גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת קירור שרתי AI משדרות מגייסת 100 מיליון דולר ממיצובישי וסמסונג

סיבוב הגיוס החדש של זוטא קור יסייע לחברה להתרחב לקירור שרתים המבוססים על מעבדי אנבידיה החדשים ● לפי ההערכה כיום, עיקר לקוחותיה כיום הן חברות מתחום הפיננסים שצורכות שרתי AI כבדים לצורכי מסחר מבוסס אלגוריתמים או קרנות גידור ● בראיון שנתן מנכ"ל החברה ארז פרייבך לגלובס, הוא מסביר על הביקוש הגואה למערכות לקירור שרתי AI

בניין זוטא קור בפארק התעשיות ספירים בשדרות / צילום: גל ברף
בניין זוטא קור בפארק התעשיות ספירים בשדרות / צילום: גל ברף

זוטא קור, חברה משדרות שבונה מערכות קירור לשרתי AI, גייסה 100 מיליון דולר בהובלת משקיעים כמו מיצובישי אלקטריק, סמסונג וקרייר. סיבוב הגיוס החדש, הרביעי במספר (סיבוב C) יסייע לחברה להתרחב לקירור שרתים המבוססים על מעבדי אנבידיה החדשים, בלאקוול 300 (B300) ולשוק הלוחות האלקטרוניים בשרתי AI.

לשלם בדולרים: הבקשה החריגה של אנבידיה וגוגל מרשות המסים
בלעדי | לפי שווי עצום של 8.5 מיליארד דולר: החברה הישראלית שהשלימה לגיוס ענק

חוות השרתים לעיבוד AI הנבנות כיום בקצב מהיר במיוחד בשל הבהלה לבינה המלאכותית, מתחממות לרוב לטמפרטורה של 60-50 מעלות ללא קירור, כאשר התקנה של מספר רב של שרתים בו-זמנית יכולה אפילו להגיע לטמפרטורת הרתיחה. בשל כך, חברות כמו אנבידיה מספקות מוצר קירור משלהן, בעוד שזוטא קור משווקת את הפתרון שלה לספקיות ציוד לחוות שרתים. כחלק מהגיוס, ממנה זוטא קור את יניב ריינהולד, למשל סמנכ"ל הכספים של גילת, לתפקיד דומה, ואת הפיזיקאי יוני ניר, מדען ותיק ב-HP לסמנכ"ל הפיתוח של החברה. את ההודעה משחררת זוטא קור ביומה הראשון בתצוגה בביתן הישראלי של מכון הייצוא ומנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה בתערוכת INNOVEX בטייוואן.

החברה הישראלית כבר התקינה את המערכות שלה בעשרות חוות שרתים והודיעה בשנה שעברה על שיתוף פעולה עם סופטבנק היפנית בפרויקט בניית חוות השרתים "סטארגייט" שבו שותפות גם OpenAI, אורקל ומיקרוסופט. לפי ההערכה כיום, עיקר לקוחותיה כיום הן חברות מתחום הפיננסים שצורכות שרתי AI כבדים לצורכי מסחר מבוסס אלגוריתמים (אלגוטריידינג) או קרנות גידור, כאשר בשנה הקרובה היא מעוניינת לפרוץ לשווקים נוספים כמו שוק "מפעלי ה-AI", חוות שרתים גדולות המיועדות לעיבוד בינה מלאכותית ונבנות בידי ענקיות הענן או חברות הניאו-ענן המשרתות אותן.

הביקוש למערכות קירור

בראיון שנתן מנכ"ל החברה ארז פרייבך לגלובס, הוא הסביר על הביקוש הגואה למערכות לקירור שרתי AI: "סופטבנק הכריזה על השקעה של מאות מיליארדים של דולרים בתחום השרתים ובחרו בנו כפתרון הקירור שלהם. אנחנו מסייעים להם לתכנן ולפתח פתרון מלא של קירור ללא מים, שכלולים בו צ'ילרים גדולים וכל התשתית המשתמעת מכך. היום כבר לא מדברים על חוות שרתים גרידא אלא על "מפעלי AI", מרכזי נתונים ענקיים גדולים שיספקו שירות בהיקף גבוה, ותחנות עיבוד מקומיות שיוצבו בתוככי הערים ובקרבת מרכזי אוכלוסייה שיסייעו בעיבוד מידע למכשירי הקצה, כפי שבעבר מרכזיות טלפוניות הוצבו בקרבת הבתים".

עד כה הדרך המרכזית של בעלי חוות השרתים הייתה לצנן את השרתים שבמתקנים שלהם עם מאווררי ענק שהפכו את השהייה במתקנים לקרות ורועשות במיוחד, חווית עבודה לא נעימה שגם זוללת חשמל במידה לא מועטה. אחרים, כמו אנבידיה למשל, מקררים את החוות שלהם עם הולכת מים.

הפיתוח של זוטא קור מבוסס על נוזל שאינו מים ואינו מוליך חשמל, ולכן הוא בטוח יותר לשימוש בחוות שרתים ומאפשר להם, מחד, להוריד משמעותית את היקפי צריכת החשמל שהולכים וגדלים בשל היקפי העיבוד האדירים של יישומי ה-AI ומאידך לנצל טוב יותר את שטח חוות השרתים ולספק יותר כח עיבוד.

השיטה שבה פועלת זוטא קור, שינוי הפאזה, או "Two phase", כפי שהדבר מכונה בתעשייה, הוא שינוי מצב הצבירה מנוזל לגז, באמצעות נוזל שרותח בטמפרטורה נמוכה יחסית של 34 מעלות. באמצעות מנגנון של ויסות לחצים ורתיחה מיקרוסקופית, מנגנון מיוחד שעומד מאחורי הרתחה של מים פשוטים בסיר פסטה או קומקום תה ואיש טרם פיצח, החברה מצליחה להגיע לספיחת החום מהשבב על ידי פעולת הרתיחה. חום זה מכונה על ידי הפיזיקאים כ'חום כמוס', כמות האנרגיה שמופנית כדי להרתיח אובייקט ובזוטאקור טוענים כי מאחוריהם 24 פטנטים בתחום. קחו סיר פסטה ונסו להרתיח בו מים. כדי שזה יקרה, תחתית הסיר צריכה להתחמם עד כדי 108 מעלות לפחות. כדי להמשיל את ההישג הטכנולוגי לסיר הפסטה, פרייבך מציין כי החברה הגיעה כביכול לסף של 101 מעלות כדי לגרום לרתיחה. "חסכנו את הפער הלא יעיל שדרש עד כה השקעה של הרבה אנרגיה".

היתרון בשינוי פאזה נמצא לא רק בספיחת החום, אלא בחוסר הנחיצות הכרוכה בהובלתו ובפליטתו אל מחוץ לחוות השרתים, כפי שהדבר קורה היום. פליטת החום על ידי חוות שרתים ענקיות לא רק מחממת את הסביבה, היא משנה את האקלים סביבו ומייצרת מעין מיקרו אקלים שפוגע קשות במרקם החי והצומח באזור. הצורך להימנע משאיבת מים והעובדה שתהליך הקירור איננו פולט חום לסביבה הביאה מושכת לזוטאקור כבר הביאו את מיצובישי וקרייר קודם לכן להשתתף בסיבוב השקעה של 30 מיליון דולר.

מקבלים הבעת אמון מאוד גדולה מהתעשייה המקומית

זוטא קור היא אחת מתשע חברות ישראליות המציגות בביתן הישראלי בתערוכת INNOVEX בטייוואן, כחלק מיוזמה של מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ומכון הייצוא. הנספח הכלכלי מטעם מינהל סחר חוץ, אביב דורון, מסיים בימים אלה קדנציה של חמש שנים בטייוואן. בשנה שעברה הקים לראשונה ביתן ישראלי בתערוכה, כחלק מאירוע קומפיוטקס (Computex) וזכה לעניין רב מצד חברות הטכנולוגיה המקומיות, אך גם להפגנה אנטי-ישראלית שאירעה ביום האחרון שהיה פתוח לציבור. המונים מחו נגד ישראל מול הדוכן שבו דיבר בשנה שעבר היזם והמשקיע דב מורן. "עם כל המצב בעולם, כולל התקרית שקרתה בשנה שעברה בהרצאה של דב מורן, אנחנו מקבלים הבעת אמון מאוד גדולה מהתעשייה המקומית, בהגעה לפה, בתיאום פגישות עם החברות הישראליות וכמובן מהמרחב הבטוח. השנה הבאנו לכאן תגבורת של אנשי צוות מהודו, קוריאה והפיליפינים כדי לענות על הביקוש הגבוה שאנחנו חווים כאן".

נוסף על זוטא קור, מציגות בטייוואן כעת שמונה חברות בביתן הישראלי: Kardome, Larch Networks, Newsight Images, Polyn, SolidRun, Terafence ו-Vbox. "לפני שנתיים זיהינו את הצורך של חברות ישראליות בוגרות בדגש על יכולות AI בחיבור לתעשיית המחשוב המקומית", אומר דורון. "במקרה הזה, הדגש הוא על חוות שרתים והתחומים השכנים להן". אחת החברות שמציגות בתערוכה היא פולין טכנולוגי", שמייצרת מערכת חישה לצמיגים ומזהה תקלות מבעוד מועד. דורון מספר, כי כחלק מתעשיית פיתוח השבבים והיצור המאסיבית שיש בטייוואן - בהן ענקיות כמו TSMC, פוקסקון, פגטרון ומדיה-טק - חברות ישראליות או מרכזי פיתוח ישראלים מוצאים עצמם בקשרים מסחריים תדירים עם טייוואן, בהם נובה, קמטק, ואפלייד מטריאלס.

עוד כתבות

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

רשות שוק ההון פרסמה דוח על חלוקת הדיבידנד החריג של הפניקס ושוקלת הגבלות

הדוח עוסק בשאלה כיצד אושר דיבידנד של חמישית מההון הפיננסי של החברה לפני שנה וחצי והאם כשלו מנגנוני הבקרה הפנימיים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

ראלי צר מאוד: הנתון שלא נראה מאז התפוצצות בועת הדוט.קום

S&P 500 סיים את מאי בשיא, אך רק 20 מתוך 500 החברות במדד רשמו שיאים משלהן ● בנק אוף אמריקה מציע להיערך לשלב הבא במחזור השוק ● וגם: מייקל ברי על ההנפקות שבדרך: "לפני שאשלם טריליון דולר עבור אנתרופיק, אני אעדיף לספור עד טריליון"

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

היועץ הפיננסי שצופה ירידות בשווקים: "המספרים מנופחים"

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים, פגע בול לפני שנה כשהמליץ על שוקי המניות של דרום קוריאה וטייוואן ● מדוע הוא חושב שיש שם עדיין פוטנציאל, ואילו סקטורים בארץ ובעולם שהתממשו יכולים להיות כעת הזדמנות מעניינת להשקעה?

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

תקלת מסחר השביתה את אפליקציית "בלינק" לשעה ארוכה בפתיחת המסחר בוול סטריט

עשרות אלפי משקיעים פרטיים לא היו יכולים להיכנס לאפליקציית המסחר העצמאי בלינק, בשעת השיא של פתיחת המסחר בארה"ב ונפילת הביטקוין  ● לבלינק 60 אלף לקוחות, חלקם זועמים: "רציתי למכור והאפליקציה פשוט לא נפתחה, זה כמו עלי אקספרס" ● בלינק:  "מתנצלים על אי הנוחות"

כשה-AI נכנס למשרד עורכי הדין / צילום: Shutterstock

כשהדולר נשחק וה-AI נכנס למשרד: המציאות החדשה של עורכי הדין

המחזור השנתי של סקטור עריכת הדין חצה ב-2025 את רף 25 מיליארד השקלים, אך מאחורי המספרים מסתתרת שונות רבה ● הענף חווה שינויים הכוללים מיזוגים ופירוקים, מעבר לתמחור מבוסס ערך בעקבות כניסת הבינה המלאכותית, שחיקת הדולר, איומי סייבר ועוד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הנגיד מאותת כי עשוי להתערב בשער הדולר דרך הריבית

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מאותת על הורדות ריבית בקצב מהיר יותר אם התחזקות השקל תימשך ● "חרף העובדה ששוק הקמעונאות לא מספיק תחרותי בישראל, תיסוף מצטבר שכזה בהחלט יכול להוביל לירידת האינפלציה, וכבר משתקף בציפיות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

שנת שיא ליצוא הביטחוני. מי הן מערכות הנשק המובילות?

המלחמה הציבה בפני התעשיות הביטחוניות אתגרים חסרי תקדים, אך הביקוש למערכות ישראליות ממשיך לטפס ● היצוא הביטחוני קפץ בכ־30% בתוך שנה והגיע לשיא של 19.2 מיליארד דולר, עם גידול בעסקאות מול מדינות הסכמי אברהם ומדינות אסיה ● במוקד הביקוש נמצאות מערכות ההגנה האווירית

רובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

הדוחות חשפו: מכירת הדירות בשדה דב נתקעה

רובע המגורים היוקרתי ביותר בישראל לא חסין ● גלובס צלל לדוחות החברות הפעילות בשדה דב ומצא כי בעוד המחירים הרשמיים למ"ר נותרים יציבים לכאורה, קצב המכירות נמצא בירידה ● וגם: כך השפיעו מבצעי הקבלנים על הנתונים בשטח

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

קנה עסק ב-65 מיליון ומנפיק בפי 8: הצפת הערך של שמואל טופז במטליקון

שנתיים וחצי לאחר שרכש את יצרנית המכלולים הצבאיים ממשפחת ורטהיימר, מביא אותה טופז להנפקה בשווי של 550 מיליון שקל ● רכשה לאחרונה ספקית פתרונות ייצור והנדסה ביטחוניים

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

גוגל ואנבידיה מבקשות לשלם מס בדולרים. באוצר מעריכים: קשיים מהותיים בהצעה

גורמים מקצועיים באוצר טוענים כי בקשת ענקיות הטכנולוגיה לשלם מס בדולרים בעקבות צניחת השער, שפגעה בשורת הרווח שלהן, מעלה קושי וחשש ממתן הטבה חריגה ● ברשות המסים מציגים גישה גמישה יותר ומסבירים: "מדובר במיעוט של חברות שפועלות בהיקפים אדירים"

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבי / צילום: עודד קרני

הממונה על התקציבים: "מוטרד משער הדולר. לא יהיה פתרון מיידי"

הממונה על התקציבים, מהרן פרוזנפר, התייחס לקריסה של שער הדולר בנאומו בכנס אלי הורביץ לכלכלה, וקרא לתעשיינים לגלגל את ההוזלה לציבור ● בנוסף, פרוזנפר הביע דאגה בנוגע לסדרי העדיפויות בתקציב, מתח ביקורת על גיוס המילואים הנרחב והתנגד להעלאת מסים ● "נוכל לחזור לצמיחה מהירה - אבל התנאי הוא סדר עדיפויות קשה בתקציב"

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

מכליות נפט ישנות הפועלות סמוך לחופי מלזיה / צילום: Reuters, Hari Anggara

בלב ים: צינור החמצן הכלכלי של איראן שארה"ב לא מצליחה לבלום

באמצעות רשת חשאית של מכליות ישנות הפועלות לחופי מלזיה, המשטר האיראני הצליח למכור השנה לסין נפט גולמי בשווי מיליארדי דולרים – למרות סנקציות אמריקאיות ● כך זה עובד

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

הפוך מבאפט: ברקשייר תשקיע 10 מיליארד דולר בגיוס של אלפאבית

אלפאבית, החברה־האם של גוגל, יוצאת לגיוס של 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בתשתיות ה-AI שלה ● ברקשייר האת'ווי תשקיע 10 מיליארד דולר ● איך זה מסתדר עם אסטרטגיית ההשקעה של הבוס לשעבר וורן באפט?

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ההון השחור נשאר בחוץ: רשות המסים רחוקה מיעד הגבייה בנוהל גילוי מרצון

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי במסגרת הנוהל החדש לגילוי מרצון נגבה מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד - בעוד שהמדינה נערכה לגבייה של בין 2-3 מיליארד שקל ● מומחים: ביטול מסלול הפנייה האנונימי שינה את מאזן הכוחות והחליש את התמריץ לגילוי

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ההפסד של מדדי ת"א: מניית פאלו אלטו זינקה ב-82% מאז הצטרפה לבורסה

שוויה של ענקית הסייבר האמריקאית שווה לכמעט רבע משוק המניות התל אביבי כולו ● המניה לא נכנסה לת"א 35 ות"א 125, משום שהתנאים קובעים שהיא צריכה להיסחר בבורסה 60 יום לפני כניסה למדדים