גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיני השווקים נשואות לטראמפ - ותגובה כבר ניכרת בשטח

הנשיא האמריקאי הנבחר טרם חזר לחדר הסגלגל, אבל חוסר הוודאות סביב מדיניותו כבר הצליח להעלות את המסחר העולמי על רכבת הרים ● רק השבוע הדולר נחלש כשדווח כי טראמפ עשוי לסגת מחלק מהבטחותיו, ומיד לאחר מכן זינק כשנודע שהוא שוקל להכריז על מצב חירום כלכלי ● "הנראטיב של החששות ממדיניות טראמפ תופס את כל תשומת הלב", אומרים בשווקים

טראמפ מצליח לסחרר את השווקים בכל העולם
טראמפ מצליח לסחרר את השווקים בכל העולם

"טראמפ חוזר לבית הלבן, וממש אין לי כוח לזה. נכון, הוא מחזיק בגישה פרו־עסקית ובסך הכול המדיניות שלו טובה לשווקים. אבל אני זוכר את הקדנציה הקודמת, כשהדבר הראשון שהייתי עושה בבוקר זה להיכנס לטוויטר ולבדוק על מה הוא צייץ ומה זה עשה לשוק", כך סיפר לגלובס בכיר באחד מבתי ההשקעות בארץ.

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה 
לא מה שחשבתם: הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה כבר לא לגמרי בעד ישראל 
טראמפ מכניס את האירופים להלם ואת הקנדים למגננה, ואלכוהול יהרוג אתכם 

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ השתמש בטוויטר (היום רשת X) כדי להכריז על מכסים חדשים או לעתים כדי להתנגח בחברה או בתעשייה מסוימת. כך לדוגמה, במרץ 2017 הבטיח לפתוח את שוק התרופות ולעודד תחרות. "המחיר לאמריקאים ירד בהרבה", צייץ טראמפ. בעקבות הדברים, נרשמה ירידה חדה במניות הפארמה בניו־יורק ואפילו בתל אביב.

אמנם הוא טרם חזר רשמית לחדר הסגלגל, אבל זיכרונות מאותה התקופה צצו ביתר שאת בשבוע האחרון. ביום שני דיווח וושינגטון פוסט כי טראמפ עשוי לסגת במידה מסוימת מהבטחותיו בכל הנוגע למדיניות המכסים האגרסיבית. בתגובה, הדולר נחלש ובמדינות מסוימות נשמו לרווחה. זה לא החזיק הרבה זמן.

חלפו יומיים, וב־CNN דווח כי הנשיא הנבחר שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" כדי לאפשר תוכנית מכסים חדשה. זה הספיק כדי לייצר תמונה הפוכה, להקפיץ את הדולר ולהלחיץ עוד יותר את יבשת אירופה. "כל מי שעקב אחרי העניינים יודע שזה לא חדש", מסביר גורם בשוק. "זו הדרך שלו להעלות מכסים - להכריז 'מצב חירום'. אחרת אין לו דרך חוקית להפר הסכם סחר קיים". אז ממה נובעת התנודתיות? חוסר הוודאות בנוגע למדיניות שינהיג טראמפ היא כה גדולה, שכל דיווח מקפיץ את השווקים.

יטיל מכסים אגרסיביים או יתגמש?

מה באמת יעשה הנשיא הנבחר כשייכנס לבית הלבן? זו שאלת המיליארדים שמעסיקה מנהלי השקעות וכלכלנים בכל העולם. בין היתר, על הפרק: הטלת מכס מינימלי של 10%־20% על כל הסחורות המיובאות, בדגש על סין. שם, המכס עשוי להגיע ל־60% או יותר. בנוסף, טראמפ מאיים במכסים של 25% על סחורות מקנדה ומקסיקו.

עם זאת, בבלומרג מתארים כי קיימות מחלוקות משמעותיות בתוך צוות המעבר של טראמפ. בעוד שחלק תומכים בהטלת מכסים גורפים, אחרים מעדיפים גישה ממוקדת יותר בתעשיות אסטרטגיות או כזו שתחריג מדינות עם הסכמי סחר קיימים. בקדנציה הראשונה שלו, הביע טראמפ גמישות ונכונות לשנות את עמדותיו בהתאם לנסיבות ולתגובות השוק.

 

בתחזיות של כל הגופים הפיננסים הגדולים לשנה הנוכחית, סוגיה זו זכתה לבולטות. בחברת הדירוג הבינלאומית S&P למשל, כתבו כי "למדיניות הפיסקלית, הסחר וההגירה של הממשל האמריקאי הנכנס תהיינה השלכות משמעותיות ברמה העולמית בהתחשב בגודל הכלכלה האמריקאית. התחזית המאקרו־כלכלית העולמית היא בת ערובה ליישום המדיניות של הממשל האמריקאי החדש".

גם בג'י.פי מורגן, גולדמן זאקס וגופים פיננסים נוספים תיארו את סוגיית המכסים שיטיל טראמפ כסימן שאלה מהותי. בסקר מנהלי הקרנות האחרון של בנק אוף אמריקה, שני "סיכוני הקיצון" הגדולים ביותר לשווקים העולמיים שצוינו היו "מלחמת סחר עולמית מובילה למיתון" ו"אינפלציה גורמת לפד להעלות ריבית".

השווקים זוכרים לטובה את הקדנציה הראשונה

עד שהתמונה תתבהר, השווקים נעים בתנודתיות ואפילו בבנק המרכזי האמריקאי יושבים על הגדר. רק בספטמבר האחרון הפתיעו חבריי הפד כשחתכו את הריבית בחצי נקודת אחוז (מ־5%.5 ל־5%) והיו"ר ג'רום פאוול הדגיש את החשיבות של התמיכה בשוק העבודה לאור ירידת האינפלציה. מאז, הריבית ירדה במתינות פעמיים נוספות, אך פאוול נשמע אחרת לגמרי. במסיבת העיתונאים שלו לאחר החלטת הריבית האחרונה ב־18 בדצמבר, הוא השווה את המצב הנוכחי ל"נהיגה בלילה ערפילי או כניסה לחדר חשוך מלא רהיטים. פשוט מאטים".

אמנם הפרוטוקולים של אותה ישיבה פורסמו במלואם השבוע מבלי להזכיר את טראמפ בשמו, אך סיכום הישיבה כלל לפחות ארבעה אזכורים להשלכות שינויים במדיניות ההגירה והסחר על הכלכלה האמריקאית, שהנשיא המיועד עשוי לבצע. "כמעט כל המשתתפים העריכו שהסיכונים כלפי מעלה לתחזית האינפלציה עלו", נכתב בפרוטוקול. גם שם מוזכרת בהרחבה "חוסר הוודאות". זה שם המשחק כרגע.

"לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן, חברי הפד הקשיחו את עמדותיהם והמסר הוא שהסיכון האינפלציוני גדל", אומרת גת מגידו, שותפה ומנכ"לית של בית ההשקעות פינסה קפיטל. "הנראטיב של החששות ממדיניות המכסים של טראמפ שתגרום לעלייה בשיעור האינפלציה - תופס את כל תשומת הלב".

למרות והצעדים מרחיקי הלכת שטראמפ הבטיח לנקוט, הנשיא הנבחר עדיין אהוב על השווקים. לאחר הבחירות קפצה הבורסה האמריקאית בחדות והיא עדיין מציגה מאזן חיובי מאז, חרף התנודתיות. "עם שינויי מדיניות גדולים באופק, השווקים צריכים להיות מוכנים להרבה יותר תנודתיות בהמשך", ציין השבוע כלכלן בכיר בדויטשה בנק. אחת האפשרויות לפרדוקס בין התמיכה שמעניקים השווקים לטראמפ לבין חוסר הוודאות שהוא מייצר, היא זיכרונות מהקדנציה הראשונה שלו - השנה הראשונה שלו בבית הלבן הסתיימה בעליית מדד S&P 500 ב־19%. אולם יש לציין כי מדובר בתקופה אחרת: האינפלציה הייתה אז בשליטה והריבית הייתה נמוכה ויציבה.

הריצה של הדולר והדאגה בשוק האג"ח

מעבר לתנודתיות בשוק המניות, גם באג"ח ובמט"ח משדרים מתיחות. מאז הבחירות בארה"ב, הדולר האמריקאי המריא לשיא של יותר משנתיים מול סל המטבעות ומתקרב בצעדי ענק לנקודת שוויון מול האירו. הנהירה של משקיעים אל המטבע האמריקאי היא טריוויאלית בתקופות של משברים, שכן הוא נחשב ל"מקלט בטוח". מגמה דומה נרשה גם בסוף 2016, לאחר שטראמפ נבחר על הטיקט של "אמריקה תחילה" והבטחותיו לחזק את הכלכלה והתעשייה המקומית. תחושת דז'ה וו קלה. הפעם, מה שתומך במטבע האמריקאי, הוא הצפי שטראמפ יממש את תוכניות המכסים שלו.

גם שוק האג"ח האמריקאי משדר סימנים של חוסר ודאות. תשואת אג"ח של הממשל ל־10 שנים עומדת על 4.6%. אלו רמות שיא של 8 חודשים, אלא שמדובר בנתון חריג יחסית בתקופה שבה הפד מתחיל להוריד ריבית. בדרך כלל, כשהבנק המרכזי מוריד ריבית, התשואות באג"ח יורדות בהתאם, שכן הריבית משפיעה ישירות על עלות הכסף במשק והורדתה נועדה לתמוך בפעילות הכלכלית. "אג"ח ל־30 שנה בארה"ב חצה את ה־5% תשואה והאג"ח הממשלתי ל־10 שנים מצוי ברמות גבוהות, והשוק כמעט ולא מתמחר הפחתות ריבית בשנה הקרובה. זה מעלה את הסיכון בעקבות רמת החוב ועלויות המימון של הממשל", אומרת מגידו מפינסה קפיטל.

אז מדוע מתרחשת מגמה הפוכה כעת? אחד ההסברים לכך הוא החוב העצום של ארה"ב, שהגיע לשיא של 36 טריליון דולר והגירעון התופח של הממשל. סיבה נוספת היא האפקט האינפלציוני שעשוי להיות למדיניות המכסים של טראמפ בטווח הארוך. כך, בעוד שהפד מוריד ריבית כדי לתמוך בכלכלה, השוק דווקא מתמחר חששות מ"התחממות" יתר של הכלכלה תחת הממשל החדש. הנתון הנוכחי - תשואה של 4.6% - מבטא במידה רבה אמירה של השווקים שבסיטואציה הקיימת של פרוטקציוניזם וגירעונות - אין הרבה מקום לירידת ריבית.

החודשים הקרובים, מסבירה מגידו, יהיו מבחן לכלכלה האמריקאית. "אני ממליצה לעקוב באדיקות אחר שוק התעסוקה והתפתחות האינפלציה. המשקיעים כבר שנתיים מחכים להאטה שלא הגיעה בכלכלה בארה"ב, אבל השנה בהחלט סביר שתהיה כזו, בשל ירידה בחסכון של הצרכן, עלייה בפיגורי אשראי צרכני והעלות הגבוהה של משכנתאות. בנוסף, מדיניות ההתייעלות של טראמפ אמורה לתמוך בהיחלשות בשוק התעסוקה, ואולי אפילו באופן משמעותי. סביבה כזו, צפויה לשנות את הטון של הבנק המרכזי ושל השווקים ולהניע ירידת תשואות בכל העקום".

בשורה התחתונה, צריך לחכות שטראמפ יישוב לחדר הסגלגל. האם ההבטחות למדיניות אגרסיבית יזעזעו את הכלכלה והשווקים, או שזו רק טקטיקה למשא ומתן של איש עסקים ותיק? את התשובה לכך נקבל בקרוב מאוד.

עוד כתבות

אמברגו הנשק על ישראל התרחב, ואלה החברות שהרוויחו במיוחד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התעשייה הביטחונית של ישראל בשיאה, הפסקת האש מתעכבת וצה"ל נאלץ להתמודד עם צלפים בצפון עזה, והתושבים באזור החיץ הסורי מפחדים מנוכחות צה"ל • כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסת ת"א; אלוט זינקה בכ-14%, אל על ב-8%

ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? ● ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

האירו הוא הקורבן הכלכלי הראשון של טראמפ / צילום: Reuters, Dado Ruvic

האירו הוא הקורבן הכלכלי הראשון של טראמפ, עוד לפני שנכנס לתפקיד

המטבע האירופי צנח בקרוב ל־6% מאז שטראמפ ניצח בבחירות, בעוד השווקים מתרשמים שהנשיא הנכנס רציני באיומיו להטיל מכסי־מגן על סחורה אירופית ● וגם: מהן החולשות המבניות שלו?

פולקסווגן ID7 פרו / צילום: יח''צ

היא אמנם לא מכונית זולה אבל יש לה ממדים נדיבים וטווח מרשים

הנשק של פולקסווגן מול הפלישה הסינית הוא מכונית סלון חשמלית עם ממדים נדיבים, טווח מרשים ותא נוסעים שימושי מאד למשפחות ● היא לא הזולה בפלח, אך לא מקלה ראש במונח "פרימיום"

אתר התרסקות מטוס הבואינג של Jeju Air בדרום קוריאה / צילום: ap, Ahn Young-joon

איך אנשים שורדים אסונות תעופה שהורגים כמעט את כל השאר?

משתנים רבים קובעים את יכולת השרידות באסונות תעופה ● כך למשל, הניצולים בשתי התרסקויות המטוס האחרונות בדרום קוריאה ובקזחסטן, בהן נהרגו 217 בני אדם, ישבו בחלק האחורי ● חוקרי בטיחות אווירית מודים: "גם המזל משחק תפקיד"

יריב לוין ושר החוץ גדעון סער

השתלטות פוליטיקאים וביטול ביקורת על חוקי יסוד: זו המשמעות של הצעת לוין וסער

ההסכמה בין לוין לסער, שני שרים מהקואליציה, על תיקון הרכב ודרכי המינוי בוועדה לבחירת שופטים, משנה את יחסי הכוחות בתוך הוועדה, מפחיתה מכוחם של השופטים ומעלה את כוחם של הפוליטיקאים ● שינוי דרמטי נוסף עליו סיכמו השניים הוא חקיקת חוק יסוד החקיקה, שכולל שינוי מסוכן בדמות ביטול הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד

איור: גיל ג'יבלי

שינוי במודל התמריצים: תוכנית משרד השיכון להשכרה ארוכת טווח נחשפת

במשרד השיכון גיבשו את עקרונות תוכנית השכירות ארוכת הטווח, עליה דווח באוגוסט - כך נודע לגלובס ● בין היתר, המדינה תעודד משקיעים באמצעות הטבות מס לשכירות לטווח ארוך ● התוכנית הייתה אמורה להיות מאושרת על ידי הממשלה לפני חודש, אך זה לא קרה

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

צילומים: יונתן זינדל/פלאש 90, נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, מעיין טואף/לע''מ

גירעון 2024 פחות גרוע מהתחזיות, אבל רק כי הגזירות דחפו את הציבור לפעולה

הגירעון לא גרוע כמו שחשבנו, אבל לא בגלל צמיחה אמיתית ● תיאוריות הקונספירציה מסוכנות לכולנו ● ודווקא דעת המיעוט מציעה חלופה של ממש ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנת תמנון בשאטו דה רואה / צילום: אפיק גבאי

הכפר המפתיע שתמצאו בו מסעדת שף איטלקית ויקב משפחתי מופלא

בית אבן מהתקופה הצלבנית שהפך למלון מפואר, ריזוטו פירות ים לצד כבש בפריקה, מזקקת ערק וכנאפה מסורתית חמה ● לילה ויום במעיליא ● חגית אברון תופרת יום 

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

התוכנית שכל שוק הנדל"ן חיכה לה אושרה. מה יקרה עכשיו?

אחרי כמעט חמש שנים אישרה המועצה הארצית את התוכנית לפיתוח מרחב המטרו של גוש דן (תמ"א 70), אישור שחיכו לו גורמים רבים בשוק ● המשימה הבאה: הגשת בקשה להיתר בנייה בתוך כשש שנים, שתבטיח ליזמים היטל השבחה מופחת ● "רשויות התכנון צריכות להתגייס גם לאישור של תוכניות מפורטות"

הגליידר מתוצרת סינית שהתגלה ע''י הפיליפינים / צילום: מתוך יוטיוב

הנשק הסיני החדש שנחשף כמעט בטעות

אוקראינה מטמיעה שלל מערכות צבאיות חדשות, ובמקביל רוסיה מפיקה לקחים ומבצעת התאמות למערכות שלה ● סין משתמשת באמצעים בלתי מאוישים לאיסוף מודיעין ימי בפיליפינים ● ואלביט מוכרת מערכת הגנה מכטב"מים למדינה אירופית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צורי דבוש / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

צורי דבוש, יו"ר חברת קליל: "החרם הטורקי לא הגדיל את המכירות שלנו"

חברת קליל יושבת בכרמיאל ומייצרת חלונות ומוצרים לדירות ● דבוש, שהגיע לתעשייה מההייטק, מודה בראיון לגלובס שיש כעת סנטימנט חיובי לתוצרת ישראלית, אבל מודה שקצב ההתאוששות תלוי בסיום המלחמה

מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock

צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים

בפתחה של השנה החדשה, ננסה לשרטט את תוואי האינפלציה והריביות בעולם ובישראל, מה המשמעות למשקיעים באיגרות החוב באפיקים ובטווחי הזמן השונים ● וגם: האם יש עדיפות למכשיר מסוים בטווח הקרוב ● מפת דרכים ב-5 נקודות

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה חיובית באירופה; היום יפורסמו נתוני התעסוקה והצמיחה בארה"ב

הדאקס עולה בכ-0.1%, הקאק מטפס ל-0.2% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות שערים ● אמש לא התקיים בארה"ב מסחר, לרגל יום זיכרון לאומי שהוכרז בעקבות מותו של הנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר ● החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בירידות

נמל טיינג'ין בסין / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב הוסיפה חברות סיניות לרשימה שתקשה עליהן בביצוע עסקאות. איך יושפע שוק הרכב?

מספר ענקיות סיניות גלובליות, ביניהן חברות עם פעילות בתחום הרכב, צורפו לרשימת החברות הסיניות הצבאיות של משרד ההגנה האמריקני ● חברת פריזבי (קרסו מוטורס) החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר קופה "רנו ארקנה", שמיוצר בקוריאה ● לרשימה המתארכת של חשמליות יוקרתיות שנמכרות בישראל נוסף השבוע גם הקרוס-אובר Q6 E-TRON של אאודי ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער / צילום: מיכאל דימנשטיין, לע''מ

המתווה החדש של השרים לוין וסער לוועדה לבחירת שופטים

לפי המתווה, הרכב הוועדה יכלול שלושה חברי קואליציה (שרים וח"כ), חבר אופוזיציה, שלושה שופטים ושני עורכי דין שאינם נציגי לשכת עורכי הדין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה ● מינוי שופט לביהמ"ש העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד ● בכוונת הקואליציה לקדם תיקון להצעת החוק הקיימת שעברה קריאה ראשונה ולהביא את המתווה להצבעה עד סוף פברואר

חממה לגידול קנאביס רפואי / אילוסטרציה: Shutterstock

קנאביס לטיפול בפוסט־טראומה? לוועדה שתכריע יש מעט מאוד מידע על יעילותו

הוועדה של משרד הבריאות, שהייתה אמורה להגיש את המלצותיה כבר בינואר, מתחילה לעבוד רק עכשיו - כך נודע לגלובס ● למסקנות שלה עשויות להיות השלכות רפואיות וכלכליות מרחיקות לכת, אבל יש לה מעט מאוד מחקר להתבסס עליו

הבניין בשוק העיראקי של מחנה יהודה / הדמיה: LSA אדריכלים

במקום עזורה: פנטהאוז ב־30 מיליון שקל

מסעדת עזורה הירושלמית המפורסמת עברה ממיקומה ברחוב האשכול בשוק העיראקי של מחנה יהודה. במקומה עתיד לקום בניין בן 6 קומות עם 16 יחידות דיור - רובן דירות בוטיק ● בניגוד לצפוי, כנס השיווק לצעירים שערכו השבוע איגוד השיווק וסוכנות TEENK של יניב ויצמן לא עסק בתחום הדיגיטל אלא דווקא במרחב הציבורי ● אירועים ומינויים

השבוע בעולם / צילומים: AP(Fernando Vergara), Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מכניס את האירופים להלם ואת הקנדים למגננה, ואלכוהול יהרוג אתכם

לצבוט את עצמנו: האירופים ההמומים מזהירים את טראמפ מפני פלישה לדנמרק ● הקנדים אומרים לטראמפ שיחפש כדורי שלג בגיהינום ● הנשיא המיועד מזכיר לישראל, אולי, ש"אמריקה תחילה" ● המרוץ לאנטארקטיקה ● מדוע הדוח על האלכוהול המסרטן לא זעזע את העולם ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם