גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

תחזית האימה של אבישי עובדיה: "אנחנו עומדים בפני צונאמי של פרויקטים תקועים"

היזם ומשקיע ההייטק אבישי עובדיה משוכנע ששוק הנדל"ן המקומי בדרך לתיקון כואב ● בריאיון לפודקאסט "כסף בקיר" הוא טוען שנתוני הלמ"ס מפספסים את מבצעי קבלנים, מסביר שכניסת המוסדיים לחברות הנדל"ן היא תמרור אזהרה בוהק, ומציג תוכנית משלו להצלת השוכרים

אבישי עובדיה / צילום: איל יצהר
אבישי עובדיה / צילום: איל יצהר

"אנחנו עומדים בפני גל צונאמי של פרויקטים תקועים. לא דירות חדשות שיגדילו את ההיצע ויפתרו את מצוקת הדיור, אלא שלדים מבטון, גדרות פח שיחלידו במשך עשור וסכסוכים משפטיים אינסופיים. עשרות חברות יזמיות קטנות ובינוניות שנכנסו תחת התחייבויות שאי־אפשר לקיים, יקרסו וישאירו את הדיירים בני ערובה בבניינים מתפוררים, כבולים להערות אזהרה של חברה בפירוק", מזהיר היזם אבישי עובדיה. מי שעוקבים אחריו ברשתות החברתיות, כנראה שלא יופתעו מתחזית האימים הזו שלו, אותה הוא מקפיד לתחזק כבר תקופה ארוכה.

כסף בקיר | ממשרד מכירות נטוש לשתי דירות שמניבות אלפי שקלים בחודש
כסף בקיר | כמה באמת שווה הנחת פריסייל על דירה?
כסף בקיר | איך להשיג חופש כלכלי בזכות נדל"ן?

בניגוד למרבית הצייצנים, עובדיה לא מסתפק בזירת הרשתות, ולאחרונה פרסם ספר בשם "כאן קורסים בכיף", שבו הוא מצביע על שורת אשמים בזינוק במחירי הדיור בישראל בשני העשורים האחרונים, החל בפוליטיקאים, עבור ביזמים, בבנקאים ובשמאים וכלה בתקשורת. הוא גם מסביר מדוע לדבריו המחירים בדרך לצלול, ומקנח עם פתרונות שיסייעו בייצוב השוק ויסדירו את שוק השכירות.

עובדיה, שהתארח ב"כסף בקיר", פודקאסט הנדל"ן וההשקעות של גלובס, מסביר כי הוא איננו נגד רכישה או השקעה בדירות, וגם לא מייחל להתרסקות מהירה של המחירים, היות שהדבר יביא לכאוס כלכלי. עם זאת, הוא מבהיר, כי המצב כיום הוא בלתי־אפשרי, ומדגים זאת על עצמו. "אחרי שהתחתנו ב־2013 חיפשנו לקנות דירה בירושלים, אבל כל שנה המחירים עלו, וההון העצמי שלנו לא גדל יחד עם המחירים.

"לאחר הקורונה המחירים זינקו וגם הריבית עלתה בצורה דרמטית. בנקודה הזו הבנתי שאם איכשהו הייתי קרוב לדירה, זה נגמר", הוא אומר. באותם הימים, הוא מסביר, גם החל לבחון את השוק בעיניים רחבות יותר. "החלטתי לא להסתמך על תחושות בטן או על זעם קדוש, אלא לצלול למספרים האמיתיים, הקרים והכואבים. והתוצאות שגיליתי הן לא פחות מכתב אישום חריף נגד מדינת ישראל. מחקרים מראים שישראל היא המדינה היקרה ביותר לרכישת דירה מבין עשרות מדינות OECD שנבדקו", הוא כותב בספרו.

אתה כותב שבענייני נדל"ן הישראלים הם "הפראיירים הכי גדולים במערב".
"אנשים לא קולטים שבנו להם פה פירמידה ענקית בעידוד של המדינה, בתמיכה של הבנקים יחד עם הקבלנים וכל מיני גופים, העיקר כדי להוציא מהם כסף, כדי שכל אותם גופים יתעשרו, כולל המדינה, כולל משרד האוצר".

נשמע כמו טענה קונספירטיבית.
"זו לא קונספירציה וזה גם לא תמנון רשע שעומד מלמעלה עם מוח אחד שמתפעל את הכל. זה לא עובד ככה. אבל בישראל יש תרבות של 'יהיה בסדר'. ולכן כל אחד מהגופים עושה את הדברים שלו בלי להסתכל על התמונה הכוללת.

"אחרי המחאה החברתית קיבלנו את לפיד וכחלון, אבל בסוף הציבור התייאש והבין שאי־אפשר לסמוך על הממשלה וחזר לקנות דירות. המצב כיום הוא איום קיומי כי 50% מההון של הישראלים - והבנקים והמוסדיים בפנים - נשען על נדל"ן".

"ביד שנייה אין טריקים"

לפי נתונים רשמיים, 2025 הסתיימה בירידת מחירים ממוצעת מינורית. עובדיה טוען שבפועל הירידות גבוהות יותר, אך מוסוות בשל המבצעים האגרסיביים של הקבלנים. "יש ערים שבהן בין 50%־70% מהמכירות נעשו במסגרת מבצעי קבלן. לדוגמה דירה שהייתה אמורה להימכר ב־2.7 מיליון שקל, נמכרת ב־3 או 3.1 מיליון, רק עבור הדיווח לרשות המסים. בלמ"ס לוקחים את הנתונים ואומרים, הנה המחירים לא ירדו. הם אפילו עלו בחלק מהמקומות.

"איפה כן רואים את הירידות? בדירות יד שנייה. תצא לרחוב, ותשאל מתווכים. להם אין טריקים. הם לא יכולים לשלוף מבצע. ואל תשכח שיש לך 22 אלף משפרי דיור בכל רגע נתון. הם חייבים להוריד את המחיר, אחרת הם ייכנסו לאירוע מס".

נכון לעכשיו אני לא מכיר ירידת מחירים מובהקת. אני כן רואה ירידה משמעותית בהיקף העסקאות.
"אם תיקח רק את מחירי דירות יד שנייה תגלה ירידות של 10%־15%".

אוקי. ואם זה המצב, ייתכן שזה בסך הכול תיקון לזינוק של 2021־2022?
"נכון. זו הטענה הראשונה שלי, אבל אנחנו רק באמצע הדרך, ושוב קשה לראות את זה בשל מבצעי הקבלנים, אבל רואים שבאוצר כבר דורשים מהם להציג נתונים של מה באמת נמכר ובאילו הנחות".

מגדל הקלפים קורס

מי שנראה שאינם מתרגשים מהתחזיות הללו של עובדיה הם הגופים המוסדיים שבשנים האחרונות רוכשים עוד ועוד נתחים מחברות נדל"ן. בספרו, טוען עובדיה כי יש להסתכל על המצב בצורה הפוכה לחלוטין.

"כשאתה מביא את הרשימה הזאת של כל הגופים האלה, שנכנסים כבעלי עניין בחברות נדל"ן, זה הסימן האדום הכי גדול", אומר עובדיה. "הם לא היו רוצים להחזיק אותם, אין להם אינטרס להחזיק אותם. הם עושים את זה כי הם חייבים שהמאזן יישאר חיובי. אחרת כל המגדל קלפים הזה פשוט קורס. אגב, אני לא בעד שהוא יקרוס, כי זה מסוכן למשק. אני בעד שהמחירים יירדו בצורה מבוקרת".

אבל מדדי חברות הנדל"ן הציבוריות מלמדים על עליית שווי המניות שלהם בשנים האחרונות.
"הבורסה הישראלית צמחה בצורה מטאורית בשנים האחרונות, והעלייה הזו היא חלק מהסיפור. אחוזים נכבדים מהבורסה הישראלית חשופים לנדל"ן בצורה כזאת או אחרת. האם זה מופרך? זה חד משמעית מופרך".

"חטפתי הרבה רפש"

עובדיה בן ה־37, מכיר היטב את עולמות ההייטק ("עשיתי אקזיט אחד קטן וחמוד"), בעל עבר במשרדי ממשלה, ובהווה שותף בקרן הון סיכון ("משקיעים בטכנולוגיות ישראליות בתחום של הצפנה וביזוריות"). ונראה שיש לו בטן רגישה לבועות.

"לפני ארבע־חמש שנים התחלתי לראות בועה מתפתחת בהייטק, ויחד איתה התנפחה עוד בועה שהיא כואבת הרבה יותר לכולנו פה בישראל והיא בועת הנדל"ן, והתחלתי לכתוב על זה - ובהתחלה חטפתי הרבה רפש", הוא אומר.

הוא התעמק בעניין, ולאחר שיחות שקיים עם גורמי נדל"ן ואחרים, הוא גם הציע פתרונות מחוץ לקופסה. הראשון הוא תוכנית שאותה הוא מכנה "מטר על מטר".

"המטרה הראשונית של התוכנית היא להוציא מהמשוואה את 130 אלף זכאי הדיור. כאלה שעכשיו צריכים דירה וקשה לתת להם פתרון מהיר. אותם זכאים יוכלו לרכוש מספר מטרים באמצעות אתר ממשלתי, וכך למעשה הם מקבעים את מחיר הקרקע. בהמשך כשיהיה להם עוד כסף הם יוכלו לקנות עוד מטרים. מהצד השני הקבלנים יוכלו לפתח תשתיות ולבנות. אני רוצה שמודל מחיר למשתכן יהפוך למודל מטר על מטר".

ואם לא יהיה לי בעתיד כסף להשלים את כמות המטרים לדירה שלי?
"תוכל למכור את המטרים בחזרה למדינה".

תוכנית שנייה, בשם 'עוגן', מבקשת להסדיר את היחסים בין בעלי דירות לשוכרים. "יש כיום בערך 900 אלף דירות מושכרות, אבל זה מתנהל כמו ג'ונגל, ואנשים מחפשים יציבות ודיור הוגן", הוא אומר. התוכנית תקבע את מחיר השכירות - שיוצמד אך ורק למדד המחירים לצרכן.

המדינה, מצדה, תעביר מענקים לבעלי דירות עבור שיפוץ ("יהיה סטנדרט מסוים לדירות להשכרה"), ובנוסף תאפשר הקלות שונות במיסוי לבעלי הדירות.

לדעתו, פתרונות אלה לצד פתרונות מוצעים אחרים, יכולים להביא לשינוי גדול ואף למנוע את אותו פיצוץ לא מבוקר שממנו הוא מתריע. "הספר מיועד לזוגות צעירים ולרוכשים שכורעים תחת הנטל. שיבינו את המציאות בצורה יותר נכונה, אבל גם לפוליטיקאים ולמקבלי החלטות שמחפשים פתרונות ויש כאלה", הוא אומר.

עוד כתבות

סמוטריץ' מעל אחוז החסימה, ומה הפער בין בנט לאייזנקוט

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בים המחנות? • והפעם: המאבק על ראשות האופוזיציה מתחמם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

רגע לפני קצבת הפנסיה הראשונה: שתי החלטות קריטיות שיקבעו כמה תקבלו בכל חודש

יום הפרישה מציב דילמה - קצבה מקסימלית ללא הגנות, או קצבה נמוכה ועם רשתות ביטחון ● לשם כך נדרשות שתי החלטות: למשך כמה חודשים להגן על הכסף לטובת היורשים, ואיזה סכום יעבור לבן או בת הזוג כקצבה במקרה של פטירה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

היצירה של ווילנד נצבעת כחול. הלוויתנים נמחקו לטובת קמפיין / צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של האומן

פיפ"א מחקה יצירת אומנות והדגימה מה עושים היום בשביל כסף

לקראת מונדיאל 2026 נמחקה יצירת אומנות שהפכה לסמל מקומי בדאלאס, לטובת שטחי פרסום עבור פיפ"א ונותני החסות שלה ● כעת תביעה תקדימית שהגיש האומן עשויה לבחון את גבולות ההגנה על אומנות ציבורית מול האינטרסים הכלכליים של אירוע הספורט הגדול בעולם

אלכס סקלר / צילום: תמר מצפי

"זה הפרויקט המשמעותי בחיי": ראיון עם המיליארדר שמציף את הארץ בשלטים נגד צביקה נווה

מאחורי שלטי החוצות שהוצבו לפני כשבוע בדרכים נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, עומד המיליארדר אלכס סקלר ● בשביל סקלר, המאבק החריג הזה הוא לא עוד משימה: "זה הפרויקט המשמעותי בחיים שלי" ● בראיון לגלובס הוא מתעקש שזה לא בגלל שנווה נשוי לגרושתו, מודה שכבר השתמש בטקטיקת השלטים, ומכריז: "הצעתי מיליון דולר פרס למי שיביא ראיית זהב נגד נווה"

האיצטדיון בדאלאס, ארה''ב / צילום: Reuters, Takuya Matsumoto

זינוק חד במחירי הכרטיסים: ברוכים הבאים למונדיאל הרווחי בהיסטוריה

מונדיאל 2026 צפוי להניב לארגון האם פיפ"א רווחי ענק ● עיקר ההכנסות יגיעו משידורי טלוויזיה ומכירת כרטיסים למשחקים, שאף הם זינקו פי 5 מהמחירים בקטאר ● מעל הרווחים הגבוהים מתנוססת שאלה אחת – לאן ילך הכסף? ● וגם: אנליסטים מעריכים שהערים המארחות דווקא יפסידו

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

אלביט לעובדים: לבחור מכונית רק מרשימה "מערבית"

בעקבות תע"א וצה"ל: גם אלביט מוציאה את הסיניות מהליסינג ● חברת מכשירי תנועה החלה לשווק בישראל את גרסת הפלאג-אין של הקרוס-אובר דיפאל S05, ששווק עד כה בישראל בגרסה חשמלית בלבד ● השבוע בענף הרכב

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

"אין לי מילים": תעשיית ה־AI בהלם מהחלטת הממשל האמריקאי לחסום את המודלים של אנתרופיק

ההוראה החריגה של ממשל טראמפ לחסום אזרחים זרים מגישה למודלי מיתוס 5 ו־ Fable 5 של אנתרופיק עוררה גל תגובות חריף בתעשיית הבינה המלאכותית ● מומחים מזהירים מתקדים מסוכן, אנתרופיק טוענת שמדובר ב"אי הבנה", ואפילו בכירים לשעבר בממשל מתקשים להבין את המהלך

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי להתפשר במחיר: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

בלב שכונת בורוכוב בגבעתיים, נמכרה דירת חמישה חדרים בבניין בוטיק בשטח של 125 מ"ר, תמורת 5.65 מיליון שקל ● "זה אחד הבניינים המבוקשים בשכונה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ביל גייטס השקיע שנים בבניית תדמיתו. כעת היא נסדקת / עיבוד: ap, Jae C. Hong

יותר מ־20 קשרים מחוץ לנישואים: כך ניפץ ביל גייטס את תדמית האיש הנערץ בעולם

הסוודרים הפסטליים ריככו את הדימוי של ביל גייטס כמי שהוביל את מיקרוסופט כמונופול דורסני - ובסוף העשור שעבר הוא אף דורג כאדם הנערץ בעולם ● אך לאחר חשיפת קשריו עם עבריין המין ג'פרי אפשטיין גם המיליארדים והפילנתרופיה כבר לא מסייעים לו ● אפילו חברו וורן באפט ניתק מגע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניית SpaceX זינקה בכ-20% ביום המסחר הראשון; מחיר הנפט בשפל של שלושה חודשים

המדדים בוול סטריט עלו בעד 0.7% ● מניות השבבים הובילו את העליות, אינטל זינקה שוב ● הזינוק במניית SpaceX הפיל את מניות החלל ● שר החוץ האיראני: "מזכר ההבנות של איסלאמאבאד מעולם לא היה קרוב יותר" ● מחיר נפט מסוג ברנט ירד במעל 3% ל-87 דולר

שעון החול של הביטוח הלאומי מתרוקן: בקרוב נשלם יותר ונקבל פחות / צילום: AI GEMINI

שעון החול של הביטוח הלאומי מתרוקן: בקרוב נשלם יותר ונקבל פחות

תחזית התקציב החדשה של האוצר מקדימה את קריסת הביטוח הלאומי ל־2029 ומציתה מחדש את הקרב הכלכלי הגדול של המשק ● בעוד הרפורמות שהקלו על קשישים ונכים מסומנות כסיבה להתרוקנות הקופה, מומחים מתארים משבר מבני עמוק בהרבה ● הם מזהירים מפני העתיד: "תגיעו לגיל פרישה ויגידו לכם - אתם זכאים, אבל כסף אין"

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

הביטוח הלאומי נדיב מדי? תלוי על מה בוחרים להסתכל

קל לחשוב שהמשבר בביטוח הלאומי נובע מהתנהלות פזרנית מדי של המוסד, אבל האם זו תוצאה טבעית של כל ביטוח לאומי באשר הוא? ● השוואה בינלאומית מגלה: הגוף הישראלי נותן גם בצמצום וגם בהרחבה ביחס לעולם ● המשרוקית של גלובס

שבוע הספר העברי. חוגג 100 השנה / צילום: אולה ופבל דיברוב

מהמיתוס של חנה סנש ועד יחסים אובססיביים: המלצות סופרים לשבוע הספר

אחרי שצל כבד ריחף מעליו, נפתח שבוע הספר העברי ● יניב איצקוביץ, נועה סוזנה מורג, אשכול נבו, שרי שביט, נטעלי גבירץ, שהרה בלאו ושחר קמיניץ בהמלצות קריאה נפלאות

אילוסטרציה: Shutterstock

המסחר הקוונטי: איך המתמטיקאים כבשו את וול סטריט

הרבה כספים זרמו בשווקים מאז נולדה שיטת המסחר הקוואנטי, המבוססת על מודלים מתמטיים, ניתוח נתונים וסטטיסטיקה, וחותרת לנצל דפוסים כדי לגרוף רווחים ● השיטה צברה תאוצה ופופולריות אבל גם היא עמדה במבחן קשה, שממנו נלמד לקח חשוב: אפילו המודלים המתוחכמים ביותר אינם יכולים לכוח עתיק שמלווה את וול סטריט מאז הקמתה - הפחד ● כתבה רביעית בסדרה

הנפקת אודיטי טק / צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

אורן הולצמן הקים אימפריית יופי שהפכה אותו למיליארדר, ואז הכל השתבש

התמקדות באונליין, הנפקה בוול סטריט ונסיקה לשווי של יותר מ־4 מיליארד דולר, הפכו את חברת האיפור איל מקיאג' לסיפור הצלחה עולמי ואת בעליה, הולצמן, לעשיר מופלג ● אלא שבשנה האחרונה מניית החברה קרסה ביותר מ־80% - בעקבות מה שהגדירה "שיבוש באלגוריתם של שותפת הפרסום המרכזית" ● מומחית לתוכן ומיתוג: "אם אתה בונה את כל העסק על קרקע שלא בבעלותך, היא יכולה להישמט תחתיך"

אביב וולף.  מסיירת מטכ''ל – לסיירת חלב / צילום: Remilk

שווי של חצי מיליארד דולר, בלי פרות: האם רימילק בדרך לשנות את תעשיית החלב?

בתוך שנים ספורות תפסה רימילק את ההובלה בקטגוריית החלב־ללא־פרה עם נתח שוק משמעותי של 72% ● המנכ"ל אביב וולף מסביר איך הפכה חברת הפודטק מנס ציונה למעצמה, ואיך ההבטחה - שהתהוותה כשנבחרה לחביבת הגולשים בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ב־2022 - כבר מתממשת ● רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס תיחשף ביום רביעי הבא (17.06) בכנס TECH-IL 

הגרלת הדירות שממחישה את המצוקה של יזמי הנדל''ן / צילום: Shutterstock

אחד מכל חמישה יקבל דירה במתנה? ההגרלה שממחישה את מצוקת יזמי הדירות

הקמפיין הגדול והמתוקשר של חברת אנשי העיר בישר כי מבין 50 הרוכשים הראשונים בפרויקטים שלה במרכז תל אביב, תוגרל דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● רגע לפני סיום מועד המבצע, הוא נדחה, ומתברר כי רק חמישית מהדירות נמכרו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

טראמפ הקפיץ את וול סטריט: נאסד"ק זינק ב-2.4%, מחירי הנפט נפלו

S&P 500 עלה ב-1.5%, ראסל 2000 ב-3% ● מניות השבבים זינקו ● אינטל זינקה לאחר שדרוג המלצה ● ריבית הבנק האירופי עלתה מ-2% ל-2.25% ● ארה"ב: אינפלציית המחירים ליצרן זינקה ל-6.5%, מעל הצפי ושיא של כארבע שנים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

איבד את הקסם והתשוקה? מדוע חיים כצמן מוותר על השליטה בחברה שהקים

נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי, דיווחה כי בכוונתה למכור את רוב מניותיה, ומחפשת לצורך זה "רוכש אסטרטגי" ● לידר: "המכירה צפויה לסייע בפירעון התחייבויותיה הפיננסיות של נורסטאר, שתיהנה מהשפעה מהותית, אך ללא שליטה"