גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הביטוח הסיעודי: ההוראה החדשה של משרד הבריאות, ומה יקרה עכשיו

משרד הבריאות הוציא במפתיע הנחיה לקופות החולים, לפיה עליהם להיערך להפסקת פעילות הביטוח הסיעודי ● בכך מתמסמס הסדר הפשרה שהשיגה בחודש שעבר רשות שוק ההון, אשר נועד להעניק תקופה של שנתיים למציאת פתרון למשבר שנוצר בקופ"ח כללית ● לאן הולכים מכאן?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

אם עד לאחרונה נראה היה שמשבר הביטוח הסיעודי מאחורינו, לאחר שרשות שוק ההון הצליחה להשיג תקופה של שקט לגיבוש פתרון, אתמול (ג') הגיע משרד הבריאות וטרף את הקלפים. במכתב ששיגר המשרד לקופות, הוא הורה להן להיערך באופן גורף להפסקת הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים החל משנת 2026. בכך, המשבר כולו נפתח מחדש. מי צריך לדאוג מהמצב? כמעט כולם.

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

בישראל קיימים שני רבדים מרכזיים של ביטוח סיעודי: הראשון הוא גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי והשני הוא ביטוח סיעודי בקופות החולים, המתופעל על־ידי חברות ביטוח פרטיות.

בעוד שגמלת הביטוח הלאומי יכולה להגיע עד כ־6,700 שקל בחודש, הביטוח דרך קופות החולים מאפשר לקבל עד 5,000 שקל בחודש למי ששוהה בבית ועד 10,000 שקל למי שנמצא במוסד סיעודי. המשבר הנוכחי נוגע למבוטחים בקופות החולים.

מהן הסיבות למשבר הנוכחי?

המשבר התפתח בעקבות זינוק דרמטי במספר הזכאים לביטוח סיעודי בשנים האחרונות. בין 2012 ל־2024 גדל מספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ב־139%, הרבה מעבר לגידול של 49% באוכלוסיית האזרחים הוותיקים. במקביל, מספר מקבלי הגמלאות מקופות החולים זינק ב־150%.

הגידול החד הוביל להכפלת ההוצאה הלאומית על סיעוד - מ־14 מיליארד שקל ב־2018 לצפי של 28 מיליארד שקל ב־2024. לפי מחקר של מרכז טאוב, מכון לחקר המדיניות החברתית בישראל, הסיבות לכך כוללות מדיניות מקלה של ביטוח לאומי וקופות החולים באישור תביעות, שינויים בהגדרות הזכאות וכניסה של חברות למיצוי זכויות לתחום.

נדגיש כי במרבית קופות החולים לא צצה בעיה, לפחות בינתיים. היחידה שבה נוצר משבר היא הקופה הגדולה בישראל - כללית, שבה מבוטחים 2.6 מיליון איש. לשם השוואה, בכל שאר הקופות יחד מבוטחים בביטוח הסיעודי כ־2 מיליון איש. מדוע העניינים הסתבכו? כללית הייתה ידועה לאורך השנים גם במדיניותה לאשר באופן רחב יותר לעומת מתחרותיה תביעות לביטוח סיעודי. התוצאה הייתה הידלדלות של הקופה וצפי שהכסף יאזל תוך שנים ספורות. החשש הגדול הוא שאם זה יקרה, ייווצר אפקט דומינו שישפיע גם על יתר הקופות.

בשנת 2023, הראל, שמנהלת את הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית, הודיעה שלא תמשיך את החוזה עם הקופה. במצב כזה, אם אף חברה אחרת לא נכנסת בנעליה, המשמעות היא שהביטוח נכנס למצב של "חיסול עצמי" - הראל תמשיך לשלם למבוטחים הקיימים עד שייגמר הכסף בקרן, אבל לא תקבל מבוטחים חדשים. יש חשש שגם התשלומים למבוטחים הנוכחיים יקטנו ככל שהקרן תידלדל.

מה היה הפתרון של רשות שוק ההון?

בחודש דצמבר האחרון, נראה היה שנמצא פתרון זמני. לאחר שלא נותרו הרבה אפשרויות - הראל הודיעה שהיא מסכימה להמשיך לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית לפחות עוד שנתיים לאחר שרשות שוק ההון ניאותה לבצע שינויים דרמטיים בביטוח הסיעודי.

כך, תנאי הזכאות לכיסוי ביטוחי הוגדרו מחדש. המטרה הייתה לצמצם את התשלומים של הקרן על ידי צמצום מקרי הביטוח שנחשבים מוצדקים. כך יישאר בקופה יותר כסף, שיאפשר להעניק כיסוי למבוטחים לתקופה ארוכה יותר. ולכן, רשות שוק ההון קבעה כי לצורך הכרה כסיעודי יהיה על אדם להוכיח שאינו מסוגל לבצע ארבע פעולות בסיסיות מתוך שש, במקום שלוש כיום. לאחר שנמתחה ביקורת על הרשות, ולפיה מדובר בהחמרה מרחיקת לכת, היא הוסיפה חריג: אם האדם אינו שולט בסוגרים, יהיה די בשלוש פעולות בסיסיות כדי לאפשר זכאות לביטוח.

שינוי מרכזי עוד יותר היה בכך שרשות שוק ההון ויתרה על מנוף הלחץ שלה, והחליטה לאפשר לחברות הביטוח לצאת מהתחום תוך שנתיים. החשש "להיתקע" עם ביטוח סיעודי שנקלע לחיסול עצמי (Run Off), כלומר אינו רשאי לגייס מבוטחים חדשים ונאלץ להרע את תנאי המבוטחים הקיימים, הרתיע את חברות הביטוח ממעורבות בתחום. הסכמת הרגולטור להגביל את הסיכון לשנתיים בלבד, איפשרה להראל להודיע כי תמשיך בתקופה זו לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית.

מה קרה עכשיו?

במשרד הבריאות טרפו את הקלפים והודיעו על ביטול הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים תוך כשנה. בכך שמטו את הקרקע מתחת להסכמות שגרמו להראל להסכים להמשך תפעול הביטוח של הכללית. הודעת המשרד היא דרמטית: קופות החולים לא יורשו לקבל מבוטחים חדשים לביטוח הסיעודי שלהן החל מיולי הקרוב, ויאסר עליהן לתפעל את הביטוחים הקיימים החל מינואר 2026.

במקום שנתיים של שקט תעשייתי בענף, משרד הבריאות קיצר באחת את התקופה לשנה בלבד. המשרד אף חייב בכך את הראל ואת חברות הביטוח להמשיך ולתפעל את הביטוחים אחרי שכבר לא יוכלו לגבות תשלומים בגינם, כלומר בתוך תקופת החיסול העצמי - בדיוק החשש שממנו ביקשו השחקנים בענף להימנע.

במשרד הבריאות מעדיפים לגלגל כאן ועכשיו את האחריות לחברות הביטוח, במקום לסכן את קופות החולים בקריסת הביטוח תוך שנתיים.

איך הגיבו ברשות שוק ההון?

ברשות שוק ההון הופתעו מהצעד החד צדדי של משרד הבריאות וטוענים כי מדובר במהלך בעייתי מכמה סיבות. ראשית, המהלך מבטל את ההסדר הזמני שהושג ושאמור היה לאפשר תקופת היערכות. שנית, לשיטתם ההוראה לא מציעה פתרון אמיתי אלא רק יוצרת משבר גדול יותר. ולבסוף, לטענתם, אף אחד לא מרוויח מהמהלך - לא הציבור, לא קופות החולים ולא חברות הביטוח.

גורמים ברשות שוק ההון טוענים כי "המדינה לקחה אחריות לפתור את המצב ויש דד־ליין של שנתיים. אנחנו לא מבינים את מי המהלך הזה משרת". יש הרואים במהלך ניסיון של משרד הבריאות לצאת כ"אביר המושיע", בעוד שהנטל התקציבי ייפול על משרד האוצר ורשות שוק ההון.

מהן ההשלכות הצפויות של המשבר על הציבור?

בתוך המאבק הזה בין רשות שוק ההון למשרד הבריאות, כלואים מיליוני המבוטחים. בטווח המיידי, צפויה הקשחה של תנאי הזכאות להכרה כמטופל סיעודי וחוסר ודאות גדול בנוגע להמשך הכיסוי הביטוחי. בטווח הארוך, אם לא יימצא פתרון, קיים חשש מקריסה מוחלטת של מערך הביטוח הסיעודי בקופות החולים.

מה השלב הבא?

הסוגיה הגיעה כבר לפתחו של בג"ץ, וכעת סביר להניח שתפוח האדמה הלוהט הזה יתגלגל מחדש לפתחו. כשהלהבות יירגעו, צפוי שנראה שוב מו"מ אינטנסיבי בין כלל הגורמים. בשורה התחתונה, כלל הפתרונות האפשריים הם קשים. בין האפשרויות: המדינה תכניס את היד לכיס ותשתתף במימון בצורה מסיבית; הפרמיה למבוטחים תטפס בחדות; ותתרחש פגיעה בזכאויות של המבוטחים.

אם לא יימצא פתרון, בינואר 2026 תחול עצירה מוחלטת של תפעול הביטוחים הסיעודיים בכל קופות החולים. עד אז, המערכת תצטרך למצוא פתרון מערכתי שימנע פגיעה במיליוני המבוטחים, ויבטיח את המשך הכיסוי הסיעודי לאוכלוסייה המזדקנת בישראל.

עוד כתבות

אינטל / צילום: Shutterstock

פיצול נוסף באינטל: נפרדת מקרן ההון סיכון שלה

הפעם מפצלת חברת השבבים את קרן אינטל קפיטל, קרן ההון סיכון הוותיקה שלה ● עפ"י הודעת אינטל, הקרן תמשיך את פעילותה תחת שם אחר ותנסה מעתה לגייס הון באופן עצמאי, זאת החל מהחציון השני של השנה

אילון מאסק / צילום: ap, Susan Walsh

מאסק שוקל לרכוש את טיקטוק, אבל נתבע על רכישת רשת חברתית אחרת

רשות ני"ע האמריקאית טוענת כי איש העשיר בעולם הפר את החוק בקשר עם מניות הרשת החברתית טוויטר שרכש ב-2022 ● מבקשת להטיל עליו קנס וכן לחייבו בתשלום  הסכומים שלכאורה חסך לעצמו

עו''ד רואי כחלון / צילום: שלי פדן

בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש כמ"מ נציב שירות המדינה לשלושה חודשים בלבד

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון בדרישה לבטל את המינוי ● ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להשיב אם ההצעה מקובלת עליו

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

הטרנד הזה הוא הבטחה או פלופ? למיקרוסופט ואנבידיה תשובות סותרות

למרות הספקות שהביעו מנכ"לי אנבידיה ומטא בעתיד המחשוב הקוונטי, במיקרוסופט חושבים אחרת ● "כאשר אנו מסתכלים על 12 החודשים הקרובים, קצב המחקר והפיתוח של המחשוב הקוונטי רק צפוי להאיץ"

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו ● לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית ● סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

דיון בוועדת החוקה על הגבלת תקציב לשכת עורכי הדין, שבוע שעבר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

קיצוץ תקציב לשכת עורכי הדין מתקדם בצעדי ענק: אלה המשמעויות

ועדת החוקה דנה במאות ההסתייגויות של האופוזיציה להצעת החוק של ח"כ מילביצקי, הזוכה לתמיכת הממשלה, ואשר צפויה לקצץ מיידית ב-20% את דמי החבר שמשלמים עורכי הדין ● עם אישור ההצעה בוועדה, היא צפויה לעבור סופית במליאת הכנסת ● לשכת עורכי הדין צפויה לעתור לבג"ץ

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בקשה לתביעה ייצוגית נגד הבורסה: "העניקה יתרון בלתי הוגן"

בשבוע שעבר דווח כי הבורסה לני"ע רכשה 4.8% מהון המניות שלה שהוחזקו ע"י קרן הגידור הזרה מניקיי, בעלת המניות הגדולה בבורסה ● בעקבות העסקה הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית נגד הבורסה בטענה כי "ביצעה העדפת משקיעים"

אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר

העליות הנאות שנרשמו בשוק המניות המקומי והאמריקאי הניבו תשואות מרשימות לחוסכים בסיכום 2024 ● כפי שחזה אתמול גלובס - אנליסט הובילה את התשואות במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות, ובמקביל אינפיניטי בלטה במסלול הכללי ● אחרי שהוביל ברוב 2024, בית ההשקעות אלטשולר שחם סיים את השנה במקום החמישי

בתוך תחנת כוח קיימת: הפתרון היצירתי להקמת חוות שרתים חדשה

תוכנית חדשה להקמת חוות שרתים בהשקעה של כ־1.4 מיליארד שקל, במיקום לא שגרתי: חצר תחנת הכוח בבאר טוביה ● היזמים בהובלת קרן קיסטון מעריכים שכבר השנה יתקבלו אישורים

דיווח: מטא יוצאת בגל פיטורים גלובלי נוסף - 5% מהעובדים יועזבו

לפי דיווח בבלומברג, מטא צפויה לפטר את העובדים שיקבלו את הערכות המקצועיות הנמוכות ביותר ● נכון לרבעון השלישי של 2024, מספר העובדים הגלובלי של מטא עמד על 72,400 עובדים, מתוכם כ-1,000 בישראל

האינפלציה יורדת אבל בשטח המחירים מטפסים

האינפלציה מפתיעה לטובה: ירדה לקצב שנתי של 3.2% בדצמבר; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי ירדו המחירים ב-0.3% לעומת צפי לירידה של 0.1% בלבד • התחזיות עמדו על 3.4% בחישוב שנתי, מעל היעד של בנק ישראל ● מחירי הדירות עלו ב-7.8% בשנה ● מזרחי טפחות: "העלאת המע"מ תשפיע על המדדים הקרובים לרעה, מבחינת בנק ישראל, המבחן יהיה ממדדי מרץ ואילך"

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

הממונה על התחרות אישרה את המיזוג בין נטו פיננסים לארבע עונות

אחרי שהנושים של נטו, אשר נקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, אישרו את הסדר החוב שבמסגרתו תימכר הסוכנות לארבע עונות של IBI, אישרה רשות התחרות את העסקה ● ארבע עונות צפויה לשלם כ-51 מיליון שקל עבור נטו ● הסתבכותה של נטו הגיעה, בין היתר, על רקע מעורבותה בקרן וולת'סטון והתחייבותה לחלץ לקוחות שגויסו להשקיע בקרן דרך סוכני נטו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות; אלקטרה נדל"ן זינקה ב-7%, אל על נפלה ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● השקל התחזק בעקבות התקררות האינפלציה בארה"ב ● בשוק ממתינים לנתוני האינפלציה בישראל שיתפרסמו היום ● בפועלים מעדיפים את האפיק הצמוד על פני השקלי בשוק האג"ח הישראלי ● הכלכלה האמריקאית עדיין לא מאותתת על הפחתת ריבית ● ובמיטב מדגישים כי תחום ה-AI מתחיל להשפיע על שוק העבודה האמריקאי

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

6 שנים אחרי הרכישה: קרן ריאליטי מוכרת נכס בת"א במאות מיליוני שקלים

יובלים סיטי בוי רכשה מקרן ריאליטי מבנה מגורים, שמאפשר לבנות 186 דירות, תמורת 250 מיליון שקל ● במכרז בבאר שבע שווקו "רק" 684 יח"ד מתוך 1,545, שיווקן של 645 יח"ד נכשלה ● קבוצת היזמות והבנייה אלמוג ביחד עם קבוצת הביטוח והפיננסים הראל יוצאות במיזם משותף לדיור להשכרה ארוכת־טווח ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

המרוץ להצלת טיקטוק מתחמם: ההצעה המפתיעה של הסינים, ומה חושב עליה מאסק

ימים ספורים לפני שהאיסור על פעילות טיקטוק בארה"ב ייכנס לתוקף, הסינים בוחנים אפשרות מפתיעה: מכירת הפעילות האמריקאית לאילון מאסק, בעל ברית של הנשיא הנבחר ● מהם האינטרסים סביב העסקה, ומה עושה אותה כל־כך מורכבת? ● גלובס עושה סדר

ערן צ'רנינסקי / צילום: סיון פרג

ערן צ’רנינסקי, משנה למנכ”ל בכלל ביטוח ופיננסים, הודיע על סיום תפקידו

צ'רנינסקי עוזב לאחר 6 שנים בקבוצה בהן ניהל את החטיבה הפיננסית ● מועד סיום כהונתנו בחברה טרם נקבע, ויתואם בהמשך

קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

תום עידן הריבית האפסית, לצד עליית האינפלציה, החזיר את האטרקטיביות של האפיק הסולידי עבור אלו שמחפשים מקלט בטוח לכספם ● פיקדון בבנק מעניק ודאות גבוהה יותר, ובקרן כספית תזכו בהטבת מס ● איזה משני המכשירים מתאים לכם יותר? ● המחשבון, מדור חדש

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock, Jonathan Weiss

המניה צנחה ב-7%: ההודעה שהפילה את ענקית התרופות נגד השמנה

אלי לילי חשפה נתונים מקדימים לקראות הדוח לשנת 2024 ● החברה צופה אומנם להכות את תחזית ההכנסות, אך בתחום של התרופות נגד השמנה, הכנסותיה יהיו נמוכות משמעותית מן הצפוי

הדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: דוברות הכנסת

האופוזיציה החרימה: ועדת חוקה אישרה לדון במתווה לוין-סער

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ רוטמן, כינס ישיבה בנושא - ומיד, ללא דיון, העלה להצבעה את ההצעה להשיב את הצעת החוק מהנחתה בכנסת לדיון בוועדה, זאת לצורך תיקון החוק למתווה שהציעו השרים לוין וסער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים ● האופוזיציה החרימה את הדיון; ח"כ סגלוביץ: "זו דרך נכלולית להחזיר את המהפכה המשטרית כאילו בהסכמות" ● הדיון הבא נקבע ליום שלישי הבא

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

העורך החדש של וואלה: אור צלקובניק

צלקובניק צפוי להיכנס לתפקיד כבר החודש במקום ערן טיפנברון, שמסיים את תפקידו לאחר ארבע שנים ● בימים הקרובים תושק האפליקציה החדשה של וואלה, וברבעון הרביעי של 2025 יושק האתר המחודש