גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנחש את דונלד טראמפ: למה הוא מתכוון, מה הוא רוצה, והאם הוא מגזים (כמעט) תמיד

הדוגמה הקלאסית היא הרומן המוזר שלו עם רודן צפון קוריאה. הוא קרא לו 'איש הרקטות הקטן', ואיים להרוס את ארצו ● חמישה חודשים אחר כך הוא פלרטט אתו בסינגפור ● אל תתפלאו אם יש לו תוכניות כאלה גם במזרח התיכון

דונלד טראמפ נפגש עם קים ג'ונג און באזור המפורז הקוריאני, 2019 / צילום: Reuters, KCNA
דונלד טראמפ נפגש עם קים ג'ונג און באזור המפורז הקוריאני, 2019 / צילום: Reuters, KCNA

אנחנו נמצאים בעיצומה של החזרה הכללית לקראת משהו העומד להתרחש לעתים מזומנות בארבע השנים הבאות: ניחוש בלתי פוסק, בדרך כלל עקר, של מה ש'באמת' מתרחש במוחו של דונלד טראמפ.

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה
כותרות העיתונים | סגן נשיא איראן: ישראל שתלה חומרי נפץ בצנטריפוגות

באופן טבעי ומובן, ישראל עסקה בימים האחרונים בניסיון להבין למה הוא מתכוון כשהוא מבטיח 'גיהינום' לחמאס. הפוליטיקאים, בדרך כלל בימין, מקווים שהנשיא המיועד יוציא אל הפועל במו ידיו את חזון צפון עזה הריקה. עמית סגל, פרשן מדיני רב אנפין בערוץ 12, אפילו העביר את המרשם הזה לטראמפ באמצעות מאמר ב'וול סטריט ג'ורנל'.

עמיתיו של סגל יצקו צוננים על תקוותיו. בשלושת הימים האחרונים הם דיווחו על מסרים, הבאים מחוגי טראמפ, לאמור: הנשיא הבא אינו רוצה הסלמות, מלחמות וחזונות. הוא רוצה שקט, מפני שיש לו דברים חשובים יותר, כמו גירוש המוני של מהגרים, האצה מהירה של קידוח נפט וגז, הטלת מכסים על כל ארץ שעצבנה אותו אי פעם (ואיזו ארץ לא עצבנה אותו אי פעם), וסגירת חשבונות עם יריביו, מבקריו ורודפיו מבית. אכן, אין די שעות ביממה כדי להוציא את כל זה אל הפועל, אפילו בשביל איש זקן, הנוטה להסתפק בארבע או חמש שעות שינה בלילה.

אוגוסט 2017, טראמפ מבטיח ״אש וחמת זעם״ לצפון קוריאה

גם הטור הזה עוסק זה חודשים רבים בניחושי טראמפ. חזרנו וכתבנו כאן הרבה לפני נצחונו, כי מוטב שאיש לא יסמוך על אצבעו של טראמפ. היא לא תסחט את ההדק ולא תשלוף את הנצרה. הוא אמנם אינו פציפיסט, אבל הוא שונא מלחמות. בקונטקסט האמריקאי, הוא שונא ניצים גם, או בייחוד, כשהם באים מן הימין.

"להרוס את צפון קוריאה"

על מה אפשר אפוא לסמוך בבואנו לנחש? קודם כול על תקדימים. כמו למשל פרשת השנאה שהייתה לאהבה בין טראמפ לבין רודנה המוטרף של צפון קוריאה, קים ג'ונג און. בסוף אוגוסט 2017, קים ערך ניסוי מרהיב של טילים בליסטיים. הוא נראה יושב ליד דסק, חיוך רחב שפוך על פניו, גנרלים עומדים סביבו, וטילים מתרוממים לא הרחק משם. הטילים ההם יכלו לשאת ראשי נפץ גרעיניים. 

טראמפ עמד לנאום בעצרת הכללית של האו"ם שלושה שבועות ופחות אחר כך. חמתו בערה בו להשחית. בנאומו הוא גידף את "איש הרקטות הקטן" (Rocket Man, כשם שירו המהולל של אלטון ג'ון), העומד בראש "משטר נתעב". טראמפ הכריז שארה"ב לא תניח ל"כנופייה הנפשעת" לפגוע בביטחונה, והוא מוכן "להרוס את צפון קוריאה" אם היא תפיק את זממה להתחמש בנשק בליסטי. הוא מקווה שהדברים לא יגיעו לידי כך, הוא אמר. 


ואמנם, הדברים לא הגיעו לידי כך. לא יצאו אפילו חמישה חודשים מנאומו המתלהם של טראמפ, והשניים, הוא וקים, נפגשו פנים אל פנים בסינגפור. זמן מה אחר כך, טראמפ אפילו חצה באופן סמלי את קו הרוחב ה-38, המפריד בין שני חלקי קוריאה, התייצב על אדמת הצפון, ולחץ בחום את ידו של הרודן המתועב והנפשע מחודש ספטמבר. 

לימים טראמפ סיפר כי ניהל התכתבות לבבית עם קים, וקיבל ממנו "מכתב אהבה", באלה המלים. אמנם היחסים האישיים הצטננו, מפני שקים סירב להתפרק מנשקו הגרעיני. אבל טראמפ לא חזר אל הרטוריקה של חודשי נשיאותו הראשונים. הדברים הרעים העיקריים שהוא אמר על קוריאה נגעו ל"כפיות הטובה" של קוריאה הדמוקרטית, זו שאנחנו מכנים דרום קוריאה, בעלת בריתה של ארה"ב. הוא התלונן שהיא מנצלת את אמריקה ואינה משלמת די הצורך להגנתה. 

מרץ 2018, מעז יצא מתוק: אהבת דונלד לקים, קריקטורה בעיתון קוריאני

מה מלמדת אותנו פרשת קים? קודם כול, שנביחתו של טראמפ עזה מנשיכתו. הוא משתמש במיקרופון כדי להלך אימים, לא כדי להכריז מלחמה. הוא "אמן העסקה", וחמישה חודשים לאחר שאיים "להרוס את צפון קוריאה", הוא יעץ לקים להפוך את חוף פיונגיאנג לריביירה לתיירים. 

"נובל, נובל"

בעיני עצמו הוא אלוף הפרגמטיות, איש המנצל הזדמנויות כדי לעשות עסקים. הוא מעתיק את הפרגמטיות הזו גם למדיניות חוץ. האם הוא עושה כן כדי לקבל פרס נובל לשלום, כפי שכתבו בימים האחרונים, גם בגלובס? אולי, מי יודע. שאיפה כזאת יוחסה גם לרונלד רייגן, כאשר התחיל תהליך הפשרה דרמטי עם ברית המועצות של גורבצ'וב, לפני 40 שנה. הימין הניצי, האנטי-קומוניסטי של ימי המלחמה הקרה גינה את תמימותו. הם טעו, ורייגן צדק. אבל את פרס נובל הוא לא קיבל. 

טראמפ דיבר בפומבי על פרס נובל. באפריל 2018, לאחר שחזר מפגישתו עם קים בסינגפור, הוא נאם בעצרת במישיגן. הקהל פרץ בקריאות ספונטניות לחלוטין, "נובל, נובל". טראמפ פסע אחורה מן המיקרופון, חייך כנער מבויש, ואמר "תודה, זה יפה מצידכם".

ימים אחדים אחר כך הוא הכריז בלשכה הסגלגלה, שהוא ראוי לפרס נובל "על הרבה דברים", אבל הוא לא יוענק לו. דרך בטוחה אל לבו הייתה קריאה פומבית של מנהיג זר, כמו למשל ראש ממשלת יפן או נשיא דרום קוריאה - להעניק לו את הפרס. הוא הודה להם בפומבי, הזכיר בתרעומת שברק אובמה דווקא קיבל, והתלונן שהוא בוודאי לא יקבל. 

כמעט משונה שאיש הבז כל כך למוסדות גלובליים, ומקל כל כך ראש בדעתם של זרים, מקדיש כל כך הרבה תשומת לב לדעתו של הפרלמנט הנורבגי, זה המעניק את פרס נובל לשלום. 

"עבדול" בקמפ דייוויד

אף על פי כן יש הגזמה בנטייה לייחס כל יוזמת שלום שלו, או כל הימנעות ממהלך צבאי, לרדיפת כבוד. הוא בהחלט נרקיסיסט, אבל אין זאת אומרת שהרווח היחיד הצומח לו משלום הוא פרס נובל. הוא חושב זה עשרות שנים, שאין זה מעניינה של ארה"ב ללחום מעבר לים את מלחמותיהם של אחרים. 

הוא אמנם האיש שהורה לחסל את קאסם סוליימני בבגדאד, ולצוד ולהרוג את אל בגדאדי, "חליף המאמינים" של דאע"ש, בסוריה. אבל הוא גם זה שכפה הסכם התחסלות על בעלי בריתה של ארה"ב באפגניסטן, והזמין את מנהיג הטליבאן (שהוא כינה "עבדול") לקמפ דייוויד. רק תחינת יועציו חסכה את החרפה הזו, ב-ספטמבר 2020, סמוך ליום השנה ה-19 להתקפת אל קאעידה על המגדלים התאומים ועל הפנטגון. 

ההבדל בין 2020 ל-2025 הוא שעכשיו טראמפ מקיף את עצמו באומרי הן, או באנשים המסכימים אתו ללא סייג. אם הוא יחשוב שיש לו עסקה, או יש לו פרס נובל, או שהוא מונע מלחמה, מוטב להאמין שהוא יוציא אפילו את מוחמד סינוואר ממאורתו, אם גם אולי לא יטיס אותו לקמפ דייוויד. 

אבל, כפי שהקדמנו להזהיר למעלה, אלה רק ניחושים. ואנחנו נרבה בהם כאן עד זרא.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

98 חטופים בעזה, כבר 467 ימים / צילום: Shutterstock, Omri Eliyahu

אישור רשמי: עסקת החטופים תצא לדרך ביום ראשון קרוב

ראש ממשלת קטאר מודיע: ההסכם ייכנס לתוקף ביום ראשון ● בכירים ישראלים: חמאס אישר את העסקה בכתב • כ-40 דק' לאחר שגורם מדיני טען שחמאס הכניס ברגע האחרון מכשולים בנושא ציר פילדלפי - המשבר נפתר • מחר יתכנסו חברי הממשלה והקבינט לישיבות מכריעות ● בישראל מסכימים לדון בהפסקת אש קבועה וסיום המלחמה ● עדכונים שוטפים

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

קניון רמת אביב / צילום: גלית חתן

כישלון הפעילות של חברת מליסרון באונליין

10 חודשים אחרי השקת "רמת אביב Online Mall" - פעילות האונליין של קניון רמת אביב, חברת מליסרון סוגרת את הפעילות ● המרכז הרפואי איכילוב השיק את קרן "מומנטום" להחזרת רופאים מצטיינים מחו"ל, ליאור סושרד נכנס לקרן הון סיכון, והשף מושיק רוט משתף פעולה עם נספרסו ● אירועים ומינויים

בר אלמליח דונצוב / צילום: תמונה פרטית

תאגיד השידור והפשוטע מאחדים כוחות

התאגיד הודיע כי "העמוד הכי חם ברשת מתעורר לחיים בסדרה חדשה", שכתב יוצר "הפשוטע", בר אלמליח דונצוב, יחד עם אושרית סרוסי וחן רוטמן ● אור, בנו של איש העסקים לב לבייב, התחתן עם בת זוגו רינת אהרונוב. על הבמה הופיע אייל גולן לראשונה מאז פרסום התחקיר נגדו בכאן 11 ● כחודשיים לאחר שחרורו מצה"ל, תא"ל (מיל') אפי דפרין מונה לחבר הנהלה ברפאל ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר

העליות הנאות שנרשמו בשוק המניות המקומי והאמריקאי הניבו תשואות מרשימות לחוסכים בסיכום 2024 ● כפי שחזה אתמול גלובס - אנליסט הובילה את התשואות במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות, ובמקביל אינפיניטי בלטה במסלול הכללי ● אחרי שהוביל ברוב 2024, בית ההשקעות אלטשולר שחם סיים את השנה במקום החמישי

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יום לפני המועד: יריב לוין מבקש מבג"ץ לדחות את בחירת הנשיא לביהמ"ש העליון

המועד לבחירת נשיא לבית המשפט העליון שנקבע למחר (16 בינואר) ● כעת שר המשפטים מנסה לעכב את הדיון, כדי לקבל מסמכים לגבי השופט יצחק עמית, המועמד לתפקיד מ"מ הנשיא

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

1,200 דולר, בלי ביזנס: מה תקבלו בטיסה החדשה לניו יורק?

למרות הבשורה שהביאו ארקיע ומטה ההייטק, חסרות לכל הפחות 15 טיסות שבועיות נוספות לארה"ב כדי לענות על הצורך ● מה צריך לקרות כדי שההיצע יגדל? הממשלה התחייבה לתת רשת ביטחון לחברות שיטוסו לצפון אמריקה, אך השרים רגב וסמוטריץ' לא הגיעו לדיון, והוא נדחה

וורן באפט / צילום: Shutterstock

רק מדיבידנדים: שבע החברות שיעניקו לוורן באפט סכום עתק השנה

ברקשייר האת’וויי של וורן באפט צפויה להרוויח סכומי עתק השנה, גם אם הראלי בוול סטריט לא יחזור על עצמו ● זאת בזכות השקעה במניות שמחלקות רווחים למשקיעים ● משבע חברות בלבד צפויה ברקשייר לקבל כ-4.5 מיליארד דולר בדיבידינדים

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות" ● הדיון הבא נקבע ליום שלישי הבא

ההריסות בשכונת ג'באליה שבצפון הרצועה. בשווקים מביטים על היום שאחרי העסקה / צילום: ap, Enas Rami

המומחים מנתחים: כך יגיבו השווקים והשקל לעסקת חטופים

הדיווחים על עסקה קרבה ועל האפשרות לחידוש המגעים בין ישראל לסעודיה דוחפים את השקל ואת השוק המקומי כלפי מעלה ● יוטב קוסטיקה, מור קרנות נאמנות: "ניתן להניח שהמטבע ימשיך להתחזק אם נראה את הסכמי אברהם מתרחבים" ● האם האופטימיות מוגזמת?

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

אלה פרטי העסקה המסתמנת לשחרור חטופים

השלבים, סדר שחרור החטופים, הנסיגה של צה"ל, שחרור האסירים - ומה עוד צריך להיקבע בהמשך? עושים סדר בפרטים הידועים נכון לעכשיו

אלוף במיל' עמוס ידלין / צילום: מורג ביטן

"לא סוף המערכה מול חמאס": האלוף שמעריך מה צפוי ביום שאחרי העסקה

ברקע עסקת הפסקת האש והחזרת החטופים, האלוף במיל' עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, אומר: "ישראל לא מתקדמת אל 'הניצחון המוחלט' בחודשים האחרונים. להפך - חמאס מתאושש, ואנו משלמים מחיר כבד על המשך הלחימה" ● לדבריו, "היום ההרתעה הישראלית חזקה משהייתה ב-6 באוקטובר"

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

הטרנד הזה הוא הבטחה או פלופ? למיקרוסופט ואנבידיה תשובות סותרות

למרות הספקות שהביעו מנכ"לי אנבידיה ומטא בעתיד המחשוב הקוונטי, במיקרוסופט חושבים אחרת ● "כאשר אנו מסתכלים על 12 החודשים הקרובים, קצב המחקר והפיתוח של המחשוב הקוונטי רק צפוי להאיץ"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

העורך החדש של וואלה: אור צלקובניק

צלקובניק צפוי להיכנס לתפקיד כבר החודש במקום ערן טיפנברון, שמסיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ● בימים הקרובים תושק האפליקציה החדשה של וואלה, וברבעון הרביעי של 2025 יושק האתר המחודש

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אולטימטום למדינה: משרד הבריאות הורה לקופות החולים לעצור את הביטוחים הסיעודיים ב־2026

החל מיולי השנה, הורה המשרד להפסיק צירוף של מבוטחים חדשים לפוליסות הביטוח הסיעודי של קופות החולים, והחל מינואר 2026 להפסיק לתפעל את הפוליסות הקיימות • בכך מציב המשרד אולטימטום לרשות שוק ההון לספק פתרון ארוך טווח למשבר הביטוח הסיעודי – ומחזיר את משבר לקדמת הבמה

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק

ימים ספורים לפני שהאיסור על פעילות טיקטוק בארה"ב ייכנס לתוקף, הסינים בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאילון מאסק, בעל ברית של הנשיא הנבחר ● מהם האינטרסים סביב העסקה, ומה עושה אותה כל־כך מורכבת? ● גלובס עושה סדר