גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשבהייטק מצטמצמים, מי ימלא עוד 700 אלף מטר של משרדים חדשים?

הפיטורים בענף ההייטק צפויים לרוקן קומות שלמות של משרדים, במקביל להיצע שצפוי לשבור שיא ב־2030 ● בעוד שבתל אביב נרשמים ביקושים קשיחים ורשימות המתנה, בערים הסמוכות המגדלים החדשים מתקשים להתמלא ● גם פער המחירים בין ת"א לשאר המדינה מתרחב ● שאלת השעה

משרדי הייטק
משרדי הייטק

גל הפיטורים בענף ההייטק מכה גם בשוק הנדל"ן המניב, שכן צמצום כוח האדם בהיקף של מאות ואף אלפי עובדים עלול להוביל לפינוי שטחים נרחבים - במהירות. מגמה זו מתרחשת במקביל לעלייה מתמשכת בהיצע שטחי המשרדים באזור המרכז ומחוצה לו, הנובעת בחלקה מתיאבון הרשויות המקומיות להקמת נכסים מניבי ארנונה.

היזמים שצמאים למזומן: גל חדש ובעייתי של חברות נדל"ן מגיע לתל אביב
"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

רו"ח גיא עמוסי, מנכ"ל חברת שירותי הנדל"ן אביסון יאנג ישראל, מעריך כי "גל הפיטורים שראינו בשבועות האחרונים אינו סוף פסוק", וכי מהלכי התייעלות נוספים צפויים להשפיע ישירות על השוק. עמוסי מסביר כי בחישוב של כ־12 מ"ר לעובד, פיטורים בהיקף של אלף עובדים בחברות גדולות "משמעותם שחרור עשרות אלפי מ"ר חזרה לשוק".

האתגר המרכזי של הענף טמון בעודפי ההיצע הקיימים. "כבר היום אנחנו עדים ללא מעט בנייני משרדים חדשים שעומדים ריקים או חצי ריקים, אם זה בבני ברק (BBC), אור יהודה (פארק נעימי) ואפילו בתל אביב. בנוסף - בחמש שנים הקרובות צפויים להתווסף לשוק עוד כ־600-700 אלף מ"ר משרדים", אומר עמוסי.

רק 76% תפוסה בחולון

בתוך כך, נתוני חברת ייעוץ הנדל"ן קוליירס ישראל מצביעים על פערים חדים בין אחוזי התפוסה באזורי הליבה של תל אביב לבין מעגלי התעסוקה שמחוצה לה. בעוד שבצירים המרכזיים של תל אביב נשמרים שיעורי תפוסה גבוהים במיוחד, הקרובים ל־100%, ככל שמתרחקים מהעיר ניכרת ירידה בשיעור האכלוס.

כך למשל, באזור קריית אריה בפתח תקווה עומדים שיעורי התפוסה על כ־88%, בבני ברק על כ־85%, ובאזור התעשייה החדש של ראשון לציון על כ־84%. במתחם ה־1000 בראשון לציון שיעור התפוסה עומד על כ־77%, בעוד בחולון הוא צונח ל־76% בלבד.

מנתוני הדוחות הכספיים של חברות הנדל"ן המניב עולה תמונה דומה. במגדל 'מילניה' של פרשקובסקי ומגדל במתחם האלף בראשון לציון מערב, ממש בסמוך לתחנת משה דיין של רכבת ישראל ועל נתיבי איילון, שיעור התפוסה עמד על 52% בלבד נכון לרבעון הראשון של 2026. במגדל קמפוס חולון של חברת אמות, עמד אחוז התפוסה על 55% נכון לסוף 2025.

מגדל THE PARK של חברות אלייד ואמות, בגבול בני ברק ותל אביב, עדיין מתקשה למצוא שוכרים. בדוחות החברה קיים אזכור לשטחי המסחר שהושכרו מתחת למגדל, ללא התייחסות לחוזי שכירות במשרדים. לא רחוק משם, מגדל BBC סנטרל בבני ברק, על צומת הרחובות בן גוריון־ז'בוטינסקי, מתקשה גם הוא לאכלס את כל הבניין.

באמות ציינו כי שיעורי התפוסה במשרדים ברבעון הראשון עמדו על 84.3%, ירידה מ־86.7% ב־2025. באמות כותבים כי מגמת "Quality to Flight" בשוק הנדל"ן המניב, כלומר הביקוש הגובר לבניינים חדישים ואיכותיים באזורי פריים, תימשך להערכתם. "השטחים החדשים בשווקי הליבה ימשיכו להיות בתפוסה כמעט מלאה, ואילו בשווקים משניים כמו פתח תקווה, בני ברק, חולון עדיין יהא קושי מסוים להשכיר נכסים 'ולהדביק' את דמי השכירות לקצב האינפלציה", כתבו באמות.

בדוחות של חברת ריט 1 צוין כי ב־2025 שיעורי התפוסה במשרדים במרכז הארץ, בנטרול תל אביב, עמדו על 70.6% בלבד. ירידה חדה מ-87.2% ב־2024.

בהכשרת היישוב ציינו בדוחות השנתיים כי "תחום המשרדים התאפיין ביציבות יחסית בשיעורי התפוסה, אך מצד שני, בשונות גדולה בין מחירי השכירות באזורי הביקוש, כמו במרכז תל אביב שנהנים מביקוש של תחום ההייטק, לבין רמות המחירים בפריפריה, שם ישנה ירידה בדמי השכירות בגלל עודפי היצע גדולים יחסית".

צחי אגסי, בעלים של '770 משרדים בתל אביב', מציין את הפער הגדול במחירים בין תל אביב לסובבות אותה בעקבות פערי הביקוש. מחירי השכירות במגדלים חדשים בתל אביב נעים בין 120-170 שקל למ"ר, בגבעתיים הטווח עומד על 110-145 שקל למ"ר, בבני ברק על כ־75-105 שקל למ"ר, ובפתח תקווה על כ־75-95 שקל למ"ר. בראשון לציון המחירים נעים סביב 70-90 שקל למ"ר, ואילו בחולון הם עומדים על כ־65-85 שקל למ"ר.

שרית יצחקוב, מנכ"לית חברת שירותי הנדל"ן קוליירס ישראל, מעריכה כי ככל שיתקדמו עבודות הרכבת הקלה והנגישות לערים שמחוץ לתל אביב תשתפר, "גם הביקושים יעלו". לדבריה, זה קרה כבר בתל אביב עצמה: "ראינו את התהליך קורה בציר חסן עראפה (יצחק שדה) וגם בבורסה ברמת גן. ככל שההיצע באזורי הביקוש הצטמצם, הייתה זליגה לאזורים הסמוכים, שבעבר פחות נחשבו למבוקשים".

העודפים יגיעו לת"א?

השאלה המסקרנת היא כיצד ישפיעו גל הפיטורים, הצורך של החברות בהתייעלות ומעבר הכוח למעסיקים על הביקוש והמחירים גם בתל אביב. כך למשל, מנתוני התשקיף שפרסמה חברת תדהר לקראת הנפקתה עלה כי במגדלי Beyond, הממוקמים על קו התפר בין תל אביב לגבעתיים, נחתמו עד כה חוזי שכירות ל־48% בלבד משטחי המסחר והתעסוקה, וזאת אף שהאכלוס צפוי בסוף השנה הקרובה.

גם במגדל TOHA 2, המוקם על ידי אמות וגב־ים בכניסה לתל אביב וצפוי להתאכלס ברבעון האחרון של השנה, שיעורי האכלוס עומדים על כ־43%. מאז ההסכם עם גוגל, לפיו תשכור החברה כ-60 אלף מ"ר (כ-20 קומות), לא דווח על עסקאות שכירות נוספות. עם מעבר גוגל, החברה תפנה את משרדיה במגדל אלקטרה שביגאל אלון, וזהות המחליפים שייכנסו למקומה טרם ידועה. במקביל, מגדל צ'ק פוינט ברחוב הסוללים צפוי להתפנות בשנים הקרובות, לאחר שהחברה רכשה אשתקד קרקע בשטח של כ־13.5 דונם ברחוב קרמניצקי בביצרון, המיועדת להקמת שני מגדלים חדשים עבורה.

במקביל, גל הפיטורים לא פוסח על תל אביב: סנטינל וואן ורפיד, השוכרות קומות שלמות במגדלי עזריאלי, הודיעו לאחרונה על פיטורים נרחבים. מטא, שגם היא הודיעה על פיטורים, שוכרת כ־20 קומות בפרויקט לנדמרק של מליסרון ואפי נכסים, אולם בפועל מאכלסת כ־13 קומות בלבד, כאשר יתרת השטח מאוכלסת על ידי שוכרי משנה.

"יש רשימת המתנה"

גורמים בשוק המשרדים מעריכים כי תל אביב תמשיך להוות מוקד משיכה לחברות הייטק ושחקנים נוספים, מגמה שעשויה להעמיק את הפערים בינה לבין ערים אחרות. "יש לנו כרגע עשרות לקוחות שנמצאים ברשימת המתנה למשרדים בתל אביב", מסביר אגסי. לדבריו, "רשימת ההמתנה גדולה משמעותית מההיצע שעומד לרשותנו, וזאת פשוט משום שאין משרדים פנויים". הוא מוסיף כי "גם אם גל הפיטורים בהייטק יימשך, בישראל פועלים כיום מעל 9,000 סטארט־אפים ומאות קרנות הון סיכון, שרוצים להתמקם בלב תל אביב".

במקביל, יש מי שתולה תקוות בחברות הביטחוניות, שנהנות מפריחה בביקושים וממשיכות להגדיל את שטחי המשרדים שלהן. בסוף השבוע דווח כי אלביט תשכור בניין שלם השייך לויתניה בפארק המדע בנס ציונה, לתקופה של 24 שנים ו־11 חודשים. גם רפאל דיווחה בשנה האחרונה על עסקאות נדל"ן בהיקף מצטבר של למעלה ממיליארד שקל, הכוללות רכישת מבנה תעשייתי בעכו, רכישת שש וחצי קומות במגדל קוסמופוליטן בתל אביב, הקמת מרכז פיתוח חדש בחדרה (במגדלי יוניטוורס במתחם מול החוף וילג'), וכן שכירת שמונה קומות בפארק המדע וההייטק בחיפה.

עוד כתבות

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

חברות אמריקאיות והודיות ניגשו לראשונה למכרזי המטרו בישראל

במיון המוקדם למכרזי המטרו השתתפו לראשונה חברות מארה"ב ומהודו ● המועמדות שיעמדו בתנאי הסף יוכלו לגשת למכרזי הפרויקט, המוערך ב-65 מיליארד שקל ● בכירים במשרד התחבורה ובנת"ע: "הצבעת אמון בינלאומית יוצאת דופן בישראל ובמשק הישראלי"

פריימריז במפלגת הליכוד, ראשון לציון (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

אלפי חשבונות וכרטיסי אשראי שילמו על מתפקדים חדשים לליכוד - בניגוד לחוק

מבקר המדינה מפרסם היום את הדוח על חשבונות הסיעות בכנסת בשנת 2024 ● מפלגת הליכוד נקנסה ב-150 אלף לאחר שנעשה שימוש ב-16 אלף כרטיסי אשראי וב-13 אלף חשבונות בנק כדי לפקוד יותר מאדם אחד ● מפלגת העבודה נטלה הלוואה לא חוקית ● מרצ והימין החדש נמחקו ונפטרו מחובות של מיליונים

מאגר הגז תמר / צילום: ap, Marc Israel Sellem

המחוזי אישר בקשה לתביעה ייצוגית נגד תמר פטרוליום ודלק קידוחים

התביעה עוסקת במסמך שהוצג למשקיעים במסגרת הנפקת חברת הבת של דלק ב-2017, שכלל תחזית דיבידנדים של מאות מיליוני דולרים שלא הופיעה בתשקיף ולא דווחה לציבור ● שופט המחוזי מגן אלטוביה דחה חלק מטענות התובעים, אך קבע כי קיימת אפשרות סבירה להכרעה שמדובר בפרט מטעה לפי חוק ניירות ערך

בניין להב 433 / צילום: גלובס

חשד: עובדי עירייה בכירים בצפון סייעו לעבריינים להשתלט על מכרזים ולגרוף מיליונים

במסגרת חקירה המתנהלת ביאל"כ להב 433 בשיתוף עם רשות המסים נעצרו הבוקר 14 חשודים, ביניהם סגן ראש עירייה בצפון ומחוללי פשיעה, בחשד לשחיתות, שוחד ועוד ● בין היתר נתפסו רכבי יוקרה, יאכטה ונדל"ן

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

ראלי צר מאוד: הנתון שלא נראה מאז התפוצצות בועת הדוט.קום

S&P 500 סיים את מאי בשיא, אך רק 20 מתוך 500 החברות במדד רשמו שיאים משלהן ● בנק אוף אמריקה מציע להיערך לשלב הבא במחזור השוק ● וגם: מייקל ברי על ההנפקות שבדרך: "לפני שאשלם טריליון דולר עבור אנתרופיק, אני אעדיף לספור עד טריליון"

רובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

הדוחות חשפו: מכירת הדירות בשדה דב נתקעה

רובע המגורים היוקרתי ביותר בישראל לא חסין ● גלובס צלל לדוחות החברות הפעילות בשדה דב ומצא כי בעוד המחירים הרשמיים למ"ר נותרים יציבים לכאורה, קצב המכירות נמצא בירידה ● וגם: כך השפיעו מבצעי הקבלנים על הנתונים בשטח

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבי / צילום: עודד קרני

הממונה על התקציבים: "מוטרד משער הדולר. לא יהיה פתרון מיידי"

הממונה על התקציבים, מהרן פרוזנפר, התייחס לקריסה של שער הדולר בנאומו בכנס אלי הורביץ לכלכלה, וקרא לתעשיינים לגלגל את ההוזלה לציבור ● בנוסף, פרוזנפר הביע דאגה בנוגע לסדרי העדיפויות בתקציב, מתח ביקורת על גיוס המילואים הנרחב והתנגד להעלאת מסים ● "נוכל לחזור לצמיחה מהירה - אבל התנאי הוא סדר עדיפויות קשה בתקציב"

מייקל מאן, שגריר האיחוד האירופי בישראל / צילום: EU

סנקציות כלכליות והקפאת תקציבים: "החלטנו להפעיל קצת לחץ על ישראל"

אחרי חודשים של מתיחות סביב המלחמה בעזה, וברקע הצעה לאסור סחר עם ההתנחלויות, שגריר האיחוד האירופי בישראל אומר בראיון לגלובס כי הוא מאמין שבריסל עדיין רואה בישראל שותפה מרכזית - אך אינה מוכנה לוותר על עקרונות זכויות האדם

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

מנהל רשות המסים: "נצטרך לבחון את השלכות רפורמת הרווחים הכלואים"

ביטול הפטורים ממע"מ, בחינה מחודשת של חוק הרווחים הכלואים ומס על השכירות - אלו התוכניות של מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' בנוגע לחוק ההסדרים הבא ● "אנחנו נצטרך לבחון את נושא רפורמת הרווחים הכלואים בשנה-שנתיים הקרובות ולראות אם אין להם השפעה לא טובה על המשק"

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

בניין זוטא קור בפארק התעשיות ספירים בשדרות / צילום: גל ברף

חברת קירור שרתי AI משדרות מגייסת 100 מיליון דולר ממיצובישי וסמסונג

סיבוב הגיוס החדש של זוטא קור יסייע לחברה להתרחב לקירור שרתים המבוססים על מעבדי אנבידיה החדשים ● לפי ההערכה כיום, עיקר לקוחותיה כיום הן חברות מתחום הפיננסים שצורכות שרתי AI כבדים לצורכי מסחר מבוסס אלגוריתמים או קרנות גידור ● בראיון שנתן מנכ"ל החברה ארז פרייבך לגלובס, הוא מסביר על הביקוש הגואה למערכות לקירור שרתי AI

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

היועץ הפיננסי שצופה ירידות בשווקים: "המספרים מנופחים"

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים, פגע בול לפני שנה כשהמליץ על שוקי המניות של דרום קוריאה וטייוואן ● מדוע הוא חושב שיש שם עדיין פוטנציאל, ואילו סקטורים בארץ ובעולם שהתממשו יכולים להיות כעת הזדמנות מעניינת להשקעה?

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש עבר בקריאה ראשונה: האם בג"ץ יתערב?

לפי הצעת החוק, תפקיד היועמ"ש יפוצל לשני תפקידים נפרדים: יועץ משפטי לממשלה ותובע כללי ● עו"ד אילן בומבך מעריך שהסיכוי שבג"ץ יפסול את החוק אינו גבוה, וטוען כי במישור העקרוני הפיצול ראוי ומתבקש ● מנגד, עו"ד גלעד ברנע מעריך שבג"ץ יתערב בחקיקה מאחר שהשינוי נעשה ערב הבחירות, ולדבריו גם מהותית הוא בעייתי

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

תקלת מסחר השביתה את אפליקציית "בלינק" לשעה ארוכה בפתיחת המסחר בוול סטריט

עשרות אלפי משקיעים פרטיים לא היו יכולים להיכנס לאפליקציית המסחר העצמאי בלינק, בשעת השיא של פתיחת המסחר בארה"ב ונפילת הביטקוין  ● לבלינק 60 אלף לקוחות, חלקם זועמים: "רציתי למכור והאפליקציה פשוט לא נפתחה, זה כמו עלי אקספרס" ● בלינק:  "מתנצלים על אי הנוחות"

מכליות נפט ישנות הפועלות סמוך לחופי מלזיה / צילום: Reuters, Hari Anggara

בלב ים: צינור החמצן הכלכלי של איראן שארה"ב לא מצליחה לבלום

באמצעות רשת חשאית של מכליות ישנות הפועלות לחופי מלזיה, המשטר האיראני הצליח למכור השנה לסין נפט גולמי בשווי מיליארדי דולרים – למרות סנקציות אמריקאיות ● כך זה עובד

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

שופט העליון נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

מכה למייצגים בתביעות על נגישות: העליון הפחית מאות אלפים משכרם

פסק דין חדש קובע כי בכל הנוגע לשכר הטרחה בתביעות להנגשה לאנשים עם מוגבלויות המסתיימות בסעדים לא כספיים - יש לתת עדיפות לשיטה הגלובלית על פני אחוזים מהסעדים ● בענף טוענים: "הציבור ייפגע"

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל