גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף
בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

ניר זוהר, נשיא וויקס ומי שאחראי על נושא התפעול בחברה הישראלית, הטיל פצצה בשבוע שעבר כשהכריז שהחברה תחזור לשבוע עבודה מלא מהמשרדים - חמישה ימים בשבוע - ללא עבודה מהבית. "חשבנו לעשות זאת כבר בסוף 2023, אבל הנסיבות אילצו אותנו לדחות את המהלך", אמר, ופירט את התועלת שהוא רואה בעבודה במשרד: "האנרגיה הייחודית, השיחות הקצרות, שיתוף הפעולה והתרבות ההולכת ונבנית של צמיחה אישית וקבוצתית".

בעוד שהוא הכיר בצורך בגמישות במסגרת אירועים לא צפויים ("הילד חולה, או שהחיים פשוט קורים"), חשוב היה לו להוסיף כי "זה לא אומר שזה צריך להכתיב יום מהבית בשבוע לכולם".

החברה שהחליפה 700 עובדים בבוטים. ואז החזירה את כולם
המיליונרים החדשים והשקל שמתחזק: גל האקזיטים בהייטק מזרים הון עתק למשק

הפוסט שכתב ברשת לינקדאין בנושא הצית דיונים רבים בין יזמים, מנהלי חברות ומומחים מעולם העבודה שהיו חלוקים ביניהם לגבי השאלה האם הדבר נכון לא רק לוויקס, אלא עשוי לשמש כלפיד לפני המחנה ולהביא חברות נוספות להעלות את מספר ימי העבודה מהמשרד.

ברוב התעשייה עדיין שומרים על היברידיות

ההחלטה של הנהלת וויקס היא יוצאת דופן: הרוב המוחלט של חברות ההייטק הגדולות עדיין מאפשר עבודה היברידית בצורה כזו או אחרת. אילון מאסק היה הראשון להחזיר את החברות שבבעלותו לשבוע עבודה מלא כבר ב־2022, אך לענקיות הטכנולוגיה המגמה טרם חלחלה, למעט לאמזון - שעברה לחמישה ימי עבודה מלאים בתחילת השנה שעברה, למרות שעובדיה בישראל מדווחים על אי־אכיפה בנושא. דל ישראל מאפשרת עבודה מהבית אבל מתמרצת עובדים שמגיעים למשרד חמישה ימים ואילו בחברת ראפיד (Rapyd) שהצטיינה במסיבות לעובדים בימי בועת הטכנולוגיה, מעולם לא ויתרו על חמישה ימי עבודה מהמשרד.

שאר ענקיות הטכנולוגיה הזרות - גוגל, מטא, אפל ומיקרוסופט מאפשרות לעבוד יומיים מהבית, וכך גם מאנדיי הישראלית, בעוד שבמקרים רבים לעובדים יש את החופש לקבוע באיזה יום יתייצבו. סלברייט הישראלית הגדילה לעשות ולהציג לראווה בדיונים בקבוצות ברשתות החברתיות על וויקס, את מדיניות השלושה ימים מהמשרד שלה.

ובכל זאת, כמה חברות החמירו את מדיניות העבודה שלהן מהמשרד. אפלייד מטריאלס, שניהלה לאחרונה סבב קיצוצים עולמי, העלתה את חובת ימי המשרד משלושה לארבעה בשבוע, תוך החרגת העובדים שמתגוררים במרחק של מעל ל־70 ק"מ מהמשרד ברחובות. גם חברת התקשורת דרייבנטס של עידו סוסן העלתה לאחרונה את חובת ימי העבודה מהמשרד לארבעה.

ועם זאת, על פי חברת ההשמה להייטק גוטפרינדס, רוב חברות הייטק שמגייסות כיום עובדים - מנהלות מדיניות מנדטורית של שלושה ימי עבודה מהמשרד (56%) או ארבעה (18%). רק 10% מהמשרות הפתוחות במאגר של החברה מציעות תעסוקה של חמישה ימי עבודה מהמשרד בשבוע.

"זה שוק של מעסיקים, לא של עובדים"

ואולם, וויקס איננה חברה רגילה: החברה מציגה עלייה מרשימה בהכנסות ודיווחה בחודש נובמבר האחרון על זינוק של 15% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ועל תזרים מזומנים בריא, אך המניה מתקשה להתרומם ורושמת ירידות רצופות כבר שנה שלמה. בשנה האחרונה ירדה המניה ב־57% למחיר של 96 דולר, הרחק מהשיא שנרשם ב־2021, אז עמד מחירה על 362 דולר. למעשה מאז 2021 החברה מתקשה לייצר ערך לעובדים, מלבד אלה שקנו אותה בשפל של 2022 ומכרו בדיוק לפני שנה.

"לפני שמעניקים תנאים מיוחדים לעובדים, כל ארגון צריך לשרוד ולצמוח ולדאוג לכך שהוא מייצר מספיק פעילות עסקית", אומר רז מצנע, מומחה בתחום מיתוג המעסיק. "וויקס נמצאת בתקופה מורכבת שבה היא מחשבת את המסלול שלה מחדש בשל מהפכת ה־AI שמשנה את המודל העסקי שלה. אבל מצד שני, מאגר העובדים שפנוי לעבודה גדול יותר מבעבר. אנחנו נמצאים כבר זמן מה בשוק של מעסיקים ולא של עובדים. וויקס כנראה פונה לאותו מאגר עובדים שמוכן לשלם את המחיר כדי לעבוד בחברה גדולה עם משרדים מזמינים".

מצנע מוסיף ואומר כי "וויקס מייצרת תחושה של דחיפות, מצלצלת בפעמון ואומרת לעובדים 'תתעוררו, אנחנו פה, ואנחנו צריכים לעבוד עכשיו יחד'. זה גם מייצג שיח מסוים שהולך ומתגבר בתעשייה, ולכן אני צופה שחברות שהתלבטו וישבו על הגדר יעשו צעד דומה. מצד שני על הנהלת החברה מוטלת חובת ההוכחה שהמדיניות החדשה באמת מביאה ליצירתיות וחדשנות".

"אנחנו שומעים על סטארט־אפים וחברות גדולות שהולכים לרכוב על הגל הזה ולחזור לחמישה ימי עבודה בשבוע", אומר אייל סולומון, מנכ"ל חברת ההשמה להייטק אתוסיה. "בחברות שעיקר העבודה בהן הוא במעבדות עם ציוד חומרה, לפעמים היה צריך למצוא לעובדים עיסוק מיוחד לעשות מהבית כדי לשמר את ההיברידיות. זה לא מחזיק עבור חלקן, ורובן הבינו שהקורונה הפעילה טריגר שפגע בפרודוקטיביות ובאופי העבודה היצירתי של אנשים במשרד, אז הן חוזרות או יחזרו לחמישה ימי עבודה מהמשרד".

אבל, מבהיר סולומון, "חברות כאלה גם משלמות את המחיר בדמות נשירה של 15%-20% מהעובדים מיד לאחר מכן. כבר עכשיו אנחנו מתחילים לראות עניין מעובדי וויקס בחיפוש עבודה. היברידיות היא תנאי סף עבור עובדים שמחפשים עבודה היום, ומאוד קשה לגייס לחברות שלא מציעות את התנאי הזה".

האינטרס של וויקס ומה חושבים העובדים

לוויקס יש כ־5,300 עובדים, רבים מהם אומרים לגלובס שכבר היום הם מרגישים קושי להתנהל עם נסיעות יומיות לגלילות - בתחבורה ציבורית או ברכב - בעיקר ההורים לילדים קטנים שנזקקים לצאת באמצע היום כדי להוציא את הילדים מהמסגרות. לצד העובדה שמניית החברה בירידה, כך שכל עובד שנשכר לעבוד בה בשנה האחרונה מצא את עצמו עם חבילת מניות שהשווי שלה מצטמק, לא מפתיע שכבר יש עובדים שפתוחים לשמוע הצעות עבודה חדשות. מאחר שמדיניות של עבודה מלאה מהמשרד היא כאמור ייחודית ולא מקובלת ברוב הענף, מי שעבודה היברידית מהווה עבורו הטבה חשובה ודאי יוכל למצוא את עצמו במקום אחר.

עובדים אחרים שאיתם שוחחנו מתקשים להתרגש: גם המדיניות הקודמת שחייבה ארבעה ימי עבודה בשבוע מהמשרד לא נאכפה, לדבריהם. אחרים מציינים לטובה את הקמפוס המושקע של וויקס שכולל סביבת עבודה קהילתית ומכנים אותו "שכונה" או "עיר קטנה" עם מסעדות, בתי קפה, חנויות נוחות, פארקים וחללי עבודה ומפגשים שלא ניתן למצוא במגדלי ההייטק של תל אביב או פתח תקווה.

ובעיקר - הם מטילים ספק בכך שמטרת המדיניות של וויקס היא ללחוץ על החלשים לעזוב: הרי החברה נדרשת להשקיע ביותר שאטלים להסעות עובדים, בהחזרי נסיעות ובהאכלת יותר עובדים במסעדות שלה.

"זו הורדה משמעותית של איכות החיים ופגיעה בהטבה בסיסית - ובהתאם לכך אנחנו מקבלים פניות מעובדים בכל פעם שחברות מבצעות מהלך כזה", אומרת לגלובס שירי וקס, מנכ"לית חברת ההשמה להייטק גוטפרינדס, "העובדים צריכים לבלות יותר זמן על הכביש ולראות פחות את ילדיהם והם לוקחים את זה קשה".

וקס מעידה על קושי לגייס עובדים לחברות ללא מסגרת עבודה היברידית, "עד כדי כך שבסקר מצאנו שיותר עובדים מוכנים שיקצצו להם 5% מהשכר מאשר שיכריחו אותם להגיע למשרד כל יום. בסקר נוסף מצאנו שרק 10% מהעובדים מוכנים לעבודה חדשה שיש בה חמישה ימי עבודה בשבוע. אין לי ספק שההנהלה של וויקס יודעת מה היא עושה וייתכן שזה משרת את המטרות שלה, ואולי גם יעלה את הלכידות בחברה, אבל אני לא בטוחה שזה הפתרון הטוב ביותר עבור חברה שמחפשת להשתדרג".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מרשת בתי הקפה גן סיפור לפי שווי של כ-150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ'י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה גן סיפור של ברנרדו בלכוביץ' ● העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות שנחתמו לאחרונה בענף המסעדנות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור