על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● בקצב מסחרר: כך מגייס אחיו של סינוואר אלפי מחבלים חדשים
● מזוודות כסף במטוסים: כך חיזבאללה מנסה לשקם את עצמו פיננסית
1איראן חושפת מערכת טילים חדשה
לקראת כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן ועל רקע המתיחות הגוברת עם ישראל, באיראן ממשיכים להתכונן לאיומים וחושפים מערכת טילים ניידת חדשה, נכתב ב-Army Recognition. מערכת הטילים להגנה אווירית בשם "Thunder/Tondar", שנחשפה במהלך תרגיל צבאי של איראן, היא תוספת חדשה לארסנל ההגנה האווירית של המדינה, והיא נועדה ליירט ולהשמיד מטרות אוויריות בגובה רב.
"מערכת הטילים החדשה שהוצגה היא ניידת לטווח קצר שנועדה לחזק את יכולתה של איראן להגן על נכסים מרכזיים מפני איומים אוויריים. המערכת תוכננה ליירט ולהשמיד מטרות טסות נמוך, כגון מטוסים קטנים, טילי שיוט ותחמושת מונחית מדויקת. היא מספקת שכבת הגנה קריטית למתקנים צבאיים, שדות תעופה ואתרים אסטרטגיים אחרים", נכתב ב-Army Recognition.
יכולות הטווח הקצר של המערכות מאפשרות פריסה מהירה להגנה על אתרים רגישים מפני התקפות בגובה נמוך. "אופייה הנייד של מערכת Thunder מאפשר לה להיות משונעת במהירות לחלקים שונים במדינה ומספקת גמישות מפני איומיים דינמיים בשדה קרב מורכב", נכתב.
מערכת הטילים החדשה בייצור איראני חושפת את המאמץ של איראן לייצר מערכות נשק בייצור ביתי, עקב הסנקציות שהגבילו את יכולותיה לרכוש מערכות הגנה מתקדמות מספקים בינלאומיים כמו רוסיה או סין. "ה-Thunder מהווה צעד משמעותי במאמץ זה, והוא מצטרף לרשימה ההולכת וגדלה של מערכות איראניות מקוריות, כמו ה-Bavar-373 המתחרה במערכת ה-S-300 הרוסית, ו-Khordad-15, מערכת הגנה אווירית ניידת המסוגלת ליירט מטוסים וטילים בטווחים בינוניים וארוכים".
ההחלטה של איראן לפתח בעדיפות ראשונה מערכת הגנה אווירית קצרת טווח משקפת את הכוונה שלה להגן על אתרים רגישים כמו בסיסים צבאיים ומתקני גרעין. ההחלטה חושפת את החשש של איראן מאיום ממשי של תקיפה ישראלית על אתרים קריטיים. "Thunder היא מרכיב חיוני באסטרטגיית ההגנה של איראן, במיוחד בתרחישים בהם יריבים כמו ישראל עשויים להשתמש במתקפות אוויריות מתקדמות או בתקיפות כלי טיס בלתי מאוישים".
מתוך ה-Army Recognition. לקריאת הכתבה המלאה.
2ביום שאחרי המלחמה - מצרים נמנעת מלשלוט בעזה
בעוד שהסכם הפסקת אש בין ישראל לחמאס נראה קרוב מאוד, במצרים לא מעוניינים להשתתף בכוח שישלוט בעזה בתום המלחמה, נכתב ב-New Arab.
"הוועדה שתנהל את עזה עשויה להיות צעד ראשון משמעותי בדרך להקמת מדינה פלסטינית. אם תוקם, היא צפויה לכלול בין 10 ל-15 טכנוקרטים פלסטיניים עצמאיים. הוועדה תהיה אחראית על תחומים מרכזיים כמו חינוך, בריאות, כלכלה, סיוע ובנייה מחדש בעזה, שנהרסה בעקבות הלחימה".
אולם, בקהיר חוששים שאם ישלטו בעזה הם עלולים להילכד באמצע של כל מלחמה עתידית בין ישראל לחמאס. "זה במיוחד נכון אם הפסקת האש המיועדת שתושג על ידי שני הצדדים בימים הקרובים לא תחזיק מעמד לאחר שתיכנס לתוקף".
רכא אחמד, לשעבר עוזר לשר החוץ המצרי, אמר ל-New Arab כי בקהיר חוששים שבישראל יחדשו את הלחימה בעזה, לאחר שחרור החטופים. והוסיף "יש אי ודאות לגבי מידת המחויבות של ממשלת הימין של ישראל להסכם".
במידה והמלחמה תתחדש, הכוח הבינלאומי או הערבי שינהל את עזה, ימצא עצמו לכוד באמצע. "אותו כוח יצטרך גם לפעול כדי למנוע התקפות על ישראל מצד הפלסטינים, מה שעלול להציב אותו בעימות ישיר עם הפלסטינים בעזה - תרחיש שמצרים אינה רוצה לקחת בו חלק בשום עתיד קרוב".
אז למה פנו בכלל למצרים שתיקח חלק בשליטה בעזה? "מצרים, על פי אנליסטים, נמצאת בעמדה טובה יותר להציע הכשרה לכוח פלסטיני מאוחד שיוכל לקחת אחריות על ענייני המנהלה והביטחון בעזה לאחר המלחמה". בנוסף, למצרים יש ניסיון ארוך טווח באיחוד הפלגים הפלסטינים, מתוך אמונה שהפילוג ביניהם מחליש אותם מול ישראל.
למרות שמצרים עלולה להיות כוח משמעותי שיוכל להשליט סדר בעזה, כרגע בקהיר הבהירו כי מצרים לא תשתתף בכוח ערבי שינוהל לטיפול בצד הפלסטיני של מעבר רפיח.
מתוך ה-New Arab מאת אמאר עמאם. לקריאת הכתבה המלאה.
3טראמפ צפוי להתמודד עם מזרח תיכון שונה ממה שהוא זוכר
מאז כהונתו האחרונה של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, המזרח התיכון השתנה לחלוטין. מדינות המפרץ, בעלות ברית חזקות של הנשיא הנבחר, שינו את עמדותיהן בשנה האחרונה לגבי ישראל ואיראן. בניו יורק טיימס מזהירים כי טראמפ צפוי להתמודד עם מזרח תיכון חדש ומאתגר.
"בעוד שלא צפויים חיכוכים משמעותיים, מדינות המפרץ דוחקות בעמדה קשוחה יותר כלפי ישראל ובעמדה רכה כלפי איראן, עמדות ששונות מאוד מאלה שהוצגו בכהונתו הראשונה של הנשיא הנבחר", נכתב בניו יורק טיימס. נראה שמאז כהונתו הראשונה, מדינות המפרץ וטראמפ התרחקו בכמה נושאים מרכזיים, כמו ישראל ואיראן וכן הבדלים במדיניות האנרגיה.
טראמפ צפוי לפגוש אזור שעבר שינויים דרסטיים. ישראל ועזה נמצאות כבר יותר משנה במלחמה עקובה מדם. בלבנון, חיזבאללה נחלש על ידי ישראל, ובסוריה משטרו של אסד נפל.
בזמן שטראמפ ממלא את הקבינט שלו בתומכים נלהבים של ישראל, מנהיגי המפרץ קוראים לארה"ב להישאר מעורבת במזרח התיכון. ממשל טראמפ להוט לשמור על קשרים טובים עם מדינות המפרץ. בדצמבר האחרון, נציג של טראמפ למזרח התיכון ביקר באבו דאבי "הוא השתתף בכנס ביטקוין יחד עם בנו של הנשיא הנבחר, אריק טראמפ. הוא גם נסע לריאד, ערב הסעודית, שם נפגש עם נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן".
בכירים ומנהיגים במדינות המפרץ תומכים בטראמפ וקוראים לו להימנע מפוליטיקה בדלנית. הנסיך הטורקי אל פייסל כתב לטראמפ לאחר ניסיון ההתנקשות בו כי "אלוהים הציל את חייך בשביל שתוכל להמשיך את העבודה שהתחלת במזרח התיכון כשהמשימה המרכזית - להביא שלום", נכתב.
מסר דומה הועבר לטראמפ על ידי אנוואר גרגאש, יועץ לנשיא איחוד האמירויות, בו נכתב "המפרץ מוקף באזור יותר ויותר סוער, הנהגה ושותפות אמריקאיות נשארות חיוניות. אנו זקוקים להנהגה חזקה שמאזנת בין דאגות הומניטריות לאינטרסים אסטרטגיים".
השינוי המובהק בגישה של מדינות המפרץ הוא לגבי ישראל. נסיך ערב הסעודית מוחמד בן סלמאן כינה לאחרונה את הלחימה של ישראל בעזה "רצח עם". הצהרה זו, מצביעה על כך שהסכם דיפלומטי בין ערב הסעודית לישראל, נראה רחוק מתמיד. "לפחות עד שתוקם מדינה פלסטינית".
גם איחוד האמירויות שחתמה על הסכמי אברהם, שינתה את גישתה כלפי ישראל. שר החוץ של האמירויות, השייח' עבדאללה בן זאיד, אמר בשבוע שעבר לעמיתו הישראלי כי האמירויות "לא יחסכו שום מאמץ בתמיכה בפלסטינים".
"טראמפ, שחוזר למזרח תיכון שעבר שינוי דרמטי, יצטרך לנווט בין דרישות סותרות מצד בעלי בריתו במפרץ. הנושאים העומדים על הפרק - מהסכמי נורמליזציה עם ישראל, דרך פיוס עם איראן ועד מדיניות נפט - מדגישים את המורכבות של יחסי ארה"ב עם אזור המפרץ".
"הפערים במדיניות עשויים לייצר מתחים, אך גם הזדמנויות, לשיתופי פעולה חדשים שיכולים לעצב מחדש את פני האזור בשנים הבאות", נכתב.
מתוך הניו יורק טיימס מאת איסמעיל נאאר. לקריאת הכתבה המלאה.
4אילו הישגים משאיר ביידן אחריו?
הנשיא המכהן ג'ו ביידן עתיד לעזוב את הבית הלבן בעוד כשבוע. בכתבה שכותרתה "ביידן מתעקש שארה"ב 'מנצחת' בזירה הבינלאומית - איך ייראה ההפסד?", נטען בגרדיאן כי מדיניות החוץ שהוביל בכהונתו לא העלתה הישגים משמעותיים וכי בארה"ב חוששים מהמדיניות הקיצונית של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ.
כשכהונתו של ביידן מגיעה לסיומה, רבים טוענים שהנשיא יותיר אחריו דיפלומטיה זהירה וחסרת עוצמה. "אפילו בעלי ברית מודים שממשלו עדיין נאבק לייצר הישג משמעותי במדיניות החוץ שלו", נכתב.
ההישגים הרופסים של ביידן לא מנעו ממנו להכריז בימים האחרונים של כהונתו כי ארה"ב מובילה בזירה הבינלאומית. בנאום מדיניות החוץ האחרון שלו אמר "בהשוואה לארבע שנים קודם, אמריקה חזקה יותר, הבריתות שלנו חזקות יותר, והיריבים והמתחרים שלנו חלשים יותר". והוסיף, "ארה"ב מנצחת בתחרות העולמית".
"אם זה ניצחון, ייתכן שרבים מהאמריקאים יתקשו לדמיין איך נראה הפסד", נכתב בגרדיאן. ממשל ביידן היה עסוק בלהכיל משברים ומלחמות, כשלא נראה שהצליח לתת את הטון. כעת, כשטראמפ נמצא על מפתן הבית הלבן "כל הכללים השתנו".
בישראל, מונח כרגע על השולחן הסכם הפסקת האש, שתנאיו הכללים נוסחו על ידי ביידן לפני למעלה מחצי שנה. ביידן הביע תקווה להפסקת המלחמה ואמר "למדתי לעולם לא לוותר. ארה"ב לוחצת בכל הכוח בכדי לסיים את המלחמה", והוסיף שהפלסטינים "עוברים גיהנום" בעזה.
באוקראינה מתכוננים לכניסתו של טראמפ שיתווך את המשא-ומתן בין רוסיה לקייב. ביידן טוען שהותיר לטראמפ יסודות חזקים איתם יוכל להגן על העתיד האוקראיני.
הישג משמעותי לכהונת ביידן הוא החלטתו להוציא את הצבא האמריקאי מאפגניסטן. "החלטה סיימה את אחת מ'מלחמות הנצח' של ארה"ב, אך גם הובילה לקריסת הממשלה האפגנית ולחזרת הטליבאן לשלטון", נכתב בגרדיאן. ביידן טען שלמרות הביקורות, החלטתו תצדיק עצמה עם הזמן ואמר "אני הנשיא הראשון מזה עשרות שנים שאינו מותיר מלחמה באפגניסטן ליורשו", נכתב בגרדיאן. באזהרה לממשל הנכנס, אמר ביידן שארה"ב חייבת להכיר בסכנות של שינויי האקלים לפני שיהיה מאוחר מדי.
אולם, בעוד שממשל ביידן זוכה לביקורת על מדיניות רופסת וזהירות מוגזמת, באמריקה חוששים מכהונתו של הנשיא הנכנס שכבר הספיק לאיים לספח את גרינלנד ותעלת פנמה לארה"ב.
ארה"ב עוברת מפוליטיקה רופסת - לפוליטיקה גלויה של כוח, שטראמפ מאמין שזה מה שאמריקה זקוקה לו. "עם כל הביקורת, ביידן מסיים את כהונתו עם אמונה עמוקה בערכים של דמוקרטיה, שיתוף פעולה ושאיפה לשלום עולמי - גם אם המציאות לעיתים רחוקה משאיפות אלו", נכתב בגרדיאן.
מתוך הגרדיאן מאת אנדרו רות'. לקריאת הכתבה המלאה.