גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה
פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

פגיעת טיל או הדף במבנה ובתכולתו מוכרת בישראל כ"נזק מלחמה", ומזכה את הנפגעים בפיצוי מכוח חוק מס רכוש וקרן הפיצויים. הגוף שאחראי לטיפול בתביעות הוא רשות המסים, באמצעות קרן הפיצויים - מס רכוש. בעקבות אירועי הלחימה האחרונים הופעל מנגנון חירום מואץ, הכולל סיוע כספי מיידי למשפחות שפונו מבתיהן, מסלול מהיר לטיפול בתביעות נזק ישיר עד תקרה מוגדרת, והסדרת דיור חלופי דרך הרשויות המקומיות במימון המדינה.

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"
הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

אך גם התהליך הזה עשוי להיות לא פשוט. במבצע עם כלביא, למשל, הדירה של תותי עומר הררי ברמת גן נפגעה מטיל. זמן קצר לאחר שפגע הטיל, היא נסעה לפגוש את הדיירים וראתה את מצב הדירה, שחררה את הדיירים מהחוזה ועברה לטפל באירוע מול מס רכוש ישירות. את אותו התהליך היא מתארת כמייגע, כזה שקשה להשיג עליו מידע.

גם יערה שמתגוררת באזור גוש דן, גילתה שביתה נפגע כאשר במקרה הסתכלה מאחד החלונות כשבועיים לאחר הפגיעה, אז מצאה חור ענק בגג. היא מספרת על תהליך ארוך שמצריך סבלנות והתמדה, ״צריך ממש לעבוד בזה אם רוצים שהדברים יקרו מהר. כדאי לקחת אוויר ולהבין שחייבים להתמסר לזה לכמה חודשים כדי לגמור עם זה״.

כדי ללמוד מניסיונם של אחרים, ולהקל במעט על התהליך, ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת אם חלילה הבית שלכם נפגע.

מה הדבר הראשון שצריך לעשות ברגע שמבינים שהבית נפגע?

ראשית, יש להודיע על הנזק בהקדם האפשרי באמצעות טופס מקוון באתר הרשות, המחייב הזדהות לשירותים הדיגיטליים. ההודעה מהווה תנאי לפתיחת תיק תביעה ולתיאום ביקור שמאי. לדבריה של עומר הררי, "הצעד הראשון אם נפגע משהו בבית הוא להתקשר למוקד של מס רכוש לפתוח תיק, לוודא שיש להם פרטים מעודכנים שלכם. לאחר מכן - תשמרו את מספר הפניה הוא ילווה אתכם הרבה זמן אחר כך. אל תאבדו אותו".

יערה ממליצה כבר מהשלב הראשוני להקפיד על תיעוד מסמכים. ״הכל מתנהל מאוד בבלאגן והרבה דברים נכתבים ידנית בלי שיעבירו לכם תיעוד של המסמך לכן חשוב לתעד כל חתיכת נייר ולכתוב אצלכם תאריכים ושמות מלאים עם מי דיברתם״.

בשלב הבא בעלי הבית שנפגע נדרשים לבחור במסלול הפיצוי המתאים. לדבריה של עו״ד ורד הלפרין, שותפה במחלקת נדל״ן והתחדשות עירונית בפירמת עוה״ד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', "במקרים המתאימים למסלול מהיר (נזק ישיר בהיקף שאינו עולה על הסכום שנקבע - עד 30,000 ₪), ניתן להגיש תביעה מקוונת בצירוף תיעוד ולקבל טיפול ותשלום בפרק זמן קצר, לעיתים אף ללא המתנה מלאה להליך שמאות רגיל.

"במקרים אחרים, יגיעו נציג הקרן ושמאי מס רכוש לצורך תיעוד והערכת הנזק, בתיאום מראש. כאשר מדווח ומדובר בנזק מבני משמעותי, יוזמן גם מהנדס קונסטרוקציה מטעם הרשות לבחינת יציבות המבנה והיקף ההתערבות הנדרשת. לעתים ובהתחשב במקרה, משולמת מקדמה על חשבון הפיצוי".

יערה ממליצה לבדוק היטב את היקף הפגיעה לפני שמחליטים באיזה מסלול בוחרים. ״ינסו לפתות אתכם למסלול הפיצוי המהיר. עדיף שלא. יכול להיות שיש נזקים כבדים יותר ולא תמיד מבינים את זה מיד, וברגע שאתם במסלול המהיר קשה לצאת ממנו״.

כיצד נראה התהליך ומה לא כדאי לפספס?

בהמשך, ⁠ייצרו איתכם קשר לקבוע עם שמאי מטעם מס רכוש שיגיע לביקור כדי להעריך את הנזק. לדבריה של עו"ד הלפרין מומלץ כי בעל הזכויות בנכס או מי מטעמו יהיה נוכח בעת הבדיקה במקום. "חשוב להציג לשמאי את מלוא הנזקים, גם כאלה שאינם משתקפים במלואם בטופס המקוון, ולוודא שכל הנזק מתועד באופן מלא". בנוסף, "מניסיונם של מי שכבר עברו את ההליך, מומלץ שבעלי הזכויות שנפגעו יתארגנו יחד. התארגנות כזו מאפשרת לשכור במשותף שירותי ייעוץ של אנשי מקצוע רלוונטיים לצורך תביעת הנזק, וכן להתמודד בצורה מרוכזת מול רשויות המס".

עוד ממליצים מי שחוו את התהליך לבצע תיעוד עצמאי ומיידי: לצלם תמונות וסרטוני וידאו, לערוך רישום מפורט של כל הפגיעות, ולשמור פריטים שניזוקו עד לבדיקת שמאי. לדבריה של עומר הררי, "אל תמהרו לקבוע עם השמאי לפני שעברתם על הבית ועל הפגיעה ממש ממש טוב. תזיזו אם צריך דברים, תצלמו תתעדו, תשמרו כל מה שנהרס, אבל תוודאו שראיתם כל מה שנפגע: קירות, קירות גבס, ארונות, כיסים של חלונות, תריסים, וחלונות". גם יערה מדגישה לבדוק את היקף הנזקים - ״למשל נזק לדוד שמש, מנוע של מזגן, גג רעפים ועוד דברים שלא רואים מיד בעין״.

ומה לגבי מקום מגורים חלופי?

כאשר מבנה אינו ראוי למגורים, נדרש אישור מהנדס הוועדה המקומית או הרשות המקומית בדבר אי־כשירותו. לפי הנוהל, הרשות המקומית פועלת להסדרת דיור חלופי כגון בית מלון. המימון נעשה באמצעות קרן הפיצויים ומשפחות שפונו עקב פגיעה ישירה זכאיות לסיוע כספי ראשוני ומיידי.

"הזכאות לדיור חלופי מכוח מס רכוש מותנית בקיומו של נזק ישיר מוכר. עזיבה שאינה נובעת מנזק פיזי אינה מזכה במסלול זה", מסבירה עו"ד הלפרין. אישור אי־כשירות המבנה משמש גם בסיס לבקשת פטור מחיובי ארנונה לתקופה שבה אין יכולת לעשות שימוש במבנה, מחמת היותו בלתי ראוי למגורים ומסוכן בהתאם להגדרות הדין ולהוראות הרשות המקומית.

יערה ממליצה גם לעדכן את מס רכוש אם בחרתם בפינוי במשפחה במקום במלון. ״אתם זכאים להחזר כספי מסוים עבור תקופה אצל המשפחה״.

איך מחושב הפיצוי על נזק לתכולה?

הפיצוי נקבע לפי הערכת שמאי מטעם מס רכוש, שבוחן את היקף התכולה שנפגעה ואת שוויה. "ברוב המקרים משולמת תחילה מקדמה ראשונית, ובהמשך נקבע הסכום הסופי בהתאם לשומה" מסבירה עו"ד הלפרין. "כדי להוכיח מה היה בדירה ומה ערכו, ניתן להציג חשבוניות רכישה, תמונות שצולמו לפני הנזק, או דו״ח סוקר של חברת ביטוח - אם קיים כזה. דוח סוקר יכול לסייע, אך אינו מחייב את הרשות בקביעת גובה הפיצוי. לרוב, כאשר מדובר בתכולה בסיסית וברורה שאינה דורשת בדיקות מיוחדות, ההליך מתקדם במהירות יחסית והפיצוי משולם בתוך זמן קצר".

איזה מסמכים כדאי להכין מראש?

מומלץ לרכז מראש:
● נוסח טאבו/אישור זכויות
● הסכם שכירות עדכני (ככל שקיים)
● פוליסות ביטוח מבנה ותכולה, לרבות דוחות סוקר מטעם חברת הביטוח הפרטית של האזרח
● חשבוניות רכישה מהותיות לגבי המיטלטלין ככל שיש

"כאשר הנכס היה מושכר, קיימת עילת תביעה לאובדן דמי שכירות ולתחולת מתווי נזק עקיף. הדבר רלוונטי כאשר השוכר לא שילם מראש את דמי השכירות בגין התקופה שהחל מקרות הפגיעה במבנה ואילך, שאחרת הפיצוי ייתבע על ידי השוכר הנדרש למקום מגורים חלופי", מסבירה עו"ד הלפרין.

לדבריה, קיימת חשיבות מכרעת לניהול מוקפד של שלב התיעוד, קבלת אישור מוקדם להיקף העבודות ושמירת אסמכתאות מלאות. "התקשורת עם הרשות היא בעיקרה מקוונת, ועל כן מומלץ להיות נוכחים במועדי ביקור של בעלי המקצוע מטעם הקרן לפיצויים של מס רכוש".

איך מתבצע שיקום מבנה שנפגע ומה חשוב לדעת לפני שמתחילים?

בדרך כלל, היקף העבודות מאושר מראש על ידי שמאי ומהנדס מטעם מס רכוש. התשלום מועבר לאחר ביצוע העבודות, כנגד חשבוניות מס כדין. הכספים משוחררים בשלבים, בהתאם להתקדמות העבודות ולאישור מראש ובכתב של מס רכוש. "יש לוודא שקיים אישור מוקדם להיקף העבודות, לערוך הסכם התקשרות מסודר עם הקבלן ובהסכם יש לקבוע שהתשלום לקבלן יהיה כפוף לאישור מס רכוש ולשחרור הכספים לפי שלבים שאושרו. ביצוע עבודות ללא אישור מוקדם עלול להקשות על קבלת מלוא הפיצוי", מסבירה עו"ד הלפרין.

כמו כן, לדבריה של יערה, כדאי להשיג טלפונים ישירים של נציגים יותר בכירים במס רכוש ובעירייה ״כדאי להתנהל מולם ישירות ולא מול המוקדים״.

״יש הרבה כאוס, ויש הרבה תרומות ועזרות שניתנות למפונים והרבה פעמים לא כולם מקבלים הכל, בעיקר בגלל הבלגן. לכן חשוב להיות בקבוצות של המפונים ולעקוב אחרי המידע. אני גיליתי ככה לגמרי במקרה על כל מיני עזרות שהיינו זכאים להם בסך מאות ואלפי שקלים, שאחרת לא הייתי יודעת עליהם".

עוד כתבות

יגאל דמרי, חיים כצמן, צחי נחמיאס / צילום: אייל פישר, אריק סולטן, ורד פיצ'רסקי

המאבק הצמוד על המקום במדד היוקרתי יוכרע היום

היום יסתיימו עשרת הימים הקובעים שייקבעו את החברות הנכנסות והיוצאות מהמדדים המובילים בבורסה ● שורה של דרמות צפויה בעדכון: זינוק של מאות אחוזים שולח את מגה אור של צחי נחמיאס למדד ת"א 35, בעוד פתאל ודמרי נאבקות להישאר בו ● כניסת מניית הבורסה בת"א למדד הדגל עשויה להיות תלויה בהחלטתה לגבי פאלו אלטו ● וג'י סיטי של כצמן בסכנת הדחה ממדד ת"א 90

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

בארה"ב מתפעלים: כך ישראל שדרגה את מטוסי הקרב האמריקאים

ההישג הביטחוני ההיסטורי שבחריין מתפארת בו ● חיל האווויר הישראלי עשה לארה"ב תצוגת תכלית לשימוש במטוסים מתוצרתה ● הטכנולוגיה האמריקאית המתקדמת שנפלה בסוריה וההשלכות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנשי חיל הים האמריקאי באזור המפרץ הפרסי / צילום: Reuters, US Navy

435 מיליון דולר ליום: טבעת החנק הכלכלית של ארה"ב על איראן מתהדקת

חסימת הסחר הימי גובה ממשטר האייתוללות לפי הערכות מחיר של כ–435 מיליון דולר ביום ● לכך מצטרפים איומים של ארה"ב על הבנקים במזרח הרחוק שלא לבצע העברות איראניות ● בינתיים טראמפ טוען: "פתחנו את מצר הורמוז. סין שמחה מאוד"

איך רושמים רווחיות חריגה בלי להגדיל את ההכנסות / צילום: Shutterstock

רשתות השיווק מציגות: איך רושמים רווחיות חריגה בלי להגדיל את ההכנסות

הרשתות הגדולות רשמו שחיקה קלה בהכנסות ב–2025, אך ההתייקרויות ומהלכי התייעלות סייעו להן להגדיל את שורת הרווח ● בולטות ברווחיות התפעולית: שופרסל ויוחננוף, בעוד שרמי לוי ורשת ויקטורי בתחתית ● וגם: המבצע הצבאי ומנועי הצמיחה שישפיעו על הדוחות ב–2026

הרכבת הקלה / הדמיה: נת''ע

פיצול בנת”ע: רשות החברות מציעה להקים חברת הפעלה לרכבות הקלות

רשות החברות מציעה לפצל את פעילות נת"ע בין הקמה להפעלה באמצעות הקמת חברה בת ● לפי חוות הדעת, המהלך עשוי לשפר את השירות ולהפחית עומס ניהולי

מני שלום / צילום: מתוך אתר נוקלאוס

בכ-10 מיליון דולר: מני שלום רוכש את חברת רחפני התקיפה של מנכ"ל תע"א לשעבר

חברת ווטר אי או, שלד בורסאי בבעלות חברת האחזקות נוקלאוס של מני שלום, הודיעה הבוקר (ה') על רכישת מטאור לפי שווי של 20 מיליון דולר ● למעשה, מדובר בירידת ערך משמעותית לאחר שלפני שלוש שנים קיבלה החברה הצעה למכירה לפי שווי של 56 מיליון דולר

חימושים של אלביט בדרך לאיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שישה ימים רצופים של ירידות חדות: האם נותרו הזדמנויות במניות הביטחוניות?

המניות הביטחוניות בתל אביב סופגות לחצים לאחרונה, ובששת הימים האחרונים הן איבדו מעל 12%, ברצף הירידות הארוך ביותר מאז השקת המדד הענפי ● ועדיין, בדיקה של 10 המניות הביטחוניות הגדולות מגלה שמכפילי הרווח שלהן גבוהים יחסית למקבילות בארה"ב ● בענף מסמנים לא מעט הזדמנויות ומדגישים: הביקוש לנשק כחול לבן גבוה

מטוס של אייר חיפה / צילום: ATR

אייר חיפה צפויה לחזור לפעילות מחיפה בשבוע הבא

בכפוף לקבלת האישורים הנדרשים ולמצב הביטחוני, החברה צפויה לשוב לפעילות מחיפה החל מיום חמישי 23 באפריל ● בחברה פועלים בימים אלו להשלמת ההיערכות התפעולית והלוגיסטית לקראת החזרה, לרבות התאמות בקרב צוותי האוויר והקרקע, במטרה לאפשר חזרה בטוחה וסדירה לפעילות

צילום: Shutterstock, cliplab

מוכרי דירת טריפלקס בת"א עיכבו את המסירה בשנתיים וישלמו מיליון שקל פיצוי

זוג בהליכי גירושים מכר דירת יוקרה ברמת אביב תמורת 10 מיליון שקל, אך גם לאחר שקיבל 80% מהתמורה לא פינה את הדירה - בהתאם להסכם המכר ● הקונים קיבלו פיצוי על הפרה יסודית, אך תביעתם לתשלום שכר דירה נדחתה

האם לנכס ריק מגיע פטור מארנונה? / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

האם נכס ריק בעיני הבעלים הוא גם נכס ריק בעיני העירייה?

הרשויות המקומיות מקשות על קבלת פטור מארנונה ורק חשיבה מחוץ לקופסה תפתור אתכם מהמס הכבד על נכסים שלא נעשה בהם שימוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ קבע: מקורבו ישראל מלאכי ימונה למנכ״ל האוצר

על רקע סיום כהונתו של המנכ"ל היוצא אילן רום, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט למנות לתפקיד את ישראל מלאכי, שבשלוש וחצי השנים האחרונות שימש כמשנה למנכ"ל האוצר וכחבר הנהלת המשרד ● "איש מקצוע מהמעלה הראשונה שתרם עד כה רבות לעשיית המשרד", מסר סמוטריץ'

שבוע המסחר במט''ח נפתח עם התחזקות של השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל עשה היסטוריה: המכה שחטפו החוסכים ב–S&P 500, והאם ימשיך להתחזק?

שער הדולר נפל לראשונה מאז 1995 לקידומת חדשה, ונסחר בפחות מ–3 שקלים ● אומנם היחלשות הדולר בעולם תרמה לכוחו של השקל, אך גם כשבוחנים את המטבע הישראלי אל מול מטבעות מרכזיים אחרים מגלים קפיצה חריגה ● כמה הפסידו החוסכים שהשקיעו את כל החיסכון במדד הדגל האמריקאי?

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

ברשת קרפור אישרו: מוצרים עם אזהרת ריקול נמכרו ללקוחות

אירוע חמור ברשת הסופרמרקטים הצרפתית: עם פתיחת יום המכירות של הסל של ישראל, נמכרו ללקוחות מוצרי נוטרילון שלב 1 - שהוחזרו עם אזהרת ריקול ●  כזכור, אותו תחליף מזון לפעוטות הוכרז כסכנה בריאותית, ונאסר לשיווק על ידי משרד הבריאות לפני כחודשיים ● מקרפור נמסר: "רואים בחומרה רבה את האירוע ומייחסים חשיבות עליונה לבטיחות במזון תינוקות"

אנדריי אוזן / צילום: תמר מצפי

ועדת המינויים פסלה את יו״ר מקורות, שמכהן מעל שנה בתפקיד

הוועדה לבחירת מינויים פסלה את מועמדתו של יו"ר מקורות אנדריי אוזן, המכהן כבר יותר משנה בתפקיד: "אינו עומד בתנאי הסף של הכישורים הנדרשים בחוק" ● יש לציין כי לחברה גם אין מנכ"ל קבוע לאחר שעמית לנג סיים את תפקידו בשנה שעברה

אונייה ועליה מהגרים מגיעה לולנסיה בספרד / צילום: ap, Olmo Calvo

הצעד החריג של ספרד יוצא לדרך: תציע תושבות ל־800 אלף מהגרים לא חוקיים

ספרד סובלת מהצטמקות האוכלוסייה ומעוניינת להכניס שכבה חדשה וצעירה לשוק העבודה המסודר ● את המהלך יזמה הממשלה הספרדית הסוציאל־דמוקרטית, בגיבוי הכנסייה וארגוני חברה אזרחית ● הצעד מעורר התנגדות וזעם בקרב מפלגות הימין והשמרנים במדינה

דימונה. אין בעיית ביקושים / צילום: Shutterstock

כשהרווח נחתך מ-15% ל־4%: הקריסה השקטה של יזמי המגורים

עד כמה שוק המגורים מאתגר? פרויקט אחד בדימונה חושף את המציאות הקשה שבה יזמי הנדל"ן מנסים לשרוד ● ירידת מחיר של 5% או עלייה בשיעור דומה של תשומות הבנייה בפרויקט מעבירים את היזמית להפסד

כותרות העיתונים בעולם

מפלה בסנאט: דמוקרטים "עברו צד" ומתנגדים לאספקת פצצות לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מנסה לפלג עוד יותר בין אירופה לארה"ב, ומבטיחה כי לא תתקוף את מדינות היבשת, המלחמה באיראן גרמה לכמה מחוקקים דמוקרטים שבעבר התנגדו לכל אמברגו נשק אמריקאי על ישראל "לעבור צד" ולתמוך בהגבלות חסרות תקדים עליה, וגם: מדוע המודל הכלכלי של דובאי נמצא בסיכון? • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה שוב בשיאים לאחר ההכרזה על הפסקת האש בין ישראל ללבנון

נאסד"ק עלה ב-0.3% ● דונלד טראמפ הכריז על הפסקת אש בת 10 ימים בין ישראל ללבנון ●  מכירות סייברטראק של טסלה מקבלות עזרה באחרונה מהחברות האחרות של אילון מאסק  ● אולבירדס זינקה אתמול עד כדי 700% לאחר שהוסיפה "AI" לשמה, היום היא צנחה ● התביעות לדמי אבטלה בארה"ב ירדו לשפל של שנתיים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don monteaux photography

אלי גליקמן פורש מצים כאיש עשיר, העובדים נשארים עם הדאגות – ומכריזים על שביתה

בעוד מנכ"ל צים אלי גליקמן פורש אחרי תשע שנים עם 100 מיליון דולר בכיס, הדרמה האמיתית מתחוללת בקומות התחתונות: 860 עובדים מודאגים לעתידם, וועד העובדים השבית את כל פעילות החברה ● וכיצד תשפיע פרישתו של גליקמן על עסקת המכירה של חברת שירותי הספנות?

זום גלובלי / צילום: Reuters

לא רק הורמוז: סין בדרך לטלטל את שרשרת האספקה הגלובלית

תמונות לווין חושפות שבייג'ינג פועלות לחסום את הכניסה לים סין הדרומי • טראמפ שוב מאיים על פאוול, אבל הפעם ללא כדור בקנה • והאזהרה של ראש סבא"א: צפון קוריאה בדרך להגדיל את ארסנל הגרעין