גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה רוצה ארדואן ולמה עסקת חטופים משתלמת כל כך לקטאר

קטאר, מצרים וטורקיה ממצבות עצמן שוב כמתווכות מרכזיות בין ישראל לחמאס ● בעוד קטאר מבקשת לשפר את תדמיתה מול ארה"ב, מצרים נאבקת לשקם את הכנסות תעלת סואץ, וטורקיה רואה במגעים הזדמנות לשמור על השפעתה באזור ● גלובס בוחן את המהלכים מאחורי הקלעים

צילומים: AP-Michael Varaklas, Stephanie Scarbrough; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: AP-Michael Varaklas, Stephanie Scarbrough; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קטאר, מצרים וטורקיה הציבו את עצמן, שוב, בעמדת המתווכות בדרך להפסקת האש המסתמנת בין ישראל לבין חמאס. עבור קטאר זהו מהלך חשוב מול הממשל הנכנס בארה"ב בהנהגת הנשיא טראמפ; מצרים מקווה כי הפסקת האש תחזיר את ההכנסות מתעלת סואץ; וטורקיה מסמנת את עצמה כגורם מעודד להפסקת האש - אבל חזרת הסחר הישיר עם ישראל לא צפויה באופן מיידי. גלובס שופך אור על מפת האינטרסים של שלוש השחקניות. 

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה
מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל
כותרות העיתונים | האיראנים מאבטחים את אתרי הגרעין עם מערכת טילים חדשה

"קטאר רוצה להבטיח רגל יציבה בעזה"

הסכם הפסקת האש המסתמן מעמיד את קטאר כמתווכת אזורית שמועילה לארה"ב, במיוחד כשביום שני ייכנס הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן. אותו נשיא שהזהיר את כל הצדדים פן לא יגיעו להפסקת אש, והנה דוחא מפציעה כברומטר. אותה מדינה שלאורך השנה החולפת העבירה מסרים סותרים של הפסקת התיווך וגירוש אפשרי של בכירי חמאס. או, במילים אחרות, כל מה שיאפשר לאמיר תמים אל ת'אני לשמור על התדמית. התדמית כוללת, במידה רבה, את ההשפעה על עזה.

מאז 2018 ועד המלחמה היא הזרימה לעזה מענק חודשי של 30 מיליון דולר, שלו שלושה רכיבים: 100 דולר שחולקו לכל משפחה מתוך 100 אלף משפחות נזקקות; 10 מיליון דולר לרכש דלק ממצרים; ו־10 מיליון דולר לסולר עבור תחנת הכוח בעזה. עוד קודם לכן קטאר הזרימה הון למשטר חמאס בעזה. לפי גורם ששוחח עם רשת VOA, דוחא העבירה בין השנים 2021־2012 סיוע שכולל מזון, תרופות וחשמל, בתיאום עם ישראל וארה"ב, בסך כולל של 1.49 מיליארד דולר.

ד"ר אריאל אדמוני, חוקר במחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן המתמחה בקטאר, מספר כי בדוחא הופתעו לחיוב לגלות כמה נוח להם עם הכוורת של טראמפ. "הם חשבו שהממשל האמריקאי יבוא לערוף ראשים, וזה לא קרה. המינויים היו נוחים, והקטארים רצו לוודא שטראמפ ימשיך את מה שביידן עשה - לראות בדוחא מתווכת במזרח התיכון. לטראמפ זה מתאים כי הוא לא רוצה להתערב באזור, ויש מי שיסגור עבורו פינות".

בסל השיקולים הקטארי עמד גם הדרך שבה איחוד האמירויות ניצלה את המלחמה כדי להיות נוכחת בסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. מנתוני מתאם פעולות הממשלה עולה, כי איחוד האמירויות הייתה אחראית לכ־58.3% מהסיוע המוצנח לרצועת עזה, ולכ־2.5% מתוך כל התרומות ההומניטריות - כולל גורמים כמו תוכנית המזון העולמית של האו"ם והסהר האדום המצרי.

"הקטארים פעלו לאורך כל הדרך לשמר את הקשר עם הרשות הפלסטינית ועם חמאס כאחד", מסביר ד"ר אדמוני, אך מציין כי החלטת הרשות הפלסטינית לאחרונה להסיר את הרישיון של "אל־ג'זירה", ערוץ שמהווה זרוע תעמולה קטארית, הבהירה את הצורך של דוחא "להבטיח רגל יציבה בעזה. על אף שהשקיעו באוניברסיטה באבו דיס ביו"ש הם מודאגים, כי ראו מדינות כמו איחוד האמירויות שנכנסו לסיוע ההומניטרי. לכן, בקטאר הבינו שהם חייבים לשמור את ההשפעה על התיווך בעזה".

התקפות החות'ים פוגעות בהכנסות מצרים

מתווכת שכלכלתה זקוקה להפסקת האש היא מצרים. המלחמה הנוכחית כוללת את מתקפות המורדים החות'ים בתימן על ספינות בים האדום, שבעקבותיהן הן לא נכנסות לים האדום - ולא חוצות בתעלת סואץ, השער הצפוני לים. התוצאה היא שממצב שבו 72 ספינות בממוצע, שנשאו 4.4 מיליון טונות, חצו את התעלה מדי יום באמצע דצמבר 2023, רק 27 חצו מדי יום בסוף אותו חודש. כך לפי פלטפורמת "פורטווטש". נזכיר, כי תעלת סואץ מהווה מקור ל־2% מהתמ"ג של מצרים.

לאחרונה, הודה שר החוץ המצרי בדר עבד אל־עאטי, כי ההכנסות מהתעלה צנחו בכ־60%. לפי לשכתו של הנשיא עבד אל־פתח א־סיסי, סך ההפסדים של מצרים מהצניחה במעבר ספינות בתעלה עמד על כ־7 מיליארד דולר ב־2024.

"מצרים מעוניינת לצמצם את ההפסדים מתעלת סואץ, אבל גם נזקים עקיפים מהתייקרות שרשראות האספקה", מוסיף ד"ר אופיר וינטר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי. "התיירות במצרים רשמה דווקא עלייה מסויימת, והם רוצים שתצמח אף יותר. המצרים רוצים למשוך נוצרים לסיני, ועבור זאת השקיעו בפרויקט 'ההתגלות' בסנטה קתרינה ליד ג'בל מוסא. לתפיסתם, שם התגלה האל למשה. לצד זאת, הם רוצים להראות לאמריקאים שמסייעים להם רבות, כי הם מועילים".

כעת, כשההסכם צפוי להתממש, מצרים מקווה כי מתקפות החות'ים יפחתו, תוך כדי שהיא תשוב להיות ציר הכנסות סיוע מרכזי לרצועת עזה דרך ציר פילדלפי. מעבר לכך, שחרור החטופים בפעימה הקודמת עשוי ללמד כי תמונות של חמאס מעביר חטופים לצלב האדום, ומשם דרך מצרים לישראל - ישובו. זה יעמיד את קהיר כגורם משמעותי במהלכים האזוריים.

הבסיס הטורקי של משרד ההשקעות של חמאס

הגורם האחרון שמעורב במשא־ומתן, אם כי באופן פחות משמעותי, הוא טורקיה. אותה מדינה שוועדת נגל הגדירה בתור איום "גדול יותר מאשר האיום האיראני", הייתה בישורת האחרונה של המגעים עם חמאס דווקא גורם מפשר. בסיס המגעים היה בקטאר עם שלוחה במצרים, אבל ברגעי האמת ביום שני האחרון, ראש סוכנות המודיעין הטורקי אברהים קאלין שוחח טלפונית עם בכירי הלשכה המדינית של חמאס.

אנקרה משמעותית מאוד למגעים משום שהיא מארחת את בכירי חמאס, במיוחד לאחר עסקת שליט, כשמימוש הסכם הפסקת האש החדש צפוי להביא אליה ארכי־טרוריסטים נוספים, משום שהיא לא מכירה בחמאס כארגון טרור. ברמה הגלובלית, טורקיה היא בסיס משמעותי של משרד ההשקעות של חמאס, שמנהל נכסים ביותר מחצי מיליארד דולר. בטורקיה ככלל ובאיסטנבול בפרט, נעשית פעילות זו דרך קרנות השקעה, חברות ועמותות סיוע.

לעומת זאת, כפי שנחשף בגלובס, במלחמת חרבות ברזל החליטה טורקיה על אמברגו סחר עם ישראל, "עד שתהיה הפסקת אש ברצועת עזה". מאז הצעד שננקט במאי, מים רבים זרמו בדרדנלים - תוך שתמורות רבות קרו בטורקיה ובאזור כולו. ארדואן מנסה לשמור על הקואליציה שלו תוך רתימת הכורדים לשינוי חוקה שיאפשר לו להתמודד בבחירות לנשיאות בפעם השלישית, בעת שהוא יודע כי התקרבות לישראל צפויה לעלות לו ביוקר מול בסיס קהל המצביעים שלו.

בה בעת, ישראל אמנם הייתה יעד יצוא משמעותי של טורקיה, אבל נתוני אנקרה מצביעים כי הפסקת הסחר עם ישראל לא פגעה ממש בארדואן. היצוא הטורקי ב־2024 הסתכם בשיא של 262 מיליארד דולר, 2.5% יותר מב־2023. את המגמה עודדה ההתקרבות לערב הסעודית, שהיקף היצוא אליה זינק בשנה שעברה ב־52% לכ־3.98 מיליארד דולר.

עלייה משמעותית נוספת, של 25%, התרחשה מול מצרים, שהיצוא אליה הסתכם בכ־4.19 מיליארד דולר. לצורך ההשוואה, היקף היצוא הטורקי לישראל ב־2023, השנה המלאה האחרונה שבה לא היו מגבלות סחר, עמד על כ־4.69 מיליארד דולר.

גורמים המעורים בסחר הישראלי־טורקי מעריכים כי עד שלא יתממשו כלל צעדי הפסקת האש עד לכדי סיום המלחמה, טורקיה לא תשוש לחדש את הסחר בין המדינות. אלא אם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יעמיד את הסוגיה במקום גבוה בסדרי העדיפויות שלו.

עוד כתבות

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב היוצא / צילום: Reuters, Sipa USA

כעס ובלבול בתעשייה: אלה הנפגעים העיקריים מהגבלות יצוא השבבים

תקנות חדשות שהטיל ממשל ביידן מגבילות את יצוא המעבדים הגרפיים לרוב מדינות העולם, כולל ישראל, ויוצרות כעס ובלבול בתעשייה העולמית ● בעוד חברות קטנות וסטארט־אפים עשויים להינצל מהמגבלות, חברות ענן גדולות עלולות להיפגע משמעותית

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של תאגיד השידור "כאן" ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

העורך החדש של וואלה: אור צלקובניק

צלקובניק צפוי להיכנס לתפקיד כבר החודש במקום ערן טיפנברון, שמסיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ● בימים הקרובים תושק האפליקציה החדשה של וואלה, וברבעון הרביעי של 2025 יושק האתר המחודש

קניון רמת אביב / צילום: גלית חתן

כישלון הפעילות של חברת מליסרון באונליין

10 חודשים אחרי השקת "רמת אביב Online Mall" - פעילות האונליין של קניון רמת אביב, חברת מליסרון סוגרת את הפעילות ● המרכז הרפואי איכילוב השיק את קרן "מומנטום" להחזרת רופאים מצטיינים מחו"ל, ליאור סושרד נכנס לקרן הון סיכון, והשף מושיק רוט משתף פעולה עם נספרסו ● אירועים ומינויים

טכנופלס רוכשת את סקיילוק, מתחום טכנולוגיות הזיהוי לרחפנים / צילום: יח''צ החברה

נדל"ן, ביטחון, תשתיות: שלוש עסקאות שמעידות על רעב בת"א לסחורה חדשה

מניות חברת הבנייה למגורים שזינקו לאחר ההנפקה, קבוצת הפיננסים לשעבר שהוסיפה מעל 50% לשוויה בשל הסכם לרכישת פעילות בתחום איכות הסביבה, והשלד הבורסאי שחוגג מיזוג עם חברת הגנה מפני רחפנים ● אלה היו העסקאות החמות של השבוע בבורסה בת"א

אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר

העליות הנאות שנרשמו בשוק המניות המקומי והאמריקאי הניבו תשואות מרשימות לחוסכים בסיכום 2024 ● כפי שחזה אתמול גלובס - אנליסט הובילה את התשואות במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות, ובמקביל אינפיניטי בלטה במסלול הכללי ● אחרי שהוביל ברוב 2024, בית ההשקעות אלטשולר שחם סיים את השנה במקום החמישי

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן, בדיון בוועדת הכלכלה על הצעות החוק בעניין תאגיד השידור, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

לאחר שח"כ ביטן קבע כי הצעת החוק של של ח"כ גוטליב להפרטת תאגיד השידור הציבורי לא תקודם בוועדת הכלכלה - גוטליב ושר התקשורת קרעי הודיעו כי יעבירו את הדיון בהצעה לוועדה אחרת ● במקביל הודיע ביטן כי יעסוק בהצעת החוק של ח"כ בוארון, העוסקת בהכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה

דיווח: מטא יוצאת בגל פיטורים גלובלי נוסף - 5% מהעובדים יועזבו

לפי דיווח בבלומברג, מטא צפויה לפטר את העובדים שיקבלו את הערכות המקצועיות הנמוכות ביותר ● נכון לרבעון השלישי של 2024, מספר העובדים הגלובלי של מטא עמד על 72,400 עובדים, מתוכם כ-1,000 בישראל

וורן באפט / צילום: Shutterstock

רק מדיבידנדים: שבע החברות שיעניקו לוורן באפט סכום עתק השנה

ברקשייר האת’וויי של וורן באפט צפויה להרוויח סכומי עתק השנה, גם אם הראלי בוול סטריט לא יחזור על עצמו ● זאת בזכות השקעה במניות שמחלקות רווחים למשקיעים ● משבע חברות בלבד צפויה ברקשייר לקבל כ-4.5 מיליארד דולר בדיבידינדים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

מניית אנבידיה חטפה בשורות קשות, אז למה היא מתאוששת?

ממשל ביידן הידק את הפיקוח על יצוא טכנולוגיות מתקדמות, מהלך שעורר חששות לגבי השפעתו על עסקיה הבינלאומיים של אנבידיה ● נראה כי המשקיעים מעריכים מחדש את הנושא: החוק צפוי להיכנס לתוקף אחרי 120 יום, וייתכן שממשל טראמפ יבחר לבטל אותו

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בקשה לתביעה ייצוגית נגד הבורסה: "העניקה יתרון בלתי הוגן"

בשבוע שעבר דווח כי הבורסה לני"ע רכשה 4.8% מהון המניות שלה שהוחזקו ע"י קרן הגידור הזרה מניקיי, בעלת המניות הגדולה בבורסה ● בעקבות העסקה הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית נגד הבורסה בטענה כי "ביצעה העדפת משקיעים"

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

דיון בוועדת החוקה על הגבלת תקציב לשכת עורכי הדין, שבוע שעבר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

קיצוץ תקציב לשכת עורכי הדין מתקדם בצעדי ענק: אלה המשמעויות

ועדת החוקה דנה במאות ההסתייגויות של האופוזיציה להצעת החוק של ח"כ מילביצקי, הזוכה לתמיכת הממשלה, ואשר צפויה לקצץ מיידית ב-20% את דמי החבר שמשלמים עורכי הדין ● עם אישור ההצעה בוועדה, היא צפויה לעבור סופית במליאת הכנסת ● לשכת עורכי הדין צפויה לעתור לבג"ץ

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

הפגנה למען החטופים בתל אביב / צילום: אמיר ירחי Amir Yarchi

ההכרזה מתקרבת? רה"מ יכנס הערכת מצב; דיווח: ראש ממשלת קטאר ימסור הצהרה הערב

נתניהו צפוי לכנס הערכת מצב בשעה 17:30 ● לשכת רה"מ: בניגוד לדיווחים, חמאס טרם החזיר את תשובתו לעסקה ● שני לוחמים נפצעו קשה, ולוחם נוסף נפצע קל בג'נין ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: מקווים לסגור עסקת חטופים עוד השבוע ● צה"ל תקף מהאוויר בג'נין: פלסטינים מדווחים על 6 הרוגים ● 98 חטופים - 467 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

תביעת רשלנות על סך 5 מיליון שקל נגד אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים

משרד בלטר, גוט, אלוני והשותף לשעבר במשרד, עו"ד גיא נאמן, נתבעים ב-5 מיליון שקל על שלא הגישו במועד תביעה על סך 20 מיליון שקל מטעם לקוח שהיה מצוי בסכסוך עסקי ● הלקוח טוען כי חלון הזמנים לתביעה נסגר, והיא התיישנה ● מהמשרד ומעו"ד נאמן לא נמסרה תגובה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה