גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

לירז אברג'ל, רעייתו של יעקב אברג'ל שהורשע בעבירות כלכליות במסגרת פרשת הברחות זהב מהשטחים, תשלם כ-62 מיליון שקל מע"מ לרשות המסים, בגין חוב מע"מ שהושת עליה בשנת 2015 בהמשך להליכים הפליליים בהם הורשעה יחד עם בעלה - כך קבע שופט בית המשפט המחוזי מרכז, אבי גורמן, אשר דחה את ניסיונה של אברג'ל להתחמק מחוב המס בן 10 השנים בטענה כי לא הייתה מודעת אליו כלל.

השראה מהמודל האמריקאי: כללי הדיווח לבורסה משתנים
סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

השופט ציין כי "נראה כי התובעת ידעה היטב במרוצת השנים, שוב ושוב, אודות ההחלטה להשית עליה כפל מס, וכי מדובר בחוב אשר נעשים מאמצים עקביים לגבייתו", ולכן "אין לקבל בנסיבות חריגות אלה כי לאחר שנים ארוכות תעלה התובעת לראשונה טענות כי לא קיבלה את ההחלטה. התנהלות שכזו נגועה בחוסר תום-לב".

זהב גנוב וחשבוניות פיקטיביות

מדובר בספיח של פרשת "זוג משמיים", שתחילתה ביוני 2013, אז עצרו המשטרה ורשות המסים כ-30 חשודים במעורבות ברשת של סחר לא חוקי בזהב, חלקו גנוב מהשטחים, תוך ביצוע עבירות מס והסתרת עסקאות וכספים. בין העצורים היו לירז ובן זוגה יעקב אברג'ל.

ב-2015 הוגש נגד השניים כתב אישום שייחס להם סחר בחשבוניות פיקטיביות בהיקפים עצומים, ובו נטען כי פעלו בשיטתיות, יחד עם אחרים, במטרה להתחמק מתשלומי מס ערך מוסף. נטען כי סכום המע"מ שנגרע מהקופה הציבורית בגין מעשיו של יעקב אברג'ל עמד על כ-92 מיליון שקל, ואילו סכום המע"מ שנגרע מהקופה הציבורית בגין פעילותה של לירז עמד על כ-44 מיליון שקל.

ב-2017 נחתם עם בני הזוג הסדר טיעון, במסגרתו הודה יעקב אברג'ל בעבירות בהיקף עתק בכתב אישום מתוקן, ונגזרו עליו 85 חודשי מאסר. ביחס ללירז הוסכם לנקוט גישה מקלה, והיא הואשמה בעבירות סיוע להתחמקות ממס ולא בעבירות של הוצאת החשבוניות שלא כדין, ונגזרו עליה עבודות שירות בלבד.

במקביל להליך הפלילי ניהלה רשות המסים הליכים אזרחיים לגביית המס שנגרע מקופת המדינה במסגרת פעילותם של בני הזוג. השניים חויבו, מכוח הוראות סעיף 50 לחוק מע"מ, בתשלום כפל מס, כאשר יעקב חויב בחיוב גבוה יותר מלירז. נגד חיוב זה הגישה לירז, באמצעות עורכי הדין רפאל איתן ויורם פלץ, תביעה לבית המשפט המחוזי מרכז.

"התנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם חובת תום-הלב"

לטענת אגף המכס והמע"מ, שיוצג על-ידי עו"ד מורן סילס מהמחלקה הפיסקלית בפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי), בעת שננקטו ההליכים האזרחיים נגד אברג'ל, נמסרה לה הודעה על כך בשיחת טלפון ובהתכתבויות עם עורך דין מטעמה. עם זאת, היא לא שיתפה פעולה עם ההליך, וכאשר נעשו ניסיונות חוזרים ונשנים לזמנה לשימוע טרם ההחלטה על השתת כפל המס - היא בחרה שלא להתייצב לדיונים, אשר נדחו שוב ושוב לבקשתה ולבקשת בא-כוחה.

משבחרה שלא לשתף פעולה ולמעשה לוותר על השימוע, נטען, הוחלט על השתת כפל המס בשיעור של כ-62 מיליון שקל. לירז קיבלה על כך הודעה בשיחת טלפון, במהלכה תואם מועד למסירת החלטת כפל המס לידי לירז בביתה, אך כאשר הגיע נציג הרשות לכתובת שתואמה עם לירז, היא לא הייתה בבית וביקשה, כך לפי נציגי רשות המסים, כי החלטת כפל המס תושאר לה בתיבת הדואר.

לירז הכחישה את תיאור הדברים. לדבריה, היא לא ידעה על החלטת כפל המס, לא שוחחה כלל עם נציגת רשות המסים, ובכל מקרה החלטת כפל המס לא הושארה לה בתיבת הדואר ולא נמסרה לה בכל דרך אחרת.

לירז אף הכחישה את טענות רשות המסים כי הייתה מודעת להליכי הגבייה שננקטו, שוב ושוב ובאופן עקבי לאורך השנים, לשם גביית החוב שנוצר בעקבות החלטת כפל המס - בהם עיקולי רכב, חשבון בנק ומשכורת. לטענתה, היא סברה כי החיובים והעיקולים נובעים מההליך הפלילי, וביחס להלכים הרבים והשונים שננקטו לאחר מכן - טענה כי לא ידעה עליהם.

השופט גורמן דחה את התביעה, תוך שהוא מקבל כאמינות את עדויות נציגי רשות המסים על ניסיונות ההתחמקות של התובעת מקבלת החלטת כפל המס והתעלמותה מהליכי הגבייה.

בין היתר נקבע כי התובעת ידעה היטב כי תואם עמה מועד למסירת החלטת כפל המס בביתה, אך היא בחרה לא להיות בבית וביקשה כי ההחלטה תושאר לה בתיבת הדואר. "לא ניתן לקבל התנהלות, המהתלת בעובדי הנתבע. התנהלות שכזו אינה עולה בקנה אחד עם דרישות חובת תום-הלב", ציין השופט.

השופט ציין כי מהראיות והעדויות "עולה כי התובעת ידעה מאז שנת 2015 - השנה בה הוטל כפל המס ונקבעה פסילת הספרים - אודות החוב הרובץ לפתחה. עיקולי חשבונות בנק הושתו ונתפסו באופן עקבי החל ממועד זה, התובעת עצמה פנתה לנתבע בבקשה להסרה זמנית של העיקול (בשנת 2016), לאורך כל השנים הוטל שוב ושוב עיקול על משכורותיה של התובעת, הוטלו עיקולים על גורמים נוספים, ונשלחו הודעות חיוב. בנסיבות אלה, לא ניתן לקבל את טענת התובעת כי לא ידעה על חובותיה לנתבעת".

עוד כתבות

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

אתר דודאים, סמוך לבאר שבע / צילום: Shutterstock

מתקן המרת זבל לאנרגיה בעלות של 1.5 מיליארד שקל יטפל בפסולת של באר שבע

בלוג'ן ודקל, השייכות לקרן ג'נריישן, יחד עם קבוצת שפיר, זכו במכרז של החשכ"ל על הקמת המתקן, שימוקם באזור התעשייה נאות חובב ויהיה הגדול בישראל ● כ-80% מהזבל בישראל מוטמן - שיעור כפול מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"