרנות גידור, לעומת זאת, יכולות לפעול בצורה הרבה יותר שקטה. הן לא חייבות לדווח על כל השקעותיהן, ויכולות לבנות פוזיציות בהדרגה, 'מתחת לרדאר'. זה מאפשר להן לנצל הזדמנויות בצורה יעילה יותר. הן שומרות על רמת סודיות מסוימת בנוגע להחזקות הספציפיות שלהן, כדי לשמור על יתרון תחרותי עם זאת, הן לא פועלות כ'קופסה שחורה'. הן מקיימות דיאלוג מעת לעת עם המשקיעים שלהן ומספקות להם מידע על אסטרטגיית ההשקעה והביצועים".

ההזדמנויות היום בשוק

מטמון מסביר שתפיסת ההשקעות שלו ושל קרנות גידור אחרות מוטה לטובת השקעה בישראל. הוא מתאר כיצד קרנות גידור בוחרות את החברות שיניבו להערכתן תשואה עודפת. שאלנו את מטמון איפה הוא רואה היום הזדמנויות.

"בתיק ההשקעות שלנו יש כמה אחזקות שאנחנו מאמינים בהן מאוד", הוא מספר. "אאורה היא דוגמה מצוינת. החברה הפכה למובילה בתחום הפינוי־בינוי בישראל. הם שולטים בכל שרשרת הערך - מחתימות דיירים ועד ביצוע ברמת גימור גבוהה. בשוק שסובל ממחסור כרוני בדירות, חברה שיודעת לבצע פרויקטים מורכבים של התחדשות עירונית היא נכס אסטרטגי. הביקוש לדעתי רק ילך ויגדל".

חברה נוספת שנמצאת בתיק ההשקעות של מטמון היא אל על. "זו דוגמה קלאסית לחברה שעברה טרנספורמציה. הם ניצלו את משבר הקורונה לביצוע התייעלות עמוקה והתאימו את המודל העסקי למציאות החדשה. היום החברה להערכתי נסחרת במכפיל נמוך, בלי חוב, עם נכסים כמו מועדון הנוסע המתמיד ו־28 מטוסים בבעלות מלאה ששווים יותר מכל שווי השוק שלה. זו מסוג ההזדמנויות שאנחנו מחפשים - חברה שהשוק עדיין לתפיסתי לא מתמחר נכון".

מה לגבי חברות טכנולוגיה ופיננסים?
"אלקטריאון היא חברה עם סיפור מרתק, גם היא בתיק שלנו. הם פיתחו טכנולוגיה פורצת דרך לטעינה אלחוטית סטטית ודינמית של רכבים חשמליים. בפיננסים, כלל ביטוח היא דוגמה מצוינת למה שאנחנו מחפשים".

בנוגע לתחום הפיננסים, מטמון מעריך כי במידה רבה מה שהיה הוא לא שיהיה. אם כיום הבנקים הגדולים נסחרים בשוויים שגדולים פי כמה וכמה מחברות הביטוח, בעתיד זה ישתנה לתפיסתו. בעולם, היחס בין שווי השוק של בנקים לחברות ביטוח הוא בערך חצי־חצי. בישראל יש פער עצום. אנחנו מאמינים שב־2025 נתחיל לראות את הפער הזה מצטמצם, וזו הזדמנות משמעותית". בשנה שעברה הפער אכן החל להצטמצם, כשמדד מניות הביטוח בתל אביב הניב תשואה של מעל 62%, בעוד מדד הבנקים "רק" כ־38%.

 

התחזית לשוק הישראלי

"בניגוד למה שרבים חושבים, ישראל נמצאת היום במצב הביטחוני הטוב ביותר מזה שני עשורים", קובע מטמון. "הגבולות בצפון ובדרום בטוחים יותר ממה שהיו לפני 7 באוקטובר. המצב הביטחוני מול סוריה השתפר משמעותית, והאיומים האזוריים פחתו.

"הנתונים מדברים בעד עצמם. ה־CDS של ישראל (מדד המתמחר את הסיכון שהמידה לא תעמוד בחובותיה, ב"ל) ירד דרמטית", אומר מטמון. "נוצרת פה הזדמנות היסטורית שיכולה להסתיים בהסכם נורמליזציה עם סעודיה. אני מאמין שנראה התקדמות משמעותית בכיוון הזה".

גם המשקיעים הזרים רואים את התמונה הזאת?
"בהחלט. המשקיעים הזרים התחילו להיכנס לישראל, לא בצורה מאסיבית, אבל התחילו. אני מאמין שהם ימשיכו להיכנס במהלך 2025".

אם כבר אנחנו מדברים על 2025, אתה חושב שנראה את אותן תשואות שראינו ב־2024?
"אין לי כדור בדולח, אבל אני מצפה ששנת 2025 תהיה שנה חיובית לשוק ההון הישראלי. אני חושב שישראל תעשה תשואה עודפת על מדד S&P 500 גם השנה. כמובן, אנחנו עדיין במלחמה, וכל דבר יכול להשתנות, אבל המגמות - הורדת ה־CDS, התחזקות השקל - מצביעות על כך שהדברים מתחילים להסתדר. אם זה ימשיך בקו הזה, אני חושב שישראל תעשה תשואות יפות מאוד השנה.

מסר אחרון למשקיעים?
"שנראה את החטופים שלנו חוזרים הביתה. מעבר לזה, אני מאמין שהימים הטובים ביותר של המשק הישראלי עוד לפנינו".

האמור בכתבה זו אינו מהווה ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות באמור בכתבה התחייבות להשגת תשואה או הימנעות מהפסד. יש עניין אישי בכל אחד מהניירות שהוזכרו בכתבה.

עוד כתבות

תוכנית תע''ש / הדמיה: יח''צ

עד שיבנו על השטח, תוכנית תע"ש כבר תהיה שריד ארכיאולוגי לא עדכני

בית המשפט העליון החליט לאחרונה לחייב עריכת סקר קרקע במתחם תע"ש, דבר שידחה את מימוש התוכנית למועד בלתי ידוע ● ראשי הערים יבקשו להכריז על אזור תע"ש כעל יער, תוך שימור אלפי עצי האקליפטוסים במקום

סניף קרפור מרקט בנס ציונה / צילום: שירה ספיר

חודשיים אחרי ירדן: קרפור סוגרת את הפעילות בעומאן

לפי דיווחים בחו"ל, קרפור עומאן הפסיקה את פעילותה במדינה ב-7 בינואר, ומתחילה להפעיל את סניפיה תחת מותג אחר בשם היפרמקס ● מהלך זהה בוצע בירדן בנובמבר האחרון, כאשר לפי חלק מהדיווחים, הוא בא על רקע חרם צרכנים שיזמה תנועת ה-BDS בשל פעילות קרפור בישראל

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה ● ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר ● הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו מעיד בבית המשפט המחוזי בתל אביב, דצמבר 2024 / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה

ביהמ"ש דחה את טענת נתניהו: 315 סעיפי הסיקור יישארו בכתב האישום

סנגוריו של ראש הממשלה טענו כי כתב האישום לא מייחס לו מודעות לשליש מאירועי הסיקור המפורטים באישום 4000 ● השופטים דחו את הטענות וקבעו כי "אין בהן כדי לשנות ממסגרת הדיון כפי שהותוותה בכתב האישום ובתשובת נאשם 1"

אילוסטרציה: Shutterstock

האם הפוטנציאל שלכם מומש? סריקת מוח אולי תוכל לספק תשובה

במשך שנים מטיחים במבחני ה־IQ ביקורת על כך שהם מוטים תרבותית ומושפעים מתכונות אישיות שאינן קשורות ליכולות ● מחקרים חדשים, שמבקשים למדוד אינטליגנציה וכישורים ישירות מסריקת מוח, מעלים מחדש את השאלה מהי בכלל אינטליגנציה ואם אנחנו מבינים מספיק איך המוח עובד כדי לנבא אותה

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

התוכנית שכל שוק הנדל"ן חיכה לה אושרה. מה יקרה עכשיו?

אחרי כמעט חמש שנים אישרה המועצה הארצית את התוכנית לפיתוח מרחב המטרו של גוש דן (תמ"א 70), אישור שחיכו לו גורמים רבים בשוק ● המשימה הבאה: הגשת בקשה להיתר בנייה בתוך כשש שנים, שתבטיח ליזמים היטל השבחה מופחת ● "רשויות התכנון צריכות להתגייס גם לאישור של תוכניות מפורטות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שווי של מאות מיליוני שקלים: האם אנו צפויים לגל הנפקות בת"א ומי היזמים שמחממים מנועים

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"

השבוע בעולם / צילומים: AP(Fernando Vergara), Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מכניס את האירופים להלם ואת הקנדים למגננה, ואלכוהול יהרוג אתכם

לצבוט את עצמנו: האירופים ההמומים מזהירים את טראמפ מפני פלישה לדנמרק ● הקנדים אומרים לטראמפ שיחפש כדורי שלג בגיהינום ● הנשיא המיועד מזכיר לישראל, אולי, ש"אמריקה תחילה" ● המרוץ לאנטארקטיקה ● מדוע הדוח על האלכוהול המסרטן לא זעזע את העולם ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

האם טקס אירוסין יכול להיות חוזה מחייב, ומה קורה אם מתחרטים?

בני זוג ערכו טקס אירוסין, אך בהמשך האישה ביטלה את הנישואים, והצדדים נפרדו ● האיש הגיש תביעת נזיקין שכללה מספר עילות, לרבות תשלום פיצויי הסתמכות בגין הפרת ההבטחה להינשא ● האם לבית המשפט יש בכלל סמכות לשפוט מי אשם בפרידה?

מגי אזרזר וגל תורן בקמפיין בנק לאומי – הזכור ביותר ב-2024 / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

סיכום שנה בפרסומות: האהובות, הזכורות והמשרדים שהצטיינו

פרסומות הטלוויזיה בשנה החולפת התאפיינו בהתגייסות למלחמה, מבלי לוותר על ההומור - כך עולה מהדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● בנק מזרחי טפחות נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2024 ● המשרדים הבולטים: מקאן ת"א, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וגליקמן שמיר סמסונוב

אתר התרסקות מטוס הבואינג של Jeju Air בדרום קוריאה / צילום: ap, Ahn Young-joon

איך אנשים שורדים אסונות תעופה שהורגים כמעט את כל השאר?

משתנים רבים קובעים את יכולת השרידות באסונות תעופה ● כך למשל, הניצולים בשתי התרסקויות המטוס האחרונות בדרום קוריאה ובקזחסטן, בהן נהרגו 217 בני אדם, ישבו בחלק האחורי ● חוקרי בטיחות אווירית מודים: "גם המזל משחק תפקיד"

האירו הוא הקורבן הכלכלי הראשון של טראמפ / צילום: Reuters, Dado Ruvic

האירו הוא הקורבן הכלכלי הראשון של טראמפ, עוד לפני שנכנס לתפקיד

המטבע האירופי צנח בקרוב ל־6% מאז שטראמפ ניצח בבחירות, בעוד השווקים מתרשמים שהנשיא הנכנס רציני באיומיו להטיל מכסי־מגן על סחורה אירופית ● וגם: מהן החולשות המבניות שלו?

צילומים: יונתן זינדל/פלאש 90, נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, מעיין טואף/לע''מ

גירעון 2024 פחות גרוע מהתחזיות, אבל רק כי הגזירות דחפו את הציבור לפעולה

הגירעון לא גרוע כמו שחשבנו, אבל לא בגלל צמיחה אמיתית ● תיאוריות הקונספירציה מסוכנות לכולנו ● ודווקא דעת המיעוט מציעה חלופה של ממש ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יוסף וחמזה אל-זיאדנה שגופותיהם חולצו מרצועת עזה

זוהתה גופתו של החטוף חמזה אל-זיאדנה, הלווייתו תתקיים היום ברהט

3 כלי טיס בלתי מאוישים ששוגרו מתימן יורטו אמש בידי חיל האוויר ● בית הנבחרים בארה"ב אישר הצעת חקיקה להטיל סנקציות על בית הדין הפלילי הבינלאומי בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט ● צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד גדוד "צברא" בחמאס, סגנו ומחבלים נוספים ● עדכונים בולטים

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בפעם השלישית הערב: כטב"ם נוסף ששוגר מתימן יורט בים

בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט: בית הנבחרים בארה"ב אישר סנקציות נגד בית הדין בהאג ● צה"ל על ההתרעות שהופעלו במערב הנגב: יורט כטב"ם ששוגר ממזרח ● כ-800 הורים לחיילים בפנייה לנתניהו: "דורשים את סיום המלחמה" ● נבחר נשיא חדש ללבנון: הגנרל ג'וזף עון, מפקד הצבא מאז 2017 ● סמ"ר מתתיהו יעקב פרל, סמ"ר קנאו קאסה וסמ"ר נבו פישר נפלו בקרב בבית חאנון ● 99 חטופים - 461 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

חממה לגידול קנאביס רפואי / אילוסטרציה: Shutterstock

קנאביס לטיפול בפוסט־טראומה? לוועדה שתכריע יש מעט מאוד מידע על יעילותו

הוועדה של משרד הבריאות, שהייתה אמורה להגיש את המלצותיה כבר בינואר, מתחילה לעבוד רק עכשיו - כך נודע לגלובס ● למסקנות שלה עשויות להיות השלכות רפואיות וכלכליות מרחיקות לכת, אבל יש לה מעט מאוד מחקר להתבסס עליו

צורי דבוש / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

צורי דבוש, יו"ר חברת קליל: "החרם הטורקי לא הגדיל את המכירות שלנו"

חברת קליל יושבת בכרמיאל ומייצרת חלונות ומוצרים לדירות ● דבוש, שהגיע לתעשייה מההייטק, מודה בראיון לגלובס שיש כעת סנטימנט חיובי לתוצרת ישראלית, אבל מודה שקצב ההתאוששות תלוי בסיום המלחמה

הכניסב לתערוכת CES, השנה / צילום: נבו טרבלסי

הפיתוחים של ה-CES: מ־AI בטלוויזיה ועד מקלדת לאייפון

השבוע בדקנו כמה מהגאדג'טים הבולטים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם ● גם אלה שאינם זמינים באופן מלא לישראלים מרמזים על העתיד לבוא ● בדיקה טכנולוגית

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה חיובית באירופה; היום יפורסמו נתוני התעסוקה והצמיחה בארה"ב

הדאקס עולה בכ-0.1%, הקאק מטפס ל-0.2% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות שערים ● אמש לא התקיים בארה"ב מסחר, לרגל יום זיכרון לאומי שהוכרז בעקבות מותו של הנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר ● החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בירידות

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער / צילום: מיכאל דימנשטיין, לע''מ

המתווה החדש של השרים לוין וסער לוועדה לבחירת שופטים

לפי המתווה, הרכב הוועדה יכלול שלושה חברי קואליציה (שרים וח"כ), חבר אופוזיציה, שלושה שופטים ושני עורכי דין שאינם נציגי לשכת עורכי הדין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה ● מינוי שופט לביהמ"ש העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד ● בכוונת הקואליציה לקדם תיקון להצעת החוק הקיימת שעברה קריאה ראשונה ולהביא את המתווה להצבעה עד סוף פברואר