השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)
השקל מתחזק הבוקר (ג') בחדות מול הדולר, ועל פי ההערכות בשוק, הסיבה המרכזית היא ההתקדמות המשמעותית בדרך לעסקה לשחרור חטופים ולהפסקת אש בעזה. שער הדולר עומד כעת על 3.63 שקלים - הנמוך ביותר מאחוז בהשוואה לזה של אתמול (ב'). בחודשים האחרונים השקל הוא אחד המטבעות החזקים בעולם.
● מנהל ההשקעות שחושש מטראמפ: "ציוצים בטוויטר מייצרים תנודתיות"
● "מגמה נדירה ומדאיגה": הנתון שמאיים על העליות בוול סטריט
בשעה שהדולר התחזק דרמטית מול סל המטבעות בחודשים האחרונים, מול השקל הוא דווקא נחלש. לשם השוואה, מדד הדולר אינדקס, המודד את כוחו מול המטבעות המובילים, טיפס ב-6% בשלושת החודשים האחרונים. לעומת זאת, שער הדולר-שקל דווקא ירד באותה תקופה ביותר מ-3.5%. ישנן מגוון סיבות לכך, ובראשן ירידה חדה בפרמיית הסיכון של ישראל, על רקע האירועים בלבנון וכן הסכם הפסקת האש בגזרה הצפונית.
מודי שפריר, כלכלן ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, מסביר את מגמת התחזקות השקל בציפייה לחתימה קרובה מאוד על עסקה.
"נראה כי השוק מאמין כי הפסקת האש שתיחתם (הזמנית בינתיים) תוביל בלחץ ממשל טראמפ לסיום אפשרי של המלחמה בעזה, ומכאן גם לירידה משמעותית יותר בפרמיית הסיכון של ישראל. נציין בהקשר לכך כי פרמיית הסיכון של ישראל כבר ירדה מאז תחילת נובמבר בחדות (על רקע הציפיות בזמנו לסיום המלחמה בלבנון), אם כי פרמיית הסיכון עדיין גבוהה - בשוק הבינלאומי אגרות החוב של ישראל נסחרות עדיין בדומה לחברות בדירוג BBB מינוס", טוען שפריר. כלומר, פרמיית הסיכון שדורשים המשקיעים הזרים על האג"ח של ממשלת ישראל הנסחרות בדולרים היא עדיין גבוהה מאוד, ועומדת בשורה אחת עם מדינות כמו הונגריה או פרו.
"השוק רץ עם חלומות על מזרח תיכון חדש"
פעיל בשוק עמו שוחחנו מסכים כי הטריגר לייסוף הנוכחי הוא הסכם הפסקת האש, אך הוא פחות אופטימי. לדבריו, המשקיעים בעולם מתמחרים מספר צעדים קדימה, כגון שינויים פוליטיים בישראל או הסכם אפשרי עם סעודיה. "ישנן כמה כתבות שיצאו בבלומברג על כביכול חידוש מגעים עם סעודיה, אז השוק רץ עם חלומות על מזרח תיכון חדש. לדעתי, הזרים מתקשים להבין את המצב הגאו-פוליטי, ולא לוקחים בחשבון את הסיפור החוקתי שקרע את המדינה ב-2023".
גת מגידו, מנכ"לית ושותפה בבית ההשקעות פינסה קפיטל, הסבירה כי "בחודשיים האחרונים ראינו שהשקל כמעט ולא השתתף בחולשה העולמית של כל המטבעות מול הדולר. מצד אחד, הדבר נובע מירידת פרמיית הסיכון של ישראל, ומצד שני, מזרימה של כספים חזרה לשוק הישראלי (מניות ואג"ח), הן מצד מוסדיים מקומיים והן מצד זרים".
מגידו הוסיפה: "חשוב לזכור שבסוף היום, ישראל היא יצואנית עם מאזן סחר חיובי, והנטייה הטבעית של השקל היא להתחזק מול שאר המטבעות. צריך לזכור שבימים האחרונים התפרסם שהגירעון של 2024 היה מעט מתחת לצפי, מה שעוזר להתחזקות השקל, ושהעסקה בעיקרון נתפסת כאירוע חיובי, אבל העסקה היא גם אירוע נקודתי שקשה להעריך בדיוק איך יסתיים ומה בדיוק ציר הזמן שלו".
יוטב קוסטיקה, מנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי במור קרנות נאמנות, התייחס גם הוא לעליית השקל: "החודשים האחרונים היו חיוביים מאוד עבור שוק ההון הישראלי, שהצליח לספק תשואות יתר משמעותיות ביחס לעולם, הן בשוק המניות והן בשוק האג"ח; זאת, על רקע ההצלחה הצבאית בלבנון ובעקבותיה הפסקת האש, נפילת אסד ובחירתו של טראמפ. אנו מעריכים כי המגמה החיובית תימשך על רקע העסקה המתגבשת, אשר יכולה לספק רוח גבית לשוק המניות הישראלי, שעשוי להמשיך לספק ביצועי יתר על פני אירופה וארה"ב".
קוסטיקה הוסיף: "בנוסף לכך, ניתן להניח שהשקל, שהיה מהמטבעות החזקים בעולם בחודשים האחרונים, ימשיך ויתחזק במיוחד, אם נראה את הסכמי אברהם הולכים ומתרחבים. להערכתנו, סקטורים כמו בנקאות, ביטוח ונדל"ן מניב עשויים להיות מעניינים להשקעה. יחד עם זאת, בשנתיים האחרונות ראינו הסטה משמעותית של הציבור הישראלי למדד ה-S&P 500, וכתוצאה מכך, גם להגדלה במרכיב המט"ח שלו מסך התיק. זה המקום לציין שכדאי לוודא שהמשקל של הדולר לא גדול מדי".