גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הפרויקט השאפתני והאופטימי של ישראל וירדן יצא לפועל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המיזם המשותף של ישראל וירדן מתקדם, טלגרף סוקרים את החרמות איתם ישראל נאלצת להתמודד, הריגתו בעזה של מנהיג המילציות שעבד עם ישראל מאותת על גורל אכזר למי שילך בדרכו ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון
דווקא כשהקנצלר בארץ, לופטהנזה קרגו הטילה אמברגו נשק על ישראל

1האם סוף סוף יפתח בית החולים הישראלי-ירדני?

לאחר שנים של עיכובים, ישראל וירדן מקדמות את אחד מפרויקטי הפיתוח של תוכנית "שער הירדן", פארק תעשייה משותף שעליו יוקם בית חולים ישראלי שיטפל בחולים ירדנים, פורסם ב-Green Prophet, אתר חדשות שמתמקד בחדשות הסביבה במזרח התיכון.

"הפרויקט, שנהגה עוד במהלך שיחות השלום ב־1994 בין ישראל לירדן, צובר סוף־סוף תנופה לאחר שנים של מחלוקות משפטיות ועיכובים בבנייה", נכתב. גורמים ישראליים אישרו כי בית החולים "המתוכנן בראש ובראשונה לטפל במטופלים ירדנים, נמצא תחת בחינה פעילה של הממשלה". המרכז הרפואי מתואר על ידי ראש מועצת עמק המעיינות איתמר מטיאש כ"מרכז לטיפול בסרטן, כך שאנשים מירדן או מאזורים רחוקים יותר יוכלו להגיע ולקבל טיפול".

לפי האתר, "המאפיין המרכזי של 'שער הירדן' הוא מודל הגבול ההנדסי־מדויק שלו. עובדים משתי המדינות יוכלו להיכנס לאזור התעשייה המשותף תוך שהם נשארים בתוך 'בועה אקס־טריטוריאלית'. ירדנים הנכנסים אל האזור שבצד הישראלי לא יקבלו כניסה לישראל מעבר לשטח זה, וישראלים העוברים לצד הירדני לא ייכנסו לירדן".

מתוך ה-Green Prophet מאת קרין קלוסטרמן. לקריאת הכתבה המלאה.

2הטלגרף: "אלו כל הדרכים שבהן ישראל מוחרמת"

"מחרם האירוויזיון ועד נטישות באו"ם, מדינת ישראל ניצבת מול מתקפה ציבורית כמעט בכל תחום מאז 7 באוקטובר", נכתב בטלגרף הבריטי בכתבה שסוקרת את כל הדרכים בהן ישראל מוחרמת.

לאחרונה מדינות אירופיות הכריזו כי הן מושכות את השתתפותן באירוויזיון עקב השתתפותה של ישראל. בטלגרף נכתב כי זהו חלק משורה ארוכה של ניסיונות "לבטל את המדינה היהודית בשל המלחמתה בחמאס".

גם תחרות השיאים גינס החרימה לאחרונה עמותה ישראלית כשהודיעה לעמותת "מתנת החיים" כי "התוכנית לאסוף 2,000 תורמי כליה לא תוכל להיחשב כשיא רשמי". בגינס הסבירו את המדיניות בכך ש"הנושא רגיש במיוחד כרגע".

בטלגרף נכתב כי השימוש התכוף במושג "רגישות" הפך קבוע כאשר מתייחסים לישראל מאז ה-7 באוקטובר. "ישראל מבוטלת בידי אנשים וארגונים כמעט בכל תחום של החיים הציבוריים".

גם באקדמיה, "קמפיין ה-BDS נגד ישראל פועל כבר יותר מ־20 שנה בעולם האקדמי, בהובלת איגוד המרצים הבריטי UCU, אבל קיבל תאוצה חדשה מאז פרוץ מלחמת ישראל-עזה ב־2023". "אוניברסיטאות בבלגיה, הולנד, איטליה וספרד הצביעו יותר ויותר בעד השעיית הסכמים עם מוסדות ישראליים", נכתב. חלק מהמוסדות מחרימים את ישראל באופן גלוי, אך חלק נוקטים ב"חרמות צל". כלומר "מוסדות פשוט מפסיקים לעבוד עם חוקרים ישראלים בלי לנמק".

בנוסף, "תנועת ה-BDS דוחפת קרנות פנסיה ורשויות מקומיות למשוך השקעות מחברות ביטחוניות ישראליות - ובחלק מהמקרים אף הצליחה".

גם בשדה הספורט החרם על ישראל גובר. לאחרונה, "החלטה מעוררת מחלוקת לאסור על אוהדי מכבי תל אביב להגיע למשחק מול אסטון וילה נבעה בין היתר מארגון Game Over Israel, הפועל להשעיית ישראל מהכדורגל העולמי בטענה שהיא 'מבצעת רצח עם ומשדרת אותו בשידור חי'". בנוסף, "אופ"א צפויה לדון בקריאה להשעות את ישראל מהמסגרות האירופיות".

מאמצי החרם הופנו גם לתחום הקמעונאות. "כל מוצר הקשור לישראל, החל מחנויות שהיו בבעלות יהודית כמו Marks & Spencer ועד קוקה־קולה בשל מפעל בישראל. רוב היוזמות כשלו".

"הסופרמרקט היחיד שאסר במפורש מוצרים מישראל הוא ה־Co-op, שהודיע שיפסיק לרכוש מוצרים מישראל, איראן, רוסיה, אפגניסטן ועוד 13 מדינות שמבצעות לכאורה 'הפרות זכויות אדם מוכרות בינלאומית'", נכתב.

מתוך הטלגרף מאת ניקול למפרט. לקריאת הכתבה המלאה.

3"מי שמתנגדים לחמאס ונתמכים על ידי ישראל, יסיימו את חייהם באלימות"

יאסר אבו שבאב, מנהיג מיליציית "הכוחות העממיים" מעזה שנהנתה מתמיכת ישראל, נהרג בשבוע שעבר. בניו יורק טיימס נכתב כי מותו של אבו שבאב "ממחיש את מה שאנליסטים הזהירו ממנו מזה זמן רב: פלסטינים שנבחרו על ידי ישראל כדי לערער את חמאס צפויים, ברוב המקרים, לסיים את חייהם באלימות".

הריגתו של אבו שבאב כונתה על ידי חמאס "גורלו הבלתי נמנע של כל בוגד". ארגון הטרור קרא לחברי מילציות נוספות המקורבות לישראל "להסגיר עצמם לפני שיהיה מאוחר מדי".

"מאז ימי המלחמה הראשונים, ישראל חיפשה בעלי ברית פוטנציאליים בעזה שיסייעו לערער את שליטת חמאס. לשם כך היא טיפחה לפחות ארבעה ארגוני חמושים פלסטינים קטנים", נכתב. אולם, אנליסטים "ראו ב'כוחות העממיים' את הגדולה והמאורגנת ביותר מבין המיליציות. אבו שבאב אמר באוקטובר כי בשטחו חיים כ־3,000 תושבים, פחות ממחציתם לוחמים". שלום בן־חנן, בכיר לשעבר בשב"כ, אמר לניו יורק טיימס כי "המיליציות הקטנות סייעו לאבטח אזורים בעזה עבור צה"ל, ובכך שחררו חיילים למשימות אחרות". בן־חנן הבהיר כי "לא אבו שבאב ולא יתר המיליציות הקטנות היוו איום ממשי על חמאס: מספרם היה קטן מדי, וקשריהם עם ישראל הפכו אותם מוקצים בעיני רוב הפלסטינים".

לפני מותו, אמר אבו שבאב כי "קיווה להשפיע על עתידה של עזה ללא חמאס".

מתוך הניו יורק טיימס מאת אהרון בוקסרמן. לקריאת הכתבה המלאה.

4א-שרע בכנס בדוחא: "ישראל נלחמת בסוריה ברוחות רפאים"

בכנס בינלאומי בדוחא אמר הנשיא הזמני של סוריה אחמד א-שרע כי התקיפות האוויריות והקרקעיות של צה"ל לדרום סוריה הן "לחימה ברוחות רפאים".

א-שרע אמר כי "סוריה מתעקשת לכבד את הסכם ההתנתקות מ־1974 עם ישראל - שהחזיק מעמד מעל 50 שנה; במידה מסוימת, זהו הסכם מוצלח". הוא הוסיף כי "פגיעה בהסכם וחיפוש אחר הסכמות אחרות כמו אזור מפורז... עלולים להוביל אותנו למקום מסוכן עם השלכות בלתי ידועות". א-שרע אמר כי למרות הביקורת "הוא שולח מסרים חיוביים לישראל בנושא שלום ויציבות אזורית".

א-שרע אמר כי ישראל מצדיקה את התוקפנות שלה במאבק מול חמאס. "ישראל הפכה למדינה שנלחמת נגד רוחות רפאים. הם מצדיקים הכול באמצעות דאגות ביטחוניות, ולוקחים את 7 באוקטובר ומטילים אותו על כל מה שקורה סביבם". א-שרע הוסיף כי ישראל הפכה למדינה שמייצאת משברים: "ישראל הגיבה לסוריה באלימות קיצונית, ביצעה יותר מ־1,000 תקיפות אוויריות ו־400 חדירות לשטחה. האחרונה שבהן הייתה הטבח שביצעה בעיירה בית ג'אן במחוז דמשק, שבו נהרגו עשרות".

מצד ישראל נטען כי יש חששות גוברים שמא "קבוצות קבוצות טרור המזוהות עם חמאס או עם שרע יפלשו לישראל ללא אזור חיץ יציב. ישראל השתלטה על 400 הקמ"ר של אזור החיץ המפורז בדרום סוריה".

מתוך הגרדיאן מאת פטריק ווינטור. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

אילוסטרציה: Shutterstock

בצל ההסלמה: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט; הנפט והזהב מזנקים

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה