וול סטריט / צילום: Shutterstock
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
16:57
וול סטריט מזנקת לאחר שמדד המחירים לצרכן (CPI) האחרון הצביע על האטה בלתי צפויה באינפלציית הליבה בדצמבר. נאסד"ק עולה ב-2% וזאת לאחר חמישה ימים רצופים של ירידות, דאו ג'ונס ב-1.6% ו-S&P 500 ב-1.7%.
עונת הדוחות של הרבעון הרביעי החלה באופן חיובי היום, כאשר הבנקים הגדולים הצליחו ברובם לעמוד בציפיות השוק ומניותיהן מזנקות, בעיקר אלו של גולדמן סאקס , בלאקרוק , סיטיגרופ ומורגן סטנלי
גולדמן סאקס דיווחה על עלייה משמעותית ברווח הן ברבעון הרביעי של השנה והן בתוצאותיה השנתיות: הרווח ברבעון הרביעי זינק ב-105% והסתכם ב-4.1 מיליארד דולר, הרווח השנתי עלה ב-68% והסתכם ב-14.2 מיליארד דולר.
בלאקרוקדיווחה שהנכסים בניהול החברה (AUM) הגיעו לשיא של 11.55 טריליון דולר ברבעון הרביעי. החברה דיווחה על רווח נקי של 1.67 מיליארד דולר, עלייה של 21% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. בניכוי פריטים חד-פעמיים, הרווח למניה עמד על 11.93 דולר, גבוה מהתחזיות של 11.24 דולר.
סיטיגרופ הציגה מעבר לרווח, בעיקר בזכות עלייה בהכנסות בחטיבות כמו מניות ובנקאות השקעות. הרווח הנקי היה 2.9 מיליארד דולר, לעומת הפסד נקי של 1.8 מיליארד דולר בשנה שעברה. הבנק הרוויח 1.34 דולר למניה, גבוה מתחזיות האנליסטים שעמדו על 1.22 דולר. ההכנסות עלו ב-12% ל-19.6 מיליארד דולר.
בנוסף, הדירקטוריון אישר תוכנית רכישה חוזרת של מניות בסך 20 מיליארד דולר.
בשנה שעברה, סיטי רשמה הפסד ברבעון המקביל בעקבות שורה של הוצאות חד-פעמיות, כולל חשיפות לשוק החוב של ארגנטינה, אי-יציבות פוליטית ברוסיה ותוכנית הארגון מחדש של הבנק.
ג'יי.פי מורגן דיווחה על רווח למניה (EPS) של 4.81 דולר, גבוה משמעותית מהתחזית של 4.11 דולר. בסך הכל הרוויחה השנה 58 מיליארד דולר, שיא של החברה ושיא של בנק כלשהו בהיסטוריה של אמריקה. הרווח ברבעון הרביעי עלה ב-50% לעומת השנה שעברה.
16:30
וול סטריט מזנקת לאחר שמדד המחירים לצרכן (CPI) האחרון הצביע על האטה בלתי צפויה באינפלציית הליבה בדצמבר, במקביל, הבנקים האמריקאים הגדולים פתחו את עונת הדוחות הרבעוניים עם תוצאות מרשימות.
נאסד"ק עולה ב-1.6% וזאת לאחר חמישה ימים רצופים של ירידות, דאו ג'ונס ב-1.5% ו-S&P 500 ב-1.4%.
מדד המחירים לצרכן בדצמבר הצביע על כך שאינפלציית הליבה, שאינה כוללת מזון ואנרגיה, עלתה ב-3.2%, נמוך במעט מהחודש הקודם וטוב יותר מהתחזית של 3.3% שהעריכו כלכלנים, לעומת זאת, העלייה החודשית של 0.4% באינפלציה הכוללת הייתה מעט גבוהה מהתחזית של 0.3%. על בסיס שנתי, האינפלציה הכוללת עלתה ב-2.9%, בהתאם לציפיות.
"נתוני ה-CPI המתונים מהמצופה ביום רביעי מציעים הקלה מסוימת, במיוחד לאחר נתוני התעסוקה החזקים ביום שישי האחרון, שייתכן כי הפד יוכל עדיין להוריד את הריבית ב-2025," אמר סקיילר וייננד, המנהל הראשי של Regan Capital.
תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה בחדות בעקבות הדוח, והייתה בירידה של 10 נקודות בסיס ל-4.686%.
15:53
בוול סטריט מגיבים כעת לנתוני האינפלציה באופטימיות והמדדים מזנקים בכ-1.5% בטרום מסחר.
יוני פנינג, אסטרטג ראשי בחדר עסקאות מזרחי טפחות הגיב לפני דקות אחדות למדד: "למרות ציפיות רבות לעלייה של 0.3%, בשוק בלטו הערכות, כולל כאלה שלנו, שנראה למעשה עלייה של 0.4%. במובן הזה, בעוד שהנתון הוא לא 'חדשות טובות' לממשל האמריקאי או הפד, הוא עומד במנעד הציפיות. הרכיב האנרגטי תורם החודש באופן מוגבר מעט לאינפלציה, בעיקר בהשפעת עליית מחירי הגז הטבעי (גם) בארה"ב. בניכוי זה ומחירי המזון, אינפלציית הליבה מוסיפה 0.2% מתונים משמעותית".
"ולמרות זאת, אינפלציית הליבה השנתית מתמתנת, ועדיין עומדת על 3.2% גבוהים אבסולוטית, גבוהים מהאינפלציה הכוללת, שעלתה עכשיו ל-2.9%. ויותר מהכל, כזו שלא ברור מתי היא תביא את האינפלציה השנתית ב- PCE ליעד הפד של 2%".
"כולל פרסום נתוני שוק התעסוקה בארה"ב בשבוע שעבר, עד להודעת הריבית הבאה של הפד בסוף החודש. וכבר בשלב הנוכחי השוק מרגיש מספיק בנוח כדי לפסול, הלכה למעשה, את האפשרות שנראה מהלך באותה ההחלטה.
"נתון האינפלציה שפורסם היום הוא האחרון שאפשר להקדיש כולו לממשל ביידן. הנתון הבא יכלול כבר אחד עשר ימי ממשל טראמפּ, לא שאנחנו צופים לשינוי בתקופה קצרה כזו. זה שאחריו. כמובן שאין על מה לדבר על השפעת הצמצומים הצפויים במדיניות הפיסקלית של הממשלה, ובטח שלא על ההשלכות הצפויות מצמצום מצבת המהגרים הבלתי חוקיים במדינה. אבל אינדיקציה כלשהיא לגבי השפעת המכסים כנראה שכבר תהיה. ובמובן הזה, גם אם שוב לא נראה הורדת ריבית של הפד ב-19/3, ורוב הסיכויים מצביעים לשם כרגע, כנראה שלפחות נקבל קריאת כיוון חשובה".
15:30
עלייה מתונה נוספת לאינפלציה הדביקה בארה"ב:
לפני דקות אחדות פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במדיה את מדד המחירים לצרכן וזה עמד על עלייה של 0.4% בדצמבר, מעל הצפי. האינפלציה השנתית עומדת על 2.9%, כצפוי ומעל לזו שהיתה בנובמבר, 2.7%.
אינפלציית הליבה השנתית, שמסירה את השפעת מחירי מזון ואנרגיה תנודתיים, ירדה ל-3.2%, הצפי היה ל-3.3%, וכמו בנובמבר. בדצמבר עלו מחירי הליבה ב-0.2%, כצפוי ופחות מהחודש הקודם, 0.3%.
זהו כבר החודש הרביעי ברציפות שהמחירים בכלכלה הגדולה בעולם עולים, והאינפלציה כבר עמדה על 2.4% בספטמבר, קרוב ליעד הפד, 2%, אמנם הרבה פחות מהאינפלציה שהגיעה לשיאה ב-2022, אך גם מחירי הליבה נותרו גבוהים ועלייה שנתית של מעל 3%, הרבה מעל היעד.
בסוף החודש יחליט הפד על הריבית, וזאת לאחר שזו ירדה מאז ספטמבר באחוז שלם, ולמרות זאת הריביות בשוק עלו - תשואת האג"ח ל־20 שנה בארה"ב בשבוע שעבר את רף ה־5%, וביום שישי הגיעה לרמות הגבוהות ביותר מאז נובמבר 2023. במקביל, תשואת האג"ח ל־30 שנה חצתה לזמן קצר, הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף באוקטובר 2023. תשואות אלה עלו בכ־100 נקודות בסיס מאז אמצע ספטמבר, זאת במקביל, ולמרות, שהפדרל ריזרב הוריד את הריבית באותה תקופה ב־100 נקודות בסיס. מדובר בפעם הראשונה בהיסטוריה שתשואות האג"ח נעות בניגוד למגמה של הפד.
הסיבה המרכזית לתופעה היא כניסתו של דונלד טראמפ בעוד כמה ימים לבית הלבן - אנליסטים בוול סטריט מסבירים כי המשקיעים חוששים שהמכסים המוצעים על ידי טראמפ עשויים לשבש את הכלכלה הגלובלית ולהוביל לעלייה באינפלציה, ושקיצוצי המס שלו עלולים להגדיל את הגירעונות התקציביים.
14:44
עונת הדוחות בוול סטריט לרבעון האחרון של השנה נפתחה באופן רשמי כאשר הבנקים האמריקאיים הגדולים גולדמן זאקס, וולס פארגו וג'יי פי מורגן פרסמו את תוצאותיהם הכספיות לפני זמן קצר:
בגולדמן זאקס דיווחו כי ההכנסות עמדו על 13.87 מיליארד דולר, לעומת הצפי שעמד על 12.39 מיליארד דולר. הרווח למניה הסתכם ב-11.95 דולר לעומת צפי של 8.22 דולר.
גם בוולס פארגו הציגו תוצאות חזקות עם רווח למניה של 1.42 דולר לעומת התחזיות שעמדו על 1.35 דולר. בשורת ההכנסות הבנק פספס מעט את הצפי כשהסתכמו בכ-20.38 מיליארד דולר.
ג'יי פי מורגן עקף גם הוא את הצפי המוקדם כשהרווח למניה עמד על 4.81 דולר לעומד צפי של 4.11 דולר למניה. ההכנסות של הבנק הסתכמו ב-43.74 מיליארד דולר לעומת צפי של 41.73 דולר.
13:07
המסחר באירופה מתנהל לפי שעה בעליות שערים. הדאקס עולה ב-0.7%, הפוטסי עולה בשיעור דומה והקאק מוסיף לערכו 0.3%.
מאקרו אירופה: בבריטניה פורסם הבוקר מדד המחירים לצרכן שירד בקצב שנתי ל-2.5% בדצמבר. בקצב חודשי עלה המדד ב-0.3%.
10:58
יום המסחר באירופה מתנהל לפי שעה במגמה מעורבת. הדאקס עולה ב-0.4%, הפוטסי מוסיף לערכו 0.6% והקאק נסחר סביב רמות הבסיס.
החוזים העתידיים בארה"ב עולים קלות.
09:01
הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי עלה ב-0.1%, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.4%, ההנג סנג עולה ב-0.1% והקוספי ננעל סביב רמות הבסיס.
בארה"ב, החוזים העתידיים עולים קלות הבוקר.
אמש (ג') בוול סטריט, בסופו של יום מסחר הפכפך שהחל בעליות לאחר פרסום מדד מחירי היצרן בארה"ב, ננעל המסחר במגמה מעורבת. דאו ג'ונס עלה ב-0.5% אך נאסד"ק ירד ב-0.3% ו-S&P 500 עלה ב-0.1%. נאסד"ק ביום חמישי רצוף של ירידות.
על המדדים העיבו מניות הטכנולוגיה הגדולות, ובעיקר מטא ואנבידיה שירדו ב-2.3% וב-1.1% בהתאמה. גם חמש החברות האחרות בקבוצת "שבע המופלאות" ירדו.
אנבידיה השלימה אמש ירידה של כ-14% בחמשת ימי המסחר האחרונים. זאת על רקע החלטת הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן, רגע לפני פרישתו, להטיל צו נשיאותי שמגביל את תפוצת המעבדים הגרפיים בעולם, וזאת במטרה למנוע זליגה שלהם לסין ולרוסיה, שעלולות לעשות בהם שימוש צבאי. אנבידיה, השולטת בשוק המעבדים הגרפיים, היא הנפגעת המרכזית. החברה הגיבה בחריפות וטענה שהקדמה העולמית נמצאת בסכנה וכי החוק מוטעה.
● כעס ובלבול בתעשייה: אלה הנפגעים העיקריים מהגבלות יצוא השבבים
ביוליוס בר התייחסו להחלטת ביידן והסבירו כי הם מעריכים שבטווח הקצר, מניות שמספקות שבבי AI עלולות להיפגע, "שכן הביקוש עשוי להיתקל בקשיים, בעיקר עקב רגולציה ומסמכים נוספים שיידרשו לצורך התאמה לכללים החדשים. כאן, אינבידיה (NVIDIA) והאיחוד האירופי (EU) כבר הביעו חששות, שכן חצי מהמדינות החברות באיחוד, כמו הונגריה ופולין, לא נמצאות ברשימה. עם זאת, אנו לא סבורים שהכללים החדשים יגרמו להשפעה משמעותית על הביקוש בטווח הקצר עד ארוך, שכן מרכזי הנתונים כבר ממוקמים במדינות שותפות, ובשנים הבאות ייבנו במדינות השותפות עם ארה"ב ועם בריתותיה. אנו ממשיכים לתמוך בתיק ההשקעות שלנו עבור ספקי שבבי ה- AI אך רואים סיכון נוסף שמרחף עלינו לאחר כניסת ממשל טראמפ לתפקיד, שכן ייתכן שהחוקים יורחבו ויבוצעו שינויים ברשימת המדינות על פי אינטרסים אמריקאיים ושיתוף פעולה עם ארה"ב וממשלתה החדשה, דבר שמוביל לאי-וודאות כמעט בלתי מוגבלת עבור ספקי שבבי ה- AI שלנו במהלך ארבע השנים הבאות.
"לגבי יצרני ציוד הסמיקונדוקטורים אנו מעריכים שההשפעה תהיה קלה, שכן הביקוש הלא-ממומש לשבבי AI עשוי לייצר הזדמנויות עבור יצרני שבבים שאינם אמריקאיים כחלופה, והביקוש הכללי לשבבי AI עשוי להישאר יציב למדי. עם זאת, אנו מודעים להגבלות הנוכחיות על ייצוא ציוד סמיקונדוקטורים לסין, במיוחד ציוד לייצור שבבים בטכנולוגיות מתקדמות, שעשויות להגביל את שאיפות יצרני השבבים הסינים בתחום שבבי ה- AI שלהם. בסך הכל, אנו מאמינים שהמצב צפוי להישאר דינמי, והגשת בקשות למעמדים השונים עשויה להוות נטל עבור ישויות ברחבי העולם. לא ברור אם נשיא ארה"ב הנבחר טראמפ יישם את ההגבלה הזו על רכישת שבבי AI במלואה".
טסלה בלטה בין "שבע המופלאות" לאחר שהאנליסט אדם ג'ונס מבנק ההשקעות מורגן סטנלי, העלה את מחיר היעד של טסלה ל-430 דולר.
הדוח מתמקד בפוטנציאל העסקי של הרובוטקסי ובשילוב הבינה המלאכותית, אשר עשויים להפוך את טסלה לשחקנית מובילה בשוק התחבורה והטכנולוגיה: עד שנת 2030, הצי של טסלה צפוי, לפי מורגן סטנלי, לכסות מעל מיליארד מיילים ביום. ג'ונס מעריך כי עד שנת 2040, החברה תפעיל צי של 7.5 מיליון רכבים המיועדים לשירותי רובוטקסי, עם הכנסות של 1.46 דולר למייל נוסע ורווח של EBITDA של 29%.
על פי ג'ונס, שנת 2025 צפויה להיות נקודת מפנה, שבה השוק יתחיל להכיר באופן מלא ביכולות המיוחדות של טסלה בתחומים כמו רובוטיקה, אנרגיה ובינה מלאכותית.
במקביל, בארה"ב האג"ח נסחרו במגמת ירידה בתשואות, לאחר שהגיעו לשיאים חדשים. התשואה ל-10 שנים ירדה לרמה של 4.75%, בעוד שהתשואה לשנתיים ירדה לרמה של 4.35%.
מטבעות הקריפטו נסחרו בעליות האמש לאחר שנתוני מדד המחירים ליצרן היו נמוכים מהצפוי, והגבירו את תיאבון המשקיעים לנכסים מסוכנים. הביטקוין עולה במעל 5% של 96,600 דולרים, אך מחירו רחוק עדיין ב-10% מהשיא של 108,268 דולרים שנקבע ב-17 בדצמבר.
אמש (ג'), מדד המחירים ליצרן בארה"ב הצביע על עלייה של 3.5% בדצמבר בחישוב שנתי, פחות מצפי שעמד על 3.8% ומעט יותר מנובמבר, 3.4%.
היום (ד'), יתפרסמו נתוני האינפלציה בארה"ב. שם צפויה האינפלציה השנתית לעמוד על 2.8% (לעומת 2.7% בנובמבר).
● נתוני האינפלציה של ארה"ב וישראל יתפרסמו היום. מה צפוי בהם?
עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל, מדגיש כי "נתוני שוק העבודה בארה"ב ממשיכים להצביע על עוצמה כלכלית. מספר המשרות הפנויות בנובמבר חצה את רף ה-8 מיליון - הרמה הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה. בדצמבר נוספו 220 אלף משרות חדשות בסקטור הפרטי, הנתון החודשי החזק ביותר מאז ינואר, ושיעור האבטלה רשם ירידה קלה ל-4.1%. במקביל, קצב עליית השכר השעתי התמתן ל-3.9% במונחים שנתיים, אך נותר גבוה יחסית".
עם זאת, להערכת קליין, האינפלציה בארה"ב צפויה לרדת. ועדיין, "הסבירות לשינוי במדיניות הריבית נותרת נמוכה".
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב מסביר כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי: "בנתוני שוק העבודה האמריקאי ניתן לזהות התגברות השפעת הטכנולוגיה, בפרט טכנולוגיית AI. בסקטורים רבים שאמורים להיות מושפעים יותר מטכנולוגיית AI ניכרת ירידה מהירה במשרות, החל מירידה של כ-7% ב- Business Support Services, כ-6.5% בסקטור Marketing Research and Public Opinion Polling, ועד לירידה של כ-1% ב-Legal Service שלא אמורה לקרות בכלכלה שצומחת בקצב גבוה יחסית.
"הירידה במשרות מתרחשת בעיקר בקרב העובדים בעלי שכר נמוך. על כך מעידה העובדה שבענפים שאיבדו משרות בשנה האחרונה עלה השכר הממוצע בשיעור גבוה יותר מאשר בענפים שהוסיפו משרות.
"בסקר שנעשה ע"י הלשכה לסטטיסטיקה האמריקאית בקרב של כ-1.2 מיליון עסקים נמצא שהשפעת AI על התעסוקה צפויה להיות מעורבת. בכל אחד מהענפים היו חברות שאמרו ש-AI עומד להוריד משרות וגם כאלה שטענו שתהיה דווקא עלייה במשרות בזכות AI. בסה"כ, יש יותר ענפים בעלי השפעה שלילית נטו על המשרות בגלל AI. המאזן השלילי קיים דווקא בענפים שמעסיקים עובדים רבים כגון שירותי הבריאות, אירוח ואוכל, תחבורה ואחסנה".