גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. האם זו רק ההתחלה?

גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א, והחזקותיהם בו נמצאות בשיא ● רוב ההחזקות - במניות בנקים, ביטוח ונדל"ן - באמצעות מדדים ● בבורסה מעריכים כי המעבר למסחר בימי שישי יתמוך בהמשך המגמה ● וגם: אילו גופים בולטים מחו"ל משקיעים בת"א?

המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שנת 2025 בדרך להיות שנת שיא בשוק המניות המקומי, עם עליות של כ־50% במדדים המובילים וקצב שבירת שיאים שלא נראה כמותו מזה שני עשורים (מעל 50 פעם). העליות החדות האלה היו פועל יוצא של זרימת כספים אדירה לשוק המניות וירידה של פרמיית הסיכון של הכלכלה הישראלי.

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%
דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

ביצועי הבורסה בתל אביב אף הקפיצו את ישראל למקום השלישי בדירוג הכלכלות המצליחות של ה"אקונומיסט" שפורסם בסוף השבוע והכתיר אותה בתואר "המדינה המצטיינת בשוק ההון". במגזין הכלכלי נכתב, כי "אף שחברות מצ'כיה ומדרום קוריאה הציגו שנה טובה, אף מקום לא הצטיין יותר (במונחי מטבע מקומי) מישראל".

מי שנהנו מהזינוקים המשמעותיים בבורסה בתל אביב הם המשקיעים הזרים, שחזרו ובגדול לאחר מגמת נטישה שנמשכה כשנתיים. הללו הזרימו בשנה האחרונה מיליארדי שקלים למניות המקומית.

על פי מחקר שערך לאחרונה יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה, עולה כי שווי החזקותיהם של גופים מוסדיים זרים במניות (שאינן דואליות) בבורסה בתל אביב, הגיע לאחרונה לשיא של כ־19.2 מיליארד דולר (כ־63.5 מיליארד שקל) - שווי כפול מזה שנרשם ערב המלחמה. מדובר בכ־10% משווי כלל החזקות הציבור במניות הנכללות במדד ת"א 125.

הרפורמה והמלחמה הבריחו, הביפרים החזירו

זליגת כספי המשקיעים הזרים החוצה מהבורסה בתל אביב החלה עוד לפני פרוץ המלחמה. במחקר מציין צוק, כי החל מהרבעון השני של 2023, בצל המאבק סביב קידום הרפורמה המשפטית, הקטינו המשקיעים המוסדיים הזרים את החזקותיהם, כך שבסוף ספטמבר הסתכם היקף ההשקעות שלהם בשוק המניות המקומי בכ־9.1 מיליארד דולר (כ־34.7 מיליארד שקל).

יובל צוק, כלכלן ביחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: ניקי וסטהפל

לאחר מכן, בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נרשמו מימושים כבדים והשפל הגיע בסוף המחצית הראשונה של שנת 2024, אז הסתכמו ההחזקות ב־7.9 מיליארד דולר (כ־29.7 מיליארד שקל).

אבל אז חלה תפנית, והזרים חזרו ובגדול. מבצע הביפרים נגד מחבלי חיזבאללה, חיסול מנהיגי חמאס, וסיום המערכה בצפון ולאחר מכן גם בדרום - כולם הביאו למהפכה של ממש בסנטימנט של המשקיעים הזרים. הללו הובילו רכישות מאסיביות בשוק המניות והזניקו את שווי החזקותיהם.

מגמת העלייה בחשיפת המוסדיים הזרים למניות בתל אביב התעצמה בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2025 והתבטאה בזינוק בשיעור של כ־70% (במונחים דולריים) בשווי החזקותיהם במניות שאינן דואליות- שהסתכם לגידול של פי 2 בשווי ההחזקות בתוך שנתיים.
העלייה הזו, מדגישים בבורסה, נובעת לא רק מעליות חדות בשווי המניות שמחזיקים המשקיעים הזרים, אלא גם מכניסה של כספים חדשים כשהיקף הרכישות שביצעו הזרים עמדו על כ־2.3 מיליארד דולר (כ־8.1 מיליארד שקל) מתחילת 2025.

שני שלישים מההשקעות - במדדים

לפי המחקר של הבורסה, כשני שלישים מהשקעות המוסדיים הזרים מתבצעות באופן פאסיבי באמצעות קרנות עוקבות מדד (ETFs), בדומה למגמה העולמית של גידול בהיקף הנכסים הפאסיביים. בהתאם, שתי המחזיקות הזרות הגדולות ביותר במניות המקומיות הן חברות קרנות הסל הבינלאומיות וואנגרד ובלקרוק. שתי החברות יחד מחזיקות קרוב למחצית מסך החזקות המשקיעים המוסדיים הזרים (כ־46%) במניות שאינן דואליות.

הבאה בתור ברשימה היא Dimensional Fund Advisors (DFA), המנהלת הן קרנות אקטיביות והן פאסיביות. אחריהן מופיעות קרנות השקעה נוספות, כולל הקרנות האמריקאיות פידליטי (Fidelity International).

בבורסה מציינים, כי על אף הגידול החד בהיקף הכולל של השקעות מוסדיים זרים, מאז הרבעון האחרון של שנת 2023, שבו פרצה המלחמה, ישנם גופים ממספר מדינות אשר בתקופה זו צמצמו את השקעותיהם במניות הנסחרות בישראל.

בראש הקרנות הללו ניתן למצוא את קרן העושר הנורבגית, שהודיעה בחודש אוגוסט על חיסול החזקותיה בשורה ארוכה של מניות ישראליות. לצידה בלטו לשלילה גם קרן השקעות 1832 Asset Management של סקוטיה בנק הקנדית (ScotiaBank), קרן הפנסיה ההולנדית PGGM ומנהל השקעות Old Mutual הדרום אפריקאי, שבחרו להקטין את ההשקעה שלהן במניות ישראליות מאז תחילת המלחמה.

הפיננסים והנדל"ן בראש, האנרגיה מאחור

מבט על המניות האהובות על המשקיעים הזרים מגלה, כי הסקטור הפיננסי מהווה את מוקד ההשקעה המרכזי שלהם, עם כ־70% מסך ההחזקות, שמתוכן כ־56% מרוכזות בחמשת הבנקים הגדולים. הבחירה במניות פיננסים השתלמה השנה למשקיעים הזרים. מדד הבנקים זינק מתחילת השנה ב־71% ומדד הביטוח טיפס ב־165% באותה התקופה והפך לשיאן התשואות בבורסה. בין המניות הבולטות בתיקי המשקיעים הזרים: הפניקס (עלייה של 186%), הראל (180%), כלל (155%) ומנורה (187%).

"יש עניין בינלאומי בקרב חברות ביטוח, ואין ספק שהביצועים של הסקטור הזה מאוד תרמו לעניין הגובר בו בשנתיים האחרונות. אבל אני חושב שגם תורמת לזה העובדה שהרבה מהחברות הפיננסיות פועלות אקטיבית גם מול זרים כדי להגביר את האטרקטיביות שלהן", אומר רון קליין, סמנכ"ל בכיר, מנהל המחלקה הכלכלית של הבורסה לניירות ערך.

עוד ניתן לציין את מניות הנדל"ן הגדולות בשוק, שתפסו גם הן נתח משמעותי מתיק ההשקעות של הזרים (כ־12% מסך ההחזקות), ובראשן עזריאלי, מליסרון, מבנה ואמות. לצד פיננסים ונדל"ן בלטה מניית נקסט ויז'ן הביטחונית שגייסה לפני מספר חודשים כ־1.4 מיליארד שקל בגיוס שבו השתתפו בעיקר גופים זרים. זאת, לאחר שהמניה זינקה ביותר מ־1,700% בשלוש השנים האחרונות ונכנסה לאחרונה למדד הדגל המקומי - ת"א 35.

מי שנעדרות מרשימת חביבות הזרים בתל אביב הן בעיקר מניות האנרגיה, דוגמת או.פי.סי וניו־מד, שעל אף שווין הגבוה לא מעוררות עניין מצד הזרים. "אם אני צריך להעריך, אנחנו נראה עניין גובר גם במניות האנרגיה, בעתיד הנראה לעין. עד לפני כמה שנים היו פה מניות בודדות שריכזו עניין בקרב זרים, והיום אנחנו רואים יותר ויותר מניות כאלה", מסכם קליין.

רון קליין, סמנכ''ל בכיר, מנהל המחלקה הכלכלית של הבורסה לניירות ערך / צילום: ניקי וסטהפל

"תהליך גלובליזציה מואץ"

לצד השיפור בסנטימנט סביב הכלכלה המקומית, מצביעים בבורסה גם על השינויים המבניים שעברה ועודדו את ההשקעות הזרות: "יש כאן כמה אלמנטים שמתלכדים", אומר רון קליין מהבורסה. "קודם כול המצב הגאו־פוליטי השתפר, ובחודשים האחרונים פרמיית הסיכון הצטמצמה והחזירה משקיעים זרים לשוק. בנוסף, הזרים ראו בבירור איך המדינה והשוק תפקדו בתקופת המלחמה והתרשמו מהחוסן".

"בנוסף, השוק עבר בשנים האחרונות תהליך גלובליזציה מואץ הודות לשינויים מבניים. הגענו למצב שהיום 86% מהחברות בת"א 125 הן חברות עם מחזור יומי ממוצע של מעל מיליון דולר, מה שהפך יותר חברות לרלוונטיות מנקודת מבט של זרים".

מהלך נוסף שבבורסה מצפים כי יתרום להגדלת מחזורי המסחר והעניין של הגופים הזרים הוא המעבר הצפוי למסחר בימי שני עד שישי, אשר צפוי לצאת לפועל בתחילת ינואר הקרוב. "המהלך יצא לדרך, כי בדיקות עומק הראו שהנושא של מסחר בימי שישי חשוב לזרים. לכן, האמונה שלי היא שבטווח הארוך אנחנו נראה את זה תומך מאוד בגלובליזציה של השוק ובחדירה של משקיעים זרים. אבל אלה תהליכים שלוקחים זמן, אנחנו צריכים לתת לשוק את הזמן להתרגל לזה", מוסיף קליין.

עוד כתבות

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

משגרים ללא רקטות אמריקאיות: הצעד של ממשל טראמפ נגד אלביט

עפ"י דיווח של אתר דיפנס אקספרס, ארה"ב לא מאשרת למדינות אירופה להשתמש ברקטות וטילים אמריקאים במשגרים של אלביט ● הסיבה לצעד החריג היא חשש ל"דליפות טכנולוגיות", אך במשרד ההגנה הגרמני מציינים כי ניתן לטפל בחשש הזה בעזרת עדכוני תוכנה

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ויורם נווה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מהחוק לגנזך: איך נחלשו ההבטחות למילואימניקים על צמצום שירות ב-2026

גוברות ההערכות שמשרתי המילואים יעברו ב-2026 שנה נוספת של היעדרויות ממושכות מהבית והעבודה - זאת למרות הבטחות הממשלה להקלה בעומס השירות, בעקבות המציאות החדשה שלאחר המלחמה

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות הכספיות של רשות ניירות ערך לא הצליחו לנגוס בפיקדונות של הבנקים

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

רבקה לויפר / צילום: דנה בר סימן טוב

המועמדת שכמעט הפכה לחשכ"לית, עד שחלה תפנית במינוי עבאדי-בויאנג'ו

לפני שהודיע על בחירתו במיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ריאיין בשבועות האחרונים כעשר נשים לתפקיד ● אחת המועמדות הבולטות שהגיעו לקו הגמר היא רבקה לויפר, שמסיימת בימים אלה קדנציה כסמנכ"לית כלכלה ופיננסים ברשות החשמל

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

מנכ"ל פאלו אלטו לגלובס: “אין חשש לפגיעה בתגמול עובדי סייברארק”

ניקש ארורה, שהגיע לביקור בישראל, התייחס לתקופת הביניים סביב אקזיט הענק שטרם הושלם והבטיח בהירות לעובדים ● בדבריו ציין את החותם שהשאיר ניר צוק בחברה גם אחרי עזיבתו וסימן את האתגרים הבאים של עולם הסייבר בעידן הבינה המלאכותית והמחשוב הקוונטי

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בכיר אמריקני: לא נאפשר לנתניהו להרוס את המוניטין של טראמפ בנוגע להסכם בעזה

טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● בישראל עוקבים בדאגה אחר עסקאות החמקנים שמקדמות מדינות במזרח התיכון מול הממשל האמריקני וחוששים מפגיעה ביתרון האיכותי של חיל האוויר ●  טראמפ: מדינות נוספות מצטרפות לכוח הייצוב הבין-לאומי בעזה ● דיווחים שוטפים

ראש ממשלת צרפת סבסטיאן לקורנו / צילום: ap, Thomas Samson, Pool

באיחוד כבר חגגו הסכם סחר עם אמריקה הלטינית, ואז צרפת נזכרה בחקלאים שלה

הסכם סחר חופשי רחב־היקף עם מדינות מרקוסור היה אמור להיחתם בימים הקרובים, עם הבטחות להגדיל את היצוא האירופי בעשרות אחוזים ● אלא שהתנגדות צרפתית ברגע האחרון, בטענה לפגיעה בחקלאות, מעכבת את המהלך ומציפה מתחים פנימיים באיחוד האירופי

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; סיגל יעקבי, שופטת בית המשפט הכלכלי; ויעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בסאני / צילום: שלומי יוסף, ניב קנטור, סיון פרג'

רשות ני"ע נגד ביהמ"ש הכלכלי: המחלוקת לגבי מניות של קרובי משפחה מגיעה לעליון

האם מניות שנרכשו ע"י קרובי משפחה של בעל שליטה נחשבות לחלק מ"החזקות הציבור", או שהן נספרות כחלק מהחזקות בעל השליטה? ● שאלה משפטית זו עומדת בלב מחלוקת בין ביהמ"ש הכלכלי לרשות ני"ע ● במרכז ההליך: איש העסקים יעקב לוקסנבורג

צוות ההשקעות של ויולה ונצ'רס / צילום: דוד גראב

ויולה ונצ'רס מגייסת כ־250 מיליון דולר להשקעות חדשות ולהגדלת החזקות קיימות

הקרן ביצעה סגירה ראשונה בהיקף של כ־150 מיליון דולר, שצפויה להתחיל לפעול בתחילת 2026 ● במקביל גויסה קרן נוספת בהיקף של כ־100 מיליון דולר, שמטרתה להגדיל החזקות בחברות פורטפוליו שהקרן מגדירה כמצטיינות שבהן היא כבר השקיעה, ובעצם להעמיק את ההשקעה

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; מדד ת"א־‏נפט וגז נפל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית ג'י סיטי נפלה במעל 7% ● אר פי אופטיקל מזנקת בעקבות הצהרת כוונות של לקוח ביטחוני מקומי ● ג'נרל אלקטריק חיסלה החזקותיה בפלסאנמור, המניה מזנקת ● היום יתפרסמו נתוני האינפלציה, הצפי הוא שהמחירים ירדו ב-0.5% בנובמבר ● מיטב: לשוק הנדל"ן בישראל יהיה קשה להתאושש ● פערי הריביות בעולם מעוררים תסיסה בשוק המטבע, בעיקר בשווקים המתעוררים