גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

מדי שנה בחודש דצמבר בוחנים המשקיעים מחדש את ביצועי התיק שלהם, כדי לבצע בו התאמות לקראת השנה החדשה. בין היתר נשקלות האפשרויות של מימוש השקעות שהניבו רווח יוצא דופן או מכירת מניות לצורך קיזוז מס.

● עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב
ענקית קרנות הסל מעריכה: ההזדמנויות הבאות - בבריאות ובשווקים המתעוררים

קיזוז מס מאפשר למשקיעים לצמצם את היקף המס אותו הם משלמים על רווחים שצברו מהשקעה בני"ע. ככלל, על מרבית ההשקעות ההוניות חל מיסוי ריאלי של 25% על הרווח שנוצר ממכירת הני"ע (הפרש בין מחיר המכירה למחיר הקנייה). אם נוצרו למשקיע הפסדים בנכסים פיננסיים מסוימים, הוא יכול לעשות בהם שימוש, באמצעות מכירתם, המקטינה את הרווח שנוצר לו ממכירת השקעות רווחיות, ובהתאם גם את היקף המס שנגבה ממנו.

חודש דצמבר הנוכחי מגיע אחרי עליות של מעל 40% במדדים המובילים בבורסה בתל אביב, ששברו שיאים בקצב שלא נראה כמותו זה שני עשורים. זה מעלה את השאלה האם לנוכח העליות החדות, המשקיעים בתל אביב ינצלו את הזמן שנותר עד סוף השנה כדי לממש חלק מהרווחים שצברו, או שאמונתם בשוק המקומי שהניב להם תשואות עודפות תתמוך בהמשך העליות בשוק.

"אנו מתקרבים לסוף שנת 2025, כאשר בימים הקרובים צפויה פעילות של התאמת תיקי השקעות משיקולי מס, כדי לממש או לקזז רווחים, וכן בניית תיקים לקראת שנת 2026", כתב השבוע יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה בתל אביב. "מעניין לשים לב כי בין מניות מדד ת"א 125, כ־17 מהן עלו ביותר מ־100% מתחילת 2025. לפיכך, נצברו בתיקי ההשקעות רווחים משמעותיים השנה, וייתכן שמשקיעים ינצלו את החודש האחרון של השנה למימוש רווחים והתאמת התיקים".

את העליות בקרב החברות הגדולות הובילו השנה בעיקר מניות הביטוח והפיננסים. כך, לצד חברות הביטוח הגדולות ניתן למצוא בין שיאניות התשואה גם את מניותיהם של בתי ההשקעות מור ומיטב, הודות לכמויות הכספים הגדולות שזרמו אליהן באפיקי החיסכון השונים, וכן הראלי בשווקים שהזניק גם הוא את היקפי הכספים המנוהלים. אליהן ניתן לצרף גם את מניית הבורסה לני"ע עצמה, שנהנתה גם היא מהגאות בשווקים שבאה ליד ביטוי בין היתר בפעילות ערה במסחר.

לצד מניות הפיננסים בולטות לטובה גם המניות הביטחוניות, ובראשן יצרנית המרעומים ארית תעשיות, יצרנית המצלמות המיוצבות נקסט ויז'ן ומשפצת המטוסים מנועי בית שמש. מצטרפות מפתיעות לרשימה הן מניות של יצרניות אנרגיה קונבנציונלית ומתחדשת: משק אנרגיה , דוראל , או.פי.סי ואנלייט . זאת, בשל הצפי להמשך הגידול בביקוש לחשמל (בין היתר עבור טכנולוגיות חדשות) ושיפור בסביבה הרגולטורית והפיננסית של התחום.

לעומת המניות הגדולות שהניבו למשקיעים תשואה תלת־ספרתית מתחילת השנה, רק 13 מניות במדד ת"א 125 רשמו ב־2025 תשואה שלילית. אצל יותר ממחציתן היא הייתה חד־ספרתית בלבד. ברשימת היורדות ניתן לציין את מניות הטכנולוגיה נייס , ריטיילורס מקבוצת פוקס, מפעל פלרם של קיבוץ רמת יוחנן ואת חברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי של חיים כצמן.

"אין הרבה מה לקזז"

"יש איזו היערכות טכנית של שוק ההון, שתמיד מייצרת תכונה לקראת סוף השנה", מציין אביאל אזואלוס, ראש מחלקת השקעות בפרופאונד בית השקעות. "הרבה פעמים מנהלים או משקיעים בוחרים לממש חלק מהרווח שלהם מכל מיני סיבות. המרכזית היא שבסוף שנה ישנה הזדמנות לבצע התאמות בעיקר בהיבטי מיסוי. אבל חשוב להבין שזה קורה מרצון סובייקטיבי של משקיעים מסוימים, ולא איזשהו מהלך גורף - המשק לא נעצר ב־31 בדצמבר והפעילות הכלכלית נמשכת", מדגיש אזואלוס.

דברים נחרצים אף יותר משמיע עודד מקלר, מנהל השקעות בכיר באי.בי.אי ניהול תיקים. "ישנו איזה מיתוס שהמשקיעים עושים סדר לקראת סוף השנה, אבל זה לרוב לא נכון", הוא אומר. "גופי ההשקעות בוחנים את עצמם באופן תמידי, ולכן אני לא מעריך שפתאום יהיו שינויים גדולים ברמת הכסף הגדול, המקצועי - של המוסדיים, קרנות נאמנות או ניהול התיקים".

מקלר דוחה את הרמיזות כי מהלכי משקיעים רבים קשורים לקיזוזי מס לקראת סוף השנה, כמו מכירת מניות שהרוויחו לצורך קיזוז הפסדים. לדבריו, "אנחנו אחרי שלוש שנים טובות מאוד בארה"ב ובישראל, כך שאפילו מבחינת קיזוזי מס לאנשים פרטיים, אין הרבה מה לקזז. להפך, יש יתרון גדול בדחיית מס - ככל שלא נוגעים וממשיכים עם ההשקעה לאורך זמן, נוצר יתרון של ריבית דריבית".

מנועי העליות של השוק

במבט קדימה, המנהלים מביעים אופטימיות זהירה לגבי המשך העליות בשוק המניות של תל אביב. "הרבה כסף זורם לשוק הישראלי", אומר מקלר מאי.בי.אי. "יש הפרשות פנסיוניות אדירות שמכניסות כל הזמן עוד כסף לשווקים. צריך גם לזכור שהמוסדיים הסיטו הרבה כספים לישראל, כך שבהגדרה יותר כסף זורם לכאן. מספיק שפדו מאות מיליונים מגוף שהוא מוטה לחו"ל, ושמו את הסכומים האלה בגוף שיותר מוטה לישראל, וזה בא לידי ביטוי בשוק.

"בנוסף, ככל שהריבית תרד, והיא כבר התחילה את התהליך, הקרנות הכספיות והפיקדונות יאבדו מהאטרקטיביות שלהם, ולכן עוד כסף ירצה להגיע לשוק ההון ולחפש אפיקים שייתנו לו יותר תשואה".

לצד זאת, מקלר מציין כי ישנם מספר גורמים נוספים שתומכים בהמשך הצמיחה בשוק המקומי. "אנחנו נמצאים במציאות של אופטימיות זהירה. אחרי שנתיים של מלחמה ישנה תקווה שמכאן ממשיכים קדימה למקום טוב יותר. זה בא לידי ביטוי בפחות חרמות, בצמיחה גבוהה יותר ובעסקים עם מדינות חדשות. אני לא חושב שאפשר לצפות לשנה דרמטית כמו שהייתה לנו ב־2025, אבל אלו דברים שיכולים לתת כוח לשוק גם הלאה", הוא מוסיף.

"אם מסתכלים על הדוחות הכספיים שיצאו במהלך החודש האחרון, אנחנו רואים תוצאות טובות, בחלק מהמקרים אפילו טובות מאוד", מוסיף אזואלוס מפרופאונד. עם זאת הוא מסייג כי "הדבר היחיד שמעיב על הדוחות הטובים הוא רמות המכפילים הגבוהות. כך, הרווחים היפים שראינו כבר משקפים רמת תמחור מאוד אגרסיבית בחלק מהמקרים".

להערכתו, "כדי לעשות את הצעד הבא בשוק ההון, החברות יצטרכו להמשיך להציג צמיחה מאוד יפה קדימה. ובעוד שישנם לא מעט דברים חיוביים שיכולים להקפיץ את המשק הישראלי, כמו סיום המלחמה, הרחבת הסכמי אברהם, ירידה בגירעון התקציבי וקיטון במספר ימי המילואים, הרי שמנגד ניכרת האטה של הכלכלות בארה"ב ובאירופה, מה שעשוי להקשות על חברות ישראליות להציג את הצמיחה שנדרשת כדי לעמוד ברמות התמחור של החברות.

"לכן, במבט קדימה אנו קצת קצת פחות אגרסיביים עם אופן ההשקעה שלנו בשוק המניות בישראל. אנחנו מבינים שהפוטנציאל קיים, אבל יותר קשה היום להציג את המספרים האלה, שיתמכו במכפילים של החברות", מסכם אזואלוס.

עוד כתבות

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות ומצפה להורדת ריבית; מיקרוסופט איבדה גובה

הנאסד"ק עלה בכ-0.2%, הדאו ג'ונס התחזק בכ-0.9% ● דוח התעסוקה של ADP העיד על האטה מפתיעה, עם ירידה של 32 אלף במספר המועסקים בנובמבר ● מניית מיקרוסופט ירדה בכ-2.5%, בעקבות דיווח על כך שקיצצה את מכסות המכירה שלה לתוכנות AI ● יום המסחר באירופה ננעל במגמה מעורבת, הדאקס נסחר ביציבות ● הניקיי טיפס בכ-1.1% ● הביטקוין נסחר ביותר מ-93 אלף דולר

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי יפקח? הסעיף ברפורמת הבנקים הגדולים שעבר מתחת לרדאר

הרפורמה שתאפשר למוסדיים להקים בנקים זעירים מותירה סימני שאלה מהותיים לגבי זהות הרגולטור ● במשרד האוצר ובבנק ישראל מבטיחים להסדיר את הנושא בימים הקרובים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

סניף מקדולנד'ס בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי שקיזזה את ההנחות לחיילים, מקדונלד'ס קורצת לאנשי הקבע

מקדונלד'ס ישראל ומועדון משרתי הקבע "חבר" השיקו בשבוע שעבר מהלך משותף שיעניק הנחה של כ-35% בממוצע למחזיקי כרטיס "חבר" ● המהלך ממשיך קו של ניסיונות מצד הרשת לייצב מחדש את יחסיה עם קהל המשרתים בצה"ל מתחילת המלחמה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

התקרבות במו"מ? סמוטריץ' ויתר על הרפורמה בפנסיה התקציבית במערכת הביטחון

הדיונים לאישור תקציב המדינה לשנת 2026 נמשכים: המחלוקת המרכזית במרכז הדיונים בין משרד האוצר לממשלה היא גובה תקציב הביטחון ● סמוטריץ' הסיר מהצעת התקציב את השינויים שהיו אמורים לחול על תנאי הפנסיה והמיסוי במערכת הביטחון בתמורה להסכמת צה"ל לקבל על עצמו התייעלות בסיסית בתקציב הביטחון ● רפורמת החלב צפויה לעבור

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

בהנחה משמעותית: וויז שכרה את הקומות העליונות במגדל לנדמרק 2 בת"א

וויז, שממוקמת כיום במגדל רחוב דובנוב בת"א, שכרה את הקומות העליונות במבנה שבמתחם שרונה ● את השטח היא השיגה בהנחה משמעותית, תודות למו"מ שניהל המשקיע הראשון בחברה, גילי רענן

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?