גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock
השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

המסמך שפרסם השבוע גוף המחקר העצמאי Citrini Research אינו עוד סקירה על בועת מניות טכנולוגיה. הוא גם לא תחזית מאקרו קלאסית. למעשה, כבר בתחילתו מדגישים המחברים כי מדובר בתרחיש ולא בניבוי. ובכל זאת, "The 2028 Global Intelligence Crisis" הצליח להצית ירידות חדות בוול סטריט ובת"א.

עסקת הענק עם מטא שמקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט
יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

הסיבה לכך אינה מספר כזה או אחר, אלא הטענה העקרונית שהוא מציג: אם הבינה המלאכותית תמשיך להשתפר בקצב הנוכחי, ייתכן שהבעיה של השווקים לא תהיה אכזבה, אלא הצלחת ה-AI. בפתח הדוח מציבים הכותבים את הפרדוקס במפורש: מה יקרה אם האופטימיות כלפי AI תמשיך להתברר כמוצדקת, ודווקא משום כך תהפוך לשלילית לשווקים. בהמשך הם מבהירים כי מטרתם היא לבחון סיכון קצה שפחות מדובר, לא לטעון שזהו התרחיש הסביר ביותר. אך עצם העלאת השאלה חושפת עצב רגיש במיוחד בתקופה שבה חלק גדול משווי השוק נשען על ציפיות למהפכת ה-AI.

המסמך כתוב כמזכר מאקרו עתידי מיוני 2028, המתאר בדיעבד כיצד הכלכלה האמריקאית נכנסה למשבר. נקודת הפתיחה דווקא חיובית. בתחילת 2026, כך לפי התרחיש, חברות אימצו כלי AI מתקדמים שהחליפו עובדים בצווארון לבן. התוצאה המיידית הייתה שיפור ברווחיות. "שולי הרווח התרחבו, הרווחים עקפו את התחזיות והמניות זינקו", נכתב בין היתר. רווחי שיא הופנו בחזרה להשקעה בתשתיות מחשוב ובמודלים מתקדמים.

אלא שכאן טמון הזרע לבעיה. הרווחיות נבעה מצמצום הוצאות שכר, רכיב מרכזי בכלכלת שירותים. כאשר חברות מפטרות עובדים ומשקיעות את החיסכון בטכנולוגיה, הפריון עולה אך ההכנסה של משקי הבית נשחקת. הדוח מציע את המונח "Ghost GDP", תוצר שמופיע בנתונים הלאומיים אך אינו מחלחל לכלכלה הריאלית. התפוקה קיימת, אך אינה מתורגמת לביקוש רחב.

הירידות הגיעו לת"א

המסמך הוויראלי לא נותר בגבולות הדיון התיאורטי. ביום שני התפתח בוול סטריט מה שכונה בין היתר בבלומברג "מסחר הפחד מה־AI", כאשר משקיעים מיהרו לצמצם חשיפה למניות שנתפסות כפגיעות במיוחד לשיבושים אפשריים מצד בינה מלאכותית מתקדמת.

כך, מניית IBM צנחה ב־13% ביום אחד, הירידה החדה ביותר שלה מאז שנת 2000. במקביל, חברות כמו DoorDash, אמריקן אקספרס, KKR ובלקסטון איבדו לפחות 6%, בעוד שמאסטרקארד, ויזה, קפיטל וואן ואפולו ירדו בשיעורים של 4% ויותר. גם מניות תוכנה וסייבר ספגו ירידות, וכל האירוע הבהיר כי בשלב הנוכחי בוול סטריט די גם בתרחיש תיאורטי כדי לטלטל מניות החשופות למהפכת ה־AI.

בהמשך, גם שוק המניות בת"א הגיב ביום ג' למסמך האפוקליפטי, עם ירידות, בשעות אחר הצהריים, של כ-1.8% במדד ת"א-35 וכ-2.8% בת"א-90. בדומה לוול סטריט, את הירידות בת"א הובילו מניות הביטוח, שירדו בכ-7%, בעוד שמדד הבנקים ירד ב-1.8%. למרות הירידות החדות, מתחילת השנה הנוכחית מניות הביטוח עדיין רושמות עלייה של 18% כמעט.

"הסיבה לירידות החדות במניות הפיננסים בבורסה בתל אביב התחילה בוול סטריט כשסקטור הפיננסים היה הנפגע העיקרי מהדוח האפוקליפטי של Citrini", מסביר דודו מנגן, סמנכ"ל מסחר ובורקראז' בלידר שוקי הון. "הדוח, שמנסה להציג כיצד ה-AI מערער את המודל הכלכלי הקיים, נגע בין היתר בסיכונים בעולמות התשלומים. מניות השירותים הפיננסיים (3.3%-) והמימון הצרכני (7.8%-) הובילו את הירידות ביום ב' בוול סטריט".

מנגן הוסיף כי "המסמך של Citrini מגיע כאשר ברקע חששות רבים לגבי החשיפה של שוק החוב הפרטי לחברות תוכנה, שהן הנפגעות העיקריות מה-AI. אם זה לא מספיק, התקיים במקביל יום האנליסטים של בנק ג'יי. פי מורגן, שם המנכ"ל ג'יימי דיימון הזהיר כי המתחרים שלו 'נוהגים בטיפשות' כדי להגדיל את ה-NII (הכנסה נטו מריבית), וזה מזכיר לו את ההתנהגות שהוא ראה לפני המשבר של 2008. כל הסיבות הללו מובילות גם את סקטור הפיננסים המקומי לירידות חדות, דווקא כשהוא נמצא קרוב לשיא ונהנה לאחרונה מזרם קניות מצד משקיעים זרים".

החששות מפני השפעות ה-AI לא חלפו מעל לסקטורים אחרים. כך, מדד ת"א נדל"ן ירד ב-3.4%. לעומתו, מדד ת"א תקשורת וטכנולוגיות מידע, הכולל בתוכו את מניות חברות התוכנה וה-IT, שהיו הנפגעות המשמעותיות עד כה מהחשש מפני השפעות ה-AI, ירד בפחות מ-1%. עם זאת, מניות התוכנה וה-IT הכלולות בו ירדו ביותר מ-30% מתחילת החודש, בין היתר בשל החשש שסוכני בינה מלאכותית יחליפו חלק מהשירותים שאותם חברות אלה מציעות ללקוחותיהם.

שי זיגלמן, אנליסט מניות ביחידת המחקר של בנק הפועלים, מוסיף כי "אנחנו רואים ירידות חדות במניות סקטור הנדל"ן המניב, שקשורות גם לריבית שלא ירדה, אבל גם לאפשרות לקיצוצים בקרב חברות הטכנולוגיה בעקבות השפעות הבינה המלאכותית".

"החיכוך הולך ונעלם"

בלב המסמך של Citrini עומדת מה שמכונה "Intelligence Displacement Spiral" (ספירלת דחיקת העבודה האנושית). יכולות הבינה המלאכותית משתפרות, חברות זקוקות לפחות עובדים, הצריכה נחלשת, הלחץ על רווחיות גובר וההשקעה ב-AI מתעצמת. מדובר בלולאת משוב שלילית שלדברי הכותבים "אין לה בלם טבעי". בשלב מסוים, השאלה כבר אינה אם מניית תוכנה יקרה מדי, אלא מה קורה לכלכלה שמבוססת על אשראי לצרכנים, כאשר הצרכנים עצמם מאבדים כוח קנייה.

חלק מרכזי בדוח עוסק בשחיקת מודלים עסקיים המבוססים על חיכוך אנושי. אינרציה, מחסור בזמן וקושי להשוות מחירים אפשרו במשך שנים גביית עמלות ותיווך. לפי התרחיש, סוכני AI פועלים ברקע, משווים מחירים, מבטלים מנויים ומנהלים משא ומתן עם ספקים. "היתרון התחרותי שלהן נשען על חיכוך. והחיכוך הלך ונעלם", כותבים המחברים.

אם היתרון התחרותי נשען על כך שאנשים אינם בודקים כל חלופה, מכונה תעשה זאת. התוצאה היא לחץ על מחירים ועל שיעורי רווח בענפי תוכנה, תשלומים ותיווך. עצם קיומה של חלופה פנימית זולה, המאפשרת לארגונים לפתח פתרונות בעצמם, משנה את מאזן הכוחות גם בלי קריסה דרמטית בן לילה.

בשלב מתקדם יותר בתרחיש, הדיון מתרחב אל תחום האשראי. המחברים מזכירים כי שוק המשכנתאות האמריקאי מוערך בכ־13 טריליון דולר ושואלים אם גם הלוואות שנחשבו בטוחות לחלוטין יישארו כאלה בעולם שבו יציבות ההכנסה נשחקת. אז "האם גם משכנתאות פריים הן אכן חסינות?", הם תוהים.

הנקודה אינה שהלוואות היו מסוכנות מלכתחילה, אלא שההנחות שעליהן הן התבססו השתנו במהירות. אם חלק משמעותי מעובדי הצווארון הלבן חווים פגיעה מתמשכת בהכנסה, גם שוקי האשראי עלולים לחוש בכך. לצד התרחיש הקודר, המחברים מדגישים כי לא כל רכיביו יתממשו. הם כותבים כי חלק מהתסריטים לא יקרו, אך סבורים כי "הפרמיה על אינטליגנציה אנושית תצטמצם". כלומר, גם אם לא יתרחש משבר רחב, עצם השינוי במעמד האינטליגנציה האנושית מחייב בחינה מחדש של הנחות יסוד.

עוד כתבות

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים, ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ–30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

רה''מ נתניהו פוגש את ראש ממשלת הודו, מודי, 2017 / צילום: קובי גדעון-לע''מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו ע"י הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם