גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa
מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

בכל רחבי גרמניה, מפעלי קרונות רכבת עוברים הסבה לבניית כלי רכב צבאיים, ספקי רכב מצטרפים לקבלני ביטחון, וחיילים לשעבר נעשו לפתע מבוקשים במיוחד בשוק העבודה.

טראמפ מאיים על "צי הצללים" של ונצואלה, ומיליארדי דולרים בסכנה
בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

לאחר שברלין התחייבה להוציא יותר מחצי טריליון דולר על ביטחון בעשור הקרוב, יצרנים המתמודדים עם סטגנציה עיקשת של הכלכלה וירידה ביצוא לארה"ב ולסין ממהרים להמציא את עצמם מחדש כספקים צבאיים.

מספר החברים בגוף הסחר העיקרי של המגזר הביטחוני הגרמני כמעט הוכפל בשנה האחרונה. חברים חדשים רבים מגיעים ממגזרים בעלי אוריינטציה אזרחית, ובמיוחד מתעשיית הרכב, כך אומר פיטר שבן, דובר האיגוד בברלין.

תעשיית הביטחון "ככל הנראה אינה תרחיש השימוש הראשון העולה על הדעת כשחושבים על מזון", אומר הנדריק סוזמיהל, מנכ"ל goodBytz, יצרנית מטבחים אוטומטיים שבסיסה בהמבורג. סוזמיהל מבצע כעת תפנית חדה לתחום הביטחוני. לאחרונה הוא סיפק מטבח רובוטי אוטונומי לצבא ארה"ב בקוריאה הדרומית, והוא דן באפשרויות אספקה לכל המדינות הגדולות החברות בנאט"ו. הוא צופה שמגזר הביטחון יספק שליש מהכנסותיו העתידיות.

במעבר לתחום הביטחון טמונים יתרונות קריטיים: שפע של כסף ממשלתי והגנה מפני מתחרים סיניים שמוכרים בזול. על רקע עוינות גוברת מצד ארה"ב ואיום גובר מצד רוסיה, גרמניה מתכננת לשלש כמעט את הוצאותיה הצבאיות השנתיות בשנים הקרובות, לכ-180 מיליארד דולר בשנת 2029.

עלייה בהוצאות הצבאיות

גל ההוצאות כבר ניכר בנתונים הכלכליים. הייצור התעשייתי הגרמני לחודש אוקטובר הראה עליות משמעותיות במגזרים המכוונים להוצאות צבאיות, אמר הולגר שמידינג, הכלכלן הראשי בבנק ברנברג. עליות אלו סייעו לקזז, ויותר מכך, את הירידות בענפים אחרים, הנחשבים עמודי תווך של התעשייה הגרמנית, כגון כלי רכב וכימיקלים.

עבור מגזר הייצור הגרמני, המתקשה לשרוד, זו מתנה משמיים, לאחר שהצטמק בהתמדה במשך שבע שנים בגלל מחירי אנרגיה גבוהים, תחרות אגרסיבית מצד סין ומכסים אמריקאים. כלכלנים מקווים שחלק מן ההון הזה יושקע במחקר ופיתוח, יניע את צמיחת הפריון של גרמניה ויביא להקמת סטארט-אפים וליצוא בתחומים חדשים - בדיוק כפי שכספי הממשלה סייעו לזרוע את זרעי עמק הסיליקון בארה"ב.

"הוצאות הביטחון כה גדולות, עד שהן באמת ישנו את כללי המשחק מבחינת מחקר בסיסי ומחקר צבאי-יישומי", אמר גונטרם וולף, פרופסור לכלכלה באונ' החופשית של בריסל.

זהו שינוי משמעותי עבור הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, אך יש לו גם חסרונות. כלכלנים אומרים שפוטנציאל היצוא בתעשיית הביטחון מוגבל - מאחר שאסור למכור לסין, ולארה"ב יש אסטרטגיית קנייה המתמקדת במוצרים אמריקאים - וצמיחת הפריון חלשה בחלקים מהמגזר.

השקעות צבאיות בדרך כלל מועילות לכלכלה כולה פחות מהוצאות על מכונות או תשתיות, משום שנשק יושב במחסנים או מושמד ואין לו שימוש פרודוקטיבי.

בעיר האוניברסיטה היידלברג שבדרום גרמניה, מייקל וולנזון, מנהל בכיר ביצרנית מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen, מחפש דרכים שבהן יוכל להשתמש במאות מהנדסים, ככל שהביקוש למוצרים המסורתיים של החברה יורד.

תוכניתו היא להקים עסק ביטחוני המתמקד בכלי רכב קרקעיים אוטונומיים ובמערכות אנרגיה, עם יעד של כ-100 מיליון אירו בהכנסות שנתיות, סכום שווה-ערך לכ-117 מיליון דולר, עבור מגזר העסקים הכולל את הביטחון, שייצר בעיקר בגרמניה. "אנחנו לא צריכים להעסיק עובדים נוספים... אנחנו יכולים לעשות הכול עם האנשים שכאן", אמר וולנזון.

חברות תעשייתיות גדולות אחרות מבצעות מהלכים דומים, ומנצלות לצורך כך את המומחיות שלהן בבנייה בקנה מידה גדול ובניהול שרשראות אספקה ​​גלובליות מורכבות. ביקוש חדש זה מסייע לקזז את אובדן המשרות במגזר הרכב, שהגיע לכ-112 אלף מאז 2019, על פי ארנסט אנד יאנג.

שאפלר, ספקית רכב גרמנית גדולה, חתמה לאחרונה על הסכם עם הסטארט-אפ הביטחוני Helsing שבסיסו במינכן, כדי לסייע בהגדלת ייצור הרחפנים. הם מתכוונים לייצר 10,000 עד 20 אלף רחפנים בשנה, עם קיבולת שתאפשר להעלות את הכמות עד 100 אלף במקרה של משבר.

Trumpf, קבוצת הנדסת מכונות גדולה שבסיסה בדרום מערב גרמניה, הודיעה באוקטובר כי תשתמש במומחיות שלה בלייזרים כדי לבנות מערכות הגנה מפני רחפנים, ותחבור לקבוצת אלקטרוניקה מקומית.

השינוי הזה אינו שנוי היום במחלוקת כפי שהיה בעבר במדינה עם מסורת חזקה של פציפיזם לאחר מלחמת העולם השנייה. רוב הגרמנים תומכים בהגדלת ההוצאות צבאיות, גם אם חלקם מודאגים מן האפשרות שמגמה זו עלולה להפוך את המדינה למטרה, לדברי טימו גראף, סוציולוג במרכז להיסטוריה צבאית ומדעי החברה של הבונדסוור (הצבא הגרמני) בפוטסדאם.

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

מחפשים ניסיון צבאי

מרטין ברגרהאוזן, העוסק בהשמת עובדים בהמבורג, מחפש כעת מנהל פרויקטים עם ניסיון בארטילריה לעבודה עבור קבלן ביטחוני גדול במינכן. השכר, שנע בין 90 אלף ל-120 אלף אירו, דומה לזה של תפקידים דומים בתעשיית הרכב, הוא אמר. חברת ייעוץ גדולה פנתה לאחרונה לברגרהאוזן וחיפשה מספר אנשים עם ניסיון צבאי לעבודה על פרויקט רכש.

צמיחת תעשיית הביטחון היא חזרה אל העבר של גרמניה. החל מתחילת המאה ה-19, התיעוש הגרמני היה קשור קשר הדוק לתעשיית הנשק של המדינה. יצרנית הפלדה Krupp, שנוסדה בשנת 1811, הייתה חברת התעשייה הגדולה ביותר באירופה במשך רוב סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. היא הפכה לשם נרדף לכוח צבאי גרמני, ייצרה את תותח ה"ביג ברטה" במהלך מלחמת העולם הראשונה, ומאוחר יותר בנתה טנקים ורכיבים לצוללות עבור הנאצים.

תעשיית הביטחון של גרמניה פורקה לחלוטין לאחר מלחמת העולם השנייה, והייצור הצבאי נאסר. אך החל משנות ה-50 החלה גרמניה לבנות מחדש באיטיות את תעשיית הצבא והביטחון שלה בתמיכת ארה"ב, ושימשה כמעין חומת מגן נגד ברית המועצות. "גרמניה, במובן מסוים, חוזרת לצורתה הישנה", אומר גראף, הסוציולוג.

בדיון בבית הלבן על תוכניות החימוש מחדש של גרמניה ביוני, עם הקנצלר פרידריך מרץ, הביע הנשיא טראמפ הסתייגות מסוימת ביחס לחימוש המהיר של גרמניה.

"אני לא בטוח שהגנרל (דאגלס) מקארתור (בכיר בצבא האמריקאי בתקופת מלחמת העולם השנייה) היה אומר שזה חיובי", התבדח טראמפ. "אני חושב שזה דבר טוב - אבל, אתם יודעים, עד נקודה מסוימת. תהיה נקודה שבה אגיד, 'בבקשה אל תתחמשו יותר, אם לא אכפת לכם'".

עוד כתבות

מרחב דרום הר חברון / צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון

5 ישראלים נעצרו ע"י המשטרה, הפלסטינים מדווחים: "נכנסו לבית בכפר בדרום הר חברון, שחטו 3 כבשים ופצעו תושבים"

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עליות בבורסת תל אביב; אלביט עולה ב-4%, ריטיילורס ממשיכה ליפול

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

עסקת הסייבר הרביעית בגודלה אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת הסייבר הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן