גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

חזית המדע | לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע
"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

1הניו יורק טיימס: "חיזבאללה לא הוכרע ומסכן חזרה למלחמה עם ישראל"

ממשלת לבנון התחייבה לפרק את חיזבאללה מנשקו לפני כשנה, אולם כעת "הארגון מנסה להשתקם" ו"קצב הפירוק מתסכל גורמים בישראל וארה"ב", פורסם בניו יורק טיימס.

"על אף שחיזבאללה טוען כי הסיג את לוחמיו מן האזור הסמוך לגבול עם ישראל, וכי איבד חלק ניכר מארסנל הנשק שלו במהלך המלחמה, גורמים בישראל ובארה"ב אומרים שהארגון מנסה להשתקם. הדבר מעלה את האפשרות למתקפה ישראלית מחודשת", נכתב.

"שליחים מישראל ומלבנון נפגשו בשבוע שעבר לשיחות ישירות, בפעם השנייה החודש, מפגש נדיר שנערך בחסות ועדת פיקוח על הפסקת האש בהובלת ארה"ב, שהוקמה לאחר המלחמה", נכתב. בכירים אמריקאים דורשים כי חיזבאללה יפורז מנשקו עד סוף השנה "אך לא ברור אם הדבר אפשרי".

בסוף השבוע, ראש ממשלת לבנון נוואף סאלם טען כי ממשלת לבנון נמצאת "ימים ספורים" מסיום תהליך פירוז חיזבאללה מדרום לנהר הליטני. אולם, בניו יורק טיימס נכתב כי "לפי אנליסטים לבנונים, התקדמות מהירה מדי ללא ויתורים מצד ישראל, ובהם הפסקת התקיפות ונסיגה משטח לבנוני טומנת בחובה גם סיכונים פנימיים ללבנון. חיזבאללה אינו רק מיליציה; הוא גם מפלגה פוליטית בפרלמנט הלבנוני, בעלת שורשים עמוקים בקהילה השיעית במדינה".

כעת "האפשרות לחזרה למלחמה תלויה בין היתר במידת ההתחמשות וההתארגנות מחדש של חיזבאללה מאז תום הלחימה".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת אהרן בוקסרמן, יואן וורד, נתן אודנהיימר וחווידה סעאד. לקריאת הכתבה המלאה.

2"יהודים לא מסתובבים עם כיפה בחוץ": האנטישמיות בבריטניה בשיאה

מאז ה-7 באוקטובר יהודי בריטניה טוענים כי הם חווים "את השינוי הגדול ביותר זה 60 שנה", כך פורסם ב-BBC.

"הזהות היהודית שלנו מונחת על הכתפיים בכובד גדול הרבה יותר בימים אלה, לנוכח כל הכאב", כך אמר ל-BBC נציג מועצת יהודי בריטניה, פיל רוזנברג. לדבריו, "הסכסוך במזרח התיכון השפיע עמוקות על החברה היהודית בבריטניה".

כעת, התרחשה נקודת מפנה בחיים של יהודים רבים בבריטניה. "חלו שינויים בתחושת הביטחון של רבים, וגם במידת החיבור שלהם לשאר הקהילה. ובמקביל, יש גם עדויות לשינויים בשיח סביב ישראל, כולל פער דורי שמתחיל להתבלט בקרב יהודי בריטניה", נכתב.

בן דורי, בן 33, המתגורר בלונדון אמר ל-BBC: "אני מכיר יהודים, שכשהם הולכים לבית הכנסת, הם שומרים את הכיפה בכיס עד שהם נכנסים בדלת, ומסירים אותה ברגע שהם יוצאים". דורי הוסיף כי "היהודים שאני מכיר מודעים היום יותר מתמיד לצורך בישראל בטוחה, למקרה שיצטרכו להימלט אליה".

"לפי משרד הפנים הבריטי, בשנה שהסתיימה במרץ 2023 נרשמו 1,543 פשעי שנאה נגד יהודים באנגליה ובוויילס; עד מרץ 2024 עלה המספר ל־3,282", נכתב. "ה־Community Security Trust, גוף שעוקב אחר אירועים אנטישמיים בבריטניה זה כמעט 40 שנה, אומר שהרמות בשנתיים האחרונות הן הגבוהות ביותר מאז החלו המדידות", נכתב.

בנוסף, נתונים של מכון המחקר הבריטי JPR שפורסמו לאחרונה חושפים את הפער הדורי "בדעות בקרב יהודי בריטניה ביחס לישראל". במחקר עלה כי "שיעור היהודים שמזהים עצמם כאנטי־ציונים מאז 2022 עלה בכל קבוצות הגיל, אך גם הפער בין צעירים למבוגרים התרחב. כך למשל, ב־2022 אמרו 3% מבני 50-59 שהם אנטי־ציונים - פער של 10 נקודות לעומת קבוצת הגיל 20-29. ב־2024 כבר עמד הפער על 17 נקודות: 7% מבני 50-59 הגדירו עצמם אנטי־ציונים, לעומת 24% בקרב הצעירים".

מתוך ה-BBC, מאת אלים מקבול וקתרין ויאט. לקריאת הכתבה המלאה.

3"טעויות חמורות בדיווח": ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל

"ה־BBC ייבחן מחדש את סיקורו במזרח התיכון, לאחר שהודה בטעויות דיווח חמורות באופן שבו הציג את ישראל במהלך המלחמה בעזה", פורסם בדיילי מייל. בדוח בין 13 עמודים שפורסם בסוף השבוע התאגיד "התחייב לבדוק טענות נרחבות להטיה בסיקור". הדוח חובר על ידי פיטר ג'ונסון, מנהל תחום תלונות וביקורות מערכתיות ב־BBC.

הדוח פורסם בעקבות מזכר שדלף לתקשורת בו התאגיד הואשם בהטייה בסיקור, "האשמות בדבר הטיה עלו לכותרות בחודש שעבר, לאחר שמזכר שכתב היועץ העצמאי מייקל פרסקוט הודלף לעיתונות. במזכר נטען כי ה־BBC נראה כמי שיש לו 'רצון תמידי להאמין לגרוע ביותר לגבי ישראל', וכי שירות BBC Arabic במיוחד נוטה 'למזער את הסבל הישראלי ולהציג את ישראל כתוקפנית", נכתב.

"ג’ונסטון הודה בשורה של טעויות מזיקות שנעשו בדיווחי ה־BBC, ובהן טענה שלפיה בית הדין הבינלאומי לצדק קבע שקיים 'בסיס סביר לחשד לרצח עם' בעזה", נכתב. בנוסף, בדוח ציון כי ה-BBC דיווח באופן "בעייתי" את מספר ההרוגים בעזה. וכן הציג שאלה "שגויה" לגבי "14 אלף תינוקות שלכאורה היו בסכנת מוות מרעב בתוך 48 שעות". בנוסף, בדוח צוין כי ה-BBC שידר דיווח טלוויזיוני שטען כי "חיילי צה"ל קברו מאות גופות בקברי אחים - כאשר למעשה חמאס הוא שביצע זאת".

"ג’ונסטון אמר כי ה־BBC תיקן בהמשך את טעויותיו, והודה כי היה זה שגוי להסתמך על עיתונאים פרילנסרים", נכתב. כעת, בתאגיד טוענים כי החלו בתוכנית הכשרה עם "ועדת ההנחיות והסטנדרטים המערכתיים של התאגיד (EGSC)" וטענו כי החלו להטמיע את התוכנית "לכלל אנשי המערכת של BBC News Arabic".

מתוך הדיילי מייל, מאת ניק קונסטבל. לקריאת הכתבה המלאה.

4שגריר ארה"ב בישראל לוול סטריט ג'ורנל: "מרגיש בירושלים בבית"

שגריר ארה"ב בישראל, מייק האקבי, התראיין לוול סטריט ג'ורנל והביע חשש מהקרע בקואליציה של טראמפ סביב התמיכה האמריקאית בישראל.

"האקבי, נוצרי אוונגליסט, ביקר לראשונה בישראל לפני יותר מ-50 שנה, כשהיה בן 17, ומיד נשבה במה שראה כדמוקרטיה חלוצית, קשוחה ומאלתרת, הנלחמת על עצמאותה בדומה לאמריקה בראשיתה. בארץ התנ"ך הוא הרגיש שהוא עד להתגשמות נבואות, כאשר יהודים שבים למולדת שניתנה להם מאלוהים", נכתב.

האקבי אמר לג'ורנל משגרירות ארה"ב בירושלים, "בניגוד לאנשים מסוימים שעלולים לחוות הלם תרבות, אני מרגיש כאן ממש בבית. נוח לי כאן, ואני אוהב את המקום הזה".

"החיבה הבלתי־מתנצלת הזו הותירה אותו לא רק מחוץ לקו המקובל של עמדות דיפלומטיות שמבקשות לאזן בין תמיכה בישראל לבין שאיפות פלסטיניות למדינה, אלא גם בניגוד למחנה MAGA ההולך ומקבל קול, שמטיל ספק בתמיכת ארה"ב בישראל", נכתב.

"פרשנים ופוליטיקאים, בהם טאקר קרלסון, סטיב באנון וחברת הקונגרס מרג'ורי טיילור גרין טוענים שישראל מכופפת את המדיניות האמריקאית הרחק מן האינטרסים הלאומיים של ארה"ב", נכתב.

כעת, "הוויכוח מעלה שאלות על יציבותה של התמיכה האמריקאית בישראל בתקופה שבה המחיר הכבד של הפעולות הצבאיות של ישראל במלחמה בעזה כבר הרחיק מצביעים רבים מן השמאל".

למרות הקרע באמריקה "האקבי אינו נסוג". עבורו, כאוונגליסט לישראל יש משמעות רוחנית עמוקה. "אוונגליסטים רבים מאמינים שהקמת נוכחות יהודית משמעותית בישראל תזרז את 'אחרית הימים', כולל שובו של ישו כדי להביס את הרוע ולהקים את מלכותו עלי אדמות", נכתב.

"המורשת הנוצרית בנויה על יסוד יהודי. בלי היסוד היהודי, אין אמונה נוצרית", אמר האקבי לג'ורנל. "אי אפשר להפריד בין מי שאתה, את הערכים שלך, את תפיסת העולם שלך , ואני לא מנסה להפריד את שלי ממי שאני", אמר.

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת עומר עבד אל־באקי. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון