גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק

ימים ספורים לפני שהאיסור על פעילות טיקטוק בארה"ב ייכנס לתוקף, הסינים בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאילון מאסק, בעל ברית של הנשיא הנבחר ● מהם האינטרסים סביב העסקה, ומה עושה אותה כל־כך מורכבת? ● גלובס עושה סדר

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite
מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

שעון החול הולך ואוזל עבור אחת האפליקציות הפופולריות בעולם. בעוד פחות משבוע עשויה טיקטוק למצוא את עצמה מחוץ לחוק בארה"ב - אלא אם כן תימצא נוסחת פלא שתרצה את כל הצדדים. במקביל, ביממה האחרונה פורסם כי פקידי הממשל הסיני, שעד כה התנגד בתוקף לכל שינוי בבעלות על האפליקציה, בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאיש העסקים אילון מאסק, בעל הברית הקרוב של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, והבעלים של טסלה ושל רשת X (טוויטר לשעבר).

דיווח: מטא יוצאת בגל פיטורים גלובלי נוסף - 5% מהעובדים יועזבו
זה אחד המהלכים האחרונים של ביידן, והתעשייה בהלם. איך ממשיכים מכאן?

האם מדובר בפתרון למשבר שמאיים על עתידה של הרשת החברתית, שמונה 170 מיליון משתמשים אמריקאים? גלובס עושה סדר. 

מה עומד על הפרק ומדוע דווקא עכשיו?

נקודת הזמן הנוכחית קריטית: ב־19 בינואר צפוי להיכנס לתוקף החוק שיאסור על פעילות טיקטוק בארה"ב. בית המשפט העליון, שדן בסוגיה בשבוע שעבר, צפוי להכריע בנושא בימים הקרובים. למחרת, ב־20 בינואר, ייכנס טראמפ לתפקידו כנשיא. יתרה מזאת, מפרסומים בתקשורת עולה שבייג'ינג, שעד כה תמכה בהתנגדות ByteDance, החברה שבבעלותה טיקטוק, לחוק, החלה לבחון אפשרויות שונות במסגרת מאמציה לשפר את היחסים עם הממשל האמריקאי החדש. אחת האופציות המסתמנות כאמור היא מכירה למאסק.

למה שמו של מאסק עלה בהקשר של רכישה?

ציון שמו של מאסק כמועמד מוביל לרכישת טיקטוק לא מקרי, אלא משקף מארג של אינטרסים עסקיים ופוליטיים. ראשית, הקשר ההדוק שלו עם טראמפ, שכולל בין היתר תרומה משמעותית של יותר מ־250 מיליון דולר לקמפיין הבחירות, מציב אותו בעמדת זינוק מצוינת. יתרה מזאת, מאסק צפוי לקבל תפקיד בכיר בממשל החדש בתחום שיפור היעילות הממשלתית. מבחינה עסקית, הסינרגיה האפשרית בין טיקטוק לרשת החברתית X שבבעלותו, יחד עם הפוטנציאל העצום של המידע שטיקטוק מייצרת עבור חברת הבינה המלאכותית שלו xAI, יוצרים הזדמנות עסקית ייחודית.

אילון מאסק. הזדמנות עסקית ייחודית / צילום: ap, Evan Vucci

החשוב מכל הוא הקשר המיוחד שיש למאסק עם סין: הצלחת מפעל טסלה בשנחאי יצרה לו מוניטין חיובי הן בקרב עובדי ByteDance והן בקרב הממשל הסיני, שרואה בו דמות מוכרת ואמינה. כמו כן, מאסק הוכיח לאורך השנים את יכולתו לנווט בהצלחה בין האינטרסים האמריקאים והסיניים, מה שכאמור הופך אותו למועמד אידיאלי מבחינת כל המעורבים בעסקה.

מה המשמעות הכלכלית של עסקה מעין זו?

המספרים מאחורי טיקטוק גדולים. אנליסטים של בלומברג אינטליג'נס מעריכים שפעילותה בארה"ב שווה בין 40 ל־50 מיליארד דולר, סכום שמציב אתגר מימוני משמעותי אפילו בפני האדם העשיר בעולם. זאת במיוחד לאור העובדה שמאסק עדיין נושא בנטל הלוואות כבד מרכישת טוויטר ב־44 מיליארד דולר ב־2022.

השאלות המרכזיות שמעסיקות את המשקיעים נוגעות למבנה המימון האפשרי של העסקה: האם מאסק יצטרך למכור החזקות בחברות אחרות? האם יגייס שותפים לעסקה? ומה תהיה עמדת הרגולטורים לגבי ריכוז כוח כה משמעותי בידי אדם אחד? כמו כן, הצורך להפריד את הפעילות האמריקאית של טיקטוק מהחברה האם הסינית הוא תהליך שעלול להיות מסובך ויקר בפני עצמו. כל אלו הופכים את השאלה הפיננסית לאחד האתגרים המרכזיים בדרך למימוש עסקה פוטנציאלית.

מהי עמדתו האישית של מאסק בסוגיית טיקטוק?

העמדה המוצהרת של מאסק בנוגע לטיקטוק מעניינת במיוחד לאור ההתפתחויות האחרונות. באפריל האחרון, הוא התבטא נגד האיסור על האפליקציה בארה"ב בציוץ שפרסם ב־X. הוא עשה זאת תוך שהוא מודע היטב לכך שאיסור שכזה יכול להועיל משמעותית לפלטפורמה שבבעלותו, שמתחרה על אותו קהל יעד ותקציבי פרסום. מאסק נימק את עמדתו בערכים אמריקאים בסיסיים, באומרו: "זה יהיה מנוגד לחופש הביטוי" וכי "זה לא מה שאמריקה מייצגת".

מי עוד מתחרה על רכישת טיקטוק?

אף שמאסק נמצא כרגע בכותרות, הוא רחוק מלהיות המתמודד היחיד בזירה. המיליארדר פרנק מק'קורט כמו גם קווין או'לירי, הידוע מתוכנית הטלוויזיה "שארק טנק", כבר מקדמים הצעת רכישה תחת המיזם Project Liberty. או'לירי אף חשף שקיים שיחות בנושא עם טראמפ. מיקרוסופט, שגילתה עניין ברכישת טיקטוק בעבר, עשויה גם היא לחזור למרוץ. במקביל, אורקל, שכבר מקיימת שותפות טכנולוגית עמוקה עם טיקטוק, נמצאת בעמדה אסטרטגית מעניינת.

לא ברור בשלב זה אם המכירה תתבצע בהליך תחרותי או שהממשל האמריקאי יסדיר את העסקה ישירות מול קונה מועדף. מורכבות העסקה, שמוערכת כאמור בעשרות מיליארדי דולרים, והצורך באישורים רגולטוריים משני צדי האוקיינוס השקט, הופכים כל מתמודד פוטנציאלי לשחקן משמעותי בדרמה הבינלאומית המתפתחת.

מה מורכב כל־כך בהפרדת פעילות טיקטוק בארה"ב?

עורכי הדין של טיקטוק מתארים את פיצול הפעילות האמריקאית מהחברה הגלובלית כ"משימה מורכבת באופן יוצא דופן", וזאת מסיבות מגוונות. ראשית, יש את ההיבט הטכנולוגי: האלגוריתם של טיקטוק, שמהווה את ליבת הפלטפורמה, פותח בסין ומוגן על ידי חוקי יצוא מחמירים. שנית, בממד הפיננסי, פיצול כזה ישפיע דרמטית על בעלי מניות, ומחייב הערכות מחדש של שווי החברה ונכסיה. שלישית, ישנו האתגר התפעולי של שמירת חוויית המשתמש תוך הפרדת התשתיות.

אחת האפשרויות המעניינות שנבחנות היא העברת המשתמשים האמריקאים לאפליקציה דומה עם מיתוג שונה, אך גם כאן עולות שאלות כמו כיצד לשמר את בסיס המשתמשים, איך להעביר את ההיסטוריה והתוכן שלהם, ומה יהיה היחס בין האפליקציה החדשה לפלטפורמה הגלובלית.

אלה מצטרפים לאתגרים רגולטוריים ומשפטיים, כשברקע מרחפת השאלה האם בכלל אפשרי לבצע הפרדה כזו מבלי לפגוע משמעותית בערך העסקי והחברתי של הפלטפורמה.

מה עלול להיות תפקיד הממשל הסיני בעסקה?

לממשל הסיני יש "מניית זהב" בחברה בת של ByteDance, המעניקה לו השפעה על האסטרטגיה והתפעול. למרות שטיקטוק טוענת שהשליטה מוגבלת לפעילות בסין, חוקי היצוא הסיניים מונעים מכירת אלגוריתמים לגורמים זרים ללא אישור ממשלתי. בנוסף, הפקידים הסיניים כבר החלו בדיונים על תוכניות חלופיות לטיקטוק, כחלק מדיון רחב יותר על שיתוף־פעולה עם ממשל טראמפ הנכנס. עם זאת, העדיפות של בייג'ינג היא שטיקטוק תישאר בבעלות ByteDance. כמו כן, המעורבות הרשמית של הממשל הסיני בעסקה עלולה לערער את טענות טיקטוק לעצמאות מהשלטונות, ולחזק את הטענות שהאפליקציה משמשת ככלי בידי המפלגה הקומוניסטית הסינית.

מהי עמדת ביהמ"ש העליון האמריקאי בסוגיית טיקטוק?

בדיון שהתקיים לפני מספר ימים, רוב שופטי העליון רמזו שהם נוטים לתמוך בחוק שיאסור על פעילות טיקטוק בארה"ב. השופטים הביעו הכרה בחלק מהטענות שהועלו על ידי עורכי הדין של טיקטוק, ובמרכזן הטענה לפגיעה בחופש הביטוי, אך נטו להסכים עם עמדת הממשל שסוגיות הביטחון הלאומי גוברות על שיקולי חופש הביטוי. החלטה רשמית מטעם בית המשפט צפויה להתפרסם השבוע.

מהי עמדת טראמפ ומה צפוי בימים הקרובים?

טראמפ מנסה לדחות את האיסור כדי לאפשר משא־ומתן, והוא הצהיר שברצונו "להציל" את האפליקציה. ייתכן שינקוט צעד של הרגע האחרון לעקיפת האיסור, שאמור להיכנס יום לפני כניסתו לתפקיד. הממשל הסיני רואה בסוגיה הזדמנות לפיוס מול ממשל טראמפ בנושאי סחר ומכסים, במיוחד לאור המתיחות הצפויה בנושאים אלה. על רקע כל אלו ידוע כי מנכ"ל טיקטוק שו צ'יו נפגש עם טראמפ במאר־א־לאגו בחודש שעבר, וקיים שיחות עם מאסק כדי להבין טוב יותר את עמדות הממשל הנכנס. 

עוד כתבות

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

6 שנים אחרי הרכישה: קרן ריאליטי מוכרת נכס בת"א במאות מיליוני שקלים

יובלים סיטי בוי רכשה מקרן ריאליטי מבנה מגורים, שמאפשר לבנות 186 דירות, תמורת 250 מיליון שקל ● במכרז בבאר שבע שווקו "רק" 684 יח"ד מתוך 1,545, שיווקן של 645 יח"ד נכשלה ● קבוצת היזמות והבנייה אלמוג ביחד עם קבוצת הביטוח והפיננסים הראל יוצאות במיזם משותף לדיור להשכרה ארוכת־טווח ● חדשות השבוע בנדל"ן 

משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט

מחקר חדש שערך משרד המשפטים ממפה את הבעיות הניצבות בדרכם של הישראלים בדרך לפתרון בעיות משפטיות, ומגלה כמה זמן לוקח להגיע אליו ● וגם: באילו תחומים הבעיות המשפטיות נפוצות ביותר, באילו הן הכי חמורות, ומה המצב אצלנו בהשוואה לאירופה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח

המתקן החדש של אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

בלעדי: אנבידיה מקימה את אחת מחוות השרתים הגדולות בישראל בהשקעה כוללת של למעלה מחצי מיליארד דולר

חוות השרתים מוקמת באזור התעשייה מבוא כרמל שברמות מנשה סמוך לצומת אליקים, תהיה בשטח כולל העומד על 10,000 מ"ר ותצרוך כ-30 מגה-וואט ● המתקן יאכלס את מעבדי בלאקוול החדשים של אנבידיה וישמש את עובדי החברה לצורכי מחקר ופיתוח

בניית דירות חדשות / צילום: Shutterstock

כל שיאי ההלוואות בנדל"ן נשברו בדצמבר. אלה המספרים

בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 13.8 מיליארד שקל, שגבוה אף מחודשי השיא של 2021-2 ● ההערכה היא שהפעם רוכשי דירות רצו להקדים את המשכנתאות להעלאת המע"מ, כך שיוכלו לשלם ליזמים כמה שיותר על הדירה לפני העלאת המס

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות" ● הדיון הבא נקבע ליום שלישי הבא

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

הממונה על התחרות אישרה את המיזוג בין נטו פיננסים לארבע עונות

אחרי שהנושים של נטו, אשר נקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, אישרו את הסדר החוב שבמסגרתו תימכר הסוכנות לארבע עונות של IBI, אישרה רשות התחרות את העסקה ● ארבע עונות צפויה לשלם כ-51 מיליון שקל עבור נטו ● הסתבכותה של נטו הגיעה, בין היתר, על רקע מעורבותה בקרן וולת'סטון והתחייבותה לחלץ לקוחות שגויסו להשקיע בקרן דרך סוכני נטו

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של תאגיד השידור "כאן" ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן, בדיון בוועדת הכלכלה על הצעות החוק בעניין תאגיד השידור, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

לאחר שח"כ ביטן קבע כי הצעת החוק של של ח"כ גוטליב להפרטת תאגיד השידור הציבורי לא תקודם בוועדת הכלכלה - גוטליב ושר התקשורת קרעי הודיעו כי יעבירו את הדיון בהצעה לוועדה אחרת ● במקביל הודיע ביטן כי יעסוק בהצעת החוק של ח"כ בוארון, העוסקת בהכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?

צילום: Shutterstock

ההוראה המפתיעה של משרד הבריאות, והתגובה החריפה: משבר הביטוחים הסיעודיים חוזר ובגדול

משרד הבריאות הוציא במפתיע הנחיה לקופות החולים, לפיה עליהם להיערך להפסקת פעילות הביטוח הסיעודי ● בכך מתמסמס הסדר הפשרה שהשיגה בחודש שעבר רשות שוק ההון, אשר נועד להעניק תקופה של שנתיים למציאת פתרון למשבר שנוצר בקופ"ח כללית ● לאן הולכים מכאן?

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב-2025 ● מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

ערן צ'רנינסקי / צילום: סיון פרג

ערן צ’רנינסקי, משנה למנכ”ל בכלל ביטוח ופיננסים, הודיע על סיום תפקידו

צ'רנינסקי עוזב לאחר 6 שנים בקבוצה בהן ניהל את החטיבה הפיננסית ● מועד סיום כהונתנו בחברה טרם נקבע, ויתואם בהמשך

אינטל / צילום: Shutterstock

פיצול נוסף באינטל: נפרדת מקרן ההון סיכון שלה

הפעם מפצלת חברת השבבים את קרן אינטל קפיטל, קרן ההון סיכון הוותיקה שלה ● עפ"י הודעת אינטל, הקרן תמשיך את פעילותה תחת שם אחר ותנסה מעתה לגייס הון באופן עצמאי, זאת החל מהחציון השני של השנה

טכנופלס רוכשת את סקיילוק, מתחום טכנולוגיות הזיהוי לרחפנים / צילום: יח''צ החברה

נדל"ן, ביטחון, תשתיות: שלוש עסקאות שמעידות על רעב בת"א לסחורה חדשה

מניות חברת הבנייה למגורים שזינקו לאחר ההנפקה, קבוצת הפיננסים לשעבר שהוסיפה מעל 50% לשוויה בשל הסכם לרכישת פעילות בתחום איכות הסביבה, והשלד הבורסאי שחוגג מיזוג עם חברת הגנה מפני רחפנים ● אלה היו העסקאות החמות של השבוע בבורסה בת"א

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

העורך החדש של וואלה: אור צלקובניק

צלקובניק צפוי להיכנס לתפקיד כבר החודש במקום ערן טיפנברון, שמסיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ● בימים הקרובים תושק האפליקציה החדשה של וואלה, וברבעון הרביעי של 2025 יושק האתר המחודש

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

הטרנד הזה הוא הבטחה או פלופ? למיקרוסופט ואנבידיה תשובות סותרות

למרות הספקות שהביעו מנכ"לי אנבידיה ומטא בעתיד המחשוב הקוונטי, במיקרוסופט חושבים אחרת ● "כאשר אנו מסתכלים על 12 החודשים הקרובים, קצב המחקר והפיתוח של המחשוב הקוונטי רק צפוי להאיץ"