גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה ההסעה לעבודה עשויה לעלות למעסיק שלכם מיליונים?

בפעם השנייה תוך שנה, בית המשפט קובע כי הסעות הן טובת הנאה לעובד שאינה מזכה בניכוי מס ● בטבע טענו כי ההסעות קריטיות לרצף הייצור במפעלים, אך השופט קבע כי זהו שיקול משני

משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg
משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

מעסיקים רבים מספקים שירותי הסעות, לעתים בשל החשיבות של הגעת העובדים בזמן לשם עמידה ביעדים. עם זאת, עולה השאלה האם ניתן לנכות את מס התשומות בגין שירותים אלה. השבוע (א') הכריע בית המשפט המחוזי בסוגיה: השופט אילן סלע דחה את ערעורה של טבע על החלטת רשות המסים שלא להתיר לה לנכות מע"מ על הוצאות ההסעה שהיא מעניקה לעובדיה.

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קבע כי תשיב מאות מיליונים לקבלנים
רשות המסים מאיימת בשומות של עשרות אלפי שקלים על רוכשי דירות

מה קבע בית המשפט?

בית המשפט קבע כי על-פי "מבחן המטרה הדומיננטית", מדובר בטובת הנאה שהנהנים העיקריים ממנה הם העובדים. בפסק הדין הוסבר כי מטרתן המרכזית של ההסעות היא חיסכון בזמן ובטרחה עבור העובד, שאינו נדרש להשתמש ברכב פרטי או בתחבורה ציבורית. השופט ציין כי גם אם קיים במערך ההסעות שיקול עסקי, הרי שהוא משני בלבד.

לפי גישת בית המשפט, הרצון של טבע להבטיח שעובדיה יגיעו בזמן אמנם מובן, אך הוא אינו שונה מזה של מעסיקים רבים אחרים, ולא הוכח כי קיימים בחברה תנאי עבודה מיוחדים המכתיבים הסעה מרוכזת. כפועל יוצא, נקבע כי ההסעות אינן מהוות "צורך הכרחי" המצדיק ניכוי מס.

מה אומר החוק על מנגנון ניכוי המע"מ?

חוק המע"מ מבוסס על העיקרון לפיו עוסק חייב במס בגין מתן שירותים או מכירת טובין, אך זכאי לנכות את המע"מ ששילם על תשומותיו. ההפרש ביניהם משקף את חבות המס האפקטיבית ומממש את תכליתו הכלכלית של המס, תוך הימנעות מכפל מס.

עם זאת, תקנות המע"מ קובעות כי בגין הטבה שמעניק מעסיק לעובדו, לא ניתן לנכות את מס התשומות. כדי לקבוע אם הניכוי אפשרי, נבחנת השאלה: מי הנהנה המרכזי, הישיר והדומיננטי מההטבה? האם זהו העובד או המעסיק? רק במקרים שבהם התועלת למעסיק גוברת על טובת ההנאה של העובד, ניתן להכיר בהוצאה לצורכי ניכוי.

מתי כן אפשר לנכות את המע"מ?

כאשר אין אפשרות לעשות שימוש בתחבורה ציבורית סדירה. בית המשפט קבע כי כשעובד לא יכול להגיע לעבודה בתחבורה ציבורית סדירה, הפעלת ההסעה מבחינת המעסיק כי הכרחית ומזכה בניכוי. זאת, משום שאיש לא יהיה מוכן להיות מועסק אצל אותו המעסיק ללא הפעלת שירותי הסעה, ובנסיבות אלה נכון לראות בהסעה כצורך ממשי של המעסיק.

ומה קורה כשרק בכיוון אחד יש תחבורה סדירה? במקרה שבו קיימת תחבורה ציבורית סדירה בכיוון נסיעה אחד, אין הצדקה להכיר בהוצאה זו של המעסיק לצורך ניכוי תשומות באותו הכיוון. הכלל זהה לכל החברות ללא קשר לגודלן.

האם מדובר בפסק דין תקדימי?

פסיקה דומה ניתנה במאי האחרון בעניינה של מובילאיי, שם נקבע כי הסעות לעובדי הייטק הן טובת הנאה שאינה מזכה בניכוי מע"מ. עם זאת, המקרה של טבע מציב דגש שונה: בעוד שבמובילאיי נטען כי ההסעות נועדו לגיוס "כוח-אדם איכותי" - בטבע מדובר במפעלי ייצור שבהם ההסעות חיוניות לכאורה לתפעול המשמרות. למרות השוני בטיעונים, בית המשפט בחר לאמץ קו אחיד וקבע כי גם במקרה של טבע, העובדים הם הנהנים הדומיננטיים.

בניגוד למקרה של מובילאיי, טבע הציגה טענה חדשנית וממוקדת: ההסעות אינן הטבה, אלא כלי עסקי קריטי להבטחת רצף הייצור במפעליה. לגישת החברה, קיימת חשיבות תפעולית מכרעת לכך שמשמרות שלמות יוחלפו כמקשה אחת ובסנכרון מלא, במיוחד בשעות הגעה לא שגרתיות.

האם טבע תערער לעליון?

גורמים מעריכים כי הלכה זו תנחה את רשויות המס בנושא הטבות לעובדים, שכן מדובר בצעד המאשרר ומחזק את התקדים שנקבע בעניין מובילאיי. מנגד, אחרים סבורים כי אין זו המילה האחרונה של טבע בסוגיה, וכי החברה צפויה לערער לעליון.

עו"ד ליאור נוימן, ראש תחום מסים במשרד ש. הורוביץ, סבור כי בית המשפט נקט גישה פרשנית מחמירה: "המצהיר מטעם טבע הסביר את החשיבות בכך שהתחלת המשמרת תיעשה במשותף. הדרישה של בית המשפט להציג אישור רגולטורי חיצוני, במקום להסתמך על עדות החברה עצמה, היא מחמירה במיוחד".

האם לפסק הדין יש משמעות רוחבית?

מעסיקים רשאים לנכות מע"מ רק כשטובת העסק גוברת על טובת ההנאה של העובד. עו"ד נוימן רואה בפסיקה זו צמצום דרמטי של המקרים בהם ארגון הסעות יאפשר ניכוי מס.

עו"ד שני בוכניק-סלומון, שותפה במשרד מיתר, מסבירה: "זהו פסק דין עם השלכה רוחבית. מעסיקים מעמידים מערך הסעות שנועד לשרת בעיקר את עסקם. בטבע הושם דגש על הקריטיות שבהבאת מסה של עובדים בזמן מדויק על-מנת לדייק את תהליך הייצור. על אף שהוצגו שיקולים עסקיים טהורים, בית המשפט קבע שהנהנה הוא העובד. זו החלטה שמעסיקים צריכים להכיר".

גורמים מעריכים כי הפסיקה עלולה להוביל לביטול שירותי הסעה בשל חוסר כדאיות כלכלית. ההשלכה של פסק הדין תלויה באיזו חברה, כמה מעובדיה משתמשים בהסעות, האם לעובדים יש רכב פרטי, איפה הם גרים, והאם יסכימו לסוע במספר קווים של תחבורה ציבורית.

יש להדגיש כי אילוץ העובדים להשתמש ברכב פרטי יחריף את העומס בכבישים - או יובילם להסתמך על תחבורה ציבורית לא יעילה, דבר שיקשה על גיוס עובדים במפעלים מרוחקים. תרחיש חלופי הוא ששירותי ההסעה יימשכו, אך העלות תגולגל לעובדים דרך הפחתת שכר או קיצוץ בהטבות שונות.

עוד כתבות

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר