גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של תאגיד השידור "כאן" ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

השבוע יעלו אנשי התאגיד אל הכנסת פעם נוספת, כדי להתגונן מפני בליץ החקיקה נגד השידור הציבורי בישראל. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן יקיים גם הפעם דיון כללי בהצעות החקיקה שהוגשו בנושא, ולקראת זאת העבירו בתאגיד מסר לעובדים. "רוב גדול מקרב אזרחי ישראל, ורוב מקרב מצביעי הימין - מתנגדים לסגירת התאגיד, וזאת אחרי קמפיין רחב היקף, מתוזמר ומתוזמן, שהפעילו גורמים פוליטיים וכלכליים נגד המשך קיומו", אמר להם המנכ"ל גולן יוכפז.

בלעדי | הבור של רשת 13: בשנה החולפת הפסיד הערוץ בכל חודש 12-14 מיליון שקל
שנת 2025 נפתחת במגמת ירידה בהכנסות כמעט בכל ענפי המשק הבולטים

גולן גם הוסיף כי "החלטת בג"ץ מהשבוע שעבר לתת צו על תנאי שיאריך את כהונת שניים מחברי מועצת התאגיד, משמעותית מאוד להמשך פעילותה הסדירה והמקצועית של המועצה, אבל עוד הרבה יותר מזה - היא מסר מבית המשפט לכל מבקשי רעתו של התאגיד. נמשיך לפעול נגד יוזמות החקיקה, שהמטרה הפוליטית האמיתית שעומדת מאחוריהם היא ניסיון להשתלט על שידורי החדשות של כאן וניסיון להעביר נכסים של הציבור לבעלי הון פרטיים שמקורבים לשלטון".

לעומת זאת, שר התקשורת שלמה קרעי, שמעורב בכלל הצעות החוק למרות שאינו חתום עליהן, טען בעבר בתוקף כי הן ישפרו את מצבו של שוק התקשורת המקומי.

אז מיהם הכוחות שפועלים סביב הצעות החוק, ולאן הרוח הנושבת? גלובס עושה סדר.

מה עומד במוקד?

הדיון בוועדה יהיה על מספר הצעות חקיקה, בהן הפרטת התאגיד (ולמעשה סגירתו) של ח"כ טלי גוטליב, הכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה של ח"כ אביחי בוארון, הצגת נתוני הרייטינג בזמן אמת לצופה של ח"כ שלמה דנינו ועוד. כל ההצעות מגיעות מהליכוד, מפלגתו של שר התקשורת שלמה קרעי.

ההצעה שהציתה את כל הדיון מחדש היא זו של ח"כ גוטליב, על כך שהתאגיד ייסגר בתוך שנתיים, אלא אם יימצא קונה במכרז שיעביר את השידורים לידיים פרטיות. ההצעה נוגעת גם לערוץ הטלוויזיה כאן 11 וגם לרשת ב' ברדיו, ועברה בקריאה טרומית.

בחודש שעבר התקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה, שבו טען השר קרעי בין היתר כי "השידור הציבורי לא יעיל, ולעיתים אף מזיק". עוד הוא ציין כי, "השידור הציבורי נדרש בעשור הקודם כדי להביא מידע לציבור. היום לאחר ההתפתחויות הטכנולוגיות והרשתות חברתיות, (הדבר) לא נדרש. בכוונתי להפריט או לסגור את התאגיד. הוא פוגע בתחרות, מעוות את השוק ומנציח חוסר ייצוג ובזבוז תקציבי עתק".

עו"ד מאיר לוין מהייעוץ המשפטי לממשלה, שדיבר באותו דיון, ציין כי "לגוף שידור ציבורי יש תפקיד בחברה דמוקרטית - לבקר את השלטון, ולאתגר אותו. זה מאפשר את חופש הביטוי והעיתונות, בדגש על חופש הביטוי הפוליטי. אי התלות התקציבית מאפשרת למועצת התאגיד לקבוע את מדיניות התוכן בהתאם למטרות החוק".

מה צפוי בדיון הקרוב?

בעקבות הדיון הקודם בוועדת הכלכלה, ועדת הכנסת החליטה להעביר גם את הצעת החוק של ח"כ גוטליב לוועדה בראשות ח"כ ביטן - וזו ככל הנראה הסיבה ששוב מתקיים דיון בנושא.

המטרה של ח"כ ביטן היא לנהל דיון רוחב שעוסק בתמונה המלאה, ולא בהצעה נקודתית. זאת במיוחד לאור העובדה שהצעת החקיקה של ח"כ גוטליב להפרטת התאגיד, סותרת את הצעת החקיקה של ח"כ בוארון להכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה. ביטן הסביר כי ניתן לקדם נושאים שעלו בהצעות החקיקה, אולם לא ניתן להסתכל על כל אחת מהן בנפרד.

מי צפוי להרוויח?

מי שמקדם את הצעות החקיקה נגד התאגיד עושה זאת משום שהוא סבור כי אין מקום לשידור ציבורי בישראל, ומותח ביקורת על התכנים שמשודרים בו. לכן, המרוויחה המיידית תהיה הממשלה, שמונעת מגוף עיתונאי עצמאי לבקר אותה.

אבל יש גם מרוויחות נוספות: תחנות הרדיו האזוריות. אם התאגיד ייסגר, יתפנו תדרים שיאפשרו לתחנות הרדיו האזוריות להפוך לארציות, להגדיל את היקף המאזינים ואת הפרסום. זה מתחבר לאחת מהצעות החוק שיעלו בוועדה באותו דיון, ולפיה תחנות רדיו אזוריות יוכלו לשדר מחוץ לתחומן, וכך בעצם יהפכו לארציות.

באשר ליצירה המקומית, השר קרעי הציג מתווה ולפיו היא תישמר בעזרת קרן קולנוע בהיקף של 500 מיליון שקל - פי שניים מהקיים בתאגיד, או בעזרת התאגיד אך בתנאי שהוא לא יעסוק בחדשות. למעשה, יש בשוק מי שמסביר כי המהלך נועד "להפוך את התאגיד לנטפליקס בלי חדשות".

על פניו נראה כי לפחות בהיבט הכלכלי השוק עשוי להרוויח מהמהלך, אולם לדברי עו"ד לוין, בייעוץ המשפטי לא מכירים את עבודת המטה שעליה ביסס קרעי את המתווה הזה. בנוסף, לא ברור מה המקור התקציבי, מי ינהל את הקרן המדוברת ולפי אילו תנאים. בנוסף קיים גם חשש מפוליטיזציה של תקצוב התכנים - למשל, תכנים "ליברליים" או ביקורתיים כלפי הממשלה לא יתקבלו בקרן המדוברת.

מי ייפגע מהמהלך?

בייעוץ המשפטי לממשלה, ולא רק שם, מזהירים כי סגירת התאגיד תפגע בדמוקרטיה הישראלית. לא מדובר רק בפגיעה קשה בחופש הביטוי והעיתונות, אלא בעניין עקרוני יותר: מחקרים מראים כי קיים קשר בין מדינות מערביות עם שידור ציבורי לבין רמת הדמוקרטיה שלהן.

מעבר לכך, איגוד השידור האירופי כבר הזהיר שאם בישראל יסגרו את התאגיד, ישראל לא תוכל להשתתף באירוויזיון. אמנם קרעי כינה את האירוויזיון "חצי אנטישמיים" ואמר שלא אכפת לו אם ישראל תשתתף באירוע המוזיקה הגדול באירופה, אולם גורמים שונים ששוחחו עם גלובס מזהירים מפני אפקט הדומינו. מה שיתחיל עם איגוד השידור האירופי יזלוג לגופים אחרים שיחליטו לא לשתף את ישראל, והתוצאה תהיה פגיעה בינלאומית קשה.

מהם סיכויי החקיקה?

בשל העובדה שמדובר בהצעות חקיקה שמגיעה ממפלגת השלטון, הליכוד, לא נרשמים מתנגדים קולניים מתוך הקואליציה. גם אם בשיחות סגורות יש מי מהקואליציה שמתבטאים נגדן, בפומבי קולם אינו נשמע.

עם זאת, אמירותיו של היו"ר ביטן מלמדות כי הוא אינו משמש כחותמת גומי. בדיון הקודם ציין ביטן כי "העובדה שזה עבר ועדת שרים לחקיקה, לא אומר שזה יעבור בכנסת", וזכה לקריאות "כל הכבוד" מחברי כנסת מהאופוזיציה. בנוסף אמר היו"ר כי אינו מבין את הצעות החקיקה המדוברות. "אם אני מעביר את ערוץ 11 לידיים פרטיות, זה לא אומר שזה ישנה משהו לטובה לימין. אבל לסגור את התאגיד ולפתוח תאגיד חדש, זה לא משרת אף אחד כרגע".

נכון לעכשיו, לא מעט גורמים בונים על ביטן כזה שיביא את הפתרון, וינווט את הספינה למקום טוב יותר בעיניהם. "הדברים מאוד לא יציבים", אומר לגלובס גורם בכיר בשוק התקשורת. "אין מקום לאופטימיות או רגיעה. עדיין יש חשש בשוק מהמהלכים האלו".

נזכיר כי בפעם האחרונה שנעשה ניסיון לקדם את סגירת התאגיד, ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב והוריד את הצעות החקיקה מהפרק. הנימוק אז היה שיש להתרכז בקידום השינויים במערכת המשפט הישראלית. השאלה היא האם הוא ייחלץ לעזרת התאגיד גם הפעם, ובאיזה נימוק.

אילו עוד הצעות יעלו?

בין הצעות החקיקה שיעלו בדיון נמצאו ההצעה של ח"כ שלום דנינו להצגת נתוני הרייטינג בזמן אמת ופיקוח מצד הממשלה, וההצעה של ח"כ אריאל קלנר שלפיה התאגיד ידווח לוועדת הכלכלה באופן שנתי. בנוסף ישנה הצעת החקיקה של ח"כ אחמד טיבי להנגשת תחנות רדיו בערבית לכל הארץ (משמע אישור להקים תחנות שידור מחוץ לאזור שנקבע לשידוריהן). 

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בקשה לתביעה ייצוגית נגד הבורסה: "העניקה יתרון בלתי הוגן"

בשבוע שעבר דווח כי הבורסה לני"ע רכשה 4.8% מהון המניות שלה שהוחזקו ע"י קרן הגידור הזרה מניקיי, בעלת המניות הגדולה בבורסה ● בעקבות העסקה הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית נגד הבורסה בטענה כי "ביצעה העדפת משקיעים"

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

מניית אנבידיה חטפה בשורות קשות, אז למה היא מתאוששת?

ממשל ביידן הידק את הפיקוח על יצוא טכנולוגיות מתקדמות, מהלך שעורר חששות לגבי השפעתו על עסקיה הבינלאומיים של אנבידיה ● נראה כי המשקיעים מעריכים מחדש את הנושא: החוק צפוי להיכנס לתוקף אחרי 120 יום, וייתכן שממשל טראמפ יבחר לבטל אותו

ערן צ'רנינסקי / צילום: סיון פרג

ערן צ’רנינסקי, משנה למנכ”ל בכלל ביטוח ופיננסים, הודיע על סיום תפקידו

צ'רנינסקי עוזב לאחר 6 שנים בקבוצה בהן ניהל את החטיבה הפיננסית ● מועד סיום כהונתנו בחברה טרם נקבע, ויתואם בהמשך

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות" ● הדיון הבא נקבע ליום שלישי הבא

דיווח: מטא יוצאת בגל פיטורים גלובלי נוסף - 5% מהעובדים יועזבו

לפי דיווח בבלומברג, מטא צפויה לפטר את העובדים שיקבלו את הערכות המקצועיות הנמוכות ביותר ● נכון לרבעון השלישי של 2024, מספר העובדים הגלובלי של מטא עמד על 72,400 עובדים, מתוכם כ-1,000 בישראל

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב-2025 ● מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

6 שנים אחרי הרכישה: קרן ריאליטי מוכרת נכס בת"א במאות מיליוני שקלים

יובלים סיטי בוי רכשה מקרן ריאליטי מבנה מגורים, שמאפשר לבנות 186 דירות, תמורת 250 מיליון שקל ● במכרז בבאר שבע שווקו "רק" 684 יח"ד מתוך 1,545, שיווקן של 645 יח"ד נכשלה ● קבוצת היזמות והבנייה אלמוג ביחד עם קבוצת הביטוח והפיננסים הראל יוצאות במיזם משותף לדיור להשכרה ארוכת־טווח ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ג'ארד קושנר / צילום: Associated Press, Alex Brandon

קושנר קרוב מתמיד להפוך לבעל המניות הגדול ביותר בהפניקס

רשות שוק ההון צפויה לאשר לקרן של ג'ארד קושנר להחזיק עד 10% מהפניקס – אבל תקבע מגבלות ● בחצי שנה מאז שקרן אנפיניטי רכשה 4.95% ממניות חברת הביטוח הגדולה בישראל היא מורווחת על הנייר ביותר מחצי מיליארד שקל

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

עמיחי אליהו / צילום: אתר הכנסת

האם לפני חוק הגיוס של לפיד 20% מהחרדים היו מתגייסים בכל מחזור?

מה שיעור החרדים שהתגייסו לפני חוק הגיוס של יאיר לפיד? יש בעיות בנתונים ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המחשוב הקוונטי זינקו

נאסד"ק ירד ב-0.3%, יום חמישי רצוף של ירידות ● אלי לילי צופה שבתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מהצפוי ● מטא מתכננת לפטר כ-5% ממצבת העובדים שלה ● ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ● הביטקוין נסחר בעליות חדות ונע סביב 96,500 דולר ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב

אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר

העליות הנאות שנרשמו בשוק המניות המקומי והאמריקאי הניבו תשואות מרשימות לחוסכים בסיכום 2024 ● כפי שחזה אתמול גלובס - אנליסט הובילה את התשואות במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות, ובמקביל אינפיניטי בלטה במסלול הכללי ● אחרי שהוביל ברוב 2024, בית ההשקעות אלטשולר שחם סיים את השנה במקום החמישי

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אולטימטום למדינה: משרד הבריאות הורה לקופות החולים לעצור את הביטוחים הסיעודיים ב־2026

החל מיולי השנה, הורה המשרד להפסיק צירוף של מבוטחים חדשים לפוליסות הביטוח הסיעודי של קופות החולים, והחל מינואר 2026 להפסיק לתפעל את הפוליסות הקיימות • בכך מציב המשרד אולטימטום לרשות שוק ההון לספק פתרון ארוך טווח למשבר הביטוח הסיעודי – ומחזיר את משבר לקדמת הבמה

המתקן החדש של אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

בלעדי: אנבידיה מקימה את אחת מחוות השרתים הגדולות בישראל בהשקעה כוללת של למעלה מחצי מיליארד דולר

חוות השרתים מוקמת באזור התעשייה מבוא כרמל שברמות מנשה סמוך לצומת אליקים, תהיה בשטח כולל העומד על 10,000 מ"ר ותצרוך כ-30 מגה-וואט ● המתקן יאכלס את מעבדי בלאקוול החדשים של אנבידיה וישמש את עובדי החברה לצורכי מחקר ופיתוח

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

וורן באפט / צילום: Shutterstock

רק מדיבידנדים: שבע החברות שיעניקו לוורן באפט סכום עתק השנה

ברקשייר האת’וויי של וורן באפט צפויה להרוויח סכומי עתק השנה, גם אם הראלי בוול סטריט לא יחזור על עצמו ● זאת בזכות השקעה במניות שמחלקות רווחים למשקיעים ● משבע חברות בלבד צפויה ברקשייר לקבל כ-4.5 מיליארד דולר בדיבידינדים

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

הטרנד הזה הוא הבטחה או פלופ? למיקרוסופט ואנבידיה תשובות סותרות

למרות הספקות שהביעו מנכ"לי אנבידיה ומטא בעתיד המחשוב הקוונטי, במיקרוסופט חושבים אחרת ● "כאשר אנו מסתכלים על 12 החודשים הקרובים, קצב המחקר והפיתוח של המחשוב הקוונטי רק צפוי להאיץ"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שנתיים לקרן העושר: זה הסכום שנצבר בה ב-2024

רשות המסים הודיעה כי סך ההיטלים המצטברים שניגבו עד 31 בדצמבר 2024 בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל ● מטרת "קרן העושר" היא לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע בראייה כלכלית ארוכת-טווח