גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטיפול שריפא 3 מחלות שונות במפתיע

טכנולוגיית ה־CAR-T, שפותחה לטיפול בסרטן וזכתה עד כה להצלחה מוגבלת, עשויה כעת לחולל מהפכה במחלות אוטואימוניות ● מאמר שפורסם השבוע בכתב עת מוביל וניסויים נוספים, חלקם בישראל, מסמנים את החזיתות החדשות לטכנולוגיה שהחלה את דרכה במכון ויצמן

האם טיפול שפותח לסרטן יוביל למהפכה במחלות נוספות? / אילוסטרציה: Shutterstock
האם טיפול שפותח לסרטן יוביל למהפכה במחלות נוספות? / אילוסטרציה: Shutterstock

במשך עשור סבלה אישה צעירה אחת משלוש מחלות אוטואימוניות קשות. היא קיבלה עירויי דם יומיומיים ונשקפה סכנה לחייה, עד שטיפול ניסיוני חד־פעמי בטכנולוגיית CAR-T החזיר אותה לחיים תקינים. הסיפור הזה פורסם השבוע בכתב העת Med מקבוצת Cell, על ידי חוקרים מבית החולים האוניברסיטאי ארלנגן שבגרמניה. הם הגדירו את הטיפול הזה, שלמעשה הוא יישום חלוצי של טכנולוגיה לטיפול בסרטן במחלות אוטואימוניות, כ"ריסט" למערכת החיסון.

חוקרים סקרו 400 אלף פוסטים וגילו תופעות לוואי חדשות לתרופות ההרזיה
נתונים חדשים מציגים פגיעה מתמשכת במדע בישראל. איך משנים את התמונה?

כ־10% מהאוכלוסייה בעולם סובלים ממחלה אוטואימונית כלשהי, שבה הגוף תוקף את עצמו. רשימת המחלות הללו כוללת דלקת מפרקים, אסתמה, אטופיק דרמטיטיס, זאבת, ITP, טרשת נפוצה ועוד רבות אחרות. האם נמצא טיפול מרפא אחד לכל כך הרבה מחלות כרוניות נפוצות? החוקרים מאמינים שזה ייתכן. ואולי אפילו מדובר בפוטנציאל גדול יותר.

טכנולוגיית CAR-T מוכרת כטיפול הראשון בעולם המבוסס על עריכה גנטית. בטיפול שואבים מהחולה תאי דם לבנים, מבודדים מהם את תאי ה־T, מהנדסים אותם כך שיזהו קולטן מסוים בגוף, ואז מזריקים אותם חזרה למטופל.

התרופה פותחה במקור לטיפול בסרטני דם שמתאפיינים בגידול יתר בתאי B של מערכת החיסון. אחד הממציאים שלה הוא פרופ' זליג אשחר ממכון ויצמן, שנפטר ב־2025. חברת קייט פארמה, מהחלוצות שפיתחו טיפול על בסיס הטכנולוגיה הזאת וב־2017 נמכרה לגיליאד בכ־12 מיליארד דולר, הוקמה על ידי הישראלי פרופ' אריה בלדגרין. ב־2017 אושרו גם שני המוצרים הראשונים בתחום, של קייט פארמה ושל חברת נוברטיס.

הניסוי שהפתיע

"לתרופות הללו הייתה הצלחה רבה בסרטן הדם, אבל בגידולים מוצקים הן פחות הצליחו, גם כי קשה יותר לבודד את התא שרוצים לחסל, וגם כי קשה יותר לתאי ה־T המהונדסים להיכנס ולפעול בסביבת הגידול", אומר פרופ' עדי ברזל, מבית הספר לנוירוביולוגיה, ביוכימיה וביופיזיקה בפקולטה למדעי החיים של אוניברסיטת תל אביב וראש המרכז לתרפיות מתקדמות ע"ש ורדה ובעז דותן בבית החולים איכילוב. "אולי זה עוד יצליח יום אחד".

"פרופ' ג'ורג שת מאוניברסיטת ארלנגן היה הראשון שהעז לנסות את המוצרים הללו במחלות אוטואימוניות", מספרת פרופ' מירב לידר, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי שיבא ויו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה. "ב־2021 הוא טיפל בחולת זאבת במצב קשה, שלא היו לה ברירות אחרות. והיא נמצאת ברמיסיה עד היום". בכנס שנערך השבוע בשיבא, בהובלת לידר, השתתפו מרחוק שת ופרופ' פביאן מולר, החוקר המוביל במאמר החדש שפורסם ב־MED.

המחשבה שהטיפול יהיה יעיל במחלות אוטואימוניות נבעה מכך שבחלקן מעורבים אותם תאי B, האחראים לזיכרון החיסוני. לפחות בחלק מהמחלות הללו, הם אלה שיוצרים את הכשל. הם "זוכרים" בטעות שצריך לתקוף את הגוף.

ברזל מספר שההצלחה ב־2021 בטיפול בחולת הלופוס הייתה מפתיעה בכמה מישורים. "ידענו שתאי B הם ה'רעים' בזאבת, אבל ידענו שמעורבים בה גם תאי T. זו הייתה הפתעה משמחת לגלות שתאי ה־T כנראה תלויים בתאי ה־B ובלעדיהם לא נוצרת המחלה. לכן מספיק להרוג את תאי ה־B. ידענו שמוח העצם משחזר את תאי ה־B, אבל הפתעה נוספת הייתה שהתאים שהשתחזרו לו תקפו את הגוף".

מה זה אומר לגבי השאלה אם מחלות אוטואימוניות הן מולדות או נרכשות?
ברזל: "לרוב המחלות האוטואימוניות יש נטייה מולדת, שלא תמיד מתממשת, וגם כאשר היא מתממשת - לפעמים זה קורה בשלב מאוחר בחיים, בעקבות טריגרים כמו הריונות, סטרס, הזדקנות, וכנראה שזה גם עניין של מזל. אנחנו מעריכים שגם אם לתאים החדשים יש את הנטייה, החולים הללו הרוויחו שנים רבות של בריאות".

פרופ' עדי ברזל / צילום: תמונה פרטית

פרופ' מיכל בסר, מנהלת הטכנולוגיה הראשית של מכון סמואלי במרכז דוידוף לסרטן בבילינסון, מוסיפה: "הגוף מייצר הרבה סוגים של תאי B ויש לנו מערכת שבודקת אותם ומשמידה אותם כשהם צפויים לתקוף את הגוף. כשהמנגנון הזה לא פועל כמו שצריך, הגוף עלול לשחרר תאים לא נכונים, אבל אנחנו לא יודעים אם זה יקרה שוב באותו חולה. עד כה נראה שהטיפול מחזיק מעמד שנים, ואולי לכל החיים".

פרופ' מיכל בסר / צילום: שלומי יוסף

ישראל בחזית

לידר אומרת שעד היום טופלו כ־120 אנשים (בעיקר נשים) בזאבת, ונעשו ניסויים במחלות נוספות. האישה שעל הטיפול בה נכתב המאמר החדש סבלה משלוש מחלות דם אוטואימוניות. "בשיבא טיפלנו בכ־20 חולים בדלקת מפרקים שגרונית, עם תוצאות טובות ברובם. אחת מהן הייתה בכיסא גלגלים ובעלה סעד אותה. עכשיו היא שלחה לי תמונה שלה מטיילת בבניאס. התוצאות כבר מאוד ברורות, ואני מאמינה שכל התחום הולך לכיוון הזה, אף שרוב הציבור עדיין לא שמע על זה ואפילו חלק מהרופאים לא".

אדם עם מחלה אוטואימונית יכול היום לקבל את הטיפול?
ברזל: "הוא ניתן באופן ניסיוני בעיקר לאנשים עם מחלה מאוד חמורה שאין להם ברירה. רופא יכול בעיקרון לרשום אותו 'אוף לייבל', אך לרוב לא עושים זאת וגם העלות במקרה כזה תגיע לכחצי מיליון דולר. עדיף לנסות להצטרף לניסויים קליניים. גם אנחנו עורכים כאלה באיכילוב".

פרופ' גל מרקל, ראש מרכז דוידוף לחקר הסרטן בבית החולים בילינסון ומחלוצי השימוש בתאים חיסוניים כטיפול בארץ, מספר שבקרוב יחל בבית החולים ניסוי בטיפול ב־CAR-T בטרשת נפוצה, שאותו הוא מוביל עם ד"ר עדי וילף ירקוני. מחלות אוטואימוניות נוירולוגיות נחשבות מורכבות יותר לטיפול בגישה זו, אך לדברי מרקל, המטרה בניסוי היא לתקוף את תאי B אחרי שכבר התבגרו לתאים מפרישי נוגדנים. בבילינסון מאמינים שלשיטה זו סיכויי הצלחה טובים.

פרופ גל מרקל / צילום: אלעד מלכה

הטיפול ב־CAR-T אינו נטול תופעות לוואי - מחום ועייפות ועד פרכוסים ואובדן הכרה במקרים נדירים מאוד, לדברי לידר. מרקל מציין שניתן לבחון שימוש במינוני תאים נמוכים יותר, שיהפכו את כל הטיפול לעדין אולי גם לזול יותר, מאחר שבניגוד לסרטן, במחלות אוטואימוניות תאי ה־B אינם מתרבים לכמות גדולה.

לידר מוסיפה שככל שהמחלה יותר קשה, כך הטיפול בהכללה פחות יעיל, "אבל זו דווקא סיבה לאופטימיות כי ככל שהטיפול יהפוך יותר שגור, התקווה היא שנגיע לחולים לפני שהם פיתחו את המחלה העמידה".

פרופ' מירב לידר / צילום: תמונה פרטית

הטיפול עצמו צפוי לעבור שינויים. כמה חברות עובדות כבר היום על הפיכתו למוצר מדף, כלומר על הפקת התאים המהונדסים מתורמים ולאו דווקא מהמטופל עצמו. אחת הבולטות בתחום הזה היא allogene שהקים בלדגרין בארה"ב. רק השבוע היא פרסמה תוצאות טובות בטיפול ב־CAR-T המבוסס על תאי תורם, מה שהעלה את השווי שלה בנאסד"ק מ־660 מיליון דולר ל־745 מיליון.

בישראל פועלת בתחום הזה של פיתוח מוצרי מדף חברת Sakura Bio.
ברזל עצמו הקים את חברת Zelig, על שם פרופ' זליג אשחר, המפתחת טיפול CAR-T באלרגיות - עולם שלם נוסף שבו מערכת החיסון יוצאת מאיזון.

אתחול חיסוני לכולם?

בשנים האחרונות מתברר שלהזדקנות מערכת החיסון יש חלק משמעותי במחלות תלויות גיל. האם יש היגיון לאתחל מחדש את כולנו?
לידר: "הרעיון הזה מקדים מאוד את זמנו כרגע. אני אתמקד קודם כל בלטפל באנשים שיש להם מחלות קשות ובוערות".

ברזל: "אנחנו דווקא אוהבים שיש לנו זיכרון חיסוני, אז לא בטוח שהייתי מציע לכלל האוכלוסיה לעבור את זה בהתנדבות".

בסר: "מחלות רבות תלויות גיל הן דלקתיות, אבל אנחנו לא תוקפים בטיפול את גורמי הדלקת אז לא בטוח שזה הפתרון. יש מחלות אחרות שהטיפול נבחן עבורן, כמו HIV".

ומה לגבי סוכרת סוג 1, שגם היא מחלה אוטואימונית?
מרקל: "אצל רוב חולי הסוכרת, מערכת החיסון כבר השמידה את כל התאים מפרישי האינסולין בלבלב, אז אי אפשר לרפא כך את המחלה, אולי רק למנוע את היווצרותה".

עוד כתבות

הרצליה / צילום: Shutterstock

סוף הסאגה? תוכנית ההתחדשות העירונית החדשה לשכונה בהרצליה

עפ"י התוכנית, בשכונת יד התשעה בהרצליה יוקמו 4,600 דירות במקום 1,500 כיום, ויתווספו עוד עשרות אלפי מ"ר של מסחר ותעסוקה ● יוזמות קודמות להתחדשות עירונית בשכונה עוררו התנגדויות בקרב תושבים ותביעה משפטית מצד חברת דמרי

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

אחרי זינוק של 240%: האקזיט של משפחת המבורגר

לאחר שמניית הראל זינקה בשנה החולפת בכ-240% בעקבות עניין רב ממשקיעים גלובליים, האקזיט המשפחתי יצא לדרך ● עסקה זאת מצטרפת למכירת מניות נוספת שביצעה משפחת המבורגר ביולי אשתקד

מטוס של טוס איירווייז / צילום: Elliott Kefalas

חברות התעופה שמגבירות תדירות בנתב"ג - ואלה שממשיכות לבטל

טוס ובלו בירד מרחיבות פעילות ומוסיפות עשרות טיסות שבועיות, פליי דובאי ואתיופיאן איירליינס חוזרות ● מרבית חברות התעופה הזרות עדיין על הגדר או דוחות חזרה

שכונת דניה, חיפה / צילום: ניר בלזיצקי, דוברות עיריית חיפה

טרם המלחמה עם לבנון: משקיעים באזור חיפה מכרו את הדירות שלהם

בדיקת הכלכלן הראשי באוצר העלתה כי בחודשים ינואר ופברואר חל גידול במספר הדירות שנמכרו ע"י משקיעים בחיפה ● בסך הכל הנתונים החודשיים הראשונים של השנה מורים על משבר חמור בענף

כוחות נאט''ו בתרגיל בפולין / צילום: ap, Czarek Sokolowski

תוכנית המגירה באירופה לתרחיש בו ארה"ב תעזוב את נאט"ו

הנשיא האמריקאי האשים בין היתר את חברות הברית בנטישת ארה"ב במלחמה מול איראן ● בתגובה, מוביל מזכ"ל נאטו יוזמה שמטרתה הקטנת ההסתמכות על כוחות אמריקאים בעתיד

ההאטה בענף הנדל''ן הגיעה לדוחות הכספיים / צילום: Shutterstock

הדוחות חושפים: חברות הנדל"ן שמכרו הכי הרבה דירות, והמחירים

התוצאות שהציגו יזמיות נדל"ן בולטות בת"א מלמדת על צניחה של 33% במכירת דירות חדשות, לצד יציבות במחיר הממוצע לדירה ● מובילת המכירות - עמרם אברהם, המתמקדת בפרויקטי מחיר למשתכן בפריפריה, ואחריה אאורה ● שיאנית המחיר: ישראל קנדה - 6.1 מיליון שקל

מדף קוטג' השבוע / צילום: גלית חתן

למה הקוטג' נעלם מהמדפים?

מאז סוף חג הפסח מורגשת ירידה משמעותית בכמות הקוטג' שנמצאת על מדפי רשתות השיווק ברחבי הארץ ● במועצת החלב מצביעים על מקור הבעיה: המחלבות ● וגם: ההשקעה הראשונה של איטורו מאז ההנפקה, הקמפיין של קופ"ח מכבי הפך לסדרת רשת, ומותג אופנת הספורט ON יוצא מידי רנואר ועובר לסופר–פארם ● אירועים ומינויים

ספינה של משמרות המהפכה נעה במפרץ הפרסי / צילום: ap, Vahid Salemi

כך הפך טראמפ את מצרי הורמוז לבעיה של היריבה הגדולה שלו

המצור האמריקאי הממוקד על הורמוז טרף את הקלפים בעיקר עבור סין ● וגם: הפתרונות היצירתיים של יפן והמשא־ומתן של קוריאה הדרומית בטהרן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק ברצף של 10 ימי עליות, מדד S&P 500 במרחק נגיעה משיא; מטבעות הקריפטו מזנקים

נאסד"ק עלה ב-2% ● מחיר הנפט נפל ב-7%●  ג'יי.פי מורגן: "ישנו מערך סיכונים מורכב והולך, כמו מתחים גאו-פוליטיים, מלחמות ותנודתיות במחירי האנרגיה" ● ההודעה של אנבידיה שהזניקה את מניות הקוונטים ● תחרות למאסק: אמזון קונה חברת לוויינים ב-12 מיליארד דולר ● קרן המטבע הבינלאומית הורידה את תחזיות הצמיחה הגלובלית לשנה הנוכחית

נתב''ג, יום אחרי שהוכרזה הפסקת אש עם איראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

כך ינוטרלו השפעות המלחמה על מדד המחירים לצרכן

שורת סעיפים במדד הקרוב נמדדים אחרת בשל המלחמה ● הבולט שבהם הוא הטיסות, שלא ייקח בחשבון כרטיסים שנרכשו במחירים גבוהים במיוחד ● עם זאת, הטלטלה בשמיים תורגש ביתר שאת בחודשים הבאים ● וגם - הכלכלנים שבטוחים: האינפלציה תהיה גבוהה ממה שחושבים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח נחלש בקרוב ל-3%, מניית דמרי נפלה

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל בשיא של מעל 30 שנה מול הדולר וירד מתחת לרף ה-3 שקלים ● דמרי גייסה אתמול של 370 מיליון שקל מהמוסדיים, בהנחה של 8% על מחיר המניה ● משפחת המבורגר מימשה מניות בהראל ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן: השפעות המלחמה צפויות לצוף ● הראל על התחזקות השקל: פרמיית הסיכון ירדה, אבל הסיכון הפיסקלי עלה

אנשי חיל הים האמריקאי באזור המפרץ הפרסי / צילום: Reuters, US Navy

435 מיליון דולר ליום: טבעת החנק הכלכלית של ארה"ב על איראן מתהדקת

חסימת הסחר הימי גובה ממשטר האייתוללות לפי הערכות מחיר של כ–435 מיליון דולר ביום ● לכך מצטרפים איומים של ארה"ב על הבנקים במזרח הרחוק שלא לבצע העברות איראניות ● בינתיים טראמפ טוען: "פתחנו את מצר הורמוז. סין שמחה מאוד"

כותרות העיתונים בעולם

"הטובים ביותר באזור": הנשק החדש של ישראל והשותפה המפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: כך המתקפה על איראן דווקא הביאה למשטר קיצוני יותר, כמה ספינות באמת עוברות בהורמוז, והמדינה הבלקנית שתקים עם אלביט מפעל רחפנים ● כותרות העיתונים בעולם

ספינות במצר הורמוז, ארכיון / צילום: ap, Altaf Qadri

בזמן שארה״ב ואיראן מאיימות זו על זו, מה באמת קורה במצר הורמוז?

לפחות תשע מכליות נפט חצו את מצר הורמוז השבוע, כך עולה מנתונים שפורסמו ב-CNBC

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לפינוי בזן: 30 אלף טון גז בישול יאוחסנו בנגב

המועצה הארצית אישרה הקמת מתקני אחסון ברמת חובב ובאשדוד כחלק מהיערכות להפסקת פעילות בזן עד 2031 ● המהלך נועד לשמור על רציפות אנרגטית, אך היקף האחסון הראשוני יספיק לשבועות ספורים בלבד ולכן צפויים שלבים נוספים

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

המחדלים והאשמים: כל הסיבות לקפיצה החדה במחירי הטיסות

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מציג תמונת מצב על התעופה בישראל במלחמה: מערכת שבה האחריות מפוזרת בין משרד התחבורה, רת"א, רשות שדות התעופה, משרד האוצר, רשות התחרות והרשות להגנת הצרכן - אך ללא תיאום מספק וללא מדיניות כוללת שמחברת ביניהם

נוף ששווה עשרות מיליונים. העיר העתיקה בירושלים / צילום: Shutterstock

קנה שתי דירות מול חומות ירושלים במחיר חריג, ויאחד אותן

הדירה, שנמכרה על ידי דמרי ובומל ישראל ב-66.3 מיליון שקל, מצויה בסמיכות לעיר העתיקה וכלולה בפרויקט כפר דוד שליד ממילא ● מחירי הדירות בפרויקט נעים בקשת רחבה מאוד של מחירים, כשהזולה ביותר הגיעה ל־54 אלף שקל למ"ר, והיקרות ל־120 אלף שקל למ"ר

עו''ד שגית אפיק, יועמ''שית הכנסת / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת טוענת לפגמים בעבודת ועדת התקשורת; קרעי קורא להדיחה

עו"ד שגית אפיק שלחה מכתב ליו"ר הוועדה המיוחדת לחוק התקשורת, ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן, בו היא מותחת ביקורת חריפה על אופן ניהול הוועדה וקובעת כי הליך החקיקה סובל מפגמים יסודיים המגיעים עד כדי פגיעה בשורש ההליך ● שר התקשורת שלמה קרעי: יועמ"שית הכנסת מועלת בתפקידה, ויש להדיחה באופן מיידי

שוק הדיור / אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

ברגע האחרון: נדחתה הגרלת “דירה בהנחה”

פתיחת ההרשמה נדחתה למועד לא ידוע לקראת אישור הקצאה אחידה של מחצית מהדירות למשרתי מילואים בכל היישובים ● המשמעות: תוספת של יותר מ־1,100 דירות למכסה ● למרות הסינון – עדיין נותרו פרויקטים בערי ביקוש כמו ראשון לציון וכפר סבא

קן גריפין, מנכ''ל קרן הגידור סיטאדל / צילום: Reuters, Mike Blake

מים קרים על הראלי: האזהרה המהדהדת של האנשים הכי חזקים בוול סטריט

בזמן שוול סטריט חוגגת את ההתאוששות, ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, וקן גריפין, מנכ"ל קרן הגידור הגדולה בעולם סיטאדל, מזהירים מפני התנגשות חזיתית עם המציאות