בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:36
המסחר בת"א הושפע היום מהתקדמות עסקת החטופים והעליות בוול סטריט וננעל הערב בעליות די חדות - המדדים ת"א 35 ות"א 90 עלו ב-1.3%, בלטו מדדי רשתות שיווק ונדל"ן שעלו ב-2.5% וב-1.8% בהתאמה.
הדולר התחזק ב-0.15% ונסחר בכ-3.625%. בשוק החוב נרשמה ירידה של 3 נקודות בסיס בתשואות האג"ח הממשלתיות, 4.539% באג"ח לעשר שנים ותשואה של 4.299% בזו של שנתיים.
15:55
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת לאור ההתקדמות בעסקת החטופים והעליות הצפויות בפתיחה בוול סטריט. מדד ת"א 35 עולה בכ-0.9%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.7%. בולטים לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק, שרושם עלייה של כ-1.7% ומדד הטכנולוגיה שעולה ב-1.2%.
קמטק ונובה עולה במעל 4% עם רוח גבית של מניות השבבים בוול סטריט שעולות בטרום הפתיחה.
14:20
מגמה חיובית בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.6%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.3%. בולט לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק, שרושם עלייה של כ-1.2%.
13:00
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת: מדד ת"א 35 עולה בכ-1%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.5%. בולטים לחיוב מדד ת"א מניב חו"ל ומדד ת"א טכנולוגיה, שרושמים שניהם עליות של כ-1.3%.
סוכנות הידיעות AP מדווחת שחמאס הסכים לטיוטת הסכם להפסקת אש ברצועת עזה ולשחרור חטופים. בדיווח צוין כי גורם רשמי ישראלי אמר שהושגה התקדמות, אך עדיין יש דיונים על הפרטים.
12:20
מגמה חיובית בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.9%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.6%. בולט לחיוב מדד ת"א טכנולוגיה, שמתקדם בכ-1.4%.
11:30
העליות בבורסה בת"א התמתנו: מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.7%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.3%. בולט לחיוב מדד ת"א טכנולוגיה, שמתקדם בכ-1.3%.
מניות חברות השבבים רושמות עליות: קמטק עולה בכ-4.1%, נובה מטפסת בכ-4.6%. אתמול, דווח כי בבנק ההשקעות קנטור התחילו לסקר את שתי המניות, כאשר ההמלצה על נובה היא "תשואת יתר" ועל קמטק "נייטרלי". צוין כי מחיר היעד למניית נובה משקף פרמיה של 26.3% על מחיר המניה ובקמטק מחיר היעד הוא 11.7%.
10:30
מגמה חיובית בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 קופץ בכ-1%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.8%.
בשוק החוב המקומי, האג"ח הממשלתיות לעשר שנים יורדות בכ-5 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.52%; האג"ח הממשלתיות לשנתיים יורדות בכ-4 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.28%.
מניות שבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: נאוויטס , חברה לישראל , קמטק , איי.סי.אל ונובה .
מניות שבולטות לשלילה: אל על , בית שמש , מספנות ישראל , אלביט מערכות וטבע .
10:05
פתיחה חיובית בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.7%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.7%. בולטים לחיוב מדד ת"א נדל"ן ות"א רשתות שיווק, שמתקדמים שניהם בכ-1.1%.
8:55
בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק מול הדולר בכ-1.3%, ושערו עומד כעת על 3.62 שקלים. מול האירו, השקל מתחזק בכ-0.8%, ושערו עומד כעת על כ-3.71 שקלים.
מודי שפריר, כלכלן ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, מסביר את מגמת התחזקות השקל בציפייה לחתימה קרובה מאוד על עסקה.
"נראה כי השוק מאמין כי הפסקת האש שתיחתם (הזמנית, בינתיים) תוביל בלחץ ממשל טראמפ לסיום אפשרי של המלחמה בעזה, ומכאן גם לירידה משמעותית יותר בפרמיית הסיכון של ישראל. נציין בהקשר לכך כי פרמיית הסיכון של ישראל כבר ירדה מאז תחילת נובמבר בחדות (על רקע הציפיות בזמנו לסיום המלחמה בלבנון), אם כי פרמיית הסיכון עדיין גבוהה - בשוק הבינ"ל אגרות החוב של ישראל נסחרות עדיין בדומה לחברות בדירוג BBB מינוס", טוען שפריר. כלומר, פרמיית הסיכון שדורשים המשקיעים הזרים על האג"ח של ממשלת ישראל הנסחרות בדולרים היא עדיין גבוהה מאוד, ועומדת בשורה אחת עם מדינות כמו הונגריה או פרו.
פעיל בשוק עמו שוחח גלובס מסכים כי הטריגר לייסוף הנוכחי הוא הסכם הפסקת האש, אך הוא פחות אופטימי. לדבריו, המשקיעים בעולם מתמחרים מספר צעדים קדימה, כגון שינויים פוליטיים בישראל או הסכם אפשרי עם סעודיה. "ישנן כמה כתבות שיצאו בבלומברג על כביכול חידוש מגעים עם סעודיה, אז השוק רץ עם חלומות על מזרח תיכון חדש. לדעתי, הזרים מתקשים להבין את המצב הגאו-פוליטי, ולא לוקחים בחשבון את הסיפור החוקתי שקרע את המדינה ב-2023".
● השקל מתחזק בחדות על רקע ההתקדמות במגעים לעסקת חטופים
8:25
1. שוקי המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. הדיווחים בעולם על התקדמות בעסקת החטופים הובילו למסחר תנודתי בתל אביב ביום שני, שננעל בסופו במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, ות"א 90 הוסיף לערכו 0.6%. בלט לחיוב מדד ת"א בנקים 5 שהוסיף לערכו 1%. מנגד, מדד הטכנולוגיה השיל מערכו 1.5%.
מי שבלטו אתמול (ב') בירידות היו מניית הבורסה לניירות ערך ומניית אל על , שירדו ב-6% וב-5%, בהתאמה. מניית הבורסה לניירות ערך ירדה, לאחר שהתברר שהיא תיטול הלוואה למימון עסקת רכישה עצמית של מניותיה, בהיקף של כ-200 מיליון שקל, מקרן הגידור האלמונית מניקיי (הרחבה בעמוד 11). אל על ירדה על רקע התגברות ההערכות להפסקת אש מול חמאס, שעשויה להחזיר את חברות התעופה הזרות לארץ.
● העסקה התמוהה שמחקה כחצי מיליארד שקל משווי השוק של הבורסה בת"א
בבורסה המקומית חגגו אתמול את ההנפקה הראשונה השנה: חברת שובל הנדסה השלימה גיוס של כ-98 מיליון שקל, לפי שווי של כ-440 מיליון שקל אחרי הכסף. כבר ביומה הראשון זינקה המניה ב-22%.
חברת סופווייב , המפתחת מוצרים לטיפולים אסתטיים המבוססים על אולטרהסאונד, זינקה במעל 10% במסחר, לאחר שסיפקה הערכות מקדמיות לרבעון הרביעי של 2024 ולשנה כולה. החברה העריכה כי ההכנסות השנתיות ב-2024 צפויות להסתכם בכ-59.5-59.7 מיליון דולר; כמו כן, העריכה החברה כי ברבעון הרביעי של 2024, הכנסותיה יגדלו לשיא של כ-18.2-18.4 מיליון דולר - עלייה של כ-20%, ביחס להכנסות של כ-15.3 מיליון דולר, שנרשמו ברבעון הרביעי של שנת 2023.
הבוקר באסיה, המדדים המובילים נסחרים בעיקר בעליות: בורסת שנחאי קופצת בכ-2.3%, ההנג סנג מתקדם בכ-2%, והקוספי עולה קלות בכ-0.4%; מנגד, הניקיי היפני נופל בכ-2%.
החוזים העתידיים בארה"ב רושמים הבוקר עליות קלות.
אמש בוול סטריט, יום המסחר ננעל במגמה מעורבת. נאסד"ק ירד ב-0.4%, S&P 500 הוסיף לערכו 0.2% והדאו ג'ונס עלה ב-0.9%. לאורך יום המסחר, המדדים המרכזיים נסחרו בירידות שערים, שהתמתנו לקראת סיומו, ונראה כי הסערה לאחר דוח התעסוקה החזק, שהעלה את חשש המשקיעים מפני האטה בקצב הפחתות הריבית, החלה לחלוף.
מניות המחשוב הקוונטי צנחו בחדות, לאחר שמנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, הצטרף לדבריו של מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, שטען כי טכנולוגיית מחשוב קוונטי רחוקה משימוש מסחרי. בין המניות שצללו: ריגטי, די-ווייב, IonQ, ו-Quantum Computing.
● צוקרברג מיישר קו עם מנכ"ל אנבידיה נגד מניות הקוונטים: "way off"
מניית אנבידיה ירדה בכ-2%, על רקע החלטת ממשל ביידן להגביל את יצוא המעבדים הגרפיים, כאשר ההגבלות יחולו, בין היתר, גם על ישראל. החברה הגיבה בחריפות למהלך, ומסרה כי "החוק מבזבז את היתרון הטכנולוגי של אמריקה".
● ביידן מטיל פצצה רגע לפני העזיבה: הגבלות יצוא שבבים לישראל
חברת התרופות מודרנה צללה במעל 15%, לאחר שהודיעה אתמול על הורדת תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025 בכמיליארד דולר, עקב מספר אתגרים פוטנציאליים הצפויים בהמשך השנה. החברה צופה כעת כי הכנסותיה בשנת 2025 יעמדו על בין 1.5 ל-2.5 מיליארד דולר, כאשר רוב ההכנסות צפויות במחצית השנייה של השנה; תחזית זו נמוכה לעומת הטווח הקודם של 2.5-3.5 מיליארד דולר, שפורסם בספטמבר.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו אמש (ב') ביציבות. התשואה ל-10 שנים נסחרה סביב 4.53% והתשואה לשנתיים עלתה מעט לרמה של 4.3%.
בארה"ב, לעומת זאת, הדרמה בשוק החוב נמשכה עם עלייה עקבית בתשואות שהביאה את האג"ח ל-10 שנים לרמה של כ-4.9%. בבלומברג מציינים שעליית תשואות האג"ח היא תמרור אזהרה לשוק המניות בוול סטריט מאחר שההשקעה באג"ח הופכת אטרקטיבית יותר. במיטב מציינים כי "הסיבה העיקרית שגורמת לעליית התשואות בשוק האג"ח ולתנודתיות בשוק המניות קשורה פחות לנתוני שוק העבודה, האינפלציה או אחרים, אלא לכניסתו הצפויה של הממשל החדש בארה"ב שכבר מייצר לא מעט כותרות שערורייתיות".
עם זאת, הבוקר, האג"ח הממשלתיות בארה"ב רושמות ירידות. אג"ח לעשר שנים יורדות ב-4 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על 4.76%; האג"ח לשנתיים יורדות בכ-2 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.37%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח, השקל התחזק מול הדולר אתמול בשעות הערב, לאור הדיווחים על התקדמות במגעים לעסקת החטופים ונסחר ב-3.65 שקלים לדולר. מול האירו, התחזק השקל ל-3.72.
בנוסף, גם הביטקוין נפגע מהתשואות המזנקות בשוק האג"ח האמריקאי שהופכות נכסי סיכון לפחות אטרקטיביים. אם עד לפני שבוע מטבע הקריפטו המוביל נסחר במחיר של מעל 100 אלף דולר, אתמול הוא כבר ירד לכ-91 אלף דולר. מהשיא האחרון, הביטקוין נחלש בכ-15%.
עם זאת, הבוקר, הביטקוין שב לעליות, ונסחר כעת סביב רמה של 95 אלף דולר.
מחירי הנפט נסחרים הבוקר בירידות קלות: נפט מסוג אמריקאי יורד בכ-0.4% ומחיר חבית עומד על כ-77 דולר; נפט מסוג ברנט יורד בכ-0.6% ומחיר חבית עומד כעת על כ-80.5 דולר.
בבנק אוף אמריקה מעריכים כי שנת 2025 צפויה להיות שנה תנודתית בעולם האנרגיה. להערכתם, מחיר הנפט צפוי להסתכם בממוצע ב-65 דולר לחבית, רווחי הזיקוק לא ישתפרו, ותזרימי המזומנים של חברות האנרגיה הגדולות צפויים להישאר ללא שינוי משמעותי. מנגד, ציפיות נמוכות מצד המשקיעים עשויות להוות גורם תומך לסקטור.
4. מאקרו
אמש (ב'), פורסמו את נתוני הגירעון התקציבי לשנת 2024, שהסתכם ב-6.9% תוצר. במונחים כספיים, מדובר במינוס של 136.2 מיליארדי שקלים במאזן ההכנסות וההוצאות של הממשלה. שנה של מלחמה במספר חזיתות ופינוי תושבים המוני הביאה את הגירעון לרמתו הגבוהה ביותר מאז שנת הקורונה, 2020.
הנתון הסופי נמוך מתקרת הגירעון המעודכנת של 7.7%, שאושרה בכנסת רק לפני שבועות אחדים בעקבות תחזיות פסימיות יותר של האוצר. השורה התחתונה משקפת שיפור בשווי 0.7% תוצר גם ביחס לגירעון שנמדד לפני חודש, בסוף נובמבר. הירידה בדצמבר הושפעה משמעותית מהקדמת רכישות ותשלומי מס של הציבור, שביקש להימנע מהעלאות המיסים שנכנסו לתוקף בתחילת 2025.
היום (ג'), צפוי להתפרסם מדד המחירים ליצרן בארה"ב.
מחר (ד'), בהפרש של שלוש שעות, יתפרסמו נתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב: בישראל הצפי הוא לאינפלציה שנתית של 3.4%, כמו בחודש שעבר. "ינואר יהיה השיא ומשם האינפלציה אמורה לרדת, השאלה היא בכמה", מעריך אורי גרינפלד מאגם לידרים. להערכתו, "אם לא יהיו זעזועים, ינואר יביא איתו את שיא האינפלציה". בארה"ב לעומת זאת, קונצנזוס האנליסטים צופה אינפלציה שנתית של 2.8% (לעומת 2.7% בנובמבר).
5. תחזית
ארי ואלד מאופנהיימר מעריך כי עליית תשואות האג"ח דווקא אינה מהווה איום על שוק המניות: עליית תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים מעל רמת ההתנגדות של 4.5%, בעקבות נתוני מאקרו חיוביים וציפיה מתמתנת לעוצמת הורדת הריבית בשנה הקרובה, הובילה למימוש באפיקים מנייתיים. עם זאת, מעריך ארי ואלד כי מגמת העלייה בשוק המניות האמריקאי עשויה להמשך, כאשר האינדיקטורים הטכניים והמצב הפונדמנטלי עדיין מציגים תמונה חיובית. ואלד רואה את רמת התמיכה למדד ה-S&P 500 על 5,785 נקודות, וצופה קונסולידציה סביב הרמה הנוכחית, לפני המשך מגמת העלייה.
האופטימיות של ואלד נובעת מהתבוננות על תבנית ביצועי יתר של מניות בעלות ביטא גבוהה, מול מניות "סולידיות" בעלות תנודתיות נמוכה. הדבר משקף, מטבע הדברים, תיאבון לסיכון בקרב המשקיעים ונובע מהערכה חיובית של מצב כלכלת ארה"ב, ובכך אמור להטיב גם עם תיזת ההשקעה באפיק המנייתי. בנוסף, גם מרווחי האשראי של אג"ח בדירוגים נמוכים ממשיכים להתכווץ, סימן לירידה בתפיסת הסיכון. הדבר אמור להוביל לשיפור מצבן של חברות Small-Cap, ובכך לבוא לידי ביטוי בהתאוששות מדד Russell 2000.
במקביל, ארי ואלד משמר את המלצתו הארוכה על מניות חברות הענק בתחום הטכנולוגיה - שבע המופלאות, ורואה את המימושים האחרונים בתור הזדמנות השקעה טקטית. באופן ספציפי הוא מדגיש את מניות אפל , אמזון , אלפאבית (גוגל) ו- מטא (פייסבוק) , ארבעתן מדורגות Outperform במחלקת המחקר של אופנהיימר. לעומת זאת, ואלד נזהר מסקטור הצריכה הבסיסית - Consumer Staples - המדורג Underweight, במיוחד ממגזר חברות המזון (הפגיעות מהאטה בצמיחה, ממינופי יתר ומיחס שלילי מצד ממשל טראמפ ושר הבריאות החדש שלו) וממניות קון-אגרה פודס , ג'נרל מילס , הרשי ו-קראפט היינץ .