גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שבטוח: טראמפ היה צריך לבחור בין המשך הפגיעה בוול סטריט להתקפה באיראן

"הקפאת המכסים, להערכתי, לא הייתה מתוכננת, אלא הבאקלאש של השווקים עשה את שלו", אומר ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגיאו־אסטרטגיה ● לדבריו, "טראמפ הבין כי הוא לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית, ולכן הרפה מהמכסים ל־90 יום"

צילום: יח''צ HIT
צילום: יח''צ HIT

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ טלטל אמש (ד') את השווקים מחדש, עם הודעתו על השהיה בת 90 ימים של רפורמת המכסים החדשה שלו, למעט 125% על יבוא מסין שנכנסו לתוקף "מיידי" בגין "חוסר הכבוד" שסין הראתה לשווקים הבינלאומיים.

ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ
הנתון שעשוי להעיד - בשווקים מתמחרים חזרה קרובה לנורמליות?

ההחלטה של טראמפ, כמו רבות קודמות, מעלה סימני שאלה רבים. בניסיון להבין מה נשיא ארה"ב רוצה והאם הטלת המכסים הרוחבית, והקפאתן היו אירוע מתוכנן או לא, שוחחנו עם ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגיאו־אסטרטגיה, שמלמד בבית הספר הרב־תחומי מכון HIT חולון.

"ההקפאה, להערכתי, לא הייתה מתוכננת, אלא הבאקלאש של השווקים עשה את שלו", אומר ד"ר ברדה, שמציין כי לפני ימים ספורים הפסיד טראמפ - לראשונה בקדנציה הנוכחית - בהצבעה בסנאט (51 מול 49) בנושא הצעת מכסים על קנדה.

עמדתו של החוקר חד־משמעית לגבי הסיבה שבגינה נשיא ארה"ב הותיר את ההחלטה בנוגע למכסים על בייג'ינג בעינה. "האירוע הסיני הוא העיניים על הכדור, ולמה? טראמפ הבין שב־2027 אמורה להיות הפריצה המשמעותית של ה־AI וזה מחייב לעבוד על שני וקטורים משמעותיים שאמורים לייצר את האפשרות לעמוד מול האתגר".

הווקטור הראשון שמפרט ד"ר ברדה הוא האנרגיה. "נכון להיום 4% מהאנרגיה בארה"ב הולך ל-ChatGPT וכדומה, ולכן יש במדינה מחסור אדיר באנרגיה. טראמפ מנפיק היתרי חיפושים באלסקה לפצלי שמן בקצב גבוה, בניגוד למה שעצר ביידן בגלל הגרין דיל. הוא עושה זאת משום שב־2027, 12% מהאנרגיה של ארה"ב תלך ל־AI".

הסוגיה השנייה הוא היסודות הנדירים (Rare EarthMetals). "עד לאחרונה 80% מהיסודות הנדירים יובאו מסין. זה מחבר למקור ההיסטריה לגבי גרינלנד, כשטראמפ הולך גם על אוקראינה ועל מזרח קונגו. הוא מחולל את כל האירוע בגלל רצון להמשיך את זרימת היסודות הנדירים לארה"ב לפיתוח ה־ AI , תוך כדי חסימת הסינים".

לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית

ההודעה של טראמפ על הקפאת המכסים ל־90 יום, הספיקה כדי להזניק את השווקים מחדש. לאחר שצנח ביותר מ־20% מהשיא ונכנס לשוק דובי, הנאסד״ק 100 הציג הערב קפיצה של מעל 10% - הגבוהה ביותר מאז 2008. בד בבד, יתר המדדים המובילים קופצים בשיעורים חריגים. באירופה ובאסיה ההשפעות יורגשו מחר ובגדול, וכך כנראה גם בבורסה המקומית. בינתיים השקל מתחזק בחדות מול הדולר. מוקדם יותר היום, כשנראה היה שמלחמת הסחר מסלימה, שער הדולר זינק ל־3.81 שקלים. שיא של שמונה חודשים. מרגע ההודעה על הקפאה התהפכה המגמה וכעת השער עומד על 3.75.

לצד זאת, ההשפעות בשוק הנפט מורגשות היטב. מוקדם יותר היום מחיר חבית נפט אמריקאית צנח ל־56 דולר, שפל של ארבע שנים, ואילו כעת הוא עומד על 62 דולר. "אנחנו מתקרבים לאמצע מאי וזה חשוב בגלל שלהערכת לאחר האיסטר נראה את 'אללה איסטר אחרי האיסטר'" צופה ברדה. "אנחנו במסלול התנגשות עם איראן, ולוח הזמנים מכווץ כי באותו זמן צפוי טראמפ להגיע לערב הסעודית, שם יציג את תוכניתו למזרח תיכון חדש".

מה מצבו של טראמפ בתוך המפלגה הרפובליקנית?
"טאקר קרלסון, דמות משמעותית מאוד בסיעת MAGA, הגדולה ביותר ברפובליקנים, יצא נגד המתקפה באיראן וקשר זאת למכסים. אני חושב שטראמפ הבין כי הוא לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית, ולכן הרפה מהמכסים ל־90 יום. מבחינתו, הוא ראה כיצד ישראל ואיטליה רצות, כשגם האיחוד האירופי הציע להוריד ל־0 מכס, אבל הוא דרש גם גז מונזל. עתה, יהיו לו 90 יום לנהל מו"מ".

במסגרת מאבקו מול סין, טראמפ, בין השאר,הציג את תוכנית המסדרון שלו עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שזהה לתוכנית הקודמת של ביידן, ונועדה להוות משקל נגד לתוכנית "החגורה והדרך" של סין. תוכנית המסדרון, אם תתממש, תהיה מועילה מאוד לישראל, כשהחיבור בתחומי הסחורות, התחבורה, האנרגיה והתקשורת מאירופה להודו מיועדים לחצות גם במדינתנו. תחום נוסף שבו נשיא ארה"ב פועל ביתר שאת לבלימת סין הוא בנתיב השיט החשוב, תעלת פנמה. "מזכיר ההגנה פיט הגסת' חזר מפנמה, וכנראה הצליח להרחיק את הסינים משם לחלוטין", מספר ד"ר ברדה.

ברדה מסכם כי האמריקאים פועלים במרץ בכל רחבי המזרח התיכון. "לא בכדי שמענו בכיר חיזבאללה שמדבר כעת על הנחת נשק. ארה"ב לוחצת על לבנון להיכנס לתוכנית השלום האזורית. העיניים על הכדור: איראן שכנראה לא תהיה ברירה חוץ מלתקוף, וארכיטקטורה אזורית. אם הבורסות היו ממשיכות לדמם, אנשים היו רואים את הפנסיות שלהם נשחקות וטראמפ היה הולך על פעולה צבאית מול איראן, היה לו קשה לסחוב את האירוע".

עוד כתבות

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

דילמת נמל אילת: להאריך את הזיכיון לאחים נקש או לצאת למכרז בסיכון

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

נתניהו בתגובה לחיסול: "לא נסבול הפרה שיטתית של הסכם הפסקת האש"

צה"ל תקף בדרום לבנון בפעם השלישית היום ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ● משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים