גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פותר סוגיות חשבונאיות ברגע: כלי ה-AI החדש שיקל על עבודת רואי החשבון

רו"ח שלומי שוב יזם והשיק את ד"ר IFRS" - צ'אט מתקדם מבוסס AI המאפשר לקבל תשובות מיידיות לשאלות תאורטיות בתחום התקינה החשבונאית הבינלאומית ● "הבינה המלאכותית לא תדלג על ענף ראיית החשבון, אבל האמירה שהמקצוע ייעלם בעקבות מהפכת ה-AI שגויה מיסודה; מה שכן - התכונות הנדרשות מרואי החשבון יהיו אחרות"

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

כבר שנים שרואי החשבון אומרים שיום אחד הטכנולוגיה תחליף אותם, בעיקר בעבודת הביקורת הנתפסת לעתים כסיזיפית ומייגעת, או לכל הפחות תקל עליהם מאוד את העבודה. רבים מהם מחכים לרגע שבו לא יצטרכו לעבור על אלפי מסמכים על-מנת להנפיק דוחות כספיים של חברה או לבדוק ידנית אלפי עסקאות במטרה לאתר אי-סדרים.

כאן נכנסת לתמונה הבינה המלאכותית, שנכנסה בקול תרועה רמה כמעט לכל תחומי החיים, ובדרך מייעלת ומקצרת תהליכים עבור בעלי מקצוע רבים. הגם שהיא עוד לא פרצה את גבולות מקצוע ראיית החשבון השמרני יחסית, בימים אלה היא מתחילה לחלחל אל הזירה.

עורכת דין הסתמכה על 36 פסקי דין שכלל לא פורסמו? זה "רק קצה הקרחון"
בעלי מקצוע מגלים איך הבינה המלאכותית הקלה על חייהם

כלי חדש מבוסס בינה מלאכותית מתעתד להיכנס ללב הפועם של המקצוע - התקינה החשבונאית, להקל על עבודתם של רואי החשבון ולפתור עבורם סוגיות חשבונאיות מורכבות בין-רגע. הכלי שהושק לאחרונה עבור רואי החשבון נקרא "ד"ר IFRS" - צ'אט מתקדם מבוסס AI המאפשר לקבל תשובות מיידיות לשאלות תאורטיות בתחום התקינה החשבונאית הבינלאומית (IFRS).

הכלי מיועד לצוותי ביקורת, לרואי חשבון, לחשבים ולמנהלי כספים וכן לסטודנטים לחשבונאות, והוא כולל "מומחה IFRS" שעונה על שאלות בתחום, כולל שאלות בנושאים מורכבים, כמו מכשירים פיננסיים וגידור, וכן בנוגע לתקנים החדשים שמתעדכנים כל העת (IFRS 17 ו-IFRS 18).

"זה רק ילך וישתפר"

את הצ'אט יזם והשיק רו"ח שלומי שוב, מומחה IFRS, ראש תוכנית חשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, שאומר כי "הגיע הזמן לשנות, ואין סיבה שהיכולות האדירות של ה-AI לא ייכנסו גם לתחום שלנו ויסייעו לשיפור היכולת המקצועית של צוותי הביקורת במשרדים ושל אנשי כספים וגם של כל מי שקשור לתחום - אנליסטים סטודנטים ועוד. עד כה כדי לשאול שאלה מקצועית היית צריך לפנות למומחה במחלקה מקצועית או למרצה שלך, וכעת אתה מקבל תשובה מקצועית מיידית. כמובן שזה רק ילך וישתפר".

יחד עם רו"ח רותם שטרן, מנהלת הפרויקט, השיק רו"ח שוב את "ד"ר IFRS" לפני כשבועיים לתקופת הרצה, וכבר נשאלו בו מעל 20 אלף שאלות חשבונאיות על-ידי רואי חשבון, סמנכ"לי כספים וסטודנטים.

רו''ח שלומי שוב / צילום: איל יצהר

"כלי מדהים! ניסיתי אותו וממש נהנתי, כל הכבוד", כתבה בלינקדין רו"ח אודליה שושנה, סמנכל"ית כספים בחברת אלעד מערכות תוכנה, לאחר השימוש ב"ד"ר IFRS". רו"ח שלומי וינר, מומחה בחשבונאות פיננסית ומרצה בחוג לחשבונאות באוניברסיטה העברית, שהעלה פוסט עם המלצה על הצ'אט, כתב: "מומלץ בחום. הכנסתי לניסיון שאלות של הסטודנטים שלי, ועל כולן נעניתי בתשובות מדויקות. מניח שבתחילת הדרך כדאי להשתמש בזהירות, אבל בטוח שככל שיעבור הזמן, כבר אפשר יהיה להשתמש ככלי עבודה חשוב". רו"ח ועו"ד הילה פילו-רבינוביץ', יועצת פיננסית וחשבונאית, כתבה על הצ'אט: "ניסיתי לבדוק אותו בסוגיה חשבונאית של לקוח, וזה לגמרי נתן מענה".

"מקצוע ראיית החשבון לא ייעלם"

בעיני רו"ח שוב, זאת רק ההתחלה, והוא בטוח שמהפכת ה-AI בדרך לשנות את המקצוע. "הבינה המלאכותית לא תדלג על ענף ראיית החשבון כמו כל ענף אחר. היא תשנה אותו ותשדרג את החשיבה העסקית, ולכן תדרוש יכולות יותר גבוהות מהעוסקים בו, אבל גם השכר יעלה בהתאם", הוא אומר.

לדבריו, "האמירה הפופוליסטית שמקצוע ראיית החשבון ייעלם בעקבות מהפכת ה-AI - אמירה שבדרך-כלל נאמרת בידי כאלה שלא באמת מבינים בחשבונאות - היא שגויה מיסודה. זה לא נובע מדרישות הרישוי הנוקשות של המקצוע (בדומה לשיפוט ורפואה), שימשיכו כנראה להיות קיימות, אלא מתפקידה המרכזי של החשבונאות כשפת העסקים.

"החשבונאות היא אומנם שפה מספרית, אבל רק מי שמבין אותה יודע שמאחורי כל מספר מסתתרים שיקול-דעת וים של אינטרסים. זה לא כתיבת קוד. אצלנו אין באמת דבר כזה מספר מדויק, ולצערנו ראינו מספיק מקרים בארץ ובעולם שבהם התברר שנעשו מניפולציות ושגיאות, והמצב הכספי והתוצאות העסקיות הוצגו באופן שגוי מיסודו שהטעה את המשקיעים והוביל להפסדים כבדים".

שוב בטוח ש"בדיוק כמו שה-AI לא יחליף את איש העסקים, הוא גם לא יחליף את רואה החשבון. מה שכן - התכונות הנדרשות מרואי החשבון וממנהלי הכספים יהיו אחרות. אני צופה שבשנים הקרובות זה ישפיע גם אופי הגיוס של מתמחים במשרדי ראיית החשבון הגדולים וגם על אופן הלימוד באקדמיה".

"ה-AI לא מחליף את שיקול-הדעת של רואי החשבון"

גם בלשכת רואי החשבון עוסקים לא מעט במהפכת ה-AI, אך מלבד העובדה שכלי בינה מלאכותית יכולים לסייע מאוד לעבודת רואי החשבון, דואגים שם להבהיר כי יש גם להיזהר מהטיות ומהזיות שעלולות לפגוע בעבודת רואי החשבון.

"העתיד הוא כלי בינה מלאכותית גם בשוק ראיית החשבון, אבל חייבים להיזהר שלא ליפול לכשלים של הבינה", אומרת רו"ח דפנה רביד-ברזילי, המשנה לנשיא לשכת רואי החשבון ויו"ר הוועדה לקידום בינה מלאכותית ואוטומציה פיננסית בכלכלת ישראל. "מה שדי ברור זה שלבינה המלאכותית יש כמה כשלים. היא רוצה לרצות אותנו, ולכן היא ממציאה תשובות, וגם יש לה הטיות. לכן, בימים אלה יוצאות רגולציות שקובעות כי ספקים של כלי בינה מלאכותית בתשלום יצטרכו לספר ללקוח שלהם מה רמת הדיוק והסיכון שהמערכת כוללת".

לדברי רביד-ברזילי, רואי החשבון יצטרכו להשתמש בכלי הבינה המלאכותית בזהירות ולא להסתמך עליהם ללא בדיקה. "מי שישתמש בכלים האלה יהיה חייב לשים בצד שלו מישהו שיבדוק את התוצאות. זה לא מסיר את האחריות מרואה חשבון או ממישהו מטעמו לבדוק שמה שכתוב בתוצאות מדויק ומבוסס על החומר המקצועי האמיתי, ולבדוק את התחשיבים. מה שיוטל עלינו כרואה חשבון זה לבדוק את כל התוצרים שהתקבלו. ברמת המאקרו, נצטרך ללמוד וללמד את קהל המשתמשים מה רמת ההסתמכות שהם יכולים לתת למכשירים האלה, שכרגע היא מאוד נמוכה".

רו"ח רביד-ברזילי מוסיפה כי "אפליקציות כמו 'ד"ר IFRS' הן מבורכות. מכשיר כזה נותן לי את האפשרות לחסוך כוח-אדם שילך ויקרא, יתרגם מאנגלית לעברית ויחפש אולי במאגרי מידע, וזה חוסך המון זמן, אבל עדיין אני אצטרך לבדוק שמאגרי המידע שהציגו לי הם אמיתיים, ושמה שנכתב הוא מקצועי. אין לי ספק שזה יסייע לרואי החשבון בעבודתם, אבל יש לבצע בקרה. זה לא מחליף את שיקול-הדעת ואת המקצועיות של רואי החשבון".

עוד כתבות

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"פרויקט סאנרייז": היוזמה האמריקאית לשיקום עזה נחשפת

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה ופיתוח תשתיות תחבורה, אנרגיה וטכנולוגיה מתקדמות בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● בכיר אמריקאי מסר שארה"ב עדכנה את ישראל מראש על התקיפות ● עדכונים שוטפים 

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים