גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הגיע היום (ד') לביקור בן יומיים בישראל, לראשונה מאז 2017, ובמהלכו ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויבקר בכנסת. על הפרק יעמדו היבטי ביטחון, סחר והעברת טכנולוגיות להודו.

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק
נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

בין השאר, בהודו מדווחים כי נושא מרכזי שהצדדים ידונו בו בביקור הוא ההגנה האווירית. במסגרת זאת, עומד על הפרק פיתוח משותף בענף ההגנה מטילים בליסטיים, ואף הגנה באמצעות לייזר. בד בבד, מודי ונתניהו, לפי דיווחים בהודו, עשויים לחתום על מזכר הבנות להעמקת שיתוף הפעולה הביטחוני.

עוד פורסם לאחרונה בהודו כי סך העסקאות שסגרו שתי המדינות מתחילת השנה עומד על סכום אדיר של 8.6 מיליארד דולר. עם זאת, אין מדובר ביצוא ביטחוני ישראלי מלא להודו, שהרי הסכום גם כולל את הייצור שמתבצע בחברות בנות של תעשיות ביטחוניות ישראליות בהודו, או במיזמים משותפים של החברות הישראליות בהודו עם חברות מקומיות.

לקוחה חשובה של תוצרת ישראלית ביטחונית

בין השנים 2024-2020, הודו לבדה הייתה יעד ל־34% מהיצוא הביטחוני הישראלי. כך עולה מנתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI). נתוני סיב"ט, האגף ליצוא ביטחוני במשרד הביטחון, מצביעים על כך שסך היצוא הישראלי בתקופה זו הסתכם בכ־60.3 מיליארד דולר.

המשמעות היא שהודו ייבאה מערכות ביטחוניות מישראל בהיקף המוערך בכ־20.5 מיליארד דולר בתוך חמש שנים. הקשרים בין המדינות מעמיקים מעבר לעסקאות רכש ישירות, שכן לכל אחת מהחברות הביטחוניות הישראליות הגדולות יש כיום חברות בנות הודיות ושיתופי פעולה עם התעשייה המקומית. מהלכים אלו נועדו להתאים את הפעילות הישראלית לתוכניות "Make in India" ו"Self Reliance" שהוביל מודי במטרה לחזק את העצמאות היצרנית של ארצו.

ראש סיב"ט, תא"ל (מיל') יאיר קולס, סיפר השבוע בראיון לגלובס על המגמות ביצוא הביטחוני להודו. "ב־2012 היינו עם 300 מיליון דולר, עלינו ל־700 ב־2013 ולמיליארד ב־2014. הקפיצה הגדולה התרחשה ב־2017 עם מכירת מערכות ברק שהביאה לקפיצה לכ־3.4 מיליארד דולר". מאז, חלה ירידה עקבית עד ל־880 מיליון דולר ב־2023, ושוב מגמת צמיחה. "ב־2024 עמדנו על כ־1.1 מיליארד דולר, וב־2025 אומנם הנתונים טרם עובדו עד הסוף, אבל זה יותר מ־1.5 מיליארד דולר".

"ישנה שאיפה להרחבת הקשרים הכלכליים בין המדינות, גם מעבר לביטחון", מסבירה ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ומנכ"לית חברת Indivade.

לדבריה, "הביקור מסמן מעבר ממבט על היחסים בתור 'ביטחוניים בלבד' לכאלו רחבים יותר, גם אם המשוואה הביטחונית האזורית משתנה. המטרה היא הגדלת ההיבטים האחרים של היחסים. מבחינת ההודים, כל הרעיון הוא שיתקיים שיח עם חברה יצרנית מכל תחום רק אם היא מוכנה לייצר בהודו. הם דואגים לתמריצים שונים בענפים מגוונים כדי למשוך חברות".

דבריה של בירודקר משתקפים גם בלוחות הזמנים של מודי, שצפוי לקיים אירוע בירושלים שבו ישתתפו חברות טכנולוגיות מתקדמות ישראליות. ההודים רוצים להציב עצמם בעמדה מובילה, בין השאר, גם בתחומי הבינה המלאכותית והקוונטיים, ועל כן רוצים לרתום חברות ישראליות כדי שיעשירו אותם בטכנולוגיות.

זינוק ביצוא להודו ב־50%

היקף הסחר בין המדינות עמד ב־2025 על כ־5 מיליארד דולר (סחורות, שירותים ויהלומים), תוך שהיצוא הישראלי להודו צמח בכ־50% בחמש השנים האחרונות. נתונים אלו מציבים את הודו כשותפת הסחר השנייה בגודלה של ישראל באסיה. בעקבות זאת, לפני כשבוע יצאה משלחת של מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה לניו דלהי, לדיונים טכניים ומהותיים על כינון הסכם הסחר בין המדינות.

מחד, רוב הסחורות הנכנסות לישראל מהודו ממילא פטורות לחלוטין מתשלום מכס, והכוח העיקרי של ישראל הוא בענפי התוכנה והשירותים, שאף הם פטורים לחלוטין ממכס. מאידך, אם ההסכם יכלול הקלות רגולטוריות לקליטת עובדים מהודו שימלאו את החוסר בידיים עובדות במשרות פחות מבוקשות, אזי תהיה כאן בשורה משמעותית. מעבר לכך, במידה וההסכם יכלול השקעות הדדיות וסחר ביטחוני משודרג יותר, אז הוא בהחלט יביא איתו ערך מוסף.

ד"ר לורן דגן עמוס, חוקרת מדיניות החוץ והביטחון של הודו באוניברסיטת בר אילן, וחברת פורום דבורה, מספרת כי הביקור נתפס כדבר חשוב, הממשיך את הידוק הקשרים בין המדינות, ויש רצון גדול מאוד שזה יתממש. "היעדים המרכזיים הם לעגן את היחסים בין הודו וישראל כאסטרטגיים, שינוי מאוד גדול ששמור רק למדינות מיוחדות וחשובות להודו. כמו כן, יש רצון להסיר מכשולים כמו הייצור המקומי ("Make in India"), על מנת שתעשיות ישראליות ולא רק ביטחוניות יוכלו להיכנס יותר ויותר לשוק ההודי. ישנו גם רצון שגורמים הודים יהיו יותר משפיעים בשוק הישראלי".

בדרך לברית אזורית רחבה יותר?

שגריר ישראל בהודו ראובן עזר פרסם ברשתות החברתיות כי היחסים בין המדינות יתקדמו משמעותית בהשפעת הביקור. לדבריו, במטרה להתמודד עם האיומים העומדים בפני העולם, ישראל והודו יעמיקו את קשרי הביטחון על בסיס תיקוף ההסכמים ביניהן, מה שיאפשר לעסוק במיזמים רגישים יותר ולפתח מענים טכנולוגיים משותפים.

ההתמודדות עם אותם אתגרים ביטחוניים, מתחברת אל "משושה הבריתות" שבו עסק ראש הממשלה נתניהו לפני ימים ספורים, וכולל בתוכו את ישראל, הודו, יוון, קפריסין, מדינה ערבית ומדינה אפריקנית. אומנם הוא לא ציין זאת, אבל מי שצפויה להוות את הגורם הערבי המשמעותי במשושה היא איחוד האמירויות, על אחת כמה וכמה בצל ההתקרבות המחודשת של ערב הסעודית לציר האחים המוסלמים ויחסיה ההדוקים עם פקיסטן. הגורם האפריקני המוביל עשוי להיות אתיופיה, שבה ביקר מודי לפני כחודשיים ונשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג יבקר בה השבוע.

הביקור של הרצוג מתבצע לאחר ביקור חריג של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן באדיס אבבה. באנקרה חוששים מאוד כי אתיופיה, המדינה המאוכלסת ביותר בעולם ללא מוצא לים, תצטרף לישראל בהכרה בעצמאות סומלילנד, כדי ליהנות מגישה לים הפתוח. מנגד, ראש ממשלת אתיופיה אבי אחמד מתעקש כי אין זה סביר שמדינה שכזו לא תיהנה ממוצא לים.

עוד כתבות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים