גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות שלא חוזרות לטוס לישראל והסיבות - שחלקן מפתיעות

שמי ישראל עדיין ריקים: רק 19 חברות תעופה זרות חזרו לכאן מאז שנפתחו השמיים ● מרבית החברות האירופיות עדיין מחוץ לישראל, והפעילות של חברות התעופה הזרות בנתב"ג עומדת על 21% בלבד ● מאילו מדינות מגיעות חברות התעופה שמוכנות לטוס לישראל?

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי
נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

בתחילת השבוע הנוכחי פורסם דוח הפעילות של נתב"ג לחודש אפריל, והוא ממחיש עד כמה ענף התעופה הישראלי עדיין רחוק מחזרה לשגרה.

למרות שחודש מאי כבר הביא עימו חזרה נקודתית של כמה מחברות התעופה לפעילות בישראל, מספר החברות הזרות הפעילות בישראל נותר נמוך אפילו מהתקופה שבה החות'ים שיגרו טילים לעבר נתב"ג באופן תדיר.

הרגולטור האירופי מאריך את ההמלצה שלא לטוס לישראל
ויזאייר לא תקים בסיס בישראל לאחר פיצוץ של המשא-ומתן

מאז פרסום נתוני אפריל התווספו עוד כמה חברות בודדות לפעילות בנתב"ג, כך שנכון להיום פועלות בישראל 19 חברות תעופה זרות בלבד, לצד ארבע חברות ישראליות.

לשם השוואה, בתחילת מאי אשתקד פעלו בישראל כ-50 חברות תעופה זרות. אלא שאז הובילה פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג לגל ביטולים נקודתי, אם כי חלק משמעותי מהחברות שבו לפעילות זמן קצר לאחר מכן.

בפועל, מפת התעופה בישראל השתנתה לחלוטין. מרבית חברות התעופה ממערב אירופה עדיין נעדרות מנתב"ג, והחריגות הבולטות הן בעיקר חברות מיוון ומקפריסין. עיקר הפעילות הזרה כיום מגיעה ממזרח אירופה, ממדינות הקווקז וממרכז אסיה - לרוב בהיקפים מצומצמים יחסית.

בעוד שהחברות הישראליות הפעילו יחד 1,751 טיסות מתחילת חודש מאי - כ-79% מכלל הטיסות בנתב"ג - כלל החברות הזרות הפעילו יחד 456 טיסות בלבד, כלומר כ-21% מהפעילות בלבד.

חוסר הוודאות כבר הפך למצב קבוע

המשמעות בפועל היא שחלק גדול מהיעדים זמינים כיום כמעט רק דרך החברות הישראליות - מה שמצמצם את התחרות באופן משמעותי.

בניגוד למאי אשתקד, אז מרבית חברות התעופה שבו כאמור לישראל בתוך זמן קצר יחסית לאחר פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג - הפעם ענף התעופה מתמודד עם אי-ודאות ממושכת, שנראית רחוקה מסיום.

ברקע נמצאים גם איומי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על חידוש הלחימה באזור, שמוסיפים לחוסר הוודאות בענף. עבור חברות התעופה הזרות, המשמעות היא קושי לתכנן לוחות זמנים, להקצות צוותים ולהתחייב לפעילות רציפה בישראל.

גם הרגולטור האירופי הוא גורם מכריע בנושא: בעקבות איומי טראמפ, הסוכנות האירופית לבטיחות תעופה EASA המשיכה לאורך שבועות ארוכים להמליץ לחברות תעופה אירופיות שלא לטוס לישראל. השבוע, במסגרת העדכון החדש להתרעת הסיכון האווירית (CZIB), האריכה EASA את תוקף ההנחיה עד 27 במאי.

לכן, גם חברות שכבר הודיעו על כוונתן לשוב עד סוף החודש - בהן KLM, אייר
פראנס, איטה איירווייז ואייר אירופה - צפויות לדחות שוב את חזרתן.

צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב, Elliott Kefalas, עמוס בן גרשום - לע''מ

כיצד משפיעות הנחיות הרגולטור האירופי

הנחיות ה-EASA מתייחסות לחברות תעופה ממדינות האיחוד האירופי ולמפעילים הפועלים תחת רישוי אירופי, אך לרשויות התעופה הלאומיות בכל מדינה יש שיקול-דעת משלהן בקביעת מדיניות ההפעלה. חלקן מדקדקות יותר מאחרות, וחלקן עושות מאמצים להתגמש.

בהתאם לכך, חלק מהחברות בחרו לפעול בישראל על אף ההמלצה שלא לטוס לכאן, כמו החברות היווניות והקפריסאיות שכפופות לה.

במקביל, חברות תעופה רבות פועלות גם משיקולים מסחריים ברורים. כאשר קיים חשש להסלמה ביטחונית או לשיבושים פתאומיים בפעילות, משתלם להסיט מטוסים ליעדים יציבים ורווחיים יותר, שבהם לא יידרשו לבטל טיסות בהתראה קצרה או להתמודד עם חוסר ודאות תפעולי.

נתב"ג מלא במטוסים אמריקאים

מנהל רשות התעופה האזרחית, שמואל זכאי, הזהיר בימים האחרונים כי הנוכחות הנרחבת של מטוסים אמריקאים בנתב"ג פוגעת באופן משמעותי בפעילות התעופה האזרחית בישראל.

במכתב ששלח זכאי לשרת התחבורה מירי רגב ולמנכ"ל המשרד משה בן זקן, טען זכאי כי בפועל נתב"ג מתקשה לתפקד כנמל תעופה אזרחי מלא, משום שחלק ניכר מהשטחים ומהתשתיות מנוצלים לצרכים צבאיים, וכן כי המצב מגביל את יכולתן של החברות הישראליות להחזיר מטוסים לישראל, מפחית את היקף הטיסות האפשרי ומקשה גם על חברות תעופה זרות לשוב לפעילות בארץ. עוד הוא הזהיר כי אם המצב יימשך לתוך חודשי הקיץ, הפגיעה צפויה להתגלגל גם לצרכנים.

זכאי ציין כי החברות הישראליות נאלצות להחזיק מטוסים וצוותים בחו"ל בעלויות גבוהות, בזמן שמספר מצומצם של מטוסים מורשה ללון בנתב"ג.

בינתיים גובר הלחץ על מחירי הכרטיסים

במקביל, היעדרן של מרבית החברות הזרות מצמצם את ההיצע ומגביר את הלחץ על מחירי הכרטיסים. בשל כך ביקש זכאי לבחון העברת מטוסים אמריקאים לבסיסים צבאיים אחרים, לצד הקמת צוות בין-משרדי שיגבש פתרונות כלכליים ותפעוליים לענף התעופה הישראלי.

כמו כן טען זכאי כי למצב יש השפעה גם על קצב החזרה של חברות תעופה זרות לישראל. לדבריו, כל עוד נתב"ג פועל תחת מגבלות חריגות ונראה בעיני גורמים בענף כשדה בעל מאפיינים צבאיים, חברות זרות מתקשות להתחייב לחידוש פעילות סדירה בארץ.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט שוברת שיאים בהובלת מניות השבבים; מארוול מזנקת ב-30%, קמטק ב-16%

נעילה חיובית באירופה ● המסחר בשווקים הגלובליים מתנהל בצל אי־ודאות מוגברת סביב המגעים בין ארה"ב לאיראן ● ג'נסן הואנג אמר שמארוול שתהיה חברת טריליון הדולר הבאה והמניה מזנקת בחדות ● מחירי הנפט יורדים קלות ● הביטקוין מתחת ל-70 אלף דולר, לראשונה מזה חודשיים

רובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

הדוחות חשפו: מכירת הדירות בשדה דב נתקעה

רובע המגורים היוקרתי ביותר בישראל לא חסין ● גלובס צלל לדוחות החברות הפעילות בשדה דב ומצא כי בעוד המחירים הרשמיים למ"ר נותרים יציבים לכאורה, קצב המכירות נמצא בירידה ● וגם: כך השפיעו מבצעי הקבלנים על הנתונים בשטח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

שנת שיא ליצוא הביטחוני. מי הן מערכות הנשק המובילות?

המלחמה הציבה בפני התעשיות הביטחוניות אתגרים חסרי תקדים, אך הביקוש למערכות ישראליות ממשיך לטפס ● היצוא הביטחוני קפץ בכ־30% בתוך שנה והגיע לשיא של 19.2 מיליארד דולר, עם גידול בעסקאות מול מדינות הסכמי אברהם ומדינות אסיה ● במוקד הביקוש נמצאות מערכות ההגנה האווירית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

הפוך מבאפט: ברקשייר תשקיע 10 מיליארד דולר בגיוס של אלפאבית

אלפאבית, החברה־האם של גוגל, יוצאת לגיוס של 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בתשתיות ה-AI שלה ● ברקשייר האת'ווי תשקיע 10 מיליארד דולר ● איך זה מסתדר עם אסטרטגיית ההשקעה של הבוס לשעבר וורן באפט?

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

קנה עסק ב-65 מיליון ומנפיק בפי 8: הצפת הערך של שמואל טופז במטליקון

שנתיים וחצי לאחר שרכש את יצרנית המכלולים הצבאיים ממשפחת ורטהיימר, מביא אותה טופז להנפקה בשווי של 550 מיליון שקל ● רכשה לאחרונה ספקית פתרונות ייצור והנדסה ביטחוניים

משרדי הייטק

כשבהייטק מצטמצמים, מי ימלא עוד 700 אלף מטר של משרדים חדשים?

הפיטורים בענף ההייטק צפויים לרוקן קומות שלמות של משרדים, במקביל להיצע שצפוי לשבור שיא ב־2030 ● בעוד שבתל אביב נרשמים ביקושים קשיחים ורשימות המתנה, בערים הסמוכות המגדלים החדשים מתקשים להתמלא ● גם פער המחירים בין ת"א לשאר המדינה מתרחב ● שאלת השעה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

חברת האיפור הישראלית שוב אכזבה את המשקיעים; המניה צונחת בוול סטריט

אודיטי טק (איל מקיאג') דיווחה על ירידה חדה בהכנסות ומעבר להפסד בעקבות שיבוש בשיווק הדיגיטלי של מוצריה, המיוחס לאינסטגרם ● מניית החברה השלימה ירידה של 81% מהשיא אשתקד וממשיכה לצנוח ● בנוסף, היא צופה ירידה של עד 30% בהכנסות הרבעון השני

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

לא רק אל על: ארקיע משיקה קו ישיר ליעד המבוקש

חברת התעופה ארקיע משיקה לראשונה קו ישיר לטוקיו, שיפעל החל מאוקטובר השנה ● לפי נתוני ארגון התיירות הלאומי של יפן, בשנת 2025 ביקרו במדינה מעל 42 מיליון תיירים בינלאומיים - שיא היסטורי

כותרות העיתונים בעולם

"שדרגו את היכולות באופן מוחלט": הזירה שבה איראן מנצחת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן משתמשת בכלי AI כדי לשדרג את יכולות התקיפה הדיגיטליות שלה, קטאר הצליחה לייצא גז טבעי מהמפרץ גם בזמן המלחמה, ובימין האיראני יוצאים זה נגד זה • כותרות העיתונים בעולם 

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש עבר בקריאה ראשונה: האם בג"ץ יתערב?

לפי הצעת החוק, תפקיד היועמ"ש יפוצל לשני תפקידים נפרדים: יועץ משפטי לממשלה ותובע כללי ● עו"ד אילן בומבך מעריך שהסיכוי שבג"ץ יפסול את החוק אינו גבוה, וטוען כי במישור העקרוני הפיצול ראוי ומתבקש ● מנגד, עו"ד גלעד ברנע מעריך שבג"ץ יתערב בחקיקה מאחר שהשינוי נעשה ערב הבחירות, ולדבריו גם מהותית הוא בעייתי

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

250 דולר לטיסה: כך מנסה כאל למנוע נטישת לקוחות

לאחר שאיבדה את שיתוף הפעולה עם אל על לישראכרט, כאל מקימה מועדון לקוחות בשם FlyAll שיאפשר צבירת קאשבק למימוש בטיסות ובמלונות במגוון חברות תעופה ● לגלובס נודע כי לקוחות שיצטרפו יזכו ל-250 דולר במתנה למימוש בטיסות ובמלונות מסביב לעולם ● ומה יקרה להטבות בתום השנה הראשונה?

גיא רוזן

סוף עידן: הישראלי הבכיר במטא עוזב אחרי 13 שנה

לאחר 13 שנה, הודיע גיא רוזן, הישראלי שמכר את החברה שהקים לפייסבוק כי הוא מסיים את תפקידו ● בשלב זה לא ידוע על הצעד הבא שלו, אך הוא צפוי לייעץ לסטארט-אפים ולהקדיש את זמנו למשפחתו עד שימצא את היעד הבא בחייו

בניין להב 433 / צילום: גלובס

חשד: עובדי עירייה בכירים בצפון סייעו לעבריינים להשתלט על מכרזים ולגרוף מיליונים

במסגרת חקירה המתנהלת ביאל"כ להב 433 בשיתוף עם רשות המסים נעצרו הבוקר 14 חשודים, ביניהם סגן ראש עירייה בצפון ומחוללי פשיעה, בחשד לשחיתות, שוחד ועוד ● בין היתר נתפסו רכבי יוקרה, יאכטה ונדל"ן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הנגיד מאותת כי עשוי להתערב בשער הדולר דרך הריבית

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מאותת על הורדות ריבית בקצב מהיר יותר אם התחזקות השקל תימשך ● "חרף העובדה ששוק הקמעונאות לא מספיק תחרותי בישראל, תיסוף מצטבר שכזה בהחלט יכול להוביל לירידת האינפלציה, וכבר משתקף בציפיות"

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבי / צילום: עודד קרני

הממונה על התקציבים: "מוטרד משער הדולר. לא יהיה פתרון מיידי"

הממונה על התקציבים, מהרן פרוזנפר, התייחס לקריסה של שער הדולר בנאומו בכנס אלי הורביץ לכלכלה, וקרא לתעשיינים לגלגל את ההוזלה לציבור ● בנוסף, פרוזנפר הביע דאגה בנוגע לסדרי העדיפויות בתקציב, מתח ביקורת על גיוס המילואים הנרחב והתנגד להעלאת מסים ● "נוכל לחזור לצמיחה מהירה - אבל התנאי הוא סדר עדיפויות קשה בתקציב"

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

ראלי צר מאוד: הנתון שלא נראה מאז התפוצצות בועת הדוט.קום

S&P 500 סיים את מאי בשיא, אך רק 20 מתוך 500 החברות במדד רשמו שיאים משלהן ● בנק אוף אמריקה מציע להיערך לשלב הבא במחזור השוק ● וגם: מייקל ברי על ההנפקות שבדרך: "לפני שאשלם טריליון דולר עבור אנתרופיק, אני אעדיף לספור עד טריליון"

מייקל מאן, שגריר האיחוד האירופי בישראל / צילום: EU

סנקציות כלכליות והקפאת תקציבים: "החלטנו להפעיל קצת לחץ על ישראל"

אחרי חודשים של מתיחות סביב המלחמה בעזה, וברקע הצעה לאסור סחר עם ההתנחלויות, שגריר האיחוד האירופי בישראל אומר בראיון לגלובס כי הוא מאמין שבריסל עדיין רואה בישראל שותפה מרכזית - אך אינה מוכנה לוותר על עקרונות זכויות האדם