גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לארגון

המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון תפס בצו כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי ● אזרח טורקי שארנקו נתפס ביקש מבית המשפט בישראל לבטל את הצו, אך סורב: "הארנק הדיגיטלי שימש להעברת כסף לארגון טרור"

מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock
מטבעות קריפטוגרפיים / אילוסטרציה: Shutterstock

המאבק במימון טרור על-ידי מטבעות קריפטו מתנהל בדרך-כלל מאחורי הקלעים על-ידי הרשות לאיסור הלבנת הון, שאוספת את המודיעין, ועל-ידי המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון וגופי אכיפה נוספים, שעוצרים את צינורות הכסף.

כעת מגיע המאבק גם אל בתי המשפט בישראל: בית המשפט דחה את בקשתו של אזרח טורקי לבטל צו הקפאה על כחצי מיליון דולר שנתפסו בארנק דיגיטלי שבבעלותו על-ידי המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון, במסגרת תפיסה של כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר אמריקאי. 

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער
קיצוץ תקציב לשכת עורכי הדין מתקדם בצעדי ענק: אלה המשמעויות

"ארגון הטרור חמאס עושה שימוש במטבעות קריפטוגרפיים להעברת כספים המבוצעות דרך חברות חלפנות הקשורות לחמאס המסייעות לו בהעברות הכספים, במקרה של העותר חברה - 'משרד דובאי לחלפנות ברצועת עזה', שהוכרזה, כשלעצמה, כבר בשנת 2022 כארגון טרור", כתב השופט קובי ורדי בפסק הדין, במסגרתו קבע כי "מהראיות המינהליות והמידע המודיעיני עולה כי הארנק הדיגיטלי של העותר שימש להעברת כסף לארגון טרור". 

תחום סיכול של ארנקים דגיטליים ומטבעות קריפטו לטובת ארגוני הטרור מובל על-ידי המט"ל (המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון) יחד עם קהיליית המודיעין וגופי אכיפה נוספים. המט"ל יוצר קשר עם בורסות הקריפטו בעולם ודואג לאכיפת צווי שר הביטחון בנושא.

עד היום המט"ל החרים למעלה מ-10 מיליון דולר במטבעות קריפטו שיועדו לטרור לטובת קופת המדינה. בנוסף סוכלו צירי העברת כספי טרור של כוח קודס, חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האיסלמי-פלסטיני באמצעות קריפטו בהיקף מצטבר של מאות מיליוני דולרים.

במט"ל אומרים כי "המקרה הזה הוא עדות לעובדה שבורסות קריפטו בעולם מכבדות באופן תקדימי את משטר הסנקציות הכלכליות הישראליות שמובל על-ידי המט"ל".

מסלול הכסף נחשף 

פסק הדין חושף את מסלול הכסף מזירת הקריפטו דרך גורמים שונים בחו"ל וחלפני כספים, אל גורמי הטרור בעזה - חמאס.

העותר, אחמד קודורה, תושב טורקיה ממוצא סורי, עתר בבקשה להורות למטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון (מט"ל) לשחרר ארנק דיגיטלי שנתפס לטענתו ללא כל יסוד, בטענה כי הוא קושר אותו לכספי טרור או לטרור בכלל.

לטענת קודורה, אין לו כל קשר לכך, וכן אין לו כל קשר לעניין הפלסטיני, והארנק נתפס כנראה בשרירותיות ובטעות במסגרת תפיסה כוללנית, חסרת אבחנה וגורפת של כ-1,601 ארנקים דיגיטליים בפלטפורמה הנמצאת באתר האמריקאי Binance.

קודורה טען כי ארנקו הדיגיטלי נתפס כשהוא מכיל סכום של כ-500 אלף דולר ארה"ב, שלו ושל בני משפחתו. עוד טען כי הוא היגר לטורקיה עקב המצב הכלכלי והביטחוני בסוריה, וכי כל כוונתו הייתה להעביר כספים לבני משפחה השוהים בסוריה ובמצרים ונתמכים בו כלכלית.

קודורה אישר כי בוצעו שתי משיכות/העברות מחשבון Binance שהופנו לשני ארנקים דיגיטליים אשר זוהו מאוחר יותר כשייכים לארגוני טרור, אך לטענתו, הוא לא ידע על כך מראש, וההעברה שהעביר אינה לגוף אסור. לטענתו, העסקאות בוצעו למשרד חליפין מורשה ומוסמך בשם "זום" בעיר מגוריו מרסין בטורקיה, כשמשרד חליפין זה ידוע כ"ירוק".

לטענת קודורה, משרד חליפין זה הוא שסיפק את הכתובות להעברות שנעשו מתוך כוונות טובות לעזור לבני משפחתו, כשהוא עצמו פעל בשקיפות ובתום-לב, ונקלע, שלא בכוונתו, להעברה שמתברר שבוצעה לחשבונות אסורים.

לטענתו, העברה אחת בסכום של 2,000 דולר בוצעה בתאריך 25 במרץ 2023, והעברה שנייה בסכום של 3,000 דולר בוצעה בתאריך 9 באפריל 2024 - כששתי ההעברות בוצעו לפני שהארנקים האלה הוכרזו כשייכים לארגון טרור וללא כל קשר שלו לטרור או לארגון טרור.

קודורה, שלא הגיע לדיון בבית המשפט בישראל והאזין לדיון באמצעות העברתו אליו במכשיר סלולרי בעזרת מתורגמן, ציין במהלך הדיון כי אין לו התנגדות שבית המשפט יעיין במעמד צד אחד בחומר החסוי שהציגה המדינה, וכי הוא סומך על בית המשפט בישראל.

בעתירה ביקש קודורה לבטל את צו תפיסה מינהלי, שנחתם על-ידי שר הביטחון ב-1 בנובמבר 2024 מכוח סמכותו לפי סעיפים 56(ב)(1) ן-56(ב)(2) לחוק המאבק בטרור.

צו שמבוסס על מידע קונקרטי

מנגד, המדינה טענה, באמצעות עוה"ד דינקנש תקלה וחן באונקר, כי צו התפיסה מורה על תפיסה זמנית של ארנקי מטבעות קריפטוגרפיים שקשורים לטרור, בין היתר של קודורה, אשר שימש להעברת כספים לארנקי קריפטו של ארגון הטרור המוכרז "משרד דובאי לחלפנות והעברות כספיות".

חברת דובאי לחלפנות והעברות כספיות הוכרזה כארגון טרור במרץ 2022, וההכרזה פורסמה באפריל אותה שנה, בשל התפקיד המרכזי והמתמשך שמילאה ועודנה ממלאת בסיוע לארגון טרור המוכרז חמאס, באופן שיש בו תרומה ממשית לפעילות הארגון.

עוד טען המטה לביטחון לאומי כי הוצאת צו התפיסה המינהלי נעשתה בהתאם לסמכות שר הביטחון בחוק ולתכליות החוק, והיא נדבך אחד של מהלך לאומי של מדינת ישראל לתפיסת ארנקי קריפטו הקשורים למימון טרור; וכי מדובר בהחלטה ראויה, סבירה ומידתית שלא נפל בה פגם ובוודאי לא פגם המצדיק את התערבות בית המשפט.

לטענת המדינה, לא מדובר בצו תפיסה שרירותי, כוללני או גורף או בטעות שקרתה לגבי קודורה, אלא בצו שנחתם בעקבות מידע קונקרטי, מוצק ומהימן; וכל אחד מארנקי הקריפטו המפורטים בצו הם רכוש טרור כהגדרתו בחוק המאבק בטרור, כולל הארנק הדיגיטלי של קודורה, כאשר הצו הוצא על ארנקים רבים מטעמי נוחות, והיה ניתן להוציא כל צו וצו בנפרד.

עוד נטען כי ארנקי קריפטו המשמשים פלטפורמה להעברת כספים לארגון טרור מוכרז, מהווים רכוש ששימש במישרין לביצוע עבירת טרור חמורה, כהגדרתה בחוק המאבק בטרור, ועל כן, בהתאם להוראות חוק המאבק בטרור, רשאי שר הביטחון להורות על תפיסתם. אותו דין חל לגבי הארנק הדיגיטלי הספציפי של קודורה, כאשר הרכוש נתפס הואיל ושימש להעברת כספים לארגון טרור שהוכרז זמן רב קודם לביצוע ההעברות הכספיות מהארנק הדיגיטלי שלו.

לפי סעיף 56 לחוק המאבק בטרור, צו תפיסה מינהלי הוא צו לתפיסת רכוש לפי סעיף זה, כאשר שר הביטחון רשאי להורות בצו על תפיסה זמנית של רכוש של ארגון טרור או של פעיל טרור או רכוש שמיועד לביצוע עבירת טרור חמורה, אם שוכנע כי הדבר דרוש כדי לסכל פעילות של ארגון טרור ולפגוע ביכולתו לקדם את מטרותיו או כדי לסכל עבירת טרור חמורה או תפיסה זמנית של רכוש שנעברה בו עבירת טרור חמורה או ששימש במישרין לביצוע עבירה כאמור (סעיפים 56(א), 56(ב)(1) ו-56(ב)(2) לחוק המאבק בטרור.

השופט ורדי קיבל כאמור את עמדת המטה למאבק בטרור, תוך שציין כי "האינטרס הציבורי ותכלית חוק המאבק בטרור לשמירה על שלום הציבור וביטחונו, פגיעה בארגוני טרור ויצירת הרתעה, מצדיקים את פעולות המדינה והוצאת צו התפיסה, העולים בקנה אחד עם מטרת ותכלית חוק המאבק בטרור במידה סבירה וראויה".

בית המשפט ציין כי לפי חוק המאבק בטרור, די בכך שמדובר ברכוש שנעברה בו עבירת טרור חמורה, או שימש במישרין לביצוע עבירה כאמור, כדי להקנות סמכות לשר הביטחון להוציא צו לתפיסתו, כפי שקרה במקרה שבפניו. "הארנק הדיגיטלי של העותר, המהווה רכוש כהגדרתו בחוק המאבק בטרור, שימש פלטפורמה להעברת כספים לארגון טרור מוכרז ושימש במישרין לביצוע עבירת טרור חמורה של העברת והעמדת אמצעים לארגון טרור מוכרז, ולכן שר הביטחון רשאי היה להורות על תפיסתו לפי חוק המאבק בטרור".

לאחר עיון בחומר חסוי במעמד צד אחד וקבלת הבהרות, הסברים ותשובות לשאלות מנציגי משרד הביטחון, קבע השופט כי "ישנה תשתית ראייתית מינהלית מספקת שעמדה בבסיס ההחלטה הפרטנית נגד קודורה להוצאת צו התפיסה, לאחר שהראיות המינהליות ביססו את הקשר שבין הכסף שהועבר מהעותר לארגון טרור ועמדו בהוראות חוק המאבק בטרור לצורך הוצאת צו התפיסה נשוא העתירה".

השופט ציין כי "צו התפיסה הוצא לאור מידע מודיעיני וראיות מינהליות מוצקות וספציפיות לעותר, ולא מדובר - כפי שטוען העותר - בטעות שנעשתה או בתפיסה שרירותית, אלא בתפיסה פרטנית ומגובה בראיות מינהליות, הגם שנעשתה במסגרת צו שכלל תפיסת ארנקים דיגיטליים רבים נוספים".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה בת"א; אלוט נופלת ב-10% אל על ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל מתחזק בעקבות נתוני האינפלציה בארה"ב ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב שיתפרסמו היום ● בפועלים מעדיפים את האפיק הצמוד על פני השקלי בשוק האג"ח הישראלי ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; דלתא מותגים זינקה ב-6.5%, נובה ב-5.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל התחזק מול המטבעות הזרים על רקע ההתקדמות בעסקת החטופים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו ● בשוק מנסים להבין האם האנומליה בשוק האג"ח נובעת מטראמפ או מהכלכלה ● ובאופנהיימר רואים את המימושים האחרונים בשבע המופלאות בתור הזדמנות השקעה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: הרגולטורים מתנגדים לפטור מתביעות

בעמדה שהגישו רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לבית המשפט, הרגולטורים הפיננסיים מתנגדים לסעיף בהסדר החוב המונע מלקוחותיה של סוכנות הביטוח, שחובותיה נאמדים ב-110 מיליון שקל, לתבוע את בעלי השליטה ואת סוכני המשנה

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות" ● הדיון הבא נקבע ליום שלישי הבא

משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט

מחקר חדש שערך משרד המשפטים ממפה את הבעיות הניצבות בדרכם של הישראלים בדרך לפתרון בעיות משפטיות, ומגלה כמה זמן לוקח להגיע אליו ● וגם: באילו תחומים הבעיות המשפטיות נפוצות ביותר, באילו הן הכי חמורות, ומה המצב אצלנו בהשוואה לאירופה

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

טכנופלס רוכשת את סקיילוק, מתחום טכנולוגיות הזיהוי לרחפנים / צילום: יח''צ החברה

נדל"ן, ביטחון, תשתיות: שלוש עסקאות שמעידות על רעב בת"א לסחורה חדשה

מניות חברת הבנייה למגורים שזינקו לאחר ההנפקה, קבוצת הפיננסים לשעבר שהוסיפה מעל 50% לשוויה בשל הסכם לרכישת פעילות בתחום איכות הסביבה, והשלד הבורסאי שחוגג מיזוג עם חברת הגנה מפני רחפנים ● אלה היו העסקאות החמות של השבוע בבורסה בת"א

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני

יו''ר ועדת הכלכלה, ח''כ דוד ביטן, בדיון בוועדת הכלכלה על הצעות החוק בעניין תאגיד השידור, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

לאחר שח"כ ביטן קבע כי הצעת החוק של של ח"כ גוטליב להפרטת תאגיד השידור הציבורי לא תקודם בוועדת הכלכלה - גוטליב ושר התקשורת קרעי הודיעו כי יעבירו את הדיון בהצעה לוועדה אחרת ● במקביל הודיע ביטן כי יעסוק בהצעת החוק של ח"כ בוארון, העוסקת בהכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה

עו''ד רואי כחלון / צילום: שלי פדן

בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש כמ"מ נציב שירות המדינה לשלושה חודשים בלבד

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון בדרישה לבטל את המינוי ● ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להשיב אם ההצעה מקובלת עליו

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

תום עידן הריבית האפסית, לצד עליית האינפלציה, החזיר את האטרקטיביות של האפיק הסולידי עבור אלו שמחפשים מקלט בטוח לכספם ● פיקדון בבנק מעניק ודאות גבוהה יותר, ובקרן כספית תזכו בהטבת מס ● איזה משני המכשירים מתאים לכם יותר? ● המחשבון, מדור חדש

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אולטימטום למדינה: משרד הבריאות הורה לקופות החולים לעצור את הביטוחים הסיעודיים ב־2026

החל מיולי השנה, הורה המשרד להפסיק צירוף של מבוטחים חדשים לפוליסות הביטוח הסיעודי של קופות החולים, והחל מינואר 2026 להפסיק לתפעל את הפוליסות הקיימות • בכך מציב המשרד אולטימטום לרשות שוק ההון לספק פתרון ארוך טווח למשבר הביטוח הסיעודי – ומחזיר את משבר לקדמת הבמה

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

6 שנים אחרי הרכישה: קרן ריאליטי מוכרת נכס בת"א במאות מיליוני שקלים

יובלים סיטי בוי רכשה מקרן ריאליטי מבנה מגורים, שמאפשר לבנות 186 דירות, תמורת 250 מיליון שקל ● במכרז בבאר שבע שווקו "רק" 684 יח"ד מתוך 1,545, שיווקן של 645 יח"ד נכשלה ● קבוצת היזמות והבנייה אלמוג ביחד עם קבוצת הביטוח והפיננסים הראל יוצאות במיזם משותף לדיור להשכרה ארוכת־טווח ● חדשות השבוע בנדל"ן 

עמיחי אליהו / צילום: אתר הכנסת

האם לפני חוק הגיוס של לפיד 20% מהחרדים היו מתגייסים בכל מחזור?

מה שיעור החרדים שהתגייסו לפני חוק הגיוס של יאיר לפיד? יש בעיות בנתונים ● המשרוקית של גלובס

צילומים: AP-Michael Varaklas, Stephanie Scarbrough, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה רוצה ארדואן ולמה עסקת חטופים משתלמת כל כך לקטאר

קטאר, מצרים וטורקיה ממצבות עצמן שוב כמתווכות מרכזיות בין ישראל לחמאס ● בעוד קטאר מבקשת לשפר את תדמיתה מול ארה"ב, מצרים נאבקת לשקם את הכנסות תעלת סואץ, וטורקיה רואה במגעים הזדמנות לשמור על השפעתה באזור ● גלובס בוחן את המהלכים מאחורי הקלעים

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה