גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחלוקת של מיליונים על ארנונה הסתיימה בתבוסה לעיריית תל אביב

חדר הכושר נסגר והפך למחסן, עיריית ת"א המשיכה לדרוש ארנונה של עסק ● ביהמ"ש נאלץ להתערב במחלוקת בין בעלת הנכס לבין העירייה, שבעצמה הורתה על הפסקת הפעילות של חדר הכושר - אך דרשה ממנו להמשיך לשלם ארנונה לפי תעריף גבוה יותר

חדר כושר / אילוסטרציה: Shutterstock
חדר כושר / אילוסטרציה: Shutterstock

האם חדר כושר שפעילותו הופסקה בהוראת עיריית תל אביב, והמבנה שבו פעל משמש לאחסון בלבד, צריך להמשיך לשלם ארנונה כעסק? עיריית תל אביב החליטה שכן - וחייבה בעלים של חדר הכושר שנסגר להמשיך לשלם ארנונה של עסק, שגבוהה במאות שקלים למטר רבוע ביחס לארנונה של מחסנים, אף שאין מחלוקת כי הנכס אינו משמש עוד כחדר כושר. הפער בין שני התעריפים מעלה את חיוב הארנונה הסופי ביותר מ-24 מיליון שקלים.

מבקר המדינה: זו העיר עם הכי הרבה תלונות מוצדקות על ארנונה
שפל של שני עשורים: בשנה שעברה נמכרו פחות מ-85 אלף דירות
המחוזי קבע: האמן בן ה-80 יפנה את "בית הצדף" בהרצליה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי אין לגבות ארנונה שלא בהתאם לשימוש בנכס, ביטל את החלטת העירייה וקבע כי העירייה תגבה ארנונה נמוכה לפי סיווג של מחסן בגין הנכס.

מדובר בחדר כושר שפעל במרתף של כ-200 מ"ר ברחוב איינשטיין 10 בתל אביב, אולם לאחר תקופה קצרה העירייה לא אישרה למקום היתר של שימוש חורג, והבעלים נאלצו לסגור אותו ולהפוך אותו למחסן ציוד.

למרות זאת, העירייה המשיכה לגבות מהמקום ארנונה גבוהה לפי סיווג של עסק, שנע בין 307 ל-450 שקל למ"ר בשנה, לפי תעריף של "בניינים שאינם משמשים למגורים". השימוש שנרשם בהודעת החיוב היה "מכוני כושר ואולמות ספורט".

החברה בעלת הנכס טענה כי המקום כבר אינו מתפקד כחדר כושר, בהוראת העירייה, והפך למחסן ציוד, ולכן יש לגבות ממנה ארנונה לפי סיווג נמוך של מחסן שנע בין 85 ל-120 שקל למ"ר לשנה.

המחלוקת: האם הנכס נחשב למחסן או לעסק?

המחלוקת בין הצדדים סבבה סביב השאלה האם הנכס נחשב למחסן לפי ההגדרה בצו הארנונה. עיריית תל אביב טענה כי החברה בעלת הנכס אומנם הפסיקה הפעילות של חדר הכושר בנכס, אך לא הוציאה את הציוד ששימש את חדר הכושר והותירה אותו כפי שהיה.

לטענת העירייה, אחד מהתנאים לפיהם נכס ייחשב כמחסן לפי צו הארנונה הוא שהמחסן ישרת עסק פעיל או חברה פעילה. לטענת העירייה, לא הוכח כי המחסן משרת עסק כלשהו של בעלי הנכס, ולכן לא הוכחו תנאי הסעיף.

עוד נטען כי הרציונל של סעיף המחסנים בצו הוא לאפשר לעסק להחזיק סחורה לטווח ארוך, שלא בתוך העסק, וליהנות מתעריף מופחת. "הותרת חפצים", נטען, אינה מהווה אכסון של סחורה או טובין, ושימוש זה אינו שימוש שהמחוקק ביקש לעודד במסגרת צו הארנונה.

ועדת הארנונה של עיריית תל אביב העדיפה את הפרשנות של העירייה וקבעה כי אף שהמקום נסגר, החברה הותירה במקום את הציוד ששימש את חדר הכושר, ולכן יש להמשיך ולחייב את המקום בתעריף הגבוה.

על כך הגישה החברה בעלת הנכס ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב. באמצעות עו"ד מוטי איצקוביץ ממשרד כץ, גבע, איצקוביץ (KGI) המתמחה במיסוי מוניציפלי, טענה החברה כי אין מחלוקת שלא מתקיימת במקום פעילות של מכון כושר בנכס, וכי מדובר במחסן בלבד, שלא כולל רק ציוד של חדר כושר אלא גם ציוד אחר המשרת את החברה, ולכן יש לגבות ממנה ארנונה לפי סיווג של מחסנים.

מנגד טען מנהל הארנונה של עיריית תל אביב-יפו, באמצעות עו"ד ליאת אדלר, כי החברה לא הוכיחה שהמחסן משרת עסק אחר שלה, וכי היא אומנם הפסיקה את הפעילות של חדר הכושר בנכס, אך לא הוציאה את הציוד ששימש את חדר הכושר והותירה אותו כפי שהיה.

ההחלטה: מחסן "פסיבי" זכאי לתעריף מופחת

השופטת ארנה לוי קיבלה את טענות החברה וקבעה כי אין לקבל את הפרשנות המצמצמת של עיריית תל אביב, המעקרת מתוכן את המונח "מחסן" בצו הארנונה של העירייה.

נקבע כי בניגוד לעמדת עיריית תל אביב, אין להוסיף לתנאי צו הארנונה המגדיר "מחסן" תנאי נוסף שלא כלול בו - הדרישה לכך שהמחסן ישמש עסק פעיל. "לשון הסעיף אינה מחייבת קיום עסק אחר של המחזיק אותו משרת המחסן, ולטעמי גם לא ניתן ואין הצדקה ללמוד מלשון הסעיף על תנאי כזה", קבעה.

השופטת לוי הוסיפה כי "תכלית הסעיף היא להבחין בין מחסן עצמאי-פסיבי, שבו אין פעילות של מסחר מכל סוג שהוא, כך שהשימוש הוא אחסנה 'נטו', ללא עירוב של שימוש אחר - לבין מחסן המהווה חלק אינטגרלי מעסק אחר ומהווה חלק מהפעילות המסחרית השוטפת של העסק ואולי אף חלק משרשרת המכירה".

לגישתה, כוונת צו הארנונה היא שמחסן עצמאי פסיבי, שאין בו פעילות של מסחר, ואין חשש שהוא שייך לפעילות המסחרית השוטפת של עסק כלשהו, ייהנה מתעריף מוזל. לעומת זאת, מחסן שניתן לראותו כחלק אינטגרלי מפעילות עסקית שוטפת של עסק אחר ואינו מחסן "נטו", לא ייהנה מתעריף מוזל וייחשב חלק מאותו העסק.

עוד ציינה השופטת כי צו הארנונה מבקש להבחין גם בין עסק שמניב הכנסות לבין מחסן המשמש רק לשמירה ואחסון. "מעסק שמניב הכנסות מצופה לשלם יותר מס עירוני מאשר ממחסן שאינו משמש להפקת רווחים ישירים בפני עצמו, ושאין ערך מוסף כלכלי ממנו. תעריף ארנונה למחסן שאינו מהווה חלק אינטגרלי מעסק מניב, ואשר אין למחזיק בנכס יכולת להפיק ממנו רווח, צריך להיות נמוך יותר.

"לפיכך, מחסן 'נטו' המשמש לאחסנה בלבד, בו לא מתקיימת פעילות עסקית, הוא אינו משמש לשיווק והפצה, לא מבקרים בו לקוחות, והוא אינו מהווה חלק אינטגרלי מהעסק אותו הוא משרת ומפעילות עסקית מניבה - יסווג בתעריף המופחת המיועד למחסנים".

הרציונל: רצון לעודד פעילות כלכלית בעיר

היבט נוסף שצוין בפסק הדין הוא אופי השימוש הפיזי - מחסן מאופיין בתנאים פיזיים "נחותים", לעומת עסק בו מתבצע שימוש מסחרי ופעילות מסחרית (לדוגמה: קומת מרתף, חוסר בחלונות, תקרה נמוכה, היעדר מיזוג לעתים וכיוצא באלה).

רציונל נוסף לארנונה המופחתת מתייחס למחסן המשרת עסק קיים ולרצון לעודד פעילות כלכלית בעיר. "במקרה זה, הרשות המקומית רוצה לעודד פעילות עסקית בתחומה ועם זאת לא להכביד על שימוש נלווה לעסק כמו אחסון, ובמיוחד כאשר נדרש שטח גדול לאחסון", ציינה השופטת.

במקרה של חדר הכושר שהוסב למחסן, נקבע כי מדובר במחסן פסיבי, שלא מגיעים אליו לקוחות, אין בו פעילות מסחרית, הוא אינו מהווה חלק אינטגרלי מעסק אחר, ולכן יש לחייב אותו בהתאם ולא בחיוב של עסק פעיל.

"מעבר לצורך", השופטת ציינה כי גם אם הייתה מקבלת את עמדת עיריית תל אביב וועדת הערר שלפי תנאי צו הארנונה המחסן חייב לשרת עסק פעיל נוסף - הערעור היה מתקבל, שכן הוכח כי במחסן מצוי ציוד של מסעדות של חברות הקשורות לבעלת הנכס, ולא רק ציוד של חדר הכושר שנסגר.

בית המשפט הורה לעיריית תל אביב לסווג את הנכס כמחסן, וחייב אותה בהוצאות בסך 30 אלף שקל לטובת בעלת הנכס.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"