גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה בתים ישנים, עשרה יורשים: בכמה נמכר מגרש בתל אביב

שלושה צמודי קרקע ישנים על שטח קרקע כולל של 407 מ"ר, ברחוב בר כוכבא בתל אביב, נמכרו תמורת 24.5 מיליון שקל ● צמודי הקרקע ברחוב נרכשו ע"י יזם שמתכוון לבנות במקומם פרויקט חדש

רחוב בר כוכבא בתל אביב / צילום: רפי דלויה
רחוב בר כוכבא בתל אביב / צילום: רפי דלויה

העסקה: העסקה המנותחת מורכבת משלוש עסקאות שונות, שבמסגרתן נמכרו שלושה צמודי קרקע ישנים על שטח קרקע כולל של 407 מ"ר, ברחוב בר כוכבא בתל אביב תמורת 24.5 מיליון שקל.

צמודי הקרקע כוללים בית דו־משפחתי ויחידה שלישית נפרדת.

היחידות ישנות מאוד ומיועדות להריסה, וכל אחת מהן בשטח של 60 מ"ר. בעליה של יחידה אחת היה איש עסקים, ואילו הבעלים של שתי יחידות הדיור האחרות היו כ־10 יורשים. הרוכשת, חברה יזמית, תיזום במגרש פרויקט חדש. העסקה בוצעה על ידי חיים קפוסטין מסוכנות התיווך dreamtown.

"השוק תקוע": הדירה שנמכרה אחרי 9 חודשים על המדף
הסיוע הפדרלי לדיור בארה"ב הגיע לסיומו. עיקולי בתים יבואו בעקבותיו

לפני מספר שנים הועלתה אפשרות לבצע במקום עסקת קומבינציה, אך חילוקי דעות שנתגלעו בין בעלי הקרקע לא אפשרו לקדם את העסקה.

הפעם, כשהמגרש הוצע למכירה לצד שלישי, הבעלים הביעו נכונות רבה יותר לשבת למשא ומתן. "המשא ומתן ארך מספר חודשים", מספר קפוסטין.

הסביבה: רחוב בר כוכבא נמצא ברובע 5 בתל אביב. הוא חוצה את רחוב בוגרשוב, נפגש עם רחוב דיזנגוף, לא רחוק מדיזנגוף סנטר ומשם ממשיך עד לזמנהוף. העסקה בוצעה בחלקו הדרומי של הרחוב, בסמוך למפגש עם רחוב טרומפלדור.

מבחינת הבינוי, האזור מאופיין בבנייה של מבנים בני 3־4 קומות שהוקמו בשנות ה־50 עד ה־70.

רוב הפרויקטים של תמ"א 38 שבוצעו בסביבה הם תמ"א 38/1 המקורית של חיזוק ובנייה על הגג. להערכתנו הדבר נובע משטחי המגרשים, שנעים ברובם סביב ה־400 מ"ר. זה מזכיר את המצב ברובע 3, שאף הוא מאופיין בחלקות קטנות, שמקשות על ביצוע פרויקטים של תמ"א 38/2 הריסה ובנייה מחדש.

בסביבה לא מבוצעות הרבה עסקאות. מחירי הדירות הישנות בסביבה נעים סביב ה־55 אלף שקל למ"ר בממוצע והחדשות - בסביבות ה־58 אלף שקל למ"ר.

על פי תוכנית רובעים 5 ו־6 (תא/4320) שמצויה כיום בסטטוס של הפקדה, המגרש משוייך ל"לב העיר" וככל הנראה עקרונות התוכנית הקיימת, שמאפשרת בנייה של 5 קומות בלבד - יישארו.

ניתוח: שאלת המפתח היא זכויות הבנייה שיחולו על המגרש. עניין זה יוכל להיפתר רק בעיריית תל אביב, ששם קיימת רגישות רבה לעניין, במיוחד באזורים כה צפופים. לפיכך, ניתן בשלב זה רק להעריך. הפרויקטים של תמ"א 38/1 שהוקמו בסביבה כוללים חמש קומות, מעל לקומת קרקע, ועוד קומה שישית חלקית ו־9־11 יחידות דיור. זכויות דומות מצויות גם בתוכנית הישנה משנות ה־90 שחלה על המקום כיום.

יתכן שהחברה היזמית תוכל להגדיל מעט את זכויות הבנייה, מכיוון שהבניין שיוקם במקום המבנים הישנים יהיה חדש לגמרי, בניגוד לפרויקטים של תמ"א 38/1, אך להערכתנו ממדי המגרש לא יאפשרו הרבה יותר.

בהנחה שיוקמו במקום 10 יחידות דיור, כלל השטחים העיקריים לבנייה במגרש ינועו בסביבות ה־1,000 מ"ר. לפיכך, המחיר ששילמה החברה היזמית מגיע לסביבות 24.5 אלף שקל למ"ר מבונה.

על פניו, ובהתייחס למחיר של 58 אלף שקל למ"ר על דירה חדשה המחיר נראה טוב, אך יש לקחת בחשבון התמשכות של הליך התכנון למספר שנים, וסיכוי לא מבוטל שעלויות הבנייה יוסיפו לעלות. כל זה במצב שבו השוק חלש, יש בו עודפי היצע וסביר שהמחירים ירדו. לאור אי־הוודאות שבה שרוי היזם, המחיר נראה סביר.

דבר המתווך: "המחיר טוב לשוק של היום, אבל הבעיה הגדולה היא שהשוק במצב מאוד לא ברור", אומר קפוסטין. "המוכרים החזיקו בדוח שמאי מ־2022 שהעריך את שווי הקרקע ב־40 מיליון שקל, אבל הימים היו אחרים לגמרי והדוח כבר לא רלוונטי. יתרונו הגדול של הרוכש הוא שיש לו סבלנות, הוא אינו ממונף באשראי בנקאי והוא יכול להמתין לימים טובים יותר".

עוד כתבות

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

שופט העליון נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

מכה למייצגים בתביעות על נגישות: העליון הפחית מאות אלפים משכרם

פסק דין חדש קובע כי בכל הנוגע לשכר הטרחה בתביעות להנגשה לאנשים עם מוגבלויות המסתיימות בסעדים לא כספיים - יש לתת עדיפות לשיטה הגלובלית על פני אחוזים מהסעדים ● בענף טוענים: "הציבור ייפגע"

האזור ביורוסטרי בו היו מיועדות להציג חברות הישראליות ב-2024, עמד שומם. מה צפוי השנה? / צילום: תמונה פרטית

החברות הישראליות שיציגו בתערוכה הביטחונית בצרפת, למרות ההגבלות

צרפת הודיעה שהשתתפות חברות ישראליות בתערוכת הביטחונית היוקרתית יורוסאטורי תוגבל למוצרי הגנה בלבד ● רשמית, מאחורי ההחלטה עומדת התנגדות צרפת לכניסת צה"ל ללבנון, אך הסיבה האמיתית היא ככל הנראה התחרות על מכירת נשק לאירופה

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

מנהל רשות המסים: "נצטרך לבחון את השלכות רפורמת הרווחים הכלואים"

ביטול הפטורים ממע"מ, בחינה מחודשת של חוק הרווחים הכלואים ומס על השכירות - אלו התוכניות של מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' בנוגע לחוק ההסדרים הבא ● "אנחנו נצטרך לבחון את נושא רפורמת הרווחים הכלואים בשנה-שנתיים הקרובות ולראות אם אין להם השפעה לא טובה על המשק"

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

גוגל ואנבידיה מבקשות לשלם מס בדולרים. באוצר מעריכים: קשיים מהותיים בהצעה

גורמים מקצועיים באוצר טוענים כי בקשת ענקיות הטכנולוגיה לשלם מס בדולרים בעקבות צניחת השער, שפגעה בשורת הרווח שלהן, מעלה קושי וחשש ממתן הטבה חריגה ● ברשות המסים מציגים גישה גמישה יותר ומסבירים: "מדובר במיעוט של חברות שפועלות בהיקפים אדירים"

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

חברות אמריקאיות והודיות ניגשו לראשונה למכרזי המטרו בישראל

במיון המוקדם למכרזי המטרו השתתפו לראשונה חברות מארה"ב ומהודו ● המועמדות שיעמדו בתנאי הסף יוכלו לגשת למכרזי הפרויקט, המוערך ב-65 מיליארד שקל ● בכירים במשרד התחבורה ובנת"ע: "הצבעת אמון בינלאומית יוצאת דופן בישראל ובמשק הישראלי"

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

היועץ הפיננסי שצופה ירידות בשווקים: "המספרים מנופחים"

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים, פגע בול לפני שנה כשהמליץ על שוקי המניות של דרום קוריאה וטייוואן ● מדוע הוא חושב שיש שם עדיין פוטנציאל, ואילו סקטורים בארץ ובעולם שהתממשו יכולים להיות כעת הזדמנות מעניינת להשקעה?

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

דירוג חדש מציב את לאומי בראש הבנקים בישראל בתחום ה־AI

לאומי דורג כבנק המוביל בישראל באימוץ בינה מלאכותית ע"י מדד אינדקס EVIDENT AI ● נשיא המדינה אירח את היועץ האסטרטגי ממי פאר לרגל השקת ספרו החדש ● וגם: בני הנוער שהציגו מיזמים בפני בכירי המשק במסגרת עמותת יוניסטרים • אירועים ומינויים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש עבר בקריאה ראשונה: האם בג"ץ יתערב?

לפי הצעת החוק, תפקיד היועמ"ש יפוצל לשני תפקידים נפרדים: יועץ משפטי לממשלה ותובע כללי ● עו"ד אילן בומבך מעריך שהסיכוי שבג"ץ יפסול את החוק אינו גבוה, וטוען כי במישור העקרוני הפיצול ראוי ומתבקש ● מנגד, עו"ד גלעד ברנע מעריך שבג"ץ יתערב בחקיקה מאחר שהשינוי נעשה ערב הבחירות, ולדבריו גם מהותית הוא בעייתי

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

לשלם בדולרים: הבקשה החריגה של אנבידיה וגוגל מרשות המסים

בעקבות הצניחה בשער הדולר: ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה וגוגל פנו לרשות המסים בבקשה לשלם את מס רווח הון על עסקאות שמחויבות במס בישראל בדולרים במקום בשקלים, זאת במטרה לייצר יציבות וודאות תפעולית ● ההכרעה צפויה להתגלגל בסופו של דבר להחלטת החשכ"לית

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

תקלת מסחר השביתה את אפליקציית "בלינק" לשעה ארוכה בפתיחת המסחר בוול סטריט

עשרות אלפי משקיעים פרטיים לא היו יכולים להיכנס לאפליקציית המסחר העצמאי בלינק, בשעת השיא של פתיחת המסחר בארה"ב ונפילת הביטקוין  ● לבלינק 60 אלף לקוחות, חלקם זועמים: "רציתי למכור והאפליקציה פשוט לא נפתחה, זה כמו עלי אקספרס" ● בלינק:  "מתנצלים על אי הנוחות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

שנת שיא ליצוא הביטחוני. מי הן מערכות הנשק המובילות?

המלחמה הציבה בפני התעשיות הביטחוניות אתגרים חסרי תקדים, אך הביקוש למערכות ישראליות ממשיך לטפס ● היצוא הביטחוני קפץ בכ־30% בתוך שנה והגיע לשיא של 19.2 מיליארד דולר, עם גידול בעסקאות מול מדינות הסכמי אברהם ומדינות אסיה ● במוקד הביקוש נמצאות מערכות ההגנה האווירית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מדד הטכנולוגיה זינק בהובלת קמטק וטאואר

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● המסחר התנהל בצל הכרזת טראמפ על הפסקת אש נוספת בצפון ● השקל נחלש בכ-1% בעקבות דברי נגיד בנק ישראל ● קמטק זינקה בחדות אחרי שדיווחה על הזמנות בגובה 105 מיליון דולר

בניין זוטא קור בפארק התעשיות ספירים בשדרות / צילום: גל ברף

חברת קירור שרתי AI משדרות מגייסת 100 מיליון דולר ממיצובישי וסמסונג

סיבוב הגיוס החדש של זוטא קור יסייע לחברה להתרחב לקירור שרתים המבוססים על מעבדי אנבידיה החדשים ● לפי ההערכה כיום, עיקר לקוחותיה כיום הן חברות מתחום הפיננסים שצורכות שרתי AI כבדים לצורכי מסחר מבוסס אלגוריתמים או קרנות גידור ● בראיון שנתן מנכ"ל החברה ארז פרייבך לגלובס, הוא מסביר על הביקוש הגואה למערכות לקירור שרתי AI

רותי ברודו / צילום: עידית בן אוליאל

ניצחון לרותי ברודו: תקים ותפעיל מתחם מזון בהיכל התרבות בת"א

המכרז הקודם של הנהלת היכל התרבות נפסל לפני שנה ע"י ביהמ"ש בעקבות עתירות של חברות מתחרות, אך כעת הנהלת ההיכל ערכה מכרז חוזר, שבסופו זכתה שוב חברת R2M של רותי ומתי ברודו

אנדרו לפט / צילום: Reuters, Patrick Fallon

השורטיסט שעשה הון מחשיפת הונאות של חברות הורשע בהרצת מניות

שורטיסטים רבים סוגרים או מצמצמים את הפוזיציות שלהם לאחר שהם יוצאים למתקפה נגד חברה ● אחד מהם, אנדרו לפט, עשוי לשבת בגלל זה מעל לשני עשורים בכלא ● השבוע הוא נמצא אשם ב־13 סעיפים של הונאת ניירות ערך

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

בכיר אמריקאי: "הנשיא חש שנתניהו מאבד שליטה"

טראמפ מכחיש את הדיווחים לפיהם איראן וארה"ב חדלו לשוחח ● פיקוד העורף הודיע על הקלות בהנחיות ההתגוננות בצפון ● על רקע הודעתו של נשיא ארה"ב הלילה על הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, באיראן מיהרו לשגר מסר פומבי של תמיכה בארגון ובלבנון ● טראמפ זעם על הכוונה להסלים את הלחימה בלבנון, כינה את נתניהו "משוגע" ובלם את התוכנית הישראלית לתקוף בביירות ● עדכונים שוטפים