גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

המומחה שמעריך: "סיכון מוגבר למלחמה עם איראן דווקא בימים הקרובים"
לא רק איראן: מרוץ החימוש הגרעיני המתחדש שיעלה לארה"ב כטריליון דולר

1איראן מחזקת את הארסנל האווירי: מטוסי קרב רוסים בלב טהרן

במשך שנים עלו דיווחים שונים על עסקת מטוסי קרב בין סוריה לאיראן. כעת, ראיות שונות מצביעות כי "איראן החלה לקבל את מטוסי הקרב Mi‑28 מרוסיה", פורסם ב-TWZ, מגזין ביטחוני אמריקאי.

לאחרונה פורסם סרטון וידאו המציג מסוק תקיפה רוסי מדוגמת Mi‑28NE Havoc טס מעל טהרן. גם "בשבוע שעבר הופיעו תמונות ברשת שמציגות לפחות מסוק Mi‑28NE אחד באיראן. הגעת ה‑Havoc לאיראן עשויה גם להעיד על משלוח נשק וציוד אחר מרוסיה, או על כוונה לעשות זאת בקרוב, לנוכח עלייה חדשה במתח הגיאופוליטי בין המדינה במזרח התיכון לבין ארה"ב", נכתב.

מטוס הקרב "ה‑Mi‑28 הוא בעל שני מקומות ישיבה" בנוסף הוא מצויד ב"בתותח אוטומטי 30 מ"מ בצריח מתחת לאף ויכול לשאת תחמושות שונות, כולל טילי נ"ט מונחים וטילים בלתי‑מונחים, על ארבעה עמודי נשיאה, שניים על כל זוג כנפונים בצדדים של הגוף. מערכת החישה הסטנדרטית על ה‑Mi‑28N כוללת רדאר על עמוד וחיישן וידאו אינפרה‑אדום בצריח".

באתר הביטחוני האמריקאי צוין כי "מסוקים חדשים של Mi‑28 בכל תצורה יהיו תוספת בולטת לארסנל האיראני. מסוק התקיפה העיקרי בשירות באיראן כיום הוא ה‑AH‑1J International Cobra, שרכשה המדינה לראשונה בתקופת השאה". בנוסף, "אם למסוקי Mi‑28 של איראן יהיו את צריח החיישן האינפרה‑אדום ואת הרדאר על‑עמוד, המסוקים יוכלו להציע שיפור ביכולת אפילו בלילה או במזג אוויר גרוע".

מה שמעורר חששות הוא כי הופעת מסוקי הקרב הרוסים "עשויה לשקף משלוחים גדולים יותר של נשק וציוד אחר מרוסיה, או את האפשרות שזה יקרה בעתיד הקרוב".

"כשמדובר על מסוקי Mi‑28 לאיראן, העדויות הולכות וגדלות שכעת לפחות אחד מהמסוקים כבר נמסר, ופרטים נוספים עשויים להמשיך לצוץ", נכתב.

מתוך ה-TWZ מאת ג'וזף טרוויתיק. לקריאת הכתבה המלאה.

2על שער הטיים: "טראמפ הבטיח לבוא. בינתיים האיראנים סופרים את המתים"

המפגינים האיראנים מופיעים על השער במגזין טיים האמריקאי, שסוקר את האפשרויות לנפילת שלטון האייתוללות ומציג סדרת כתבות של איראנים גולים שחולמים לחזור למולדתם.

"הגברים ששולטים ברפובליקה האסלאמית של איראן עלו לשלטון בשנת 1979 לאחר שמיליוני אנשים רגילים מילאו את הרחובות בדרישה לסיום שלטון רודני. כשהרודנים הביטו מחלונותיהם בימים הראשונים של 2026, הם ידעו בדיוק מה הם רואים בשדרות וברחובות הראשיים. הם גם ידעו איך לפנות אותם", נכתב.

שער מגזין הטיים

"ב־8 בינואר, שלטונות איראן ניתקו את הגישה לאינטרנט ונתנו לכוחות הביטחון את הפקודות שלהם. מה שקרה לאחר מכן היה אחד מטבחי הירי האינטנסיביים ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. אלפים נהרגו ברחבי המדינה", נכתב. בעקבות הטבח ההמוני במפגינים הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ הבטיח כי ארה"ב "תבוא לעזרה". אולם, "היא לא באה". כך, המשטר האיראני "הכריז על ניצחון" בעוד שהאזרחים האיראנים "ספרו את המתים". "ובינתיים, הכלכלה של איראן בצניחה חופשית. והרודנים פוחדים", נכתב.

הסופרת האיראנית שהרנוש פארסיפור כתבה בתקווה לטיים כי "אני מאמינה שגורלה של הרפובליקה האסלאמית יוכרע בקרוב. היא או תקרוס או שתעבור רפורמה ושינוי מהותי. ההערכה שלי היא שדמויות מתוך משמרות המהפכה יתפסו את השלטון. למרות שהסיסמה הנשמעת ביותר היא 'תחי המלוכה', איני מאמינה שזה יהפוך למציאות. עלינו להמתין ולראות כיצד הדברים יתפתחו".

ד"ר עראש עזיזי, עיתונאי גולה מאיראן, כתב "אני יודע שלא משנה מה יגיע אחרי המשטר, אנחנו לא עומדים להיות דנמרק. כל מה שאני רוצה הוא שנקבל הזדמנות לשרת את ארצנו. כאשר האיראנים מתאבלים וקוברים את יקיריהם שנהרגו באלפים החודש בידי המשטר קשה לדבר על פנטזיות. אף על פי שאני רואה את הכתובת על הקיר עבור הרפובליקה האסלאמית, אני יודע שאין לנו דרך קלה לעבר דמוקרטיזציה. אבל לעולם לא אפסיק לחלום על איראן שיכולה להיות".

מתוך הטיים מאת קרל ויק, שרנוש פארסיפור ועראש עזיזי. לקריאת הכתבה המלאה.

3הביקוש לנשק ישראלי מזנק למרות הגינויים הבינלאומיים

"בעוד שישראל ספגה ביקורת חריפה על המלחמה בעזה, בכירי חברות הייטק אומרים כי זרים רוצים לרכוש מערכות שפותחו ונבדקו בשדה הקרב", פורסם בוושינגטון פוסט.

"בכירי הסטארט‑אפים ישראליים טוענים כי הביקוש הזר לרכוש את מערכות הנשק ומערכות נלוות זינק משמעותית. הצלחתה של ישראל בביצוע מתקפת הביפרים המסיבית ב‑2024 נגד חיזבאללה בלבנון, מבצעי מודיעין באיראן במהלך מלחמת 12 הימים בשנה שעברה ופלגות קומנדו לחילוץ חטופים בעזה הגבירה את הביקוש הזרים לנשק ולשאר הטכנולוגיות שבהן השתמשו חיילי ישראל", נכתב בעיתון האמריקאי.

"חברות הסטארט‑אפ הישראליות גייסו שיא של 15.6 מיליארד דולר בהשקעות ב‑2025, עלייה מ‑12 מיליארד דולר ב‑2024, לפי Startup Nation Central, ארגון העוקב אחרי תעשיית הסטארט‑אפים בישראל. מומחי התעשייה חוזים כי המגמה תמשיך לעלות ככל שארצות הברית ומדינות נאט"ו יגבשו תקציבי הגנה, וחברות ביטחוניות בבעלות המדינה וחברות סטארט‑אפ פרטיות בישראל מודיעות על עוד שותפויות עם צבאות ברחבי העולם", נכתב.

בגלל הגינוי הבינלאומי של מדיניות ישראל בעזה ו"פגיעה בתדמית המדינה", "לקוחות מסוימים ביקשו לשמור על פרופיל נמוך, במיוחד ממדינות אירופה שהפסיקו משלוחי נשק לישראל או הביעו חשש שהיא ניהלה זוועות", נכתב.

אהרון קפלוביץ’, מייסד 1948 Ventures, אמר לפוסט כי "יש ממשלות שמציגות באופן פומבי אמירה מוסרית על עזה, כדי לפייס את הרחוב, בעוד שהן גם שולחות את מנהיגות ההגנה שלהן לשוחח עם חברות ישראליות כדי להגן על אותו רחוב".

מתוך הוושינגטון פוסט מאת שירה רובין. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות; מחיר הנפט ננעל במעל 100 דולר, לראשונה זה כארבע שנים

נאסד"ק יורד ב-1.7% ● סוכנות האנרגיה: השיבוש בזרימת הנפט הוא הגדול ביותר אי פעם ● קרן הסל על מניות האנרגיה בשיא של 18 שנה ● שר האנרגיה של ארה״ב, כריס רייט, אמר כי חיל הים האמריקאי עדיין לא מוכןללוות מכליות נפט דרך מצר הורמוז ● מוג'תבא חמינאי אמר שהמצר צריך להישאר סגור כ"כלי לחץ על האויב"

זיו אדלר לירן וקסברגר / צילום: אלן שיבר, תמונה פרטית

האנשים שבחרו במקצוע שבו כולם שונאים אותם: "בשנה הראשונה זה שובר 90%"

בשביל שכר רחוק מלהיות נחשק וסיכוי אפסי למילה טובה, שופטי הכדורגל עולים לדשא מדי שבת וסופגים מטחי קללות ובוז מהיציעים ● שופטי העבר ובכירי האיגוד, לירן וקסברגר וזיו אדלר, פותחים הכל בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי": האדרנלין של "בית החרושת לקבלת החלטות", הטעויות שרודפות אותם בלילה והמחיר שמשלמות המשפחות ● מה מנצח את ההיגיון? "זה חיידק, מי שלא שם לא מבין"

החשש מעליה בחוב העלתה את הסיכון / צילום: Shutterstock

לא רק המניות: האופוריה התפוגגה גם בשוק החוב הממשלתי

מאז פרוץ המלחמה מול איראן שהולכת ומתמשכת התשואה הגלומה במדד תל גוב כללי חזרה לטפס ● התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב נמצאת במגמה דומה

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

המס שעלול לעצור את הקמת הפאנלים הסולאריים מעל שדות חקלאיים

חוסר בהירות משפטית, חוסר הסכמה בין משרדי ממשלה והליך חפוז יצרו חוסר ודאות גדולה לגבי המסים שישלמו בעלי קרקעות חקלאיות שרוצים לשדרג אותן בפאנלים סולאריים ● פרשנות משפטית עדכנית מעלה חשש שכלל הפרויקטים יאלצו לשלם היטל השבחה שעלול להכניס את כל הענף לסחרור

אולם תצוגה של GEELY / צילום: יח''צ

"פיזור הסיכונים" של יבואני הרכב הישראלים באירופה נושא פירות

מכירות כלי הרכב מצטמצמות בשל המלחמה, אך היבואנים הישראלים מרחיבים במהירות את פעילותם באירופה - מאוסטריה ורומניה ועד יוון ● במקביל מושקים בישראל דגמים חדשים ומעודכנים, לעיתים גם במחירים נמוכים יותר ● השבוע בענף הרכב

לוחמי מילואים בשדה תימן / אילוסטרציה: שימוש לפי סעיף 27א, חוק זכויות יוצרים

הפצ"ר הורה למחוק את כתבי האישום בפרשת שדה תימן

בהחלטתו קבע האלוף איתי אופיר כי התשתית הראייתית בתיק מורכבת, וכי חלק מהראיות אינן מספקות תמונה חד-משמעית של האירועים • בשל כך הוחלט לבטל את כתב האישום נגד חמשת משרתי המילואים בפרשה ● גם "התנהלות של גורמים בכירים בפרקליטות הצבאית ובמערכת אכיפת החוק בצה"ל" הייתה בין השיקולים • בצה"ל הדגישו כי בנסיבות שנוצרו קיים קושי להמשיך בהליך הפלילי

תדרוך ביטחוני בארה''ב בראשות הנשיא טראמפ בזמן המלחמה עם איראן / צילום: ap, Daniel Torok/The White House

בין הנחות למציאות: על החישובים שמאחורי הפעולות של וושינגטון וטהרן

פחות משבועיים אל תוך המערכה מול איראן, וכבר מתברר כי יש פער לא קטן בין הציפיות למה שקורה בפועל - הן מצד ארה"ב והן מצד איראן ● כעת נראה כי "מלחמת הכפייה המהירה ששני הצדדים דמיינו הפכה למערכת שחיקה" וכי שאלת ההכרעה היא פוליטית יותר מאשר צבאית

דירה במרכז הארץ שנפגעה מטיל איראני / צילום: כבאות והצלה לישראל

הדירה ניזוקה, השוכר עזב: מי נושא בעלויות בזמן מלחמה?

המלחמה עלולה לייצר חיכוכים לא פשוטים בין בעלי דירות לדיירים ● עו"ד הדר ארבל מסבירה אם היעדר ממ"ד הוא עילה לעזיבה, כיצד מס רכוש נכנס לתמונה, ומה קורה כשהמדינה היא זו שמורה על פינוי היישוב ● שאלת השעה

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

נחשף בגלובס: ההייטקיסטים יהפכו לבעלי השליטה ברשת 13

קבוצת ההייטקיסטים חתמה על מזכר הבנות ותהפוך לבעלת השליטה בערוץ ● בכך היא עקפה במרוץ את פטריק דרהי ● המהפך נחשף לראשונה בגלובס

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

מידרוג מגיבה להשלמת עסקת אלומיי בנופר

הרכישות האחרונות העלו את המינוף של נופר, והובילו את חברת הדירוג מידרוג לפרסם "הערת מנפיק" ● מידרוג: "הפחתת המינוף תלויה במידה רבה בחיזוק בסיס ההון אליו מכוונת החברה" ● מניית נופר זינקה ב-100% בשנה האחרונה לשווי שוק של 6.2 מיליארד שקל

חברת Jazz. הודיעה על גיוס של 61 מיליון דולר / צילום: שי שחר

תחת מלחמה: איך הצליחו חברות ישראליות לגייס 300 מיליון דולר בשבוע אחד?

למרות המלחמה, שלוש חברות סייבר וקרן הון סיכון דיווחו השבוע על גיוסים של כ-300 מיליון דולר - אך מסתבר שרוב העסקאות נסגרו כבר לפני חודשים ● מהי הסיבה שהחברות בחרו להכריז עליהן דווקא עכשיו?

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע ׳עם כלביא׳ / צילום: משרד הביטחון

"הרבה רעש וצלצולים": ההבדל בין המערכה הנוכחית מול איראן לקודמת

מנתוני ה- INSS לסיכום 12 ימי המלחמה הראשונים עולה כי במלחמת "עם כלביא" ביוני היו הרבה פחות אזעקות מאשר כעת, אבל כמות הטילים הפעם קטנה בהרבה - כמו גם הנזק ● בעם כלביא שוגרו עלינו 550 טילים בליסטיים מאיראן, פי שתיים לעומת ה-260 ששוגרו בתריסר הימים הראשונים של שאגת הארי ● אז למה אנחנו לא מרגישים את זה? כנראה כי כמות ההתרעות גדולה בהרבה הפעם

חיילי חיל האוויר האמריקאי לצד המפציץ B-2 Spirit / צילום: ap

התשובה של ארה"ב לאיראן: מפציצי העל שמשנים את הכללים

הם יכולים לטוס אלפי קילומטרים, לשאת עשרות טונות של חימוש ולשהות באוויר יותר מיממה: שלושת מפציצי העל של ארה"ב והיכולות שהופכות אותם לכלי מרכזי במערכה נגד איראן

נושאת המטוסים ג'רלד פורד. המשימה הוארכה פעמיים / צילום: ap, Giannis Angelakis

טענות בוושינגטון: ארה"ב מתמקדת באיראן ומפספסת את האתגר הגדול - סין

המערכה המתחוללת של טראמפ במזרח התיכון מדלדלת את מלאי הטילים האמריקאי ומעמיסה על הכוחות ● בצבא ארה"ב רואים בסין את האתגר המורכב ביותר, ואסטרטגים ביטחוניים סבורים שיש להתמקד בו, אבל נראה שבוושינגטון מתקשים לתעדף את הקרבות

מיכל מור / צילום: שלומי יוסף

היזמת מאחורי החברה הביטחונית שהנפיקה בזמן מלחמה: "החיילים קוראים לנו פרוט נינג'ה"

מיכל מור הקימה את SmartShooter כדי לאפשר ללוחמים בשטח לפגוע במטרה כבר מהכדור הראשון ● עם עסקאות מול 25 צבאות בעולם - בשבוע שעבר היא הנפיקה אותה בתל אביב תחת אש ● ראיון מיוחד

יגאל ברקת, מיטל שירן הראל, טלי פולג / צילום: ענבל מרמרי, אילן בשור, אלעד גוטמן

הקמפיינים שהתחלפו, המהלך שהוקפא ולקחי העבר: סמנכ"לי השיווק משתפים

מבצע "שאגת הארי" גרם לסמנכ"לי השיווק בחברות הבולטות במשק לשנות שוב את התוכניות, רגע לפני חג הפסח ● איך בוחרים באיזה קהל יעד להתמקד, מה עושים כשהקו שלך הוא בדרך-כלל הומוריסטי, והאם לתת חסות לתוכנית ריאליטי גדולה

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

תגמול שנתי של 143 מיליון דולר לאקמן. ומה עוד מגלה התשקיף של פרשינג סקוור

המהלך המסקרן להנפקת קרן ההשקעות של המיליארדר ביל אקמן, מאלץ אותו לספק לא מעט גילויים על התנהלות הקרן, תוכניותיה והרווחים שהיא מניבה לו ולבכירי החברה ● אז איך מתוכננת להתבצע ההנפקה, מדוע נבחר מבנה זה, ומה קרה בניסיונות ההנפקה הקודמים שלו?

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הדולר? מתחזק בעולם ועולה גם מול השקל

הדולר התחזק מול השקל ב-2% בשישה ימי מסחר ל-3.14 שקלים ● "המטבע הירוק" מתחזק גם מול סל המטבעות העולמי ● אידית מוסקוביץ מנהלת חדרי מסחר בבנק הבינלאומי: "הסיבה העיקרית הינה ההסלמה במלחמת איראן"

צילומים: רויטרס

המדינה שהעלתה את מחיר הדלק ב־50% בעקבות המלחמה באיראן

סגירת מצר הורמוז כבר מורגשת בעשרות מדינות בעולם • חשיפה: האקר פרץ לשרתי FBI, ושם את ידו על מסמכי אפשטיין • ובנפאל - ראפר בדרך להפוך לראש ממשלה

מימין: יו''ר הסוכנות היהודית, אלוף (במיל) דורון אלמוג, ראש עיריית ב''ש רוביק דנילוביץ, מנכ''ל הסוכנות היהודית יהודה סטון, מנכ''לית עיריית ב''ש ליז עובדיה, ראש מינהלת ישראל בסוכנות היהודית עו״ד דפנה קירו כהן / צילום: גיא יחיאלי, הסוכנות היהודית

המינהלת החדשה שתסייע לנפגעי "שאגת הארי"

הסוכנות היהודית מקימה את "מינהלת ישראל", שתחזק אוכלוסיות שנפגעו מירי טילים ● בנק מזרחי טפחות יוצא בתוכנית "בוסט לעסקים", שבמסגרתה יעניק הטבה חד-פעמית לתושבי גבול הצפון ● וזה המותג שהשיק השבוע השבוע חנות פופ-אפ בקניון עופר רמת אביב ● אירועים ומינויים