גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט

מחקר חדש שערך משרד המשפטים ממפה את הבעיות הניצבות בדרכם של הישראלים בדרך לפתרון בעיות משפטיות, ומגלה כמה זמן לוקח להגיע אליו ● וגם: באילו תחומים הבעיות המשפטיות נפוצות ביותר, באילו הן הכי חמורות, ומה המצב אצלנו בהשוואה לאירופה

משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר
משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

90% מהבעיות המשפטיות לא מגיעות כלל לבית המשפט - כך עולה ממחקר חדש של משרד המשפטים, שמטרתו להציג את הנגישות למשפט ולצדק של אזרחי ישראל. בעיות רבות עומדות בדרכם של ישראלים לפתרון משפטי: חוסר מודעות ואמון, קשיים כלכליים, בירוקרטיה וסחבת. במשרד המשפטים אומרים, כי ככל שסיוע מוגש בשלב מוקדם יותר, כך עלות הפתרון פוחתת ויעילותו מתגברת.

תביעת רשלנות על סך 5 מיליון שקל נגד אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים
שאלות ותשובות | קיצוץ תקציב לשכת עורכי הדין מתקדם בצעדי ענק: אלה המשמעויות  

המשרד פרסם מחקר ייחודי בשם "נגישות למשפט בישראל", שכולל סקר עם למעלה מ-2,000 משיבים, בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים, במטרה לאבחן את הבעיות המשפטיות שאנשים סובלים מהן, כמה הן חמורות, מה הנזק וכמה קשה להשיג פתרונות; וכמובן, מה אנשים עושים בפועל, כמה מגיעים לבתי המשפט, כמה מוצאים פתרון ביניים וכמה מתייאשים באמצע. בכך, מנסים לשרטט את "המסע המשפטי" של האזרח, כדי להבין באילו מהמורות הוא נתקל.

ביחס למדינות ה-OECD, ישראלים מתמודדים עם יותר צרכים משפטיים: 34% העידו שהם התמודדו עם בעיית צרכנות, לעומת 27% ב-OECD. הפער הגדול ביותר הוא בתחום התעסוקה, שם 27% סבלו מצורך משפטי כלשהו, לעומת 13% בלבד ב-OECD. גם בנזיקין, 23% סובלים מבעיות, לעומת 11% ב-OECD.

הבעיות הנפוצות ביותר הן בתחומי הצרכנות וסכסוכי שכנים, והבעיות החמורות ביותר הן בתחום השכנים, העבודה, הנזיקין והקצבאות. במשרד המשפטים אף מעידים שהם לא היו מודעים לכמה חשוב הנושא של סכסוכי שכנים (בשל השילוב בין חשיבותו לחומרתו) ובעקבות המחקר הוחלט להאיץ פיתוח כלים להתמודדות עם בעיות אלה. למעשה, זו הפעם הראשונה שבה משרד המשפטים מבצע מחקר עומק שמתחיל מ"הצרכן המשפטי" לאורך כל שלבי התהליך, ולא מתמקד במחלקה או בסוג בעיה ספציפית.

מה לוקח יותר זמן?

אחת הבעיות הקשות היא הזמן הארוך שלוקח להגיע לפתרון משפטי. זה נובע הן מקושי למצות זכויות ולהיות מודע אליהן, והן מהעומס על בתי המשפט ומערכת החוק ככלל. 86% מבעיות החובות נמשכות יותר משנה, כך שאם גיליתם חוב או צ'ק שחזר, ברוב המוחלט של המקרים ייקח זמן רב לבעיה להיפתר. כך, גם 63% מבעיות הנדל"ן, 62% מבעיות המשפחה ו-50% מבעיות השכנים והדיור. לעומת זאת, בעיות צרכנות נפתרות מהר מאוד, ורק ב-23% מהן לוקח יותר משנה להגיע לפתרון. ככלל, לאנשים מממעמד סוציו-אקונומי נמוך יותר, עם פחות השכלה, ולמשתייכים למיעוטים (חרדים וערבים), לוקח יותר זמן לפתור בעיות משפטיות.

עו"ד ועו"ס לירון דוד, דוקטורנטית למשפטים באוניברסיטת חיפה המרצה בנושא מיצוי זכויות באוניברסיטה העברית, מעידה כי "לעתים קרובות, אי-מיצוי זכויות נובע מחסמי מודעות, בירוקרטיה מסורבלת, חסמים תרבותיים ושפתיים, ואף מחוסר אמון במערכות הציבוריות. חסמים אלה לא רק פוגעים בפרטים אלא גם מתגלגלים למערכת המשפט כבעיות מורכבות".

ד"ר רותי לבנשטיין לזר, דיקנית הפקולטה למשפטים במכללה למינהל מוסיפה, ש"החוק מעניק שורה של זכויות והגנות בתחומים שונים, אבל הדרך למימושן רצופה במכשולים סמויים. החסם המשמעותי ביותר לא נעוץ בהיעדר פתרונות משפטיים, אלא בשלב מוקדם בהרבה - בעצם היכולת לזהות את קיומה של זכות משפטית או פתרון משפטי".

נשים נפגעות במיוחד

מי שנפגעות במיוחד מחסמי גישה למשפט הן נשים. עו"ד ד"ר מירב שמואלי, עד לאחרונה מנהלת מחלקת שינוי מדיניות וחקיקה בעמותת רוח נשית, והיום מנכ"לית מרכז ברק למנהיגות באוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי "הפערים הכלכליים ופערי הכח שעדיין קיימים במקרים רבים בין גברים לנשים, משפיעים גם על הנושא הזה. אחת הקבוצות שסובלת מכך היא נשים נפגעות אלימות, שלעתים קרובות מתמודדות עם הליכים משפטיים ארוכים ומורכבים".

לדבריה, לנשים רבות שנפגעו מאלימות אין אפשרות כלכלית לממן עורך דין בשוק הפרטי, והמענים הקיימים של שירות משפטי בחינם או בתעריף נמוך אינם מספיקים.

ולמי פונים כשנתקלים בבעיה משפטית? בכל הנוגע לבעיות אזרחיות, 31% הסתפקו בפנייה לצד השני בלבד. 10% בלבד פנו בסופו של דבר לבית המשפט (גם בבעיות מנהליות השיעור דומה: 11% בלבד), 12% פנו לגורם קהילתי, דתי או בלתי רשמי אחר, 6% פנו לגוף ממשלתי או עירוני ו-29% לא פנו לשום גורם.

במובן הזה, דווקא האפיקים הלא-רשמיים - כמו ראשי קהילות, סמכויות דתיות, ואף הליכי גישור רשמיים - מוציאים אנשים מרוצים יותר ומרגישים שההליך היה הוגן יותר בהשוואה למשטרה ולבתי המשפט. אך יחד עם זאת, רק 6% מהבעיות המשפטיות מגיעות להליך רשמי של גישור, שמצליח להוציא תוצאות דומות מבחינת שביעות רצון ביחס לאפיקים הבלתי רשמיים. במשרד המשפטים אומרים שימשיכו לחקור מדוע אין מספיק השתתפות בהליכים אלה, אך ייתכן ששביעות הרצון הגבוהה יותר נובעת דווקא מכך שמי שמלכתחילה מגיעים להליכים כאלה הם בעלי יותר רצון טוב ופתיחות לפתרון הבעיות בדרך הוגנת, בהשוואה למי שניגשים למערכת המשפט הפורמלית.

שיפור הכלים לציבור

מבחינת משרד המשפטים זו רק ההתחלה. בכוונתם להפחית את כמות הצרכים המשפטיים (שגבוהה למדי בהשוואה למערב) על-ידי שיפור הכלים הדיגיטליים להנגשת מידע, הגברת הוודאות המשפטית, פישוט הסדרים משפטיים והגברת השימוש בשפה פשוטה, כדי להנגיש את ההליכים המשפטיים גם לאזרחים משכילים פחות, או שרמת העברית שלהם אינה גבוהה. זאת, החל מהחקיקה עצמה ועד הנהלים הממשלתיים הפונים לציבור.

נוסף על כך, במשרד המשפטים רוצים לפתח כלים ל"יישוב סכסוכים מקוון" (ODR), בדומה, למשל, לכלי יישוב הסכסוכים של אמזון בין לקוחות למוכרים. לפי המשרד, ככל שפתרון הבעיה מופיע מוקדם יותר, כך קל יותר להציע פתרונות פשוטים, וההליך מרגיש הוגן יותר. שיטה נוספת היא הקמת טריבונלים מקצועיים מחוץ לבתי המשפט, למשל לנושאי תחבורה, וכך להגביר את ההתמקצעות מחד ואת יעילות התהליך מאידך. רעיונות נוספים הם הקמת "קו ראשון" משפטי שיסייע להכווין אזרחים לאפיקים היעילים ביותר לפתרון בעיותיהם, וכך להתגבר על הקשיים הבירוקרטיים ועל חוסר מודעות. כל אלה רעיונות חשובים, שנובעים מהמחקר. בפועל, מדובר במאמצים שאפתניים למדי - וכעת נטל ההוכחה הוא על כתפי משרד המשפטים.

עניין נוסף שראוי לציון הוא ההנגשה הנרחבת של המחקר והנתונים הגולמיים. מעבר למחקר עצמו, ולמסמך מפורט של מתודולוגיה וגרפים, השיק משרד המשפטים כלי מקוון לתחקור עצמאי של התוצאות. באמצעותו ניתן לקחת כל אחת מהשאלות שנשאלו, לפלח את התשובות לפי מגזר, מגדר, מקום מגורים וגיל, ולעיין בתוצאות באמצעות כלי BI מונגש. מדובר ברמת הנגשה שראוי מאוד שמשרדי ממשלה אחרים ילמדו ממנה. 

על-פי מנכ"ל משרד המשפטים איתמר דוננפלד, "פרסום הדוח הוא חלק ממהלך אסטרטגי רוחבי של משרד המשפטים לצמצום פערי נגישות למשפט בישראל, על-מנת שאזרחים ועסקים יוכלו לקבל מענה לצרכים משפטיים באופן מהיר, זול והוגן. ממצאי המחקר מאפשרים למשרד למקד את העשייה בצרכים המשפטיים היום-יומיים של הציבור בישראל, תוך דגש על פתרון בעיות משפטיות בשירות עצמי ובשלב מוקדם".

סמנכ"ל תכנון מדיניות ואסטרטגיה, אלעד רוזנטל, מוסיף כי "הדוח מספק לראשונה תמונת מצב בנתונים על יכולתו של הציבור בישראל לקבל לפתור בעיות משפטיות, ומאפשר לקבל החלטות מבוססות נתונים בתחום זה. מתוך אותה תפיסה, לצד הדוח, פורסמו לציבור גם הנתונים הגולמיים הניתנים לתחקור עצמי, על-מנת להגביר את השיח, את המחקר ואת הפעילות הציבורית בתחום הנגישות למשפט". 

עוד כתבות

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

העורך החדש של וואלה: אור צלקובניק

צלקובניק צפוי להיכנס לתפקיד כבר החודש במקום ערן טיפנברון, שמסיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ● בימים הקרובים תושק האפליקציה החדשה של וואלה, וברבעון הרביעי של 2025 יושק האתר המחודש

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן, בדיון בוועדת הכלכלה על הצעות החוק בעניין תאגיד השידור, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

לאחר שח"כ ביטן קבע כי הצעת החוק של של ח"כ גוטליב להפרטת תאגיד השידור הציבורי לא תקודם בוועדת הכלכלה - גוטליב ושר התקשורת קרעי הודיעו כי יעבירו את הדיון בהצעה לוועדה אחרת ● במקביל הודיע ביטן כי יעסוק בהצעת החוק של ח"כ בוארון, העוסקת בהכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה

וורן באפט / צילום: Shutterstock

רק מדיבידנדים: שבע החברות שיעניקו לוורן באפט סכום עתק השנה

ברקשייר האת’וויי של וורן באפט צפויה להרוויח סכומי עתק השנה, גם אם הראלי בוול סטריט לא יחזור על עצמו ● זאת בזכות השקעה במניות שמחלקות רווחים למשקיעים ● משבע חברות בלבד צפויה ברקשייר לקבל כ-4.5 מיליארד דולר בדיבידינדים

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אולטימטום למדינה: משרד הבריאות הורה לקופות החולים לעצור את הביטוחים הסיעודיים ב־2026

החל מיולי השנה, הורה המשרד להפסיק צירוף של מבוטחים חדשים לפוליסות הביטוח הסיעודי של קופות החולים, והחל מינואר 2026 להפסיק לתפעל את הפוליסות הקיימות • בכך מציב המשרד אולטימטום לרשות שוק ההון לספק פתרון ארוך טווח למשבר הביטוח הסיעודי – ומחזיר את משבר לקדמת הבמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בקשה לתביעה ייצוגית נגד הבורסה: "העניקה יתרון בלתי הוגן"

בשבוע שעבר דווח כי הבורסה לני"ע רכשה 4.8% מהון המניות שלה שהוחזקו ע"י קרן הגידור הזרה מניקיי, בעלת המניות הגדולה בבורסה ● בעקבות העסקה הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית נגד הבורסה בטענה כי "ביצעה העדפת משקיעים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המחשוב הקוונטי זינקו

נאסד"ק ירד ב-0.3%, יום חמישי רצוף של ירידות ● אלי לילי צופה שבתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מהצפוי ● מטא מתכננת לפטר כ-5% ממצבת העובדים שלה ● ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ● הביטקוין נסחר בעליות חדות ונע סביב 96,500 דולר ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב

מטה הבנק המרכזי של האיחוד האירופי / צילום: ap, BERND KAMMERER

משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008

שנת 2025 נפתחה בעליות חריגות בתשואות האג"ח של כמה מהממשלות המובילות בעולם ● בחלק ממדינות אירופה זה עלול להוביל להתפרצות משבר חוב חריף, שיחלחל לבנקים ולכלכלה ● מהם התרחישים האפשריים, מהקל אל המדאיג, והמשמעויות לביצועי השווקים

אילון מאסק / צילום: ap, Susan Walsh

מאסק שוקל לרכוש את טיקטוק, אבל נתבע על רכישת רשת חברתית אחרת

רשות ני"ע האמריקאית טוענת כי איש העשיר בעולם הפר את החוק בקשר עם מניות הרשת החברתית טוויטר שרכש ב-2022 ● מבקשת להטיל עליו קנס וכן לחייבו בתשלום  הסכומים שלכאורה חסך לעצמו

ערן צ'רנינסקי / צילום: סיון פרג

ערן צ’רנינסקי, משנה למנכ”ל בכלל ביטוח ופיננסים, הודיע על סיום תפקידו

צ'רנינסקי עוזב לאחר 6 שנים בקבוצה בהן ניהל את החטיבה הפיננסית ● מועד סיום כהונתנו בחברה טרם נקבע, ויתואם בהמשך

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות" ● הדיון הבא נקבע ליום שלישי הבא

קניון רמת אביב / צילום: גלית חתן

כישלון הפעילות של חברת מליסרון באונליין

10 חודשים אחרי השקת "רמת אביב Online Mall" - פעילות האונליין של קניון רמת אביב, חברת מליסרון סוגרת את הפעילות ● המרכז הרפואי איכילוב השיק את קרן "מומנטום" להחזרת רופאים מצטיינים מחו"ל, ליאור סושרד נכנס לקרן הון סיכון, והשף מושיק רוט משתף פעולה עם נספרסו ● אירועים ומינויים

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

הממונה על התחרות אישרה את המיזוג בין נטו פיננסים לארבע עונות

אחרי שהנושים של נטו, אשר נקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, אישרו את הסדר החוב שבמסגרתו תימכר הסוכנות לארבע עונות של IBI, אישרה רשות התחרות את העסקה ● ארבע עונות צפויה לשלם כ-51 מיליון שקל עבור נטו ● הסתבכותה של נטו הגיעה, בין היתר, על רקע מעורבותה בקרן וולת'סטון והתחייבותה לחלץ לקוחות שגויסו להשקיע בקרן דרך סוכני נטו

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

תום עידן הריבית האפסית, לצד עליית האינפלציה, החזיר את האטרקטיביות של האפיק הסולידי עבור אלו שמחפשים מקלט בטוח לכספם ● פיקדון בבנק מעניק ודאות גבוהה יותר, ובקרן כספית תזכו בהטבת מס ● איזה משני המכשירים מתאים לכם יותר? ● המחשבון, מדור חדש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו