גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

החוג המיתולוגי לתרגום בבר־אילן נסגר. מהם המקצועות הבאים שעל כוונת ה־AI?

סגירת חוג הדגל בבר-אילן היא רק סנונית ראשונה בגל ה"מקצועות המתים" שצפויה לחולל הבינה המלאכותית ● מומחים מנתחים האם מדובר ב"מוות" של המקצוע או בהולדה מחדש של מומחיות מסוג אחר ● האם זה סופו של עידן המתרגם האנושי?

אוניברסיטת בר-אילן / צילום: אוניברסיטת בר-אילן
אוניברסיטת בר-אילן / צילום: אוניברסיטת בר-אילן

אוניברסיטת בר־אילן הודיעה בשבוע שעבר על סגירת המחלקה לתרגום וחקר התרגום לקראת שנת הלימודים הבאה, כאשר חוקריה יפוזרו בין מחלקות אחרות. מחלקה זו הייתה היחידה בארץ שהציעה מסלול מקיף שכלל תעודת הסמכה בתרגום, הכשרה במתורגמנות ולימודים אקדמיים בתחום חקר התרגום עד לתואר דוקטור. ד"ר מיכל שוסטר, מתרגמת, יועצת להנגשה לשונית ומנהלת התוכנית להנגשה לשונית ותרבותית במשרד הבריאות, אשר שימשה בעבר כסטודנטית וכחברת סגל במחלקה, ציינה כי "זו מחלקה מאוד נחשבת בתחום, המאמרים שיצאו ממנה והדוקטורים שבגרו ממנה זכו להערכה בעולם".

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P
מרוץ ה-AI גובה מחיר: מניית אורקל צונחת למרות דוחות חזקים

סגירת החוג לתרגום נתפסת כסנונית ראשונה בגל ה"מקצועות המתים" שצפויה להביא עלינו הבינה המלאכותית. כבר היום, הבינה מסוגלת לבצע תרגום ברמה המאפשרת הבנה טובה למדי של הכתוב בשפה אחרת, וההערכה היא שעם הזמן היא תשתכלל ותוכל לתרגם מסמכים מקצועיים, פרוזה ואף לבצע תרגום סימולטני ברמה משביעת רצון עבור רוב הלקוחות. חוסר הוודאות לגבי עתיד התחום מרתיע סטודנטים מלבחור בו כמקצוע לחיים. "בשנים האחרונות נרשמו ללמוד במחלקה רק כ־3 סטודנטים בשנה, פלוס־מינוס", אומר פרופ' אמנון אלבק, רקטור האוניברסיטה.

האם באמת התרגום הוא מקצוע מת? או האם ישנם סוגי תרגום מסויימים או רכיבים מסויימים במשימת התרגום, שבהם לבני אדם תמיד צפוי להיות יתרון? ואילו מקצועות נוספים נמצאים בסכנה?

לא נעלמים - אלא משנים את צורתם

בבר אילן מדגישים כי למרות סגירת מחלקת התרגום, אין כוונה לבטל את משרותיהם של חוקרי התרגום. "הביקוש להוראת התרגום השתנה כי העולם השתנה", אומר אלבק, "הביקוש למתרגמים ירד דרמטית. תרגום המכונה עוד לא מושלם, אך הוא מתקרב להיות טוב מספיק. האם זה יקרה עוד חודשיים? עוד שנתיים? בכל מקרה אנחנו מבינים את הכיוון". ייתכן, הוא אומר, שעדיין יהיה צורך לבדוק את התרגום של הבינה. "אבל מי צריך לבדוק אותה? האם זה צריך להיות מתרגם? או דווקא איש מקצוע בתחום?".

אלבק מדגיש כי בעוד המקצוע עצמו משתנה, חקר התרגום נותר תחום משמעותי וחי. לכן, חוקרי המחלקה לא יוחלפו, אלא ייקלטו בחוגים אחרים במדעי הרוח. לדבריו, "תמיד יהיה מעניין לחקור את הקשר בין תרגום לחברה שבה אנחנו חיים. אפשר לחקור גם את התרגומים של ביאליק, וגם את אלה שמפיקה ותפיק המכונה". כדוגמה לשינוי בעולם האקדמי, הוא מזכיר את החוג לספרנות שנסגר בעבר: "למדו שם איך לקטלג, איפה לשים ספר על המדף. אלה כישורים שכבר לא צריך ללמד באוניברסיטה".

ועדיין, יש הרבה ספרנים. "נכון, ומקצוע המידענות לא נעלם, אלא הפך למידענות ממוחשבת".

יש חוגים נוספים בסכנת סגירה? "לא בעתיד הקרוב, אבל אנחנו אוניברסיטה אדפטיבית שחייבת להתמודד עם המציאות", משיב אלבק. "למשל, בשנה הבאה נפתח את התוכנית ל'בינה מלאכותית חישובית', מסלול שנולד על רקע הירידה ברישום לחוגי התכנות, לאור ההערכה ש־AI יוכל לתכנת ברמה אנושית. זה לא אומר שהחוג למדעי המחשב בלתי רלוונטי".

מתרגום מילים לתרגום מסרים

האם אם כך מקצוע התרגום ישרוד, ולו בשינויים? שוסטר סבורה שכן: "תרגום הוא לא פעולה טכנית, אלא קוגניטיבית. בהתחשב במקום שתופס הממשק בין שפות בעולם שלנו, יש המון מה ללמוד ולחקור על תרגום, וגם עתיד מקצועי למתרגמים עצמם".

בכנס אגודת המתרגמים האחרון עלה כי הערך המוסף של המתרגם העתידי יהיה פחות בהיכרות עם השפה ויותר עם התרבות. "המתרגם הופך למומחה לוקליזציה", מסבירה שוסטר. "הוא ידע לנסח את המסר באופן שקהל היעד הכי יתחבר אליו ולוודא שהדברים נאמרים במשלב הנכון ". לדבריה, המתרגם ידע לבחור מילים שמקרבות ומתאימות את הסגנון השפתי והנימוסים המקובלים של קהל היעד. "ההבנה היא שתרגום הוא העברה משפה לשפה של מסרים, לא של מילים".


האם המכונה לא תלמד לעשות גם את זה? "להתאמה התרבותית יש חלק תבניתי וקבוע שהמכונה יכולה לבצע", אומרת שוסטר, "אבל חלק תלוי ממש בסיטואציה, בפלטפורמה מסוימת, ודורש רגישות מאוד אנושית".

שוסטר חוקרת את הקשר בין תרגום למימוש זכויות, ובין היתר מיישמת זאת במערכת הבריאות. לדבריה, הקשר בין שפה לזכויות חיוני גם במערכות המשפט, הבירוקרטיה ומקומות העבודה: "כאן, למתורגמן יש תפקיד ייחודי משום שהוא נכנס לזירה שיש בה אי־שוויון מובנה". היא מסבירה כי לרוב מדובר בסיטואציה שבה מקבל השירות אינו דובר את שפת הרוב וחסר את הידע, בעוד נותן השירות מחזיק בכוח להעניק או למנוע את מבוקשו.

משרד הבריאות, למשל, מפעיל שירותי תרגום וכן מגשרים תרבותיים, המשלבים תרגום עם תיווך. "היכולת של המכונה לעשות זאת מצומצמת", מסבירה שוסטר. "תרגום מכונה לא מבוקר עלול להגביר פערים חברתיים. מתורגמן אנושי מהתרבות של דובר לשון המיעוט נוסך אמון, מוודא הבנה ומרים דגל בעת הצורך - דברים שמכונה טרם מסוגלת להם".

שוסטר מוסיפה כי נכון להיום, גם בתחומים טכניים המכונות מועדות לטעויות קריטיות: "המשמעות של טעות יכולה להיות משמעותית, לכן אנחנו עדיין לא רואים שמוציאים את האדם מהאירוע במקומות שבהם למחיר הטעות יש משמעות. בנוסף, דרושים בני אדם כדי לאמן את המכונות לתפקידים שונים".

על סגירת החוג מוסיפה שוסטר: "התפקיד שלי כמנהלת הנגשה לשונית ותרבותית במערכת הבריאות לא היה יכול להתקיים בלי הרקע המחקרי שקיבלתי בבר־אילן, ורואים את ההבדל בין מערכות שלא נעזרות באנשי מקצוע".

גם ללמוד זגגות לא יעזור לכם

ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידים במרכז למחקר סייבר בינתחומי על שם בלווטניק באוניברסיטת תל אביב, מאמין שהמכונה תהיה מסוגלת בעתיד לחקות את המוח האנושי על כל היבטיו, כולל התאמה תרבותית. "המוח האנושי הוא מכונה", הוא מסביר. "ואם הוא מכונה, הרי שתגיע בשלב כלשהו מכונה שתוכל לחקות אותו. השאלה היא מתי".

לדבריו, למרות שהמכונות ישלטו בתחום, מתרגמים אנושיים ימשיכו להידרש בזכות הטאץ' האישי. "בני אדם מעריכים את מה שנמצא במחסור", הוא אומר. "כאשר תרגום המכונה יהפוך להיות זול ונגיש, אני מאמין שלאירועים מיוחדים יזמינו מתורגמן אנושי, שייתן ערך של יוקרה". הוא מדמה זאת לנגן וירטואוז בתזמורת שמדגיש את העובדה שהוא עצמו, בן אנוש, מנגן מתוך הגוף הפיזי והעולם הרגשי שלו, בדומה למתרגם שישתמש במחוות או בבדיחות כדי להבליט את הממד האנושי. "האם התרגום שלו יהיה טוב יותר? לא בטוח", אומר צזנה. "אולי זו תהיה הצגה, אך כזו שמוכרת. גם בפרוזה, בעוד מכונה תספק תרגום מדויק ומהנה, המתרגם האנושי יוכל להעניק לו את הניואנס האישי".

צזנה מדגיש כי זהו התרחיש העתידי, תרגום מכונה עם בקרה של בני אדם, עדיין טוב יותר מאשר המכונה לבדה. "כך גם בתכנות. בחברת אנתרופיק שמפתחת את מודל השפה קלוד, 90% מהקוד נכתב על ידי קוד עצמו, אבל בני אדם מכוונים אותו ומפקחים עליו. התפוקה עולה כך פי שמונה. לכן אני לא מסכים שמקצוע התכנות מת; יש טעם ללמוד מדעי המחשב כדי לעבוד לצד הבינה המלאכותית ברמה הגבוהה ביותר".

עם זאת, צזנה מזהיר כי גם מקצועות כפיים אינם חסינים: "אנחנו לקראת מהפכת הרובוטים הפיזיים, שיוכלו לעסוק בזגגות ובאינסטלציה וגם להוציא את הכלב לטיול. זה לא קורה בשנה הקרובה, אבל יכול לקרות עוד בחיינו".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניית SpaceX זינקה בכ-20% ביום המסחר הראשון; מחיר הנפט בשפל של שלושה חודשים

המדדים בוול סטריט עלו בעד 0.7% ● מניות השבבים הובילו את העליות, אינטל זינקה שוב ● הזינוק במניית SpaceX הפיל את מניות החלל ● שר החוץ האיראני: "מזכר ההבנות של איסלאמאבאד מעולם לא היה קרוב יותר" ● מחיר נפט מסוג ברנט ירד במעל 3% ל-87 דולר

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ שוחח עם נתניהו והכריז: "ההסכם ייחתם בקרוב". גורמים באיראן: "הסבירות לאישור היא גבוהה"

טראמפ ונתניהו שוחחו על ההסכם ● גורמים איראנים אמרו למדינות האזור היום כי הושגה הסכמה "עקרונית" על מזכר ההבנות • טראמפ מודיע על ביטול התקיפות המתוכננות באיראן עקב "אישור הנקודות הסופיות בהסכם על ידי על הצדדים המעורבים" ● כוחות צה"ל  השלימו מבצע להשגת שליטה מבצעית במרחב צפון נחל הסלוקי בדרום לבנון • הלוחמים השמידו מאות תשתיות טרור וחיסלו, יחד עם חיל האוויר, כ-50 מחבלים ● עדכונים שוטפים

ביל גייטס השקיע שנים בבניית תדמיתו. כעת היא נסדקת / עיבוד: ap, Jae C. Hong

יותר מ־20 קשרים מחוץ לנישואים: כך ניפץ ביל גייטס את תדמית האיש הנערץ בעולם

הסוודרים הפסטליים ריככו את הדימוי של ביל גייטס כמי שהוביל את מיקרוסופט כמונופול דורסני - ובסוף העשור שעבר הוא אף דורג כאדם הנערץ בעולם ● אך לאחר חשיפת קשריו עם עבריין המין ג'פרי אפשטיין גם המיליארדים והפילנתרופיה כבר לא מסייעים לו ● אפילו חברו וורן באפט ניתק מגע

אלשיה סילברסטון ב''דם אירי''. חוזרת להיות ילדה צילום: באדיבות יס

הסדרה בכיכובה של אלישיה סילברסטון מעלה שאלות על מה שעובר בדם

"דם אירי" דרמת מתח חדשה מגוללת את סיפורה של עורכת דין שמקבלת חבילה מסתורית מאביה שמשנה את חייה ● הסדרה בוחנת מחדש איך היחס כלפי האמת והסתרתה לצד התורשה מההורים יכולה לעצב או להרוס חיים

צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

מה אומרים המשקיעים על יום המסחר הראשון של SpaceX?

חברת הרקטות, המחשוב והלוויינים סיפקה את ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה, עם היקף מסחר של למעלה מ-500 מיליון מניות ומחיר סגירה של מעל 160 דולר ● אך האם אילון מאסק צפוי לשמור על המומנטום שנוצר לחברה ומה אומרים האנליסטים?

פייסבוק / צילום: Shutterstock

משתמשים ברחבי העולם מדווחים על תקלה באינסטגרם ובפייסבוק

מדווחים כי הם לא מצליחים לקבל מידע חדש, לא מצליחים להתחבר לשירותים והפיד שלהם ריק ● דובר מטא: "אנו עובדים על זה"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

איבד את הקסם והתשוקה? מדוע חיים כצמן מוותר על השליטה בחברה שהקים

נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי, דיווחה כי בכוונתה למכור את רוב מניותיה, ומחפשת לצורך זה "רוכש אסטרטגי" ● לידר: "המכירה צפויה לסייע בפירעון התחייבויותיה הפיננסיות של נורסטאר, שתיהנה מהשפעה מהותית, אך ללא שליטה"

בית זיקוק לנפט בקובטאו, ברזיל / צילום: Shutterstock

המדינות שהחליפו את המפרציות וגרפו מיליארדים ממשבר הנפט העולמי

חסימת מצר הורמוז טלטלה את שוק האנרגיה והקפיצה את מחירי הנפט לשיאים ● אבל בזמן שהיבואניות באסיה ובאירופה משלמות את המחיר, יצואניות מחוץ למפרץ הפרסי נהנות מרווחי עתק ● עבור שחקניות כמו ארה"ב ונורווגיה זו קופת מזומנים חסרת תקדים, עבור אחרות כמו רוסיה וברזיל זו הזדמנות לחזק מעמד בינלאומי ומקומי ● בכל מקרה, אומרים המומחים, מדובר במרוץ לנצל את הרגע לפני שהשוק ישתנה שוב

ד''ר ג'ורג'ה ליפ / צילום: באדיבות המצולמת

בכנופיות של לוס אנג'לס קוראים לה "ליטל מאמא": החוקרת שחושפת את מסלול ההידרדרות של בני נוער לפשע

ד"ר ג'ורג'ה ליפ, אנתרופולוגית שזכתה לאמון הכנופיות המסוכנות בלוס אנג'לס, פיתחה מודל שיקום קהילתי שעשוי להציל בני נוער מחיי אלימות ● בראיון לגלובס היא מספרת איך זכתה באמון מנהיגי הכנופיות, למרות בעלה השוטר, ומזהירה: "הן נוצרות מחוסר תקווה קטלני"

זום גלובלי / צילום: Reuters

שווייץ בדרך לברקזיט משלה? ההצבעה שעלולה לטלטל את היחסים עם אירופה

המונדיאל והנפקת SpaceX יוצאים לדרך • טראמפ חוגג יום הולדת 80 – ומצית סערה משפטית • ושווייץ בדרך למשאל עם היסטורי • שבוע אחד, 4 אירועים דרמטיים ● זום גלובלי

ליאור פרנקל בשיחה עם ד''ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch / צילום: פרטי

הוא היה נווט קרב, קיבל את צל"ש הרמטכ"ל, ייסד את פנגו - ואז הקים חברה בגיל 60

עם מי מדברים? ד"ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch ● על מה מדברים? האירוע הטראומתי שגרם לו להקים חברה בגיל 60, ההחלטה לפרוץ דווקא לשוק הסיני והמפגש שהפך את פנגו מסטארט–אפ שנסגר למוצר שכל ישראלי מכיר ● פופקורן

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

איציק שנידובסקי, מנכ''ל אנליסט / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שניצל זינוק של 540% כדי למכור מניות

איציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, מכר היום בעסקה מחוץ לבורסה מניות בהיקף 8 מיליון שקל ● הוא מכר מניות בסכום כולל של 13 מיליון שקל בשנה האחרונה וממשיך להחזיק במניות בשווי של 16 מיליון שקל

אביב וולף.  מסיירת מטכ''ל – לסיירת חלב / צילום: Remilk

שווי של חצי מיליארד דולר, בלי פרות: האם רימילק בדרך לשנות את תעשיית החלב?

בתוך שנים ספורות תפסה רימילק את ההובלה בקטגוריית החלב־ללא־פרה עם נתח שוק משמעותי של 72% ● המנכ"ל אביב וולף מסביר איך הפכה חברת הפודטק מנס ציונה למעצמה, ואיך ההבטחה - שהתהוותה כשנבחרה לחביבת הגולשים בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ב־2022 - כבר מתממשת ● רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס תיחשף ביום רביעי הבא (17.06) בכנס TECH-IL 

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

האזהרה של צבי סטפק למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנורות האדומות מהן מזהיר צבי סטפק את המשקיעים ● ההשפעה הצפויה של הסלמה ביטחונית לגל ההנפקות בבורסה בת"א ● חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים ● יפן לקראת ריבית שיא של 31 שנה, וגלי ההדף עלולים להיות מורגשים בוול סטריט ● וגם: מנהל ההשקעות שמסמן שני סקטורים שמומלצים דווקא עכשיו

חומוס נאמן / צילום: אופק פטל

בפרבר מנומנם בשרון מצאנו מסעדה סודית, שהפכה למוקד עלייה לרגל

סדנאות שזירת פרחים לנשים בלבד, מדיטציית צלילים ייחודית, בית אמנות מכושף וחומוסייה שגם הקינוחים בה אגדיים ● יום קסום בהוד השרון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עם רוח גבית מוול סטריט: הבורסה בת"א ננעלה בעליות. אלו המניות שבלטו

בורסת ת"א ננעלה בעליות: ת"א 35 טיפס בכ-1.7%, ת"א 90 זינק בכ-2.5% על רקע הכרזת טראמפ על הסכם מתקרב עם איראן ● את העליות הובילו מניות הנדל"ן והטכנולוגיה ● בוול סטריט נרשמו אתמול עליות חדות, מחירי הנפט נפלו ● וגם: בכמה יעשיר המונדיאל את כלכלת העולם

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אנתרופיק משביתה את המודלים המתקדמים שלה - בעקבות הוראת ממשל טראמפ

בצעד חסר תקדים, ממשלת ארה"ב הורתה לאנתרופיק להגביל את הגישה לשני המודלים המתקדמים ביותר שלה עבור אזרחים זרים מטעמי ביטחון לאומי ● החברה בחרה להשבית את הגישה לכלל המשתמשים וטוענת כי לא קיבלה פירוט מלא לחששות שהובילו להחלטה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

טראמפ הקפיץ את וול סטריט: נאסד"ק זינק ב-2.4%, מחירי הנפט נפלו

S&P 500 עלה ב-1.5%, ראסל 2000 ב-3% ● מניות השבבים זינקו ● אינטל זינקה לאחר שדרוג המלצה ● ריבית הבנק האירופי עלתה מ-2% ל-2.25% ● ארה"ב: אינפלציית המחירים ליצרן זינקה ל-6.5%, מעל הצפי ושיא של כארבע שנים

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

אלביט לעובדים: לבחור מכונית רק מרשימה "מערבית"

בעקבות תע"א וצה"ל: גם אלביט מוציאה את הסיניות מהליסינג ● חברת מכשירי תנועה החלה לשווק בישראל את גרסת הפלאג-אין של הקרוס-אובר דיפאל S05, ששווק עד כה בישראל בגרסה חשמלית בלבד ● השבוע בענף הרכב