גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS
עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ הפרסי שאיראן תקפה הצליחו עד כה להגביל את נזק התקיפות של מאות כטב"מים וטילים ששוגרו אל עריהן, על ידי פריסת מערכות הגנה אוויריות מתוחכמות מתוצרת ארה"ב.

למרות אוכלוסייתן וצבאותיהן הקטנים, מדינות המפרץ הערביות העשירות בנפט הציבו כמה ממערכות ההגנה האוויריות המתקדמות ביותר בעולם, הכוללות טילי יירוט ומערכות מכ"ם יקרות, המשולבים כולם עם המערך הצבאי של ארה"ב.

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי
מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי
העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

עם זאת, משתנה מכריע במלחמה זו הוא האם למונרכיות אלו יתחילו לאזול המיירטים לפני שלמשטר האיראני ייגמרו הטילים.

בקצב השימוש הנוכחי, זה עלול לקרות בקרוב מאוד.

"הקצב האינטנסיבי של השימוש במיירטים שראינו ביומיים האחרונים לא יוכל להישמר למשך יותר משבוע נוסף - כנראה כמה ימים לכל היותר - ואז הם ירגישו את השפעת המחסור במיירטים", אמר פביאן הופמן, מומחה טילים מאוניברסיטת אוסלו.

החלק החשוב השני במשוואה זו הוא המהירות שבה ישראל וארה"ב, שהחלו את המערכה האווירית נגד איראן בבוקר שבת, מצליחות לצוד ולהשמיד את משגרי הטילים ואת מלאי הטילים והכטב"מים של איראן.

איחוד האמירויות הערביות לבדה מסרה כי עד ערב יום שני נורו אליה בשלושה ימים 174 טילים בליסטיים איראניים, שמונה טילי שיוט ו-689 כטב"מים, וכי 44 כטב"מים הצליחו לפגוע במדינה, אך אף אחד מן הטילים לא פגע.

בחריין, כווית וקטאר ספגו גם הן מטחים כבדים - בחריין דיווחה על 70 טילים בליסטיים ששוגרו אליה. ביום שני, בין המטרות שהותקפו על ידי כטב"מים איראניים היו שגרירות ארה"ב בכווית ותחנת הכוח המרכזית ומפעל הגז הטבעי הנוזלי הראשי של קטאר.

שלושה טילים מיירטים עבור טיל בליסטי אחד

בדרך כלל נדרשים שניים או אפילו שלושה טילים מיירטים, כמו טילים של מערכות פטריוט או Thaad, כדי להפיל טיל בליסטי אחד. גורמים מערביים העריכו כי לאיראן היו הרבה יותר מאלפיים טילים המסוגלים להגיע למדינות המפרץ בתחילת סבב לחימה זה. בעוד שהמספר המדויק של המיירטים שנפרסו באזור מסווג, הופמן חישב מתוך מקורות גלויים כי איחוד האמירויות הערביות הזמינה פחות מאלף. כווית הזמינה כ-500 ובחריין פחות ממאה.

איחוד האמירויות הערביות דחתה את החששות בנוגע לזמינות הטילים המיירטים שלה. משרד החוץ של המדינה מסר ביום שלישי כי מדינת המפרץ "מחזיקה במערכות הגנה אוויריות מגוונות, משולבות ורב-שכבתיות המסוגלות להתמודד עם ספקטרום מלא של איומים אוויריים ביעילות גבוהה".

איחוד האמירויות גם "מחזיקה במלאי אסטרטגי יציב של תחמושת, המבטיח יכולות יירוט ותגובה רציפות לאורך פרקי זמן ממושכים, תוך שמירה על מוכנות מבצעית מלאה להגנה על הביטחון הלאומי", הוסיף. קטאר, בהצהרה דומה, מסרה כי מלאי טילי הפטריוט שלה לא הידלדל ונותר בכמות מספקת.

מערכת פטריוט. ההגנה האווירית האוקראינית כילתה חלק גדול מטילי הפטריוט שבבעלות מדינות המערב / צילום: יח''צ

מדינות המפרץ מוגנות גם על ידי טילי יירוט שנורים על ידי צבא ארה"ב, שמיהר להזרים ציוד נוסף למזרח התיכון. אך גם לפנטגון אוזל מלאי טילי הפטריוט שלו, בין היתר משום שההגנה האווירית האוקראינית כילתה בארבע שנות המלחמה האחרונות חלק גדול מטילי הפטריוט שבבעלות מדינות המערב, בהדיפת מתקפות רוסיות. 'לוקהיד מרטין' ייצרה 620 טילי יירוט מדגם PAC-3 MSE של מערכת פטריוט בשנה שעברה, ומתכננת להגדיל את ייצורה לאלפיים מדי שנה במהלך שבע השנים הקרובות. כל טיל עולה מיליוני דולרים.

"נשתמש במיירטים רק נגד טילים בליסטיים"

בניגוד לאוקראינה, שכבר תקופה ארוכה פועלת תחת מגבלות המחסור בטילים מיירטים, מדינות המפרץ משתמשות בטילי הפטריוט שלהן גם כדי להפיל את כטב"מי השאהד של איראן, שעלותם היא רק שבריר מעלותו של טיל. גישה זו לא תהיה בת קיימא לזמן רב, הזהירו אנליסטים צבאיים.

"אנחנו הולכים לראות שינוי טקטי. אנחנו נשתמש בצורה מושכלת בהרבה במיירטים מבוקשים במיוחד שהולכים ואוזלים, ורק נגד המטרות בעלות הערך הגבוה ביותר - הטילים הבליסטיים", אמרה בקה ואסר, עמיתה ב'מרכז לביטחון אמריקאי חדש' וחברת צוות לשעבר בוועדת אסטרטגיית ההגנה הלאומית של ארה״ב (2022). "שינוי זה פירושו ליטול סיכון ולמעשה לאפשר לחלק מהכטב"מים הללו לחדור, מה שישפיע באופן הרסני על השקט והיציבות היחסיים שמדינות המפרץ הללו מתגאות בהן במשך שנים, בניסיונן למשוך השקעות, תיירות ואנשי מקצוע זרים".

ישראל התמודדה עם אתגר דומה במהלך מלחמת 12 הימים עם איראן בקיץ האחרון, ונאלצה לבצע כלכלת יירוטים לקראת הימים האחרונים של המערכה. משמעות הדבר הייתה לאפשר פגיעה באזורים אזרחיים מסוימים, כדי לשמר מתקנים אסטרטגיים חיוניים.

מדינות המפרץ ניצבות בפני סיטואציה קשה יותר. כבר בשנה שעברה, לאיראן היה מספר מוגבל של טילים בליסטיים לטווח בינוני שיכלו להגיע עד לישראל, שמרוחקת כ-960 קילומטרים ממנה, וחלק ניכר מהמלאי נוצל או הושמד מאז. ארסנל הטילים הבליסטיים קצרי הטווח שלה היה גדול בהרבה מלכתחילה - ונותר כמעט במלואו לאחר מלחמת 12 הימים.

שאהד-136 מתוצרת איראן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl via Reuters Connect

"לכטב"מים יש למעשה השפעה רבה יותר מטילים"

חשוב מכך, מדינות המפרץ פגיעות הרבה יותר מישראל לנשק הדגל של איראן: כטב"מי השאהד, שהפכו לתחמושת המועדפת במלחמתה של רוסיה נגד אוקראינה. לכטב"מים הטסים לישראל מאיראן נדרשות מספר שעות, ולכן הם קלים יותר לגילוי וליירוט. לעומת זאת, זמן הטיסה מאיראן לכמה מטרות במפרץ אורך דקות ספורות.

הכטב"מים האלה הם שהצליחו לפגוע בבתי מלון, שדות תעופה ונמל ג'בל עלי באיחוד האמירויות הערביות, בבית הזיקוק לנפט 'ראס טנורה' בערב הסעודית, ובמפעל הגז הטבעי הנוזלי 'ראס לפא'ן בקטאר.

בניגוד למשגרי טילים, שבגלל גודלם וחתימתם מטוסים אמריקאים וישראלים מסוגלים לצוד אותם, השאהדים מוסתרים בקלות. אף שראשי הנפץ שלהם קטנים בהרבה מאלה של טילים, המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט.

"מתקני האנרגיה קשים יותר להגנה מפני כטב"מים. האוקראינים התאימו עצמם לכך לאחר זמן מה, אך עד שהסעודים, האמירויות, הקטארים והכוויתים יסתגלו, הנזק כבר ייגרם אם האיראנים ינהגו בדרך זו", אמר אנליסט הביטחון הישראלי מייקל הורוביץ. "מבחינת השלכות גאו-אסטרטגיות משמעותיות, לכטב"מים יש למעשה השפעה רבה יותר מטילים. והאיראנים יכולים להמשיך עם כטב"מים במשך זמן רב מאוד".

בשעה ששיבח את הצלחות ההגנה האווירית של ארה"ב ומדינות המפרץ בימים האחרונים, הודה ביום שני הגנרל דן קיין, יו"ר המטות המשולבים, כי "האיום של תקיפה חד-כיוונית [על ידי כטב"מים] נותר בעינו", והוסיף כי "המערכות שלנו הוכיחו את יעילותן בהתמודדות עם פלטפורמות אלה, תוך פגיעה מהירה במטרות".

שלא כמו אוקראינה, מדינות המפרץ וארצות הברית לא פיתחו מערכת הגנה אווירית מרובדת עם צוותי הגנה אווירית ייעודיים נגד כטב"מים. צוותים אלה החמושים בנשק זול כמו מקלעים, וממוקמים באופן המותאם להגנה על מטרות חשובות, אמרה דארה מסיקוט, עמיתת מחקר בכירה 'בקרן קרנגי לשלום בינלאומי' ואנליסטית בכירה לשעבר של יכולות צבאיות רוסיות במשרד ההגנה האמריקאי.

"כואב לראות את היעדר ההגנות הנקודתיות האלה במתקנים הצבאיים שלנו, במיוחד משום שיש לנו שותפים באוקראינה שחשבו על הדברים האלה ויישמו פתרונות", היא אמרה. "אנחנו לא מטמיעים את הלקחים שנלמדו מהמלחמה באוקראינה בכל זרועות הצבא. המלחמה באוקראינה אינה רק מלחמת קרקע באירופה. מתרחשת כיום מהפכה באופן שבו מתנהלת לחימה, וגם חיל האוויר וחיל הים צריכים להביא זאת בחשבון".

עוד כתבות

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

מי הכי יפסיד מסגירת הורמוז, ולמה ישראל דווקא תפסיד פחות

האזור שיושפע בצורה הקיצונית ביותר מסגירת מצרי הורמוז הוא מזרח אסיה: מתוך 19.2 מיליון חביות נפט שיוצאות מהורמוז בכל יום, 16 מיליון מגיעות לאסיה ● מבחינת סין, הנפט שעובר דרך הורמוז הוא כחצי מכלל הנפט שהיא מייבאת

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן שלפה את הנשק החזק ביותר שברשותה, ומאיימת על העולם בגל אינפלציוני חדש

חסימת מצר הורמוז על ידי משטר האייתוללות הציתה זינוק במחירי האנרגיה ● החשש בשווקים: מחיר הנפט עלול לנסוק ל־100 דולר ויותר לחבית ● כלכלנים מזהירים: הלחצים האינפלציוניים מתעוררים, והסוחרים כבר מתמחרים פחות הורדת ריבית בארה"ב עד סוף השנה

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ״ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי יפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

טראמפ בבית הלבן, השבוע / צילום: Reuters, Kyle Mazza

טראמפ פתח במלחמה עם איראן. עכשיו הוא חושב איך לסיים אותה

בין הקדנציה הראשונה לשניה, טראמפ עבר ממדיניות אי התערבות ללכידת מדורו בוונצואלה והפצצה באיראן ● מומחים מסבירים על הלך הרוח בארה"ב לתקיפה, הצורך של טראמפ להוכיח אמינות וגם: תאריך הסיום שהגדיר טראמפ כדי להרגיע את הביקורת

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

אנשים רצים לחניון תת קרקעי בעת אזעקה בתל אביב / צילום: ap, Leo Correa

נתוני האזעקות מגלים: מה השעה הכי גרועה להיכנס למקלחת?

סטטיסטיקת ההתראות מגלה: השיגורים לישראל מתנקזים ברובם לחלון זמנים של שמונה שעות ● והמקומות השקטים ביותר הם בדרום, למעט אזור אחד מפתיע ● שאלת השעה, מדור חדש

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

דוכן של אחת החברות הישראליות בביתן הישראלי ב-MWC / צילום: תמונה פרטית

עם מתנדבים ותחת אבטחה: כך מציגים הישראלים בתערוכת הסלולר בברצלונה

על רקע הלחימה, רק 15 מתוך 25 החברות שתכננו להשתתף הגיעו לביתן הישראלי בתערוכת MSC בברצלונה, שפועל תחת אבטחה מתוגברת ● במקביל, נוצר גל יוזמות תמיכה: סיוע למשפחות מילואימניקים, פרויקט משותף של בנק לאומי ומלון פתאל למען האוכלוסיה המבוגרת והטבות חריגות מחברות הסלולר בארץ ובחו”ל ● אירועים ומינויים

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר