גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית
בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המסחר בוול סטריט התנהל במגמה שלילית ביום שישי, וסגר שבוע מסחר שלילי, עם ירידה של 0.4%-1.3% במדדים המובילים. עם זאת, המשקיעים עוד לא הגיבו לחדשות מסוף השבוע - התקיפה האמריקאית-ישראלית על איראן, חיסולו של המנהיג האיראני חמינאי והתקיפות האיראניות על ישראל ועל מדינות המפרץ.

המומחים אופטימיים לגבי השווקים במלחמה. מה יכול לשבש את המצב?
האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

פול מרינו, סמנכ"ל הכנסות בחברת Themes ETF’s, מעריך כי התקיפות המשותפות של ארה"ב וישראל מייצרות פרמיית סיכון מיידית, בעיקר סביב מיצרי הורמוז, שדרכם עוברים כ-20% מאספקת הנפט העולמית. להערכתו, תרחיש של קפיצה של 10-20 דולר לחבית נפט הוא ריאלי, והמשמעות היא גם לחץ אינפלציוני שעלול לשנות את מסלול הריבית בארה"ב. להערכתו, בטווח הקצר, יהיה לחץ על סקטורים רגישים לאנרגיה כמו תעופה וצריכה מחזורית, ומנגד, רוח גבית לחברות אנרגיה וביטחון.

אלה המניות הישראליות (ובעלות הזיקה לישראל) שעשויות לבלוט במסחר השבוע בוול סטריט על רקע הלחימה, וגם אלו שבלטו בסוף השבוע שעבר:

חברות ביטחוניות

השנים האחרונות היו שנים של ביקושים חזקים לתוצרת של החברות הביטחוניות ברחבי העולם - זה התחיל עם פלישת רוסיה לאוקראינה לפני ארבע שנים, והמשיך עם המלחמות במזרח התיכון והמתיחות בין סין וטייוואן. התוצאה הייתה הגדלה של תקציבי הביטחון במדינות רבות, ובהגדלת שיעור ההוצאה על ביטחון של כל מדינה שחברה בנאט"ו. סביר להניח שכל הסלמה ביטחונית תוביל למגמה חיובית במניות הביטחוניות השונות.

אחת הנהנות המרכזיות מהמגמה היא אלביט מערכות , שפעילה במדינות רבות באמצעות חברות בנות. החברה, בניהולו של בצלאל (בוצי) מכליס רשמה ברבעון השלישי של 2025 שיא בצבר ההזמנות שהגיע ל-25.2 מיליארד דולר. דוחות 2025 של אלביט יתפרסמו ב-17 במרץ ואפשר להעריך שהצבר ימשיך לגדול, לאור מספר חוזים עליהם דיווחה לאחרונה.

מלבד אלביט, גם תאת טכנולוגיות הישראלית הדואלית, בניהולו של יגאל זמיר, פעילה גם בשוק הביטחוני, ועוסקת בשיפוץ ותחזוקה של מטוסים. מניית תאת עלתה לאחרונה לשיא שמשקף לחברה שווי של מעל 2 מיליארד שקל.

צים

חברת התובלה הימית צים נסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של קרוב ל-3.5 מיליארד דולר, אחרי שעלתה בשבועות האחרונים כשנודע על מכירתה לידי הפג לויד וקרן פימי. עסקת המכירה מתמחרת את צים בשווי של 4.2 מיליארד דולר, אך המניה נסחרת במחיר שמשקף עדיין פער משמעותי ממחיר העסקה, בשל חוסר־ודאות בנוגע להשלמתה - היא צפויה להיסגר בסוף 2026, בהנחה שיתקבלו כל האישורים הרגולטוריים, בראשם אישור מדינת ישראל, שמחזיקה ב"מניית זהב" בחברה.

על רקע סגירת המרחב האווירי, צים הודיעה אתמול (שבת) כי לאור המצב הביטחוני, היא תעמיד את האוניות והתשתיות שלה לטובת הצרכים הלאומיים של מדינת ישראל, והאוניות יופנו בעדיפות ראשונה להעברת מטענים מכל מקום בעולם לישראל. "דאגותינו העיקריות בזמנים כאלו הן מדינת ישראל ועובדי החברה בישראל ובעולם", מסר נשיא ומנכ"ל צים, אלי גליקמן.

עובדי צים, שפתחו בשביתה בעקבות המכירה, ובהמשך חזרו חלקית לעבודה על רקע מו"מ עם ההנהלה, הפסיקו לשבות בסוף השבוע, בעקבות המלחמה. בוועד מסרו כי "בשעה שבה המדינה זקוקה לכל ספינה ולכל עובד - מקומנו הוא לצד ישראל", והוסיפו עוד כי "מה שקורה מוכיח בדיוק למה נלחמנו. המרחב האווירי סגור. חברות הספנות הזרות - כמו תמיד בשעת משבר - לא נכנסות (לנמלי ישראל). רק צים נכנסת". לדבריהם, "98% מהמסחר עובר בים. בלי צים ישראלית - אין מי שמביא את האספקה".

נזכיר שהעסקה בנויה כך שקרן פימי תחזיק ב"צים החדשה", שתישאר ישראלית ויהיו לה 16 אוניות. בדיון שנערך לאחרונה בכנסת, חלק מהגורמים העלו ספקות האם זה מספיק בשעת חירום, בזמן שפימי הבטיחה שלא יהיה מצב שבו החברה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל.

מלבד נושא התובלה לישראל ומכירת החברה, עניין נוסף שיכול להשפיע על צים שוב הוא התקפות חות'יות בים האדום. בעבר, בעקבות התקפות החות'ים, צים כחברה ישראלית נתפסה תחילה כנפגעת עיקרית. עם זאת, בהמשך, כל החברות נאלצו להאריך את הדרך סביב אפריקה כדי להימנע מכך, מה שהוביל למחסור בהיצע של אוניות ומכולות בכל זמן נתון ולעליית מחירי התובלה. לפי דיווח בפייננשל טיימס, מחירי הביטוח לספינות העוברות במיצרים, כולל מיכליות נפט, צפויים לעלות בכ-50%.

חברות אנרגיה מתחדשת

עוד סקטור שעשוי לבלוט במהלך המסחר השבוע הוא האנרגיה. פעמים רבות, על רקע עליית מחירי הנפט (כפי שצפוי על רקע התקיפות), גם מניות אנרגיה מתחדשת עולות. זאת, משום שככל שהמחיר של אנרגיה עולה, כך משתלם גם להשתמש בפתרונות של אותן חברות.

בין החברות הישראליות (ובעלות זיקה לישראל) מהסקטור אפשר לציין את שתי החברות הדואליות - אנלייט בניהולה של עדי לויתן ואורמת בניהולו של דורון בלשר, וכן את סולאראדג' בניהולו של שוקי ניר, וטיגו האמריקאית שמנוהלת על-ידי הישראלי צבי אלון.

בסוף השבוע: המניות שבלטו אחרי דוחות

עוד לפני התחדשות המלחמה בין ישראל ואיראן, מספר מניות ישראליות בלטו בימי המסחר האחרונים של השבוע בוול סטריט, לאחר שפרסמו דוחות כספיים. מניית אודיטי טק , שנפלה ביום רביעי עם פרסום הדוחות ב-49.2%, המשיכה לרדת גם בימים הבאים ובסך הכול מחקה 59.4% משוויה, למחיר שפל שמשקף לחברת הטכנולוגיה לעולם היופי שווי נוכחי של 676 מיליון דולר. החברה, בניהולו של אורן הולצמן, ספגה הורדות המלצה ומחירי יעד אחרי הדוחות, והתחזית שהצביעה על שיבוש בתחום הפרסום הדיגיטלי שלה, שהוביל לגידול בעלויות וצפוי להשפיע לרעה על התוצאות, בעיקר במחצית הראשונה של 2026.

גם חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס איבדה בשני ימי המסחר שאחרי פרסום הדוחות שלה 20.2% לשווי נוכחי של 101 מיליון דולר. ארבה הודיעה במקביל לדוחות גם על שינוי בהנהלה: המייסד קובי מרנקו יעבור מתפקיד המנכ"ל לתפקיד נשיא החברה, ויוחלף על־ידי סמנכ"ל העסקים רם מכנס.

גם חברת הטכנולוגיה לתחבורה חכמה ויה , שהונפקה לפני מספר חודשים, פרסמה דוחות ביום שישי ואיבדה 7.5% מערכה לשווי נוכחי של 1.5 מיליארד דולר. החברה, בניהולו של המייסד המשותף דניאל רמות, דיווחה על צמיחה של 30% בהכנסות ב-2025, גידול בהפסד הנקי וצמצום ההפסד הנקי המתואם.

עוד כתבות

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה יחסית מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"