גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כעס ובלבול בתעשייה: אלה הנפגעים העיקריים מהגבלות יצוא השבבים

תקנות חדשות שהטיל ממשל ביידן מגבילות את יצוא המעבדים הגרפיים לרוב מדינות העולם, כולל ישראל, ויוצרות כעס ובלבול בתעשייה העולמית ● בעוד חברות קטנות וסטארט־אפים עשויים להינצל מהמגבלות, חברות ענן גדולות עלולות להיפגע משמעותית

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב היוצא / צילום: Reuters, Sipa USA
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב היוצא / צילום: Reuters, Sipa USA

תקנות ההגבלה החדשות שהטיל ממשל ביידן על רכישת מעבדים גרפיים בקרב רוב מדינות העולם, בכלל זה ישראל, יצרו אמש (ב') בעיקר כעס ובלבול בקרב רבים.

שאלות ותשובות | זה אחד המהלכים האחרונים של ביידן, והתעשייה בהלם. איך ממשיכים מכאן?
השכר בהייטק עלה, אבל הטבת האופציות התכווצה דרמטית: מי העובדים שספגו את הפגיעה הגדולה ביותר?

התקנות פורסמו באופן מעורפל רק בשעות הערב, לאחר שאנבידיה  - יצרנית המעבדים הגרפיים הגדולה בעולם והנפגעת העיקרית מהמהלך - הוציאה פוסט תוקפני בבלוג שלה כלפי ההגבלות. בנוסף, אורקל טענה כי התקנות יגישו את הלקוחות של החברות האמריקאיות לענקיות סיניות כמו באידו ועליבאבא   על מגש של כסף, ובאיחוד האירופי שיגרו תגובה ארסית.

רבים - כולל בחברות ישראליות ובמשרדי הממשלה - התקשו להבין את תוכנן של ההגבלות, על מי יחולו ומי יושפע מכך. מה שהיה ברור כשמש הוא העובדה שהממשל איננו מכליל את ישראל כבת ברית קרובה במה שמכונה כמירוץ חימוש השבבים או מלחמת הבינה המלאכותית עם סין.

מי יקבל "פטור" מהוצאת רישיון?

אמש פרסם הבית הלבן החלטה להגביל את יצוא מעבדים גרפיים מתוצרת חברות כגון אנבידיה ו־AMD למעל ל־170 מדינות, מהן כ־20 מדינות עליהן הוטלו מגבלות חמורות - כמו סין, רוסיה ואיראן, ועוד כ־150 מדינות שהחברות הפועלות בהן יידרשו להוציא אישור מיוחד ממשרד המסחר האמריקאי ליבוא מעבדים. בין המדינות בקטגורייה הזו בנות ברית של ארה"ב כגון ישראל, איחוד האמירויות, הודו, סינגפור, סעודיה, פולין ואפילו שווייץ. רק 18 מדינות זכו למעמד של פטור מוחלט ובהן בריטניה, צרפת, ספרד, יפן, דרום קוריאה, טייוואן ואוסטרליה.

רק בליל אמש פרסם הבית הלבן הבהרה בקווים כלליים מאוד, שאמנם לא פירטו כיצד יעבוד תהליך האישור, אך הבהירו כי ההגבלות לא יחולו על רוב החברות, אלא בעיקר על חברות שרוכשות מעל ל־ 1,700 מעבדים עד תום 2027 - כלומר חברות הענן שרוכשות עשרות ומאות אלפי מעבדים גרפיים, ובפועל מספרם קטן ביותר.

 

עמי גל, מנכ"ל סקרים (SQream), חברה ישראלית שפיתחה מנוע לעיבוד מידע המותקן על גבי מעבדים גרפיים, מביע ספק באשר למידת ההשפעה שלו על התעשייה הישראלית. סקרים רוכשת מעבדים גרפיים אך בכמויות קטנות יחסית, כ־100 מעבדים בסך כל, אך היא משרתת לקוחות שקונים אלפים.

"רוב הלקוחות האלה לא נמצאים בישראל, אלא בארה"ב", מסביר גל. "לפי מה שמסתמן, רוב התעשייה הישראלית נמצאת בתוך קטגוריית ה"פטור" מהוצאת הרישיון ליבוא מעבדים, כיוון שהרוב המוחלט שרוכש מעבדים גרפיים עושה זאת בכמות חד או דו־ספרתית".

עו"ד נעמה מרגלית, שותפה וראש פרקטיקת רגולציית סחר בינלאומי במשרד שבלת, אומרת שגם אם קיים לכאורה פטור לחברות רבות, הרגולצייה מייצרת עבורן ועבור המדינה בה הן פעילות בעיה חדשה שלא היתה קיימת קודם לכן. "זו אחת הרגולציות הסבוכות ביותר שקיימות בתחום הפיקוח על יצוא", היא אומרת. "גם אם קיים פטור מרישיון, אין בהכרח פטור מדיווח, ממתן הצהרות ומבדיקות, מה שיסרבל את התהליך. לדוגמה, חברה ישראלית תצטרך לדווח לשירות הענן שעליו היא יושבת מה היא הולכת לעשות עם כוח העיבוד שיוקצה לה. הדבר הופך את חברות האחסון והענן דה־פקטו לשומרי סף כיוון שהם יצטרכו לפקח על הפעילות של לקוחותיהן ולהבהיר את השימושים הנעשים במעבדים אמריקאים".

לטענת מרגלית, הפיקוח האמריקאי על יצוא מעבדים מתקדמים קיים מאז 2022, אך המגבלות התחילו רק ביחס ליצוא לסין התרחבו בהדרגה, וכעת חלים בעוצמות שונות על כל העולם וכוללות לראשונה גם מכסות של כוח עיבוד - דבר שלא היה מעולם.

"מי ייכנס לישראל כשקיימות כאן מכסות?"

לפי הכללים שפורסמו, נראה שהתקנות לא מיועדות להגביל את חברות הסטארט־אפ או אפילו את מעבדות האקדמיה, כיוון שאלה צורכים מספרים מוגבלים של מעבדים גרפיים, ונראה שהיא מיועדת יותר לחברות ענן גדולות שאינן אמריקאיות שמספקות שירותי ענן ובינה מלאכותית.

לפיכך, נקבע בכללים מסלול פטור לחברות אמריקאיות דוגמת אמזון, מיקרוסופט או גוגל על מנת לספק יתרון לחברות אמריקאיות במכירת מעבדים גרפיים אמריקאים, אך עם הגבלה במסגרתה אסור להם להוציא יותר ממחצית המעבדים הגרפיים ברשותם מחוץ לארה"ב או להתקין יותר מ־7% במדינה אחת.

הנפגעים המיידיים הם חברות הענן הרוכשות מעבדים גרפיים, ובישראל ככל הידוע אין כרגע כאלה, למעט שינפלד הנדסה שבעבר דווח עליה כי היא בונה חוות שרתים לבינה מלאכותית בישראל.

מאחר ותוקפן של ההגבלות יחול עד 2027 הדבר עשוי לעצור תוכניות התרחבות של חברות נוספות. עם זאת, מדובר במכה תדמיתית לישראל וביכולת שלה למשוך חברות בינלאומיות להקים בה חוות שרתים.

"אין תמריץ אמיתי לחברה זרה להקים מחשב על בישראל כשהיא יודעת שהיא לא נמצאת ברשימה של בעלות הברית הקרובות ביותר", אומר אורי אלייבייב, יועץ בתחום הבינה המלאכותית. "אנבידיה בנתה את מחשב העל "ישראל־1" ביקנעם - האם היא היתה בונה אותו במסגרת הכללים החדשים? לא בטוח. מטא מחזיקה ב־ 350 אלף מעבדים, אורקל כבר מדברים על מיליון מעבדים גרפיים - מי ייכנס לכאן כשקיימות כאן מכסות?".

התקנות יחזיקו מעמד מול ההתנגדויות?

ענף נוסף שצפוי להפגע הוא שוק ספקיות הכרטיסים הגרפיים לגיימרים בישראל או לחברות בתעשייה. חברות אלה רוכשות אלפי מעבדים גרפיים והן ייאלצו להתחיל ולדווח על כך.

לגלובס נודע גם כי כמה חברות ישראליות דוגמת טאבולה וחברת הפינטק פיינאל רוכשות מספרים גבוהים של מעבדים גרפיים. טאבולה, למשל, מחזיקה חוות שרתים בפתח תקווה. יחד עם זאת, חברות ישראליות רבות עדיין נוהגות לרכוש שירותי בינה מלאכותית בענן ומעדיפות שלא לרכוש ישירות שבבים.

גל, מנכ"ל סקרים, מביע ספק באשר לאפשרות של התקנות לצאת לפועל כפי שהן: אלה פתוחות לתקופה של 120 יום להגשת התנגדויות. "התקנות האלה הן שטות גמורה שלא תחזיק מעמד בהתנגדויות של ענקיות הטכנולוגיה ומומחים לחוקה, ודאי לא עם הנשיא החדש, שככל הנראה יוציא את ישראל, סעודיה ואיחוד האמירויות מרשימת המדינות המוגבלות", אומר גל. "כל מי שחושב שאפשר למנוע מהסינים להתעצם באמצעות הגבלות יצוא טועה - הדבר רק יגרום לסינים לפתח טכנולוגיה מקבילה משל עצמם". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות נתוני האינפלציה: עליות חדות בוול סטריט, מניות הבנקים מזנקות

לאחר חמישה ימים רצופים של ירידות, נאסד"ק מזנק ב-2% ● קצב אינפלציית הליבה בארה"ב עלה ל-3.2%% בדצמבר - פחות מהצפי ● הניקיי עלה ב-0.1% ●  עונת הדוחות בארה"ב נפתחת היום באופן רשמי, תוצאות הבנקים עלו על הצפי ● ג'יי.פי.מורגן הרוויחה השנה 58 מיליארד דולר, שיא של בנק כלשהו בהיסטוריה של אמריקה

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; דלתא מותגים זינקה ב-6.5%, נובה ב-5.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל התחזק מול המטבעות הזרים על רקע ההתקדמות בעסקת החטופים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו ● בשוק מנסים להבין האם האנומליה בשוק האג"ח נובעת מטראמפ או מהכלכלה ● ובאופנהיימר רואים את המימושים האחרונים בשבע המופלאות בתור הזדמנות השקעה

משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט

מחקר חדש שערך משרד המשפטים ממפה את הבעיות הניצבות בדרכם של הישראלים בדרך לפתרון בעיות משפטיות, ומגלה כמה זמן לוקח להגיע אליו ● וגם: באילו תחומים הבעיות המשפטיות נפוצות ביותר, באילו הן הכי חמורות, ומה המצב אצלנו בהשוואה לאירופה

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר

העליות הנאות שנרשמו בשוק המניות המקומי והאמריקאי הניבו תשואות מרשימות לחוסכים בסיכום 2024 ● כפי שחזה אתמול גלובס - אנליסט הובילה את התשואות במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות, ובמקביל אינפיניטי בלטה במסלול הכללי ● אחרי שהוביל ברוב 2024, בית ההשקעות אלטשולר שחם סיים את השנה במקום החמישי

עו''ד רואי כחלון / צילום: שלי פדן

בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש כמ"מ נציב שירות המדינה לשלושה חודשים בלבד

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון בדרישה לבטל את המינוי ● ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להשיב אם ההצעה מקובלת עליו

ג'ארד קושנר / צילום: Associated Press, Alex Brandon

קושנר קרוב מתמיד להפוך לבעל המניות הגדול ביותר בהפניקס

רשות שוק ההון צפויה לאשר לקרן של ג'ארד קושנר להחזיק עד 10% מהפניקס – אבל תקבע מגבלות ● בחצי שנה מאז שקרן אנפיניטי רכשה 4.95% ממניות חברת הביטוח הגדולה בישראל היא מורווחת על הנייר ביותר מחצי מיליארד שקל

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של תאגיד השידור "כאן" ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

וורן באפט / צילום: Shutterstock

רק מדיבידנדים: שבע החברות שיעניקו לוורן באפט סכום עתק השנה

ברקשייר האת’וויי של וורן באפט צפויה להרוויח סכומי עתק השנה, גם אם הראלי בוול סטריט לא יחזור על עצמו ● זאת בזכות השקעה במניות שמחלקות רווחים למשקיעים ● משבע חברות בלבד צפויה ברקשייר לקבל כ-4.5 מיליארד דולר בדיבידינדים

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

צילומים: AP-Michael Varaklas, Stephanie Scarbrough, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה רוצה ארדואן ולמה עסקת חטופים משתלמת כל כך לקטאר

קטאר, מצרים וטורקיה ממצבות עצמן שוב כמתווכות מרכזיות בין ישראל לחמאס ● בעוד קטאר מבקשת לשפר את תדמיתה מול ארה"ב, מצרים נאבקת לשקם את הכנסות תעלת סואץ, וטורקיה רואה במגעים הזדמנות לשמור על השפעתה באזור ● גלובס בוחן את המהלכים מאחורי הקלעים

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

הממונה על התחרות אישרה את המיזוג בין נטו פיננסים לארבע עונות

אחרי שהנושים של נטו, אשר נקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, אישרו את הסדר החוב שבמסגרתו תימכר הסוכנות לארבע עונות של IBI, אישרה רשות התחרות את העסקה ● ארבע עונות צפויה לשלם כ-51 מיליון שקל עבור נטו ● הסתבכותה של נטו הגיעה, בין היתר, על רקע מעורבותה בקרן וולת'סטון והתחייבותה לחלץ לקוחות שגויסו להשקיע בקרן דרך סוכני נטו

מחשב קוונטי

מנכ"ל מיקרוסופט: "אנחנו בפתחו של עידן המחשוב הקוונטי"

למרות הספקות שהביעו מנכ"לי אנבידיה ומטא בעתיד המחשוב הקוונטי, במיקרוסופט חושבים אחרת ● "כאשר אנו מסתכלים על 12 החודשים הקרובים, קצב המחקר והפיתוח של המחשוב הקוונטי רק צפוי להאיץ"

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?