גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas
נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

לא רק במערכת הביטחון מתכוננים לקראת מתקפה אמריקנית אפשרית באיראן - גם במשרד האוצר עולה מפלס הדריכות. לגלובס נודע כי בשבועות האחרונים מקיימים באוצר הערכות מצב בנוגע להשלכות הכלכליות של סבב לחימה נוסף מול איראן, כשנקודת המוצא היא מדאיגה: תקציב הביטחון, שטרם אושר, כבר עכשיו נמצא על הקצה.

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר
לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

לפי גורם בכיר המעורה בפרטים, כבר בימים אלה האוצר אינו מאשר למערכת הביטחון שום התקשרות חדשה, אלא אם כן מתפנה שורה מקבילה בהתקשרות קיימת בהוצאות הביטחון ל־2026. "כולם מבינים, כולל במערכת הביטחון, שלא ניתן לבצע עוד התקשרויות חדשות במצב הנוכחי", הוא אומר. "זה אומר שמסגרת התקציב שנקבעה למערכת הביטחון היא כבר עכשיו בסיכון". לדבריו, "זה עניין של זמן עד שייפרץ התקציב. בין כמה שבועות לשלושה־ארבעה חודשים".

בימים האחרונים דווח כי בישראל מתגברת ההערכה כי עימות צבאי בין ארה"ב לאיראן הוא בלתי נמנע. בכירים ביטחוניים ומדיניים בישראל משוכנעים שזו אינה שאלה של "אם" אלא של "מתי", תוך שהם מביעים ספק עמוק ביכולתה של טהרן להגיע להסכם דיפלומטי אמיתי.

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

מהצד אמריקאי, הבית הלבן הבהיר כי "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אך טראמפ מוכן להשתמש בכוח קטלני". ארה"ב העבירה לאזור למעלה מ־150 מטוסי קרב, כולל F-22, ומציבה אותם בבסיסים בישראל ובמזרח התיכון.

מהצד איראני, טהרן מסרבת להיכנע ללחץ ומאיימת כי "כל תקיפה תוביל לסכסוך נרחב ולמתקפת נגד חסרת תקדים". שר ההגנה האיראני הדגיש שאיראן אינה מחפשת מלחמה, אך תגן על עצמה בכל מחיר. במקביל, שני הצדדים ממשיכים להיפגש במסגרות דיפלומטיות בז'נבה - מה שמותיר את המצב תלוי בין המשא ומתן לבין קו פרשת המים הצבאי.

המחלוקות כבר החלו

תקציב הביטחון לשנת 2026 נקבע במקור על כ־112 מיליארד שקל, ומאז נשחק מעט ל־111 מיליארד שקל. אלא שתקציב זה טרם אושר סופית. תקציב המדינה כולו נמצא בעיצומו של דיונים בוועדות הכנסת, ואין ודאות לרוב קואליציוני לאישורו על רקע משבר חוק הגיוס. בהיעדר תקציב מאושר, המדינה מתנהלת לפי תקציב המשכי הנמוך משמעותית ומערכת הביטחון מתמודדת רשמית עם מסגרת של כ־90 מיליארד שקל בלבד.

מאחר שמדובר עדיין בתחילת השנה, ובאוצר יוצאים מתוך הנחה שתקציב המדינה יאושר בסופו של דבר, מאפשרים למערכת הביטחון לרוץ בקצב הגבוה יותר של 111 מיליארד שקל לשנה. אלא שגם ליעדים אלה המערכת מתקשה להתכנס, הן בהתקשרויות והן בגיוס מילואים. זאת אף שבאוצר מודים כי בתחום המילואים נרשם הידוק חגורה מסוים בצה"ל בתקופה האחרונה. צריך לומר כי יש מחלוקות בין אגפי האוצר השונים עד כמה אפשרי יהיה לעמוד בתקציב המתוכנן, גם ללא תקיפה באיראן.

אם במצב של רגיעה יחסית צה"ל מוציא כספים בקצב שגבולי לחריגה תקציבית, הרי שמערכה נוספת מול איראן תחייב פריצה מהירה - ואולי אף לפני שתקציב המדינה עצמו יסיים לעבור בכנסת.

כמיליארד שקל ליום

הסיבוב הקודם מול איראן במבצע עם כלביא נמשך 12 ימים והעלויות הישירות שלו - כולל הוצאות לחימה ופיצויים על נזקי טילים - נאמדו בקרוב ל־20 מיליארד שקל. כאשר עלות כל יום לחימה נאמדת ביותר ממיליארד שקל, הסכום הופך במהירות לנטל פיסקלי המצריך התאמות משמעותיות מצד האוצר.

אף אחד אינו יכול להעריך באמת כמה יעלה סבב נוסף, שכן ההקשר הפעם שונה מהותית. במבצע עם כלביא ישראל הייתה זו שפתחה בתקיפות אוויריות באיראן, ובהמשך הצטרפה ארה"ב להשלים את המערכה עם מפציצי B2 שתקפו את מתקני הגרעין. הפעם, ייתכן שטראמפ יהיה זה שייתן את המכה הראשונה למשטר האייתולות בטהרן. השאלות הפתוחות - מידת המעורבות הישראלית, היקף התגובה האיראנית כלפי ישראל, ומשך המערכה - הן שיקבעו את גובה החשבון.

עלי חמינאי, מנהיג איראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

בחזרה למודל הקופסאות?

עד לפני כמה חודשים, במשא ומתן הקדחתני בין מערכת הביטחון לאוצר, דרשו גורמי הביטחון תקציב גדול משמעותית ל־2026, בפער של עשרות מיליארדי שקלים מהמסגרת שנקבעה בסופו של דבר. ההסכמה על 112 מיליארד שקל הושגה על בסיס תרחיש אופטימי של שנת רגיעה ביטחונית, ללא הסלמה משמעותית. היו שהופתעו שמערכת הביטחון הסכימה להתפשר, אך ההערכה היא שגורמי הביטחון הבינו שבמציאות הישראלית תמיד יצוצו הצדקות לפריצת המסגרת - כפי שקרה בכל אחת משלוש השנים האחרונות.

מערכה מול איראן, בכל היקף שתהיה, תהווה זרז ברור לפתיחת תקציב הביטחון מחדש. כשזה יקרה, ידונו לא רק בכיסוי עלויות הלחימה הישירות, אלא יעלו מחדש כל המחלוקות המתמשכות בין האוצר למערכת הביטחון בנושאי התקשרויות רכש וגיוס מילואים.

ומה המשמעות של הגדלת תקציב שבפני עצמו עדיין לא מאושר ולא בתוקף? כאן עשוי להיכנס לתמונה פתרון חלופי שכבר שימש את האוצר בתקופת הקורונה: קופסאות חוץ תקציביות - הקצאות ייעודיות שאינן נספרות במסגרת מגבלת ההוצאה הרגילה ומאפשרות מבחינה חוקית מימון הוצאות חירום מסוימות גם ללא תקציב מאושר.

מנגנון זה, שכבר בחנו באוצר בשבועות האחרונים כמענה למשבר התקציב ההמשכי, עלול להידרש כעת גם לצורך מימון מערכה צבאית חדשה. השימוש בקופסאות מעורר ביקורת כלכלית, שכן הוא מאפשר הוצאת מיליארדים מחוץ למסגרת התקציבית המסודרת תוך עקיפת כללי המשמעת הפיסקלית - כפי שקרה בקורונה, כשהדבר תרם לזינוק הגירעון ויחס החוב לתוצר.

כל אלה צפויים ליצור לחץ גובר באוצר להעלאות מסים ולביטול הקלות מס מתוכננות. זאת כאשר לפי פרסום חדש של הכלכלן הראשי באוצר, נטל המס על הציבור כבר חזר לעלות משמעותית ב־2025 והגיע לשיא של שלוש שנים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ עשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה במחירי ביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הדדליין של טראמפ מתקרב, גורמים בישראל: "רגע האמת מגיע"

סבב שיחות דרמטי בז'נבה: בצבא נערכים לאפשרות של מתקפה כוללת ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

מיליארדים ירדו לטמיון, אך גיוסי האג"ח מאמריקה בת"א נמשכים

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

דוחות אנבידיה חושפים: החברה הישראלית שמייצרת 40 מיליארד דולר בשנה

כאשר בזו אחר זו מודיעות ענקיות טכנולוגיה על העלאת ההשקעות בשיעור שנע בין 60%-100% במעבדים גרפיים, וחוות שרתים על חשבון גיוס עובדים, אין באמת סיבה שאנבידיה לא תרגיש בטוחה בעצמה ● פעילות חטיבת התקשורת של החברה המבוססת על רכישת מלאנוקס, היתה שוב לחטיבה הצומחת באנבידיה עם שיעור צמיחה של 263%

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם