גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבעון שבו התחזיות פספסו את שוק ההון, ומה ההיסטוריה מלמדת על ההמשך

בניגוד לתחזיות האופטימיות בתחילת השנה, השוק האמריקאי חווה ירידות חדות, המשקיעים בורחים לאירופה והבורסה בהונג קונג שברה שיאים ● הבורסה בת"א נסוגה בעקבות המצב הביטחוני והפוליטי ● גם שוקי המטבעות והסחורות חוו תהפוכות ● ההיסטוריה מראה: פתיחת שנה חלשה בוול סטריט מסתיימת לרוב בתשואה שלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew

רק שלושה חודשים בתוך השנה, והתמונה בשווקים כבר רחוקה מכל תחזית. בגולדמן זאקס נכנסו ל־2025 עם ציפיות גבוהות: צמיחה כלכלית גלובלית, המשך הראלי בשוק המניות בארה"ב ועליות במדד S&P 500, בעוד שגוש האירו יפגר מאחור על רקע מכסים חדשים הצפויים בממשל טראמפ.

למרות הכול, ענקיות ההשקעות צופות מהפך בוול סטריט. וזו הסיבה
המכתב השנתי של חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם: כך ייראה תיק ההשקעות העתידי

אך המציאות הכלכלית מוכיחה שוב ששוק ההון לא תמיד משחק לפי התחזיות. האופטימיות התחלפה במהירות, וכעת צופים בגולדמן זאקס סיכוי של 35% למיתון בארה"ב.

בימים אלו השווקים עומדים בצומת דרכים. האם ההיחלשות בארה"ב תעמיק, או שנראה התאוששות כפי שקרה בעבר? האם אירופה תשמור על המומנטום החיובי, והאם השקל יוכל להתייצב מול אי־הוודאות המקומית?

בעוד המשקיעים מנסים לפענח את הכיוון הבא, דבר אחד ברור - 2025 מסתמנת כשנה של תהפוכות, שבה היכולת לקרוא את המגמות הנכונות תהיה יקרה מפז.

זאת שאכזבה: ירידות שערים בארה"ב וחשש ממצב הכלכלה

אין ספק שאחד השווקים החלשים השנה היה השוק האמריקאי. מדד ה־S&P 500 ירד ב־5% מתחילת השנה, ומשיאו שחל בחודש פברואר המדד הבולט בארה"ב תיקן בכ־10%. מדד הנאסד"ק הטכנולוגי צלל מתחילת 2025 ב־10% וגם מדד הדאו ג'ונס התעשייתי נחלש, אם כי בשיעור נמוך יותר ממקביליו בשוק.

מספר גורמים משמעותיים פעלו על הבורסה בוול סטריט ותרמו לירידות חדות בשווקים. ראשית, מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ, שנכנס לבית הלבן ב־20 בינואר, הביאה לעלייה בחוסר הוודאות בשווקים, לצפי לאינפלציה גבוהה יותר בשנים הקרובות ולחשש של המשקיעים מהסיכון הגובר בשוק האמריקאי.

כמו כן, מניות הטכנולוגיה החלו לדעוך. מניות כמו אנבידיה, שבלטו בשנתיים הקודמות, נחלשו השנה ולא בטוח האם הירידות יפסקו.

בשווקים מעריכים שהייחודיות של השוק בארה"ב הולכת ומתפוגגת, לאחר שנים שבהן שוק ההון האמריקאי בלט כבעל ביצועי יתר על פני שאר העולם והכספים שהועברו ברבות השנים למעצמה ממקומות אחרים הולכים ויוצאים ממנה.

כך, אחרי שנתיים בהן חל ביצוע יתר במדד ה־S&P 500, הרבעון הראשון של השנה מצביע על התרסקות.

זאת שהפתיעה: המשקיעים בורחים לשוקי אירופה

המדדים באירופה רשמו ביצועים מרשימים ברבעון הראשון של השנה, בעיקר על רקע החולשה בשוק האמריקאי. מדובר בתפנית חדה עבור השווקים האירופיים, שעד לאחרונה נותרו מאחור בעוד וול סטריט נהנתה מגאות במניות הטכנולוגיה.

כעת, הפערים החלו להצטמצם, כאשר מדד המניות האירופי, ה־STOXX 600, הצליח לעקוף את מדד ה־S&P 500 בכ־10%.

ברבעון הראשון של השנה, בלטה במיוחד הבורסה הגרמנית, שהציגה עלייה של מעל ל־10% מתחילת השנה, כאשר מדד ה־DAX עמד בחזית בין הבורסות האירופיות.

התחזקות המניות בגרמניה נובעת בעיקר מגורמים פוליטיים, לאחר שהמדינה החליטה לשחרר את עצמה ממדיניות הריסון הפיסקלי שהייתה נהוגה בה במשך יותר משני עשורים בעקבות תוכניתו החדשה של קנצלר גרמניה הנבחר, פרידריך מרץ. הפרלמנט הגרמני אישר לקיחת חוב של כמיליארד אירו, רובו יוקצה לביטחון ולתשתיות.

לצד גרמניה, מדינות אירופה המובילות נהנו גם הן מעליות בשווקים, כאשר ה־CAC הצרפתי התחזק ב־5%, ה־FTSE הבריטי בשיעור דומה, והבורסה בשוויץ זינקה ב־9.5%.

זאת שכבשה פסגה: מדד ההנג סנג בהונג קונג זינק ב־17%

למרות הזרמת כספים ניכרת לאירופה מארה"ב, הניצחון הגדול שייך דווקא לבורסה בהונג קונג. מדד ההנג סנג של הבורסה זינק ב־17% מתחילת השנה והוא מבין הבורסות שזינקו בחדות השנה. מדד ההנג סנג הגיע לשיא של שלוש שנים, וזינק בשל התחייבויות ממשלת סין להחיות את שוק המניות הסיני. יחד עם זאת, המדד סובל פחות מסנקציות של ארה"ב על סין ולכן מצליח לעלות מעבר לשאר הבורסות הסיניות.

לעומת המצב בהונג קונג, הבורסה היפנית היא המפסידה הגדולה ביותר מתחילת השנה. מדד הניקיי נחלש ב־10% והצביע על חולשה בשוק המניות היפני. צניחות אלו מגיעות דווקא לאחר שוורן באפט הודיע כי חברתו, ברקשייר האת'וויי, תגדיל את השקעותיה בחברות יפניות.

ישראל התחילה טוב ופתאום הקערה התהפכה על פיה

הבורסה בתל אביב חוותה שינוי משמעותי בהשוואה לשנה שעברה. בשנה שעברה נרשמו ביצועי יתר, במיוחד בחלק השני של השנה, כאשר ירידת עצימות הלחימה, אישור הסדר בלבנון והפסקת האש להחזרת החטופים, שהחלה להתממש, הביאו לחזרת המשקיעים לישראל. בשנה שעברה עלה מדד ת"א־35 ב־28% לפי הבורסה, אך המצב היום שונה לחלוטין.

ברבעון הראשון של השנה המדדים ת"א 35 ות"א 125 מתקרבים לתשואה אפסית. ביחידת המחקר של הבורסה ציינו כי את הרבעון ניתן לחלק לשני חלקים, עד קריסת הפסקת האש ב־17 במרץ, ובתקופה שלאחריה.

מתחילת 2025, ועד ל־17 במרץ, המניות הציגו עליות שערים נאות, כאשר מדדי ת"א־35 ות"א־90 רשמו עליות בשיעור של כ־5.7% וכ־8.9%. אך לאחר מכן, ממועד החזרה ללחימה ועד לסוף החודש, שוק המניות המקומי הציג ירידות שערים: מדדי ת"א־35 ות"א־90 רשמו ירידות בשיעור של כ־4.1% וכ־7.9%. מה שמעיד כי בשבועיים בלבד, הבורסה מחקה את כל עליות השערים שהיו בתחילת השנה, בעקבות המתיחות הביטחונית והפוליטית.

המטבע שבלט: הרובל הרוסי חוזר לשער של לפני פרוץ מלחמת אוקראינה

בשוק המטבעות, נראה כי המטבע ששינה את פניו מתחילת השנה הוא הרובל הרוסי, המטבע התחזק בכ־30% מול הדולר ב-2025, רחוק מאוד משאר המטבעות המובילים בשוק. בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי הייסוף החד ברובל מגיע על רקע תקוות לשיפור ביחסים בין וושינגטון למוסקבה, שעשוי להוביל לפתרון לסכסוך באוקראינה. המטבע הרוסי עומד כעת בשער של 83 רובל לדולר אחד, לא רחוק משערו לפני פרוץ המלחמה באוקראינה, שעמד על 70 רובל לדולר.

חוסר הוודאות בארה"ב הביאה להיחלשות הדולר בעולם, וירידה במדד ה־DXY (האומד את ביצועי המטבע) ב־5 נקודות בסיס. כתוצאה מכך, מטבעות בולטים התחזקו מול הדולר: האירו עלה ב־4.5%, הפאונד ב-3% והין התחזק בכ־5.5%.

לעומתם, השקל נחלש מול הדולר בעקבות ההסלמה בדרום וקריסת הפסקת האש, זאת במקביל לחזרת המתיחות הפוליטית בישראל. השקל פחת ב־1.9% בשלושת החודשים האחרונים, והוא נמצא בחברה של מטבעות של מדינות הנמצאות בקריסה: ארגנטינה וטורקיה.

על רקע אי הוודאות: הביקוש לזהב מביא לשבירת שיאים

בשוק הסחורות, הביקוש לזהב ממשיך להזניק את המתכת הנוצצת, ומחירה עומד על 3,150 דולר לאונקייה. הביקוש הגובר בשל חוסר הבהירות הגלובלי מביא לשבירת שיאים מתמשכת מצד הזהב. ביקושים מצד בנקים מרכזיים, בראשם הבנק המרכזי הסיני הביאו לעליית מחיר חדה בשנים האחרונות.

מתחילת השנה מחיר הזהב האמיר ב־17% והתחזיות צופות כי המחירים ימשיכו לעלות גם בהמשך השנה. מועצת הזהב העולמית העריכה בתחילת חודש מרץ כי חוסר הבהירות העולמי והצפי העולה לאינפלציה בארה"ב ימשיכו לתמוך בביקוש לזהב ולעלייה במחירו בעתיד הקרוב.

במבט קדימה: חותכים תחזיות, אך עדיין מקווים לעליות

בשבועות האחרונים חלק מענקיות הפיננסים בעולם החלו לחתוך את תחזיות התשואה לשנה הקרובה. בסוף השנה שעברה, הציפיות היו גבוהות עם תחזיות לצמיחה דו־ספרתית נוספת, כאשר רובן הימרו על ראלי נוסף במדד ה־S&P 500. אמנם לא צפויה תשואה של 20% כמו בשנה שעברה, אך האנליסטים מקווים שהשפעת מכסי הנשיא טראמפ תדעך ושוק המניות האמריקאי ימשיך לעלות.

עם זאת, ניתוח של Dow Jones Market Data מעלה כי לאחר ירידה של 3% או יותר ברבעון הראשון, הביצועים להמשך השנה יהיו מעורבים. בממוצע, המניות ינטו לעלות במהלך שאר השנה, אך ייתכן שהממוצע הזה הוטה כלפי מעלה בשל ההתאוששויות החריגות בשוק לאחר משבר הקורונה ב־2020 והקריסה הפיננסית של 2008. עם זאת, הנתונים מראים שלאחר רבעון ראשון חלש, בסיכום השנה המניות בדרך כלל סיימו בירידות.

עוד כתבות

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים