גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיסטוריה הבעייתית של אוגוסט בשווקים ומה צפוי הפעם

החוסכים במסלולי הגמל והפנסיה רשמו עוד חודש חיובי ביולי, כאשר מסלולי ה־S&P 500 הובילו בתשואות ● אוגוסט, חודש שבדרך־כלל לא מאיר פניו למשקיעים, החל ברגל שמאל, אך אנליסטים צופים כי מגמת העליות תימשך, וכי "אם תהיה חולשה בזמן הקרוב, ראו בכך הזדמנות"

יולי היה טוב לחוסכים, מה יהיה באוגוסט? / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin
יולי היה טוב לחוסכים, מה יהיה באוגוסט? / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

שנת 2025 המשיכה לשמח את החוסכים בישראל גם בחודש יולי שהסתיים, והיא מספקת בינתיים את אחת השנים החזקות בעשור האחרון בשוקי הגמל והפנסיה. התוצאה הזאת עשויה להיות מפתיעה לנוכח החששות מפני כניסתם לתוקף של המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בתחילת יולי, שלבסוף נדחו לתחילת אוגוסט, ועם התפוגגות החשש השווקים המשיכו לטפס - טרם הירידות בוול סטריט ביום שישי.

המשקיעים הזרים מכרו מניות ב־2 מיליארד שקל בתל אביב. ומי אוספים סחורה?
זו נחשבת לאחת המפולות הגדולות בשווקים. שני אירועים מהימים האחרונים מזכירים אותה
המעידות המביכות והדוח שעורר סערה: הכלכלנית שמאחורי ההדחה שמסעירה את אמריקה

כך קרה שהחוסכים בקופות הגמל, הפנסיה וקרנות ההשתלמות נהנו בחודש החולף מתשואה חיובית ממוצעת של 1.1% במסלולים הכלליים, של 1.9% במסלולי המניות, ומעל כולם בלט ביולי המסלול מחקה מדד ה־S&P 500 עם תשואה של 2.7%. אלו נתוני התחזית של אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה. זו הפעם השנייה מתחילת השנה שהמסלול "האמריקאי" מציג תשואה טובה יותר מאשר מסלולי המניות, בזכות העליות בוול סטריט והיחלשות השקל מול הדולר בחודש האחרון.

מתחילת השנה התמונה עדיין הפוכה -המסלולים מחקי S&P 500 רושמים תשואה של 0.7% בלבד, כאשר מנגד המסלולים הכלליים מספקים תשואה חלומית של 7.9%. תשואה גבוהה מכך נצפתה קודם לכן רק בשנת 2021 (ובשנת 2019 נרשמה תשואה זהה באותו הזמן). מסלולי המניות כבר רושמים תשואה מרשימה של 12.8%. מדד ה־S&P 500 עצמו אגב השלים עלייה של 7.8% מתחילת השנה ועד סוף יולי, אלא ש"היחלשות הדולר מול השקל ב־7.1% בתקופה זו מחקה כמעט לחלוטין את התשואות הללו במונחים שקליים", מסביר ברקוביץ.

גם במסלולי הפנסיה נרשמו עליות נאות, כשלפי התחזית במסלולים לצעירים מתחת לגיל 50 נרשמה עלייה ממוצעת של 1.4% ובאלה לבני 60 פלוס עלייה של 0.9%. מתחילת השנה הציגו שני מסלולי הפנסיה תשואה ממוצעת של 9.4% ו־6.2% בהתאמה.

ההיסטוריה ה"בעייתית" של אוגוסט

ממש כמו בשנה שעברה, גם השנה חודש אוגוסט נפתח עם ירידות חדות בארה"ב, של 1.6% במדד ה־S&P 500 ושל 2.2% במדד הנאסד"ק, כשהטריגר ככל הנראה כניסתם לתוקף של המכסים של טראמפ על שורה של מדינות, שטרם הגיעו להסכם סחר חדש עם ארה"ב.

כבר קשה לזכור אבל לפני שנה מדד ניקיי היפני רשם באוגוסט נפילה יומית של 12.5%, "היום הגרוע ביותר מאז 1987", וגם הנאסד"ק השלים נפילה של 15% תוך שבועות ספורים. הגורמים אז היו העלאת הריבית ביפן (באגרסיביות, במונחים שלה) שהובילה לסגירת פוזיציות "קארי טרייד" (Carry Trade), מה שהוביל למכירות נרחבות של נכסי סיכון והתחזקות נוספת של הין היפני וגם חששות ממיתון בארה"ב. אבל אם זה מרגיש לכם זיכרון מעומעם ורחוק זה לא מפתיע, בהתחשב בכך שמאז השווקים שוב חזרו לרוץ והנאסד"ק השלים קפיצה של 27%.

מתן שטרית, הכלכלן הראשי בהפניקס, מציין כי "ההיסטוריה מלמדת שחודש אוגוסט נוטה להביא עמו אירועים בלתי צפויים ולא מעט תנודתיות בשווקים. נזכיר את השנה שעברה, אז אוגוסט התאפיין בירידות חדות בוול סטריט ומדד הפחד זינק לכ־50 נקודות, אך לבסוף הוא הסתיים בירוק".

על פי בדיקה שערך שטרית, אוגוסט הוא החודש הקלנדרי השלישי הגרוע ביותר בשווקים מאז 1950, עם ממוצע של תשואה אפסית בסיכומו. בין האירועים הבלתי צפויים שהתרחשו בחודש זה היו למשל: פלישת עיראק לכוויית ב־1990 אז מדד S&P 500 איבד 9.4%; המשבר הפיננסי בדרום מזרח אסיה ב־1997 (שהצליח לעורר חששות למשבר עולמי) שבעקבותיו ה־S&P 500 מחק 5.7%.

שנה לאחר מכן כשרוסיה הגיעה לחדלות פירעון תוך קריסה של הרובל, המדד האמריקאי צלל ב־14.6%; אחר כך בשנת 2010 בזמן משבר הבנקים באירופה שוב המדד האמריקאי השיל 4.7% מערכו, כך גם שנה לאחר מכן כשהדירוג של ארה"ב ירד לראשונה בהיסטוריה. ושוב בשנת 2015 עקב פיחות פתאומי של היואן הסיני, ארה"ב חוותה ירידה של 6.3%, וב־2022 בעקבות נאום חריג של יו"ר הפד פאוול ספג המדד ירידות של 4.2% בחודש אוגוסט. מהבחינה הזו, אוגוסט שעבר הוא חריג לטובה, שכן למרות הנפילות של תחילת החודש הוא דווקא הסתיים בתשואה חיובית של יותר מ־2%.

עוד "תמיכה" לסטטיסטיקה השלילית מגיעה מכיוון לא צפוי. שטרית מציין כי בשנים שאחרי בחירות לנשיאות ארה"ב בקדנציה שנייה (כמו המצב כעת), תמיד נרשמה ירידה בחודש אוגוסט בשיעור ממוצע של 1.2%, שהופך אותו לחודש השני הגרוע ביותר באותן שנים שלאחר הבחירות לנשיאות.

מתן שטרית, כלכלן ראשי בחברת הפניקס / צילום: רמי זרנגר

"שילוב לא פשוט למשקיעים"

ובכל זאת שטרית מהפניקס מסרב להתרגש. אמנם הוא טוען כי "אחרי ראלי של 28% מהשפל באפריל יש מקום לצפות לתיקון או לתנודתיות", ומוסיף ש"המשקיעים ניצבים כעת מול שילוב לא פשוט של כלכלה בהאטה, מכסים גבוהים יותר והאירועים הבלתי צפויים של אוגוסט".

עם זאת הוא מציע "לא להיכנס ללחץ". שכן "לעת עתה המגמה ארוכת הטווח בשווקים נותרה חיובית, עם עונת דוחות שממשיכה להפתיע לטובה וציפיות הולכות וגוברות להפחתת ריבית כבר בספטמבר". כך ש"אם תהיה חולשה באוגוסט - ראו בכך הזדמנות. אין סיבה להילחץ".

יוטב קוסטיקה, מנכ"ל מור קרנות נאמנות, מסכים גם הוא שהשוק האמריקאי מסוגל להמשיך לעלות: "זה התחיל בהרבה רעש ואיומים גדולים, אך בינתיים טראמפ סוגר הסכמי סחר שכולם יכולים להכיל. יש פשרות שהן הוגנות גם למדינות האחרות. כך שהמכסים ברקע, אבל זה לא אירוע משמעותי. עונת הדוחות קריטית לשוק האמריקאי. למרות שהתמחורים שם לא זולים, ענקיות הטכנולוגיה ממשיכות לספק את הסחורה, מגדילות את השורה התחתונה בשיעורים דו ספרתיים, וסוחבות על הגב את השוק כולו. כרגע זה ממשיך, וזה מה שחשוב.

"ברקע כולם מחכים להורדת הריבית, אבל למרות דוח התעסוקה החלש מסוף השבוע (גידול של 20 אלף במשרות ותיקון כלפי מטה של הנתונים הקודמים, והרבה מתחת לצפי, נ"א), בעיני עוד אין סיבה להוריד את הריבית. צריך לקוות שטראמפ לא יפטר את נגיד הפד פאוול, כי זה לא יהיה טוב לשווקים".

אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלי בית ההשקעות תמיר פישמן, אומר שלמרות העליות בוול סטריט "אם מסתכלים על שיעורי הצמיחה ולא רק על המכפילים הגבוהים (המכפיל העתידי בנאסד"ק הוא 30 וב־S&P 500 עומד על 24) אז המחירים סבירים, כי החברות הללו עולמיות וצומחות בקצבים מאוד גבוהים. המהפכה הטכנולוגית כולה נמצאת שם, בחברות כמו אנבידיה ואמזון , ולא במקום אחר".

עוד כתבות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם