גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליכוד בחר בבועז ביסמוט ליו"ר ועדת החוץ והביטחון

סיעת הליכוד התכנסה להדיח את אדלשטיין מראשות ועדת החוץ והביטחון ובחרה בח"כ ביסמוט לקידום חוק ההשתמטות • רה"מ סימן את ח"כ ביסמוט לתפקיד, והוא נבחר ברוב של 29 מול 4 • לאחר החלטת הליכוד - ההמלצה תועבר לוועדת הכנסת • באופוזיציה תקפו בחריפות; לפיד: "יריקה בפרוף הלוחמים" • גנץ: "בליכוד החליטו להפוך את הוועדה לכזו שתפטור את החרדים משירות"

ח''כ בועז ביסמוט / צילום: נועם מושקוביץ', דובדרות הכנסת
ח''כ בועז ביסמוט / צילום: נועם מושקוביץ', דובדרות הכנסת

סיעת הליכוד בחרה היום (רביעי) בח"כ בועז ביסמוט ליו"ר החדש של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. על רקע משבר חוק הפטור מגיוס בין החרדים לממשלה, ובניסיון לרצות את החרדים, הליכוד התכנס כדי להדיח את ח"כ יולי אדלשטיין מראשות הוועדה ולבחור בח"כ בועז ביסמוט, ואכן ח"כ ביסמוט נבחר ברוב של 29 מול 4 שתמכו באדלשטיין. הח"כים שתמכו ביו"ר המודח - הח"כים אדלשטיין שתמך בעצמו, דוד ביטן, אלי דלל ושלום דנינו.

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?
ראיון| "חוסר איזון וזילות": יו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה ברשות החברות מתנער מתוכנית אמסלם

ח"כ ביסמוט אמר לאחר הבחירה בו ליו"ר הוועדה: "אני מודה לחבריי בסיעת הליכוד ולראש הממשלה על האמון. אני רואה בתפקיד שליחות לאומית ממעלה ראשונה. התורה הביאה אותי לפה - והצבא משאיר אותי פה. חוק הגיוס נמצא אצלי בבית, הבת שלי, חיילת עם כומתה אדומה, והבן שלי עם ציצית וכיפה שילמד בישיבה".

"צבא ותורה, השילוב הזה כל כך יפה ביחד", המשיך ח"כ ביסמוט. "אני גאה בשניהם. אפשר לשלב בין השניים. יד אוחזת יד. אחד מחזק את השני. חוק הגיוס הוא עניין לאומי - לא עניין פוליטי. כלל עם ישראל למען כלל עם ישראל".

במהלך הישיבה ולפני ההצבעה אמר אדלשטיין: "זו לא הפעם הראשונה שהייתי במיעוט בליכוד. גם לפני 20 שנה בהתנתקות אמרו שאני פוגע בליכוד וביו"ר התנועה. יושבים בחדר הזה כמה אנשים (נתניהו וכ"ץ) שאז העדיפו שלא להתעמת עם ראש התנועה וראש הממשלה 'הכל-יכול'. אמרתי שהאמת איתי, והיא הייתה איתנו. כעבור 20 שנה לאף אחד אין ספק שהמיעוט צדק, הרוב קבע, הרוב תמיד קובע, וגם כאן אקבל את החלטת הרוב. רק שתדעו שלפעמים הרוב קובע והמיעוט צודק".

"בהצבעה שלכם היום אתם קוברים את הסיכוי לחוק שיגייס חרדים", אמר אדלשטיין והתייחס להליך הבחירה שלא היה חסוי. "פעם בסיעת הליכוד לא ביקשו חוות דעת. כשהיה יותר ממועמד אחד לתפקיד, פעם לא ביקשו, אופיר (כץ) - הלכת לפי הפרוצדורה... רק אומר שהיו ימים אחרים, אוטומטית הייתה הצבעה חשאית, אני לא מבקש ולא נכנס למאבקים הללו".

המתקפה באופוזיציה: "יריקה בפרצוף הלוחמים, בחירה בהשתמטות"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב: "יום שחור למדינת ישראל, לעם ישראל. ביסמוט נבחר לקדם השתמטות וזוהי יריקה בפרצופם של הלוחמים, המילואימניקים ובני משפחותיהם. זהו גם יום שחור למפלגת הליכוד שהפכה לסניף של החרדים והמשתמטים".

שר הביטחון לשעבר ויו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, הגיב: "נתניהו שוב בוחר בהשתמטות על חשבון ביטחון המדינה, הכול בשביל פוליטיקה קטנה. ‏חייבים לשים סוף לשלטון המשתמטים".

רה"מ לשעבר נפתלי בנט תקף: "הליכוד ונתניהו תקעו עכשיו סכין בגב חיילי צה"ל והמילואימניקים. זהו אות קלון לדיראון עולם על כל אחד מחברי הכנסת שהצביעו בעד ההדחה. ממשלת ההשתמטות וההתבזות חייבת ללכת הביתה כדי להציל את ישראל. ברית המשרתים תנצח".

יו"ר כחול לבן, שר הביטחון לשעבר בני גנץ הגיב: "לפני כמה רגעים החליטו חברי הליכוד לנטוש את לוחמנו הגיבורים, לעצום את עיניהם אל מול האתגרים והאינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל - בשביל האינטרס הפוליטי. בתוך כדי מלחמה, החליטו חברי הליכוד ובראשם נתניהו - *להפוך את אחת הוועדות החשובות בכנסת לוועדת קישוט שתכליתה אחת - לפטור את החרדים משירות".

"לכל חברי הכנסת מהליכוד אני אומר היום - איבדתם את הקשר לעם וגם את הדרך, *זה לא הליכוד של בגין, זו ממש לא מורשתו של ז'בוטינסקי. מי שחושב שתם המאבק, שחוק הפטור מגיוס יעבור - טועה. אנחנו נמשיך להיאבק ולא נוותר - המשרתים לא ייכנעו למושחתים. ייקח כמה זמן שייקח".

הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט הגיב: "הדחתו של יולי אדלשטיין היא מהלך מושחת ולא מוסרי, הנובע רק מהרצון לשמר בריתות פוליטיות תוך בגידה בברית המשרתים. אוי לנו שזוהי החלטה של ראש ממשלת ישראל תוך כדי המשך הפקרת החטופים והמשכות המלחמה בעזה".

"אות הקלון על ראש הממשלה נתניהו הוא גם על מצחם של חברי הכנסת בליכוד ובקואליציה, על שתיקת הכבשים ואובדן הדרך הערכי על חשבון ציבור המשרתים בסדיר ובמילואים המסכנים בשעה זאת את חייהם. לעם הזה מגיע הרבה הרבה יותר".

בארגון המילואימניקים הצעירים "כתף אל כתף" הגיבו: "הערב נפגין מול ביתו של ח"כ ביסמוט, כדי להזכיר לו שלעשות דילים מסריחים על גב החיילים לא יעבור בשקט".

לא פחות משבעה ח"כים בליכוד הגישו מועמדות לתפקיד, אולם לאחר שנודע כי רה"מ בנימין נתניהו דוחף לבחירה בח"כ ביסמוט בהמשך לתמיכת החרדים בו, ובעקבות החלטת יועמ"ש המפלגה שההצבעה בבחירות תהיה גלויה ולא חשאית, כמה מהמתמודדים על התפקיד הסירו את מועמדותם.

המועמד שסימן נתניהו תחילה היה ח"כ חנוך מילביצקי, אולם בשעות הצוהריים הודיעו רשמית בליכוד על תמיכתו של נתניהו במינוי של מילביצקי ליו"ר זמני של ועדת הכספים של הכנסת. "ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו החליט לתמוך במינויו של ח"כ חנוך מילביצקי לתפקיד יושב ראש זמני של ועדת הכספים של הכנסת", אמרו בליכוד.

"ח"כ מילביצקי הודה לראש הממשלה על האמון ועל התמיכה", ציינו בליכוד, ומילביצקי אמר בתגובה: "אם נתניהו חושב שאני מתאים למקום אחר, אסיר את מועמדותי בלי היסוס. כך גם עשיתי היום, בפועל. מנהיגות מתחילה בדוגמה אישית".

כאמור, בנוסף למילביצקי הסירו את מועמדותם ח"כים נוספים, ובהם ח"כ אליהו רביבו, ח"כ אלי דלל וח"כ ניסים ואטורי, מה שמעלה את הסיכוי של ח"כ ביסמוט להיבחר לתפקיד. נציין שכפי שפרסמנו אמש, ההצבעה בליכוד תהיה גלויה, ובמסגרתה יצביעו חברי הכנסת והשרים של המפלגה עבור המועמד שהם רוצים שיכהן כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. עם זאת, ההחלטה שתתקבל בהצבעה מוגדרת כמעין המלצה, והיא לא תביא ל"מינוי אוטומטי" של המועמד ליו"ר הוועדה.

לאחר הצבעת הליכוד, ההחלטה תועבר לוועדת הכנסת. בראש הוועדה עומד ח"כ אופיר כץ, המשמש גם כיו"ר סיעת הליכוד ויו"ר הקואליציה, והוועדה תצטרך לבחור אם לקבל את ההמלצה או שלא. לקואליציה יש רוב בוועדה, והיא צפויה לאשר את ההמלצה ולהעביר אותה לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

בהמשך להמלצת ועדת הכנסת, בוועדת החוץ והביטחון יתכנסו הח"כים החברים בוועדה ויחליטו אם לקבל את ההמלצה. הח"כים החברים בוועדה צפויים גם כן לתמוך בהחלטה, שכן גם בוועדת החוץ והביטחון יש רוב לקואליציה.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה