גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החל מ-180 אלף שקל: האם הגיע הזמן להצטרף לטרנד החם של שוק הרכב?

רכבי הפלאג־אין - שמשלבים מנוע בנזין, מנוע חשמלי וסוללה נטענת - הם הלהיט התורן בשוק הרכב הישראלי ● עם זאת, הם לא בהכרח מתאימים לכל אחד, ומחירם הממוצע 180-220 אלף שקל. כך תדעו אם הם מתאימים לכם ● המדריך לכיס

רכבי פלאג־אין, שמשלבים מנוע בנזין, מנוע חשמלי וסוללה שנטענת גם מרשת החשמל החיצונית, נמכרים בשוק הרכב הישראלי כבר יותר מעשר שנים. נוכחותם דעכה לאורך השנים בעיקר בשל מחירם הגבוה יחסית, ולפני שנתיים הם כמעט נכחדו מהכבישים פה, לאחר שאיבדו את הטבת מס הקנייה עליהם והתייקרו עוד יותר.

בחודשים האחרונים הם זוכים לקאמבק מסחרר בישראל. קרוב ל־30 אלף כלי רכב כאלה נמסרו בששת החודשים האחרונים בלבד, והפופולריות שלהם מאיימת אף על זו של כלי הרכב החשמליים, שמכירותיהם ירדו השנה.

הסיבה העיקרית היא כניסתם לשוק של דגמים סיניים מתקדמים שמצליחים לבצע משימה, שנחשבה כמעט בלתי אפשרית בעבר: הם מציעים מערכות הנעה עם סוללות ענקיות, שמאפשרות נסיעה על חשמל בלבד לטווחי נסיעה של כ־100 ק"מ פלוס, לצד שימושיות של רכבי בנזין. כל זה, יחד עם אבזור שופע וממדים נדיבים, ובמחירים שיצרנים מערביים לא יכולים להתקרב אליהם.

צריך לזכור, מדובר בטכנולוגיה חדשנית שטומנת בחובה לא מעט סימני שאלה. מבחינת רבות היא נבדלת מהותית מזו של כלי רכב חשמליים מלאים, שנצבר עמם בשנים האחרונות ניסיון בישראל ובחו"ל. הנה כמה נקודות למחשבה לטובת המהססים אם להיכנס לפלח ולמתלבטים בשאלה: חשמלי או פלאג־אין.


היתרונות:
צריכת דלק דמיונית וביטול חרדת הטווח

הדור האחרון של רכבי הפלאג־אין המודרניים תוכנן להציע "חוויה משודרגת" של כלי רכב חשמליים מלאים, אך ללא החסרונות המוכרים שלהם. ברוב המקרים הם מתפקדים כרכב חשמלי לכל דבר בזכות סוללות גדולות, בקיבולת של כמה עשרות קילוואט־שעה, ומנוע חשמלי (בודד או שניים, בהתאם לדגם). כגיבוי הם משלבים גם מנוע בנזין קטן וחסכוני, שתפקידו העיקרי הוא לטעון את הסוללה תוך כדי נסיעה או להניע את הרכב במקרה שהסוללה התרוקנה, למשל בעת נסיעות ארוכות.

מי שיקפיד להשתמש בכלי הרכב האלה כפי שהתכוונו היצרנים - כלומר לטעון אותם באופן סדיר מרשת החשמל הביתית או במטענים ציבוריים - יראה תחנות דלק לעיתים רחוקות מאוד, ויחסוך דרמטית בעלויות השוטפות. במיוחד אם יבצע את רוב הטעינה באמצעות רשת החשמל הביתית.

רוב היצרנים בפלח מצהירים כיום על טווח רציף משולב בנזין/חשמל של מעל 1,000 קילומטר לפני שיש צורך בטעינה חשמלית או בביקור בתחת הדלק. חלק מהדגמים הסיניים המודרניים, שיגיעו לארץ בשנה הבאה, מתהדרים בטווח רציף של 1,500 ק"מ ומעלה בין טעינות/תדלוק. אלה נתונים שבעבר נחשבו דמיוניים.

גם צריכת הדלק המשוקללת המוצהרת של כלי רכב כאלה, על פי התקנים האירופיים, נעה כיום בסביבות 200 ק"מ לליטר. חוויית הנהיגה בהם בעת נסיעה על חשמל מקבילה לזו של רכב חשמלי: תנועה שקטה וחלקה, ביצועים ליניאריים ולמי שזה חשוב, גם פליטת מזהמים נמוכה מאוד.

היתרון הגדול הוא ויתור על אותה "חרדת טווח" ידועה, שפוגמת בחוויית הנהיגה של בעלי רכב חשמלי מלא. נמחקת השאלה האם אני יכול לצאת לנסיעה ארוכה מבלי שאצטרך באיזה שלב לסמוך על תשתית הטעינה הציבורית המעורפלת של ישראל, ו/או להתעכב לפרק זמן ממושך בדרך. זהו יתרון גדול גם למי שבשל אילוצים כאלה ואחרים אין לו עמדת טעינה פרטית בבית - ובהרבה מאוד בתים משותפים בישראל עדיין אין אפשרות להתקין כאלה.

ולבסוף, בונוס נחמד: נכון להיום רכבי פלאג־אין בליסינג צמוד לעובדים מקבלים גם הטבת שווי שימוש חודשית של כ־1,100 שקל. לפחות בתיאוריה, זה הטוב שבכל העולמות.

החסרונות: תחזוקה מורכבת, עלות משתנה בהתאם לשימוש

למרות הטווח המרשים וצריכת הדלק המזערית, בשורה התחתונה זו מערכת הנעה מורכבת, שונה מאד מהמערכת הפשוטה יחסית של מנוע חשמלי וסוללה, הקיימת ברכב חשמלי מלא.

כאן יש גם מנוע בנזין, שהתחזוקה שלו זהה לזו של כל מנוע בנזין. כלומר הוא דורש החלפת שמן, טיפולים תקופתיים וכו' - וזאת בניגוד להנעה חשמלית נטו, שהבלאי והתחזוקה השוטפת שלה מזערית. מנגד יש כאן גם סוללה גדולה, שאמנם אינה יקרה כמו אלה של רכב חשמלי מלא, אבל עדיין מוסיפה מרכיב עלות לא מבוטל של אלפי דולרים, אם וכאשר הטווח האפקטיבי שלה יפחת לאורך השנים ותידרש החלפתה. גם במקרה של תאונה מקיפה יש הרבה יותר רכיבים, שתיקונם והחלפתם יקרים.

בנוסף יש תמסורת ייעודית, שהתכלית שלה לסנכרן בין מנוע החשמל למנוע הבנזין. בדומה לתמסורת של רכב היברידי, אבל הרבה יותר מורכבת. כל אלה סוגיות שעשויות להשפיע בעתיד על ערך הגרט של הרכב, כלומר "שמירת הערך" שלו בשוק היד השנייה.

עוד חיסרון הוא תלות באופי השימוש. לא מעט רוכשי פלאג־אין בישראל מתייחסים לטעינת הסוללה של רכב פלאג־אין מרשת החשמל בתור "המלצה". לחלקם אין מטען פרטי בבית או בעבודה, ואין להם זמן להיכנס לעמדת טעינה ציבורית. לאחרים יש חוזה עבודה, שמכסה להם את עלות הבנזין ברכב הליסינג שלהם ללא הגבלה, אך לא כולל החזר על עלות הטעינה בעמדות ציבוריות. ויש גם רבים שמאמינים כי "מכיוון שהרכב טוען את הסוללה עצמאית תוך כדי נסיעה, אין צורך לטעון אותו מרשת החשמל". אלה משאירים את כבל הטעינה באריזה המקורית שלו.

אף שאפשר לנוע במתכונת הזו עם רכב פלאג־אין במשך שנים, המשמעות היא שמקבלים רכב בנזין גדול עם מנוע קטן ומשקל עצמי גבוה במאות קילוגרמים מרכב בנזין רגיל. כלומר, צריכת הדלק תהיה הרבה יותר גבוהה - 14-17 קילומטר לליטר במקום מאות קילומטרים לליטר - המנוע יישמע "עסוק" רוב הזמן, ביצועיו יהיו פחות חלקים והבלאי של מנוע הבנזין יהיה הרבה יותר מואץ. גם פליטת המזהמים תהיה הרבה יותר גבוהה.

לבסוף, אין אחידות בטכנולוגיית הפלאג־אין בשוק. יש כלי רכב שבהם מנוע הבנזין מניע ישירות את הגלגלים. אחרים הם רק גנרטורים לטעינה, ויש מנעד רחב של מפרטי סוללות, קצב טעינה ועוד. בשורה התחתונה אין מתנות חינם, ואין "ניסים" כשמדובר בצריכת אנרגיה. כל אחד צריך לעשות את שיעורי הבית היטב לפני הרכישה של רכב כזה, לבחון את סגנון השימוש שלו ואת ההתאמה לצרכיו.

עוד כתבות

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי מחר בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח מחר בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה והתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?