גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock
נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

גל מבצעי מימון אגרסיביים מציף זה כשנתיים את שוק הנדל"ן למגורים, בעיקר נוכח הריבית הגבוהה במשק וההחלטה של רבים להמתין על הגדר. אלא שמלבד הצלחתם של אותם מבצעים בהעלאת הביקושים והחזרת חלק מקוני דירות, הם העלו לא מעט ספקות ושאלות סביב מחירי המחירון הרשמיים שפרסמו היזמים השונים, בין השאר בדיווחים לרשות המסים ובדוחות הכספיים.

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?
פרשנות | דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות
כש־93% לא יודעים מה קרה למחירי הדירות בשנה האחרונה

בעקבות אי־הבהירות, לצד ביקורת הולכת וגוברת גם על מדד מחירי הדיור שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ברשות ניירות ערך החליטו להקשיח את חובת הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות בדוחות הכספיים. מחלקת התאגידים של הרשות פרסמה שורה של הנחיות והבהרות לגבי אופן פרסום הדוחות, שמטרתן לשקף ולטייב את אופן הדיווח על מבצעי הקבלן השונים.

הדגשים לחברות וההנחיות פורסמו במסגרת מכתב מנהל המחלקה ותקפים כבר לדוחות הכספיים של שנת 2025, וטיוטת המדריך המלא תפורסם ברבעון השני של 2026.

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

"השלכה על רווחיות הפרויקט כולו"

בלמ"ס עצמה מתקשים לשקלל את המבצעים השונים בתוך מחירי הדירות. לאחרונה אמר ד"ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס, כי "אין מדינה בעולם שעושה שעטנז בין מחיר הדירה ובין מחיר ההון, וגם הלמ"ס לא תחליף את מחירי העסקאות הרשמיים בהערכות סובייקטיביות ובמדדים המבטאים 'ערך כלכלי אפקטיבי'".

אילן ציוני, המשנה למנהל מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך, מציין כי הבעיה אינה בקיומם של המבצעים עצמם, אלא באופן שבו ניתן להם ביטוי בדוחות: "מבצעים עכשוויים, כמו טרייד־אין על הדירה הישנה, הזכות לביטול עסקה או תשלום ריבית על משכנתא שנוטל הרוכש, אינם בעייתיים בפני עצמם. אבל החברות חייבות לתת ביטוי ברור ומלא על ההשלכות הכלכליות של המבצעים האלה, לצד גילוי איכותי ברור, מלא ושקוף על המודלים השונים. אחרת התמונה שמתקבלת על מצבן של החברות אינה מדויקת".

אחד הסעיפים המרכזיים בהנחיות החדשות נוגע לגילוי מורחב של סעיף המכירות. על־פי הרשות, החברות נדרשות להציג לא רק את מחיר העסקה הנקוב, אלא גם את המחיר האפקטיבי למ"ר - לאחר נטרול מבצעי הקבלן והטבות המימון. המטרה היא לאפשר למשקיעים להבין מה המחיר האמיתי שבו נמכרות הדירות, לאחר גילום ההטבות.

ציוני מדגיש כי ההנחיה הגיעה לאחר שנמצאו במספר דוחות כספיים טעויות מהותיות וגילוי חסר באופן הדיווח של דירות שנמכרו באמצעות מבצעי קבלן, שבסופו של יום שוחקים את הרווחיות של הפרויקט: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן, בסופו של דבר שוחקים את הרווחיות של הפרויקט, והם מגלמים ירידה במחיר למטר האפקטיבי שבו הדירה נמכרת".

לדבריו, אם למשליש דירה של 100 מ"ר שמחירה הנקוב הוא 3 מיליון שקל, והקבלן מציע הטבה שנאמדת בשווי של 300 אלף שקל - נניח על־ידי מבצע שמממן לרוכש הדירה את תשלום הריבית על המשכנתא לשנים רבות - אז המחיר שצריך לדווח לציבור על ההכנסות הצפויות ממכירת הדירה הוא 3 מיליון שקל בניכוי ההטבה. כלומר, במקרה הזה המחיר הוא כ־2.7 מיליון שקל. בהתאמה, המחיר למ"ר שצריך לדווח עליו יהיה 27 אלף שקל למ"ר, ולא 30 אלף שקל".

"זה פער משמעותי", הוא מדגיש. "ראשית, משום שהוא מקטין את הרווחיות הספציפית על אותה דירה. ושנית, משום שהוא משליך על הרווחיות של הפרויקט כולו, שכן המחיר למטר של אותה דירה משליך על התחזית לגבי ההכנסות והרווחיות הצפויות ממכירת יתר הדירות. יש לזה משמעות גדולה מאוד, וברמת החברה בכללותה ההטבות יכולות להסתכם בעשרות מיליוני שקלים. אנחנו מקפידים לבדוק ולוודא שהחברות כוללות גילוי נאות על היבטים אלה".

אופציות לרכישת דירות וביטולי עסקאות

סעיף נוסף בהנחיות רשות ניירות ערך עוסק באופן הדיווח על אופציות לרכישת דירות, בקשות הצטרפות, הרשמות וביטולי עסקאות.

ברשות זיהו מקרים שבהם חברות לא הקפידו על ההבחנה בין חוזה מחייב לאופציה לרכישה או הרשמה לא מחייבת, ולעתים אף הציגו אותן כמכירה לכל דבר. כעת יידרשו החברות להציג הפרדה ברורה בין סוגי המכירה, ולפרט כמה יחידות נמכרו בחוזים מחייבים לעומת כמה נמצאות בשלב אופציה או בקשת הצטרפות - נתון שמשפיע ישירות על רמת הוודאות של הפרויקט.

כאן מחדד ציוני כי המטרה היא להציב בפני המשקיעים של אותן חברות תמונה נאמנה של מצב הפרויקט: "אם יש לדוגמה 100 דירות, ומתוכן רק עשרה חוזי מכר מחייבים, לצד 20 בקשות הצטרפות ו־20 אופציות לרכישה - הרי שלכל אחד מהסטטוסים הללו רמת ודאות שונה. בהתאם, לכל אחד מהם יש השפעה שונה על היכולת האמיתית של החברה למכור את הדירות, לעמוד ביעדי המכירות וההכנסות ולהשלים את הפרויקט כמתוכנן".

הרשות גם דורשת גילוי מפורט על ביטולי עסקאות - תופעה שהחלה להתרחב עם מימוש מבצעי מימון אגרסיביים. לאחרונה פרסם האוצר כי כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ־1,500 שבוצעו ב־2022 וב־2023. ההנחה היא שמדובר בעיקר בדירות שנרכשו במבצעי מימון אגרסיביים, שדחו את מרבית התשלום למועד מסירת המפתחות.

לדברי ציוני, "להשלמת התמונה על מצב המכירות בפרויקט, החברות נדרשות לתת גילוי על ביטולי עסקאות על־ידי רוכשים - שזו תופעה שהולכת ומתרחבת עם הגיע מועד מימוש מבצעי הקבלן המפורסמים".

להימנע מתחזית מעבר לחמש שנים

במקביל, ברשות ניירות ערך מחדדים גם את כללי הדיווח בתחום ההתחדשות העירונית - תחום שהפך לציר מרכזי בפעילות חברות הנדל"ן, אך מאופיין ברמת אי־ודאות גבוהה במיוחד.

במסגרת ההנחיות החדשות, קבעה הרשות מגבלה מהותית על פרסום תחזיות בפרויקטים שמועד תחילת ההקמה שלהם צפוי מעבר לחמש שנים ממועד הדוח. המשמעות: כאשר מדובר בפרויקט התחדשות עירונית שהקמתו צפויה רק בעוד חמש שנים ויותר, החברות מתבקשות להימנע ממתן נתוני תחזית, שכן יכולת החיזוי, הן של מחירי הדירות והן של מרכיבי העלות, מוגבלת מאוד בטווחי זמן כאלה.

לפי ההנחיות המעודכנות, תחזיות שיינתנו יידרשו להתבסס על תנאי השוק הקיימים כיום, לרבות מחירים נוכחיים למ"ר, ולא על הערכות עתידיות מרחיקות לכת.

המטרה, מדגישים ברשות, היא לצמצם את הסיכון להטיית מידע ולספק למשקיעים תמונה ריאלית וברורה יותר של פעילות החברות בתחום ההתחדשות העירונית.

עוד כתבות

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● יום תנודתי בתל אביב הסתיים בירידות, בהובלת מניות הנדל"ן ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026 ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

דוחות אנבידיה חושפים: החברה הישראלית שמייצרת 40 מיליארד דולר בשנה

כאשר בזו אחר זו מודיעות ענקיות טכנולוגיה על העלאת ההשקעות בשיעור שנע בין 60%-100% במעבדים גרפיים, וחוות שרתים על חשבון גיוס עובדים, אין באמת סיבה שאנבידיה לא תרגיש בטוחה בעצמה ● פעילות חטיבת התקשורת של החברה המבוססת על רכישת מלאנוקס, היתה שוב לחטיבה הצומחת באנבידיה עם שיעור צמיחה של 263%

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים ל-2 החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא ועמית גל את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן