גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודף מ־120 אלף שקל: כמעט ולא תמצאו מכונית חדשה במחיר הזה

לעירונית החשמלית של BYD, דולפין סרף, יש מחיר של "פעם", עיצוב צעיר ותא נוסעים מרווח ומאובזר לארבעה נוסעים. הטווח מוגבל יחסית אבל עונה על הצרכים היומיומיים והביצועים זריזים ● מבחן דרכים

BYD דולפין סרף / צילום: יח''צ
BYD דולפין סרף / צילום: יח''צ

כ־460 מיליון כלי רכב פרטיים נעו על כבישי סין בתום הרבעון השלישי של השנה, כך על פי נתונים עדכניים של ממשלת סין. עוד מראים הנתונים שב־86 ערים בסין רשומים כיום לתנועה למעלה ממיליון כלי רכב בכל אחת, מתוכן ב־45 ערים יש כ־2 מיליון כלי רכב ואילו בשש ערים יש כ־5 מיליון כלי רכב. המספרים האלה חושפים טפח מהכאוס התחבורתי שמתרחש בערים הגדולות של סין ומסבירים מדוע הדגמים החשמליים הנמכרים ביותר כיום בסין הם עירוניים וקטנים.

רשמית: מס הנסועה על רכב חשמלי הגיע לסוף דרכו. באוצר יציעו חלופה
בלעדי|בדרך לרכב האוטונומי של טסלה בישראל? החברה שוכרת צוות לחטיבה בת"א

בישראל הצפיפות התחבורתית פר קילומטר כביש אף גדולה מזו של סין, ומצוקת החניה בערים בלתי נסבלת. אבל בינתיים הרעיון של "חשמלית עירונית קומפקטית וזולה" עדיין לא נקלט כאן.

למרות זאת כבר מוצעים כאן כמה דגמים חלוצים בפלח הזה, ולאחרונה הצטרפה אליהם גם עירונית חשמלית זולה של BYD, שנקראת בסין Seagull ואצלנו זוכה לשם המבלבל Dolphin Surf, בדומה לדולפין הגדולה ממנה.

עיצוב חיצוני

אורכה של הסרף רק כ־4 מ' מקצה לקצה אבל יש לה גובה נכבד וחישוקים גדולים, שגורמים לה להראות גדולה מכפי שהיא באמת. עיצוב החרטום מיישר קו עם משפחת הדגמים העדכנית של BYD ומחצין מכסה מנוע משופע עם שני קימורים נאים בצדדים, שפוגשים פנסי חזית מלוכסנים ופגוש עמוק בשני גוונים.

גם פרופיל הצד נראה דינמי בזכות שמשות צד אחורית צרות שמתרחבות קדימה, פנסים אחוריים מושחזים שזורמים לעבר הכנפיים ובגרסה הבכירה בה נסענו גם חישוקים 16 אינץ' מושחרים. הזנב משלים את העיצוב דמוי ראש חץ עם ספוילר ענק מעל הדלת האחורית ומערך תאורה רוחבי. בצבעים הנכונים, המכונית לא נראית כמו ברירת מחדל של מוגבלי תקציב.

פנים הרכב

הכניסה לתא הנוסעים נוחה תודות לגג הגבוה ולדלתות הקדמיות הרחבות יחסית והמרחב בתא הנוסעים שייך לז'אנר "קטן מבחוץ, גדול מבפנים". המושבים הקדמיים גבוהים יחסית ועדיין מספקים הרבה מרחב ראש אם כי המושב שליד הנהג לא מתכוונן לגובה.

המושב האחורי מיועד לשני נוסעים בלבד, וזה עשוי להיות חיסרון למשפחות מורחבות. אולם הוא יכול לאכלס בקלות שני מבוגרים בגודל מלא עם מרחב לרגליים, לכתפיים ולראש שמקביל לזה של רכב משפחתי גדול הרבה יותר. התכנון ההנדסי החכם אפשר אפילו לצייד את הרכב בתא מטען בנפח של כ־308 ליטר, גדול ושימושי מספיק עבור רכב עירוני. יש בפלח קטנים יותר.

הנדסת האנוש מתוכננת היטב ובמרכזה ניצב לוח מחוונים דיגיטלי בגודל סביר ומסך מולטימדיה קטן יותר מהמסך בדגמים הגדולים של BYD אבל עדיין חד ומהיר ומצליח להציג את רוב המידע הדרוש ללא יותר מדי טרחה.

מתחת למסך מערך קומפקטי ונאה של מתגים פיזיים לשליטה על מערכת האקלים, הקול ומצבי הנהיגה. חבל שגם בורר ההילוכים נדחק לאותו מערך והפעלתו דורשת גישוש ותשומת לב.

העיצוב הכולל מינימליסטי, סימטרי ונעים לעין עם קווים זורמים מדלת לדלת. הראות לפנים ולצדדים טובה מלפנים אבל עמוד גג אחורי רחב מגביל את הראות הצידה־אחורה ודורש שימוש במערכת המצלמות ההיקפיות. החלונות הצרים יחסית בדלתות האחוריות מגבילים את התצפית החוצה של ילדים נמוכים.

איכות החומרים וההרכבה אינו מהודרת אבל גם לא מרגישה זולה ביחס למחיר. המושבים וההגה מרופדים בעור מלאכותי תפור ודו גווני, חלק מהקונסול הקדמי עטוי בדיפון רך, בידוד הרעשים במהירויות עירוניות ופרבריות טוב מהממוצע והרכב מבודד היטב את היושבים מסביבתו. רק על משטחים משובשים במיוחד אפשר להבחין ברעש מהמתלים. המזגן עושה עבודה טובה ומקרר די מהר את חלל הנוסעים בסתיו השרבי.

גם האבזור התקני מפגין נדיבות סינית שתגרום קנאה עזה לרוכשי יפניות, קוריאניות ואירופיות שמחירן גבוה יותר. למושב הנהג יש כיוונון חשמלי מלא, למושב הנוסע כוונון חשמלי חלקי ולשניהם יש חימום. יש גם מערכת היקפית של מצלמות ותמיכה מובנית באנדרואיד ואייפון, חלונות כהים ועוד. היינו שמחים לקבל רמקולים יותר איכותיים.

מנוע וסוללה

הסרף מוצעת בישראל בשתי גרסאות הנעה: גרסת הבסיס מצוידת בהספק צנוע של 88 כ"ס ואילו הגרסה החזקה בה נהגנו מציבה את ההספק על 156 כ"ס. לשני הדגמים סוללה של 42.3 קילוואט־שעה ובגרסה החזקה הטווח הוא עד 310 ק"מ ב־WLTP.

המנוע החזק מעניק למכונית הקטנה ביצועים נמרצים שמפתיעים לא רק את הנהג אלא גם, ובעיקר, נהגים בסביבתו. במיוחד את אלה שנוטים לזלזל במכוניות קטנות. הרכב מזנק מרמזורים כמו מכונית ספורט קטנה, צובר מהירות בזריזות וגם עם ארבעה נוסעים אין לו בעיה להאיץ בעליות תלולות במרץ. עם זאת תגובת הדוושה והמנוע חדה מדי לטעמנו לצורך שיוט עירוני פקוק ועדיף לבחור במצב התכנות החסכוני, שממתן אותה משמעותית. היינו שמחים גם למערכת יעילה יותר למחזור אנרגיית הבלימה, מכיוון שהבלימה העצמית בעת הרפיה מהדוושה כמעט אינה מורגשת.

טווח מוצהר של עד 310 ק"מ מהווה עדיין בישראל מכשול פסיכולוגי אבל בפועל הוא די שימושי עבור רכב שרוב ייעודו נסיעה עירונית ופרברית עם גיחות בין עירוניות מזדמנות. השימושיות מסתייעת בקצב טעינה מהירה מכובד לקטגוריה של 85 קילוואט־שעה ומטען "ביתי" פנימי של 11kw.

נסיעת המבחן נערכה במזג אוויר די חם עם מזגן שפעל רוב שעות היום. בתנאים האלה המכונית הציגה יעילות אנרגטית טובה עם טווח שאינו רחוק מהמוצהר. אבל כמובן, המבחן האמיתי לטווח חשמלי בישראל הוא בשיא הקיץ.

על הכביש

על הכביש הסרף מפגינה בשלות הנדסית שכמותה ניתן לצפות מיצרנית מנוסה ועתירת משאבים כמו BYD. ההיגוי אמנם מרגיש די מלאכותי ורחוק מלתת תחושה ספורטיבית תואמת למרץ של מערכת ההנעה. אולם, הוא קליל ומהיר יחסית בעיר, נטיית הגוף בפניות מהירות די מתונה ואחיזת הכביש טובה כל עוד לא משליכים לפתחה של השלדה אתגרים שהיא לא בנויה להם - כמו למשל האצה חזקה בעיצומה של פנייה הדוקה. יכולת התמרון בתנועה עירונית ראויה לשבח בזכות קוטר סיבוב מזערי ויכולת לדלג על מדרכות גבוהות.

נוחות הנסיעה במהירויות נמוכות טובה אם כי פסי האטה עירוניים יכולים לגרום למתלים לסיים את מהלכם בחבטה. אבל בסך הכל מבחינה דינמית זו מכונית נעימה.

מחיר

דולפין סרף בגרסת הפתיחה עולה, לפני מבצעים והנחות, 115 אלף שקל ובגרסה החזקה 124 אלף שקל, הפרש שדי מייתר את הגרסה החלשה יותר. למעט קומץ סיניות, אין כיום בשוק מתחרים חשמליים שיכולים להתקרב למחירים האלה. היא אולי לא מרגשת ולא תסובב אחריכם ראשים ברחוב, אבל במחיר הזה היא בחירה רציונלית מאוד כפתרון תחבורה עירוני נטול זיהום ודל בעלויות. ועם כרבע מיליון כלי רכב חדשים נטו שמצטרפים לכבישי ישראל מדי שנה, כנראה שזה רק עניין של זמן עד שהחלטות הרכישה האמוציונליות יוחלפו גם אצלנו בשיקולים רציונליים. מ־0 ל־100 קמ"ש

חלק מהמתחרות

דונגפנג בוקס
114 אלף שקל לעירונית הקומפקטית של דונגפנג. יש לה הספק של 95 כ"ס וטווח חשמלי של עד 310 ק"מ. תא הנוסעים מאובזר, מרווח ומהודר ותא המטען בנפח 326 ליטר.

דונגפנג בוקס / צילום: יח''צ

ליפמוטור T02
מ־90 אלף ש' לחלוצת העירוניות החשמליות מסין בישראל, עם חבילה בטיחותית ואבזור משודרג. הספק של 95 כ"ס וסוללה של 37 קילוואט עם טווח של עד 265 ק"מ.

ליפמוטור T02 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם