גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock
אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

השנה החולפת בשוק החיסכון לטווח הבינוני-ארוך הוכיחה פעם נוספת עד כמה תקף המשפט השחוק לפיו "אי-אפשר לתזמן את השווקים". ביום רביעי יפורסמו הנתונים הרשמיים של תשואות הגופים המנהלים קופות גמל וקרנות השתלמות לסיכום שנה שהייתה רוויית דרמות בשווקים. גלובס מסמן מי צפויים להיות מנהלי ההשקעות המצטיינים של 2024.

מנהל ההשקעות: זו הטעות הגדולה שאתם עושים בקרן ההשתלמות
אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת תל אביב

זו הייתה שנה של תהפוכות בצמרת. בסיכום המחצית הראשונה שלה הובילו בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות את טבלת התשואות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, בעוד שאנליסט ומיטב דשדשו באמצע הטבלה.

אלא שבמחצית השנייה התמונה התהפכה ובסיכום 2024 זינקו שני בתי ההשקעות הללו לצמרת טבלת התשואות. מנגד המובילים של המחצית הראשונה מצאו את עצמם באמצע הטבלה.

על פי הערכות בשוק, שנאספו על ידי גלובס, הגופים שהשיגו את התשואות הטובות ביותר במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות בחודש דצמבר הם הפניקס, אנליסט ומנורה מבטחים, עם תשואות של סביב 1%, ואחריהם מיטב ומגדל (0.8%). הגופים שצפויים להיות בתחתית, על פי ההערכות, הם ילין לפידות עם תשואה של כ-0.2% ואלטשולר שחם עם תשואה אפסית בחודש האחרון של השנה.

על פי אותן הערכות, בסיכום השנה מובילים אנליסט, עם תשואה מרשימה של 14.5%, אחריה אינפיניטי הקטנה עם 14.3%, הפניקס עם 14.1% ומיטב עם 13.5%. את המקומות האחרונים בטבלת התשואות השנתית צפויות על פי ההערכות לתפוס חברות הביטוח מגדל עם 12.3%, מנורה עם 12.2% והרחק בתחתית הראל עם 10.9% בלבד. הממוצע השנתי של הקופות עומד על כ-13%, וזאת לעומת תשואה שנתית ממוצעת של 4.8% בעשור האחרון. התשואה החזקה הופכת את 2024 לאחת השנים הטובות ביותר מאז 2010. למעשה, רק 2021 הייתה חזקה יותר עם תשואה של 14.3%. אנליסט הוא כנראה מצטיין התשואות גם בשלוש השנים האחרונות.

מה הוביל למהפך במחצית השנייה?

את התחלפות המקומות בין מנהלי חסכונות הציבור בישראל ופערי התשואות ביניהם, צריך לחלק למספר רבדים. הראשון הוא התנהגות השווקים: לאורך רוב השנה מדדי ת"א פיגרו אחרי וול סטריט בצורה משמעותית, אולם בסיכומה הם מציגים ביצועים טובים יותר, הודות לראלי שהתרחש במחצית השנייה של 2024.

מדדי ת"א זינקו בחודשים האחרונים של השנה הרבה יותר מאלה שמעבר לים, לאחר "מבצע הביפרים" בלבנון וחיסול ראשי ארגוני הטרור חסן נסראללה ויחיא סינוואר - המהלכים שסימנו אולי יותר מכול את הניצחון הצבאי של ישראל על אותם ארגונים. הגופים ששמרו על חשיפה גבוהה לשוק המניות בישראל נהנו מכך במחצית השנייה, ולכן בסופו של דבר האפילו על אלה שהיו חשופים יותר לחו"ל.

את אותה תשואה עודפת אפשר לראות ביתר שאת כשצוללים לתקופות קצרות משנה. כך, במחצית השנייה של השנה מדד ת"א 35 זינק ב-21% (מתוך עלייה של 28.4% בשנה כולה), מדד ת"א 90 ניתר ב-35.4% (אף יותר מהתשואה השנתית כולה שהייתה כ-31%), הבנקים זינקו ב-35% ומדד הנדל"ן טס ב-40%. כל זה בחצי שנה. מנגד, מדדי וול סטריט עלו הרבה פחות באותו הזמן - הנאסד"ק והדאו ג'ונס הוסיפו כ-8.8% ואילו ה-S&P 500 "הסתפק" בעלייה של 7.7%.

בשלושת החודשים האחרונים של השנה (אוקטובר-דצמבר) מדדי ת"א עלו ב-13%-20% ואילו אלה של וול סטריט כמעט דרכו במקום (הדאו ג'ונס עלה ב-0.5%, ה-S&P 500 ב-2.1% ורק הנאסד"ק המשיך לעלות ב-6.1%).

אנליסט חשוף לישראל, אלטשולר בעיקר לחו"ל

על פי ניתוח גלובס את נתוני אתר "גמל נט", בית ההשקעות אנליסט שמר לאורך רוב השנה על חשיפה גבוהה לשוק בישראל, עם יותר מ-60% מהרכיב המנייתי ברוב חודשי השנה (אם כי בתחילתה היא הייתה אף גבוהה יותר). במקביל הגדיל את החשיפה שלו למניות באופן כללי ככל שהשנה התקדמה, מרמה של 44.5% בתחילתה ל-49% בסופה (לא כולל אופציות וחוזים עתידיים), מה שפגע בו בתחילת השנה אך סייע לו מאוד בהמשך, כשהמדדים בתל אביב נתנו תשואה עודפת.

הכוכב השני של השנה החולפת, בית ההשקעות מיטב, שמר לאורך כל השנה על חשיפה לישראל בשיעור של 50% ברכיב המנייתי, ובדומה לאנליסט הגדיל את החשיפה למניות לאורך השנה מרמה של כ-41% בתחילתה ל-45% בסופה (כאמור, לא כולל אופציות וחוזים עתידיים).

באלטשולר שחם, מנגד, החשיפה הנמוכה לישראל בתחילת השנה (32.5% בלבד מהרכיב המנייתי) והחשיפה המנייתית הגבוהה ביחס למתחרים (49%) סייעה לו מאוד לבלוט בתחילת השנה. אך ברגע שהשוק הישראלי "התחיל לרוץ", אלטשולר שחם מצא עצמו בתחתית הטבלה חודש אחרי חודש, מה שבסופו של דבר גרם לו לאבד את המקום הראשון מתחילת השנה ולרדת למקום הרביעי בלבד בסיכום שנתי. זאת אף על פי שהקטין חשיפה מנייתית לחו"ל ככל שהשנה התקדמה, אך עדיין שמר על שיעור חשיפה לחו"ל של 55%-57%.

ילין לפידות שהיה מהמובילים בתחילת השנה סבל מכך שלא הגדיל את החשיפה המנייתית שלו לאורך השנה, וזו נשארה על כ-46%. בנוסף, בית ההשקעות דווקא הגדיל את החשיפה שלו לחו"ל באמצע השנה ל-50% ורק בהמשך הקטין אותה מעט בחזרה.

מדוע חברות הביטוח נמצאות למטה?

ההסבר הבסיסי לכך שחברות הביטוח תופסות את המקומות האחרונים בדירוג התשואות בגמל הוא החשיפה הגבוהה שלהן לנכסים לא סחירים. הללו נחשבים כמגן מפני תנודתיות ונפילות בשווקים, אך מהצד השני גם התשואה מהם מגיעה לאט יותר. כך, חברות הביטוח שנפגעו הכי פחות בירידות בשנת 2022 ולכן בלטו לטובה בתשואות, מניבות תשואות נמוכות יותר בשנים של עליות, כמו השנתיים האחרונות.
ובאשר לחלוקת התיק שלהן, מי שלכאורה הייתה אמורה ליהנות יותר מהאחרים מהקפיצה שרשמו מדדי ת"א במחצית השנייה של השנה היא חברת כלל ביטוח, שהייתה בחשיפת יתר לשוק המקומי ביחס למתחרות (44.4% מהרכיב המנייתי בתחילת השנה).

בחודש מאי כלל ביטוח הייתה האחרונה בטבלת התשואות, אך זה השתנה במחצית השנייה ואת השנה כולה היא מסיימת באמצע הטבלה. זאת, תוך שיפור משמעותי במיקומה ביחס לחברות הביטוח האחרות, כשהיא צפויה להיות הראשונה או השנייה מביניהן. אלא שלדאבונה של כלל, היה לה קשה לשמור על החשיפה לשוק המקומי וככל שהתקדמה השנה החשיפה שלה לחו"ל הלכה וגדלה, והגיעה ל-55% באמצע השנה ו-52% בסופה.

החברה שנועלת את טבלת התשואות בשנה האחרונה, ולמעשה רושמת חולשה גדולה גם ב-3 השנים האחרונות, היא חברת הביטוח הראל. זו עשתה כנראה את הבחירות הגרועות מכולם השנה.

כך, החשיפה המנייתית של חברת הביטוח הייתה נמוכה יחסית בתחילת השנה (42.3% בלבד) וגדלה רק לקראת סופה ליותר מ-45%. בנוסף, הראל הימרה על חו"ל בצורה חזקה יותר מאחרים, עם חשיפה שהחלה ב-51.5% ומשם רק הלכה וגדלה ליותר מ-56% בהמשך השנה, כאמור דווקא בזמן שהתשואות בת"א השתפרו.

נזכיר כי לאחרונה הודיע מנהל ההשקעות הראשי של הראל, סמי בבקוב, על פרישה לאחר 17 שנים בקבוצה, מתוכן 8 כמנהל ההשקעות הראשי.

עוד כתבות

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

מטה הבנק המרכזי של האיחוד האירופי / צילום: ap, BERND KAMMERER

משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008

שנת 2025 נפתחה בעליות חריגות בתשואות האג"ח של כמה מהממשלות המובילות בעולם ● בחלק ממדינות אירופה זה עלול להוביל להתפרצות משבר חוב חריף, שיחלחל לבנקים ולכלכלה ● מהם התרחישים האפשריים, מהקל אל המדאיג, והמשמעויות לביצועי השווקים

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב היוצא / צילום: Reuters, Sipa USA

כעס ובלבול בתעשייה: אלה הנפגעים העיקריים מהגבלות יצוא השבבים

תקנות חדשות שהטיל ממשל ביידן מגבילות את יצוא המעבדים הגרפיים לרוב מדינות העולם, כולל ישראל, ויוצרות כעס ובלבול בתעשייה העולמית ● בעוד חברות קטנות וסטארט־אפים עשויים להינצל מהמגבלות, חברות ענן גדולות עלולות להיפגע משמעותית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות נתוני האינפלציה: עליות חדות בוול סטריט, מניות הבנקים מזנקות

לאחר חמישה ימים רצופים של ירידות, נאסד"ק מזנק ב-2% ● קצב אינפלציית הליבה בארה"ב עלה ל-3.2%% בדצמבר - פחות מהצפי ● הניקיי עלה ב-0.1% ●  עונת הדוחות בארה"ב נפתחה היום באופן רשמי, תוצאות הבנקים עלו על הצפי ● ג'יי.פי.מורגן הרוויחה השנה 58 מיליארד דולר, שיא של בנק כלשהו בהיסטוריה של אמריקה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל יתפרסמו היום. מה צפוי בהם?

בהפרש של שלוש שעות, יתפרסמו היום נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל ● מהן תחזיות האנליסטים, ואיך הנתונים ישפיעו על מתווה הריבית של הבנקים המרכזיים?

דיווח: מטא יוצאת בגל פיטורים גלובלי נוסף - 5% מהעובדים יועזבו

לפי דיווח בבלומברג, מטא צפויה לפטר את העובדים שיקבלו את הערכות המקצועיות הנמוכות ביותר ● נכון לרבעון השלישי של 2024, מספר העובדים הגלובלי של מטא עמד על 72,400 עובדים, מתוכם כ-1,000 בישראל

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

הממונה על התחרות אישרה את המיזוג בין נטו פיננסים לארבע עונות

אחרי שהנושים של נטו, אשר נקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, אישרו את הסדר החוב שבמסגרתו תימכר הסוכנות לארבע עונות של IBI, אישרה רשות התחרות את העסקה ● ארבע עונות צפויה לשלם כ-51 מיליון שקל עבור נטו ● הסתבכותה של נטו הגיעה, בין היתר, על רקע מעורבותה בקרן וולת'סטון והתחייבותה לחלץ לקוחות שגויסו להשקיע בקרן דרך סוכני נטו

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

המתקן החדש של אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

בלעדי: אנבידיה מקימה את אחת מחוות השרתים הגדולות בישראל בהשקעה כוללת של למעלה מחצי מיליארד דולר

חוות השרתים מוקמת באזור התעשייה מבוא כרמל שברמות מנשה סמוך לצומת אליקים, תהיה בשטח כולל העומד על 10,000 מ"ר ותצרוך כ-30 מגה-וואט ● המתקן יאכלס את מעבדי בלאקוול החדשים של אנבידיה וישמש את עובדי החברה לצורכי מחקר ופיתוח

משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט

מחקר חדש שערך משרד המשפטים ממפה את הבעיות הניצבות בדרכם של הישראלים בדרך לפתרון בעיות משפטיות, ומגלה כמה זמן לוקח להגיע אליו ● וגם: באילו תחומים הבעיות המשפטיות נפוצות ביותר, באילו הן הכי חמורות, ומה המצב אצלנו בהשוואה לאירופה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

תום עידן הריבית האפסית, לצד עליית האינפלציה, החזיר את האטרקטיביות של האפיק הסולידי עבור אלו שמחפשים מקלט בטוח לכספם ● פיקדון בבנק מעניק ודאות גבוהה יותר, ובקרן כספית תזכו בהטבת מס ● איזה משני המכשירים מתאים לכם יותר? ● המחשבון, מדור חדש

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק

ימים ספורים לפני שהאיסור על פעילות טיקטוק בארה"ב ייכנס לתוקף, הסינים בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאילון מאסק, בעל ברית של הנשיא הנבחר ● מהם האינטרסים סביב העסקה, ומה עושה אותה כל־כך מורכבת? ● גלובס עושה סדר

צילום: Shutterstock

ההוראה המפתיעה של משרד הבריאות, והתגובה החריפה: משבר הביטוחים הסיעודיים חוזר ובגדול

משרד הבריאות הוציא במפתיע הנחיה לקופות החולים, לפיה עליהם להיערך להפסקת פעילות הביטוח הסיעודי ● בכך מתמסמס הסדר הפשרה שהשיגה בחודש שעבר רשות שוק ההון, אשר נועד להעניק תקופה של שנתיים למציאת פתרון למשבר שנוצר בקופ"ח כללית ● לאן הולכים מכאן?