גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיניות השתלטו, החשמליות נזנחו: הנתונים שמאחורי השנה הדרמטית בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג-אין, הסינים כבשו את השוק, ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI
השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

שנת 2025, שמתקרבת לסיומה, תיזכר בענף הרכב הישראלי כאחת השנים הקיצוניות ביותר שידע הענף בעשורים האחרונים. היא החלה עם מלאים ענקים שצברו היבואנים בסוף 2024, בציפייה לעליית מסים רוחבית. אלא שהמלאים נתקלו בירידה מהותית בביקוש, והתוצאה הייתה כמויות חריגות של כלי רכב שלא מצאו רוכש בתום 12 חודשים ממועד ייצורם, ולכן נרשמו כ"אפס קילומטר".

הדגמים המוזלים של טסלה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?
מלחמת המחירים מסלימה: הדגמים הסיניים החדשים במחירי רצפה

במהלך השנה ראינו גם ירידה חדה בביקוש לדגמים עם הנעה חשמלית מלאה, אחרי שנים של צמיחה מסחררת, ובמקביל עלייה חדה בביקוש לדגמי פלאג-אין והייבריד. תעשיית הרכב הסינית פתחה ב-2025 את כל הסכרים והציפה את שוק הרכב הישראלי בשיטפון של דגמים חדשים, שניהלו מלחמת מחירים לא רק מול מותגים מתחרים, אלא לעתים קרובות גם מול דגמים אחרים של אותו יצרן עצמו.

ב-2025 ראינו גם מותגים ויצרנים ותיקים, שהובילו במשך עשרות שנים את טבלת המכירות, נדחקים מטה על-ידי כוחות עולים. ולקינוח הסתיימה 2025 בהתערבות של הרגולטור בסוגיית זיכיונות הרכב של היבואנים הגדולים, נושא שבעבר נחשב "טאבו".

תהפוכות כאלה, שנדחסו כולן לתוך תקופה של 12 חודשים בלבד, היו יכולות לטלטל מהיסוד כל שוק רכב מפותח בכל מדינה יציבה במערב. אבל בישראל הן גם התרחשו על רקע מלחמה מקומית ואזורית, עם גיוס מילואים נרחב לאורך כל השנה, כך שלא פלא שחוקי המשחק השתנו. ננסה לחדד כאן כמה מהמגמות שאפיינו את 2025.

כמה באמת נמכרו?

בחודשים ינואר-נובמבר נרשמו לתנועה כ-285 אלף כלי רכב חדשים, ועד סוף דצמבר צפוי מספרם לנוע סביב 295-300 אלף כלי רכב, עלייה של כ-9% לעומת 2024.

חסידי "השורה התחתונה" עשויים להסתכל על הנתון הזה, ולטעון כי 2025 הייתה עוד שנה של "בוכים ומוכרים". אבל דוחות המסירות לא מבחינים בין כלי רכב שנמכרו בפועל ובין כאלה שלא מצאו לקוח משלם בתום 12 חודשים ממועד ייצורם, ולכן נרשמו על שם היבואנים והפכו למה שמכונה "אפס קילומטר מיבואן". על-פי עיבודים פנימיים בענף נרשמו השנה כ-35 עד 40 אלף כלי רכב, בסביבות 12% מסך המסירות "הרשמי".

וגם זו רק תמונה חלקית. יבואני רכב שבבעלותם חברות ליסינג הזרימו השנה לחברות הליסינג שלהם ולסוחרים עצמאיים כמויות מלאי בסדר גודל של עשרות אלפי כלי רכב. חלקם עבור לקוחות ליסינג, ורבים אחרים למכירה מוזלת בתור "אפס קילומטר מליסינג". בשורה התחתונה אפשר להניח שהמכירות "הריאליות" עמדו בשנה החולפת על כ-250-260 אלף כלי רכב בלבד. ההשפעה השלילית של "המכירות העצמיות" צפויה לגלוש עמוק לתוך 2026, מכיוון שחלק נכבד מרכבי ה"אפס קילומטר" האלה עדיין לא נמכרו למרות ההנחות, וימשיכו להתחרות במלאים "החדשים" של היבואנים.

איך זה קרה? קרוב לוודאי שהירידה בביקוש אינו נובעת ישירות ממצב הכלכלה, מכיוון ששוק ההון הפגין ב-2025 ביצועים חזקים, המשכורות הריאליות שמרו על יציבות, והחסכונות גדלו. מנהל באחת מהיבואניות תולה את הסיבה בנתוני ההגירה השלילית בשנה החולפת, שהתמקדה בשכבות גבוהות יחסית של אוכלוסייה - אלה שמהן מגיע הרבה ביקוש לרכב באופן מסורתי. לדבריו, צרכנים רבים עדיין "יושבים על הגדר" ואינם רוצים להתחייב להוצאות הוניות גדולות עד להתבהרות התמונה הכללית במדינה.

מפנים גב לרכב חשמלי

כפי שציינו בעבר, בשנים 2021-2024 רשם פלח כלי הרכב החשמליים בישראל צמיחה מסחררת, אבל ב-2025 השוק ביצע "פניית פרסה". המסירות "הרשמיות" של כלי הרכב החשמליים בחודשים ינואר-נובמבר 2025 אומנם הסתכמו בנתון נאה של כ-55 אלף כלי רכב ובנתח של כ-19.5% מהשוק. אבל מכיוון שעיקר רכבי ה"אפס קילומטר" היו (ועודם) של דגמים חשמליים, אפשר להניח שהפגיעה בפלח הזה הייתה הרבה יותר משמעותית.

בענף מעריכים כי בניכוי "מסירות עצמיות" הסתכם נתח החשמליות בשנה החולפת בכ-12%-14% בלבד, לעומת כ-26% בשנה שעברה, וזאת למרות "הנחות בלי תחתית" של היבואנים.

הלקוחות הפוטנציאליים של הדגמים החשמליים נהרו ב-2025 לפלח שוק חדש לחלוטין: "דגמי פלאג-אין עם טווח חשמלי ארוך במחיר עממי". כ-35 אלף כלי רכב כאלה יימכרו עד סוף 2025, כמעט כולם מתוצרת סין, והנתון הזה הוא נטו, ללא רכבי "אפס קילומטר".

ההיצע בפלח הזה המשיך (וממשיך) להתרחב במהירות "כלפי מטה", עם כניסתם לשוק של דגמי פלאג-אין חדשים מבית BYD, צ'רי, ג'אקו וג'ילי, שפונים לחלק "העממי" של השוק, בטווח של 130-150 אלף שקל.

ב-2026 אפשר לצפות שהם ימשיכו לקחת לקוחות מהפלח החשמלי, אבל צריך לזכור שיש גם לא מעט "קניבליזציה". כלומר, דגמי הפלאג-אין החדשים הזולים ייקחו לא מעט מכירות מדגמי פלאג-אין גדולים ויקרים יותר, שהיו עד כה להיטי מכירות. נוסף על כך, הם עומדים בתחרות לא קלה מצד דגמים היברידיים "רגילים" וזולים, שרובם מכוונים לאותם לקוחות.

המפה התחרותית משתנה

נתח השוק של כלי רכב מתוצרת סין צפוי להסתכם עד סוף השנה בכ-95-100 אלף מסירות, וזוהי לא פחות מרעידת אדמה תחרותית, שאת השפעתה ניתן לראות היטב בדירוג המכירות השנתי של מותגי הרכב.

למעט קומץ מותגי "בונקר" מערביים, שעדיין מצליחים לאחוז בעשירייה הראשונה של טבלת המסירות בזכות נאמנות גבוהה של הלקוחות - ובראשם טויוטה, יונדאי, קיה וסקודה - מותגים מערביים רבים אחרים נסחפו מטה בשיטפון הדגמים הסיניים.

כך למשל מאזדה, מובילת השוק לשעבר, סבלה ב-2025 מהחלטה של היצרן לצמצם את ההיצע בשוק האירופי, שהותירה אותה גם ללא דגמי מפתח "מסורתיים" וגם ללא דגמים עם הנעה חשמלית ופלאג-אין כמענה לסינים. גם מיצובישי וסוזוקי ספגו מהלומה דומה לנוכח הפלישה הסינית, ואפילו טסלה, שהתניעה את הביקוש לרכב חשמלי בישראל, ועדיין נהנית מאחד המותגים החזקים בשוק, מסיימת את 2025 עם ירידה של 30% כמעט במסירות, לאור התחרות מהמזרח. ואלה רק כמה דוגמאות.

אבל חשוב לציין כי לא כל המותגים הסיניים היו "מכונה לייצור מכירות והכנסות" ב-2025. חלקם חוו ירידה בביקוש והצטרפו לשורות ה"אפס קילומטר" בשל תחרות המחירים הקשוחה בינם ובין מותגים סיניים אחרים, או היעדר דגמי פלאג-אין.

צ'רי למשל, על שלל מותגיה, רשמה הצלחה יוצאת דופן, והיא תסיים את השנה עם 50 אלף מסירות כמעט של המותגים צ'רי וג'אקו, נתח של 16% כמעט מהשוק. ב-2024 נתח השוק של החברה היה כ-4.7%. אבל גם צ'רי רשמה השנה אלפי כלי רכב חשמליים כ"אפס קילומטר".

מסירות MG זינקו בכ-30%, הודות להיצע חדש של דגמים "ירוקים", אבל גם היא נאלצה "לנקות" מלאים מהותיים של דגמים חשמליים. לפחות שמונה מותגים סיניים לא עברו את רף נתח השוק של 1%, וגם זה בסיוע רישומים עצמיים.

בשורה התחתונה זו הייתה שנה סוערת, ששינתה הרבה מאוד מחוקי המשחק הקיימים בענף הרכב. כרגע נראה כי 2026 תהיה שנה סוערת לא פחות, אולי אפילו יותר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

בצל ההסלמה: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט; מחירי הנפט והזהב מזנקים

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות, בארקיע נוקטים בגישה שונה ומאפשרים לציבור הרחב לרכוש כרטיסים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

למרות ההסלמה: עליות חדות בבורסה; מדד הביטוח מזנק ב-5%

מדד ת"א 35 מזנק ב-3% ● בעולם: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● המשקיעים בורחים לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר מתחזק בעולם, אך יציב מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף