גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock
ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

בתוך עשרה ימים התפרסמו שני פסקי דין העוסקים בתופעה מטרידה: ניצול קשישים דרך הצוואה שלהם. פסקי הדין מגלים טכניקות מתוחכמות שגורמות לקשישים להטות את הצוואה ולהוריש את רכושם לאנשים שלא התכוונו להוריש להם. בשני המקרים המתוארים השופטים אף ביטלו את הצוואה, לאור הפגמים שנפלו בעריכתן ונקבע כי נעשה ניסיון השתלטות על נכסי המנוח.

3 פסקי דין בשבוע | אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?
120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

התופעה מוכרת, ויש קושי לא מבוטל לנהל תביעה לביטול צוואה לאחר שהמוריש נפטר. "ברוב פסקי הדין, המתנגדים לצוואה לא מצליחים להוכיח השפעה בלתי הוגנת, בגלל שהראיות הולכות שנים אחורה", מסביר עו"ד יגאל קולוף, שותף במחלקה המסחרית במשרד וקסלר ברגמן ושות'.

בנוסף, מלאכת איסוף הראיות והמסמכים הרפואיים מסובכת ו"קשה להוכיח שברגע הצוואה אדם היה מספיק נואש, מוחלש ותלותי כדי להיות נתון להשפעה בלתי הוגנת" מסביר קולוף. עו"ד בעז קראוס, מומחה לענייני ירושה הוסיף כי "זו הפכה להיות מכת מדינה".

המקרה הראשון: המטפלת הפכה ליורשת היחידה

המקרה הראשון נפסק בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה, בו התקבלה התנגדות שהגישו אישה וילדיה לצוואתו של קשיש כבד ראייה בן 91. בצוואה העניק הקשיש את כל רכושו למטפלת סיעודית שטיפלה בו במשך שנה וחצי וסייעה לו בהתנהלות היום יומית.

השופט הורה על בטלות הצוואה וקבע כי יש הוכחה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת. לאחר תקופה שעבדה אצלו, המטפלת החתימה את המנוח אצל עו"ד על צוואה שמורישה לה את כל רכושו. בית המשפט קבע כי הנתונים מלמדים על כך שהקשיש היה אדם בודד, לא עצמאי ומוחלש, וניתן בקלות להשפעה ולניצול.

בית המשפט קבע כי הוכח שהמטפלת חרגה מגבולות התפקיד ו"גילתה מעורבות בחיי המנוח באופן עמוק ובלתי מקובל", כולל משיכת כסף עבור המנוח, הבאתו למשרד עו"ד, השלמת מסמכים רפואיים לצורך מכירת דירה, סיוע בהליך גירושין שנה לפני שנפטר, ליווי המנוח במועד עריכת הצוואה, עד כדי גיוס בתה כמיופת כח ביפוי כח מתמשך.

זאת, על אף שהמנוח ציין בפניה שלא להתערב בענייניו הכספיים. במקרה הנדון נקבע כי הנתונים מלמדים על מעורבות של המטפלת בעריכת הצוואה ועל יוזמה "לשלוט על חייו של המנוח, ובהמשך ליהנות מעיזבונו".

המקרה השני: מישהו כנראה חתם במקום המנוח

בית המשפט לענייני משפחה בנצרת פסל צוואה בשל פגמים וליקויים בעריכתה וזיוף חתימת המנוח. המנוח, שנפטר ב-2022, הותיר אחריו 16 ילדים משתי נשים ושתי צוואות סותרות. אחד הבנים עתר לבית המשפט לענייני משפחה בנצרת בבקשה לפסול את הצוואה המאוחרת, בטענה כי אביו לא היה כשיר לחתום עליה.

בית המשפט קיבל את ההתנגדות וחשף תמונה בעייתית: העדים לצוואה לא יכלו להסביר כיצד המנוח, שהיה מרותק למיטה וסיעודי לחלוטין, הגיע למשרד עורכי הדין.

נקבע כי לאור מגבלות הראייה שלו ומצבו התפקודי, המנוח לא קרא את הצוואה ו"ניתן להסיק במידה גבוהה של סבירות" שכלל לא היה כשיר לחתום עליה והוא לא עשה כן.

הטיפ הראשון: הסעיף שימנע הונאה

ניצול קשישים בדרך של החתמה על צוואה מגיע בדרך כלל כאשר הקשיש נמצא בנקודה שברירית, כשהוא תלותי ואף נואש. ניצול זה יכול לבוא ממשפחה קרובה או מגורם זר כמו מטפל סיעודי, שכן או מכר.

עו''ד יגאל קולוף / צילום: יונתן בלום

"לא מדובר על הורה דמנטי אבל הוא מוחלש בגלל הגיל. היורשים האחרים לא יודעים מזה בכלל, והם מגלים על זה רק כשההורה הולך לעולמו. כמות התיקים שמגיעים אליי בנושאים האלה וכמות ההתייעצויות גדלה בעשרות אחוזים מאשר בעבר", מספר עוה"ד קולוף.

עו"ד בעז קראוס, מומחה לענייני ירושה, אומר שכדי למנוע מקשיש מלהיות מנוצל על ידי עובד סיעודי, כבר בשלב קבלה לעבודה כדאי להוסיף סעיף לחוזה ההעסקה בו העובד מצהיר כי הוא מתחייב לא לקבל מתנות יקרות ערך או להיות מוטב בצוואה, ושאם יירש הוא מתחייב להעביר הכול ליורשים.

במידה וסעיף כזה לא נחתם, ממליץ עו"ד קראוס לבחון האם נעשים ניסיונות לבודד את הקשיש ממשפחתו. התנגדות לביקורים, לדבריו, היא "נורה אדומה" בוהקת.

מה עושים במקרה שהצוואה נכתבה?

עו"ד קראוס מוסיף כי ככל שרוצים להגן על צוואה מפני טענה עתידית של השפעה בלתי הוגנת, יש לערוך את הצוואה בפני עורך דין שיסריט את הצוואה ובעיקר יראיין את במוריש באופן שיתועד. כך לדוגמה, שיחה מעמיקה יכולה להיות ראיה חד משמעית להיעדר השפעה בלתי הוגנת.

עו''ד בועז קראוס / צילום: משה טסלר

הוא מוסיף כי אם הסובבים נחשפו לחשד שמא הקשיש או הבודד הוחתם ואין לו מידע מדויק, מומלץ להביא את הקשיש לעורך דין, שידובב אותו באשר לרצונותיו האמיתיים ויערוך עבורו צוואה חדשה. כאשר צוואה חדשה מבטלת כל צוואה קודמת. כמו כן, ניתן למנות מיופה כח חיצוני לקשיש, הדבר יבטיח "בדיקה" לפני כל פעולה שהקשיש מבצע.

במקרה של חשד לניצול, אפשר לפנות למחלקות הרווחה בכל עירייה, להם יש סמכותם על פי חוק לשלוח פקיד סעד כדי לחקור ולבדוק מה המצב. אולם אם הקשיש לא משתף פעולה ולא ניתן לערב את הרווחה, חשוב לאסוף ראיות כמו צילומים הקלטות, שיחות מוקלטות וכו', כדי שניתן יהיה לעשות בהם שימוש לאחר פטירתו להוכחת קיומה של השפעה. במקרים מסוימים, ניתן לבקש מבית המשפט למנות אפוטרופוס לקשיש.

האם הפתרון צפוי להגיע באמצעות חקיקה?

לגישתו של עו"ד קולוף הפתרון האפקטיבי ביותר נמצא אצל המחוקק. "צריך לקבוע בחקיקה גורם כמו רשם או שופט, שיאשר את הצוואה שעשה אדם מגיל מבוגר (לדוגמה 70), כמו בהסכם ממון, אחרת היא לא תהיה תקפה. התפקיד כאן הוא להקריא לך את ההסכם ולוודא שהאדם מבין אותו ולבדוק את נסיבות חתימת הצוואה".

הוא מסכים שפתרון זה עלול לייצר עבודה נוספת לבתי המשפט ולרשויות אך לגישתו של עו"ד קולוף פתרון זה עדיף על הצפת בתי המשפט בתביעות בדיעבד שקשה לברר אותן לאחר מעשה.

בנוסף, או לחילופין הוא מציע להכשיר עורכי דין שיעשו את זה, אבל מסביר כי בעסקת מתנה הם לא יכולים גם לייצג את שני הצדדים, "עורך דין אחד לצד שמקבל את הירושה, ועורך דין אחר שעורך את הצוואה ובודק את מצבו הרפואי, התפקודי והרגשי של המוריש". לגישתו, "לשכת עורכי הדין צריכה לדאוג לאכיפה זו מול עורכי דין".

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים