גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

בשדרות רוצים לגייס הייטקיסטים, שיתקשו להגיע לתל אביב

מאז 2019 נוספו לשדרות, לאופקים ולנתיבות יותר מ־40 אלף תושבים, במקביל לפיתוח מואץ ● אולם מאז קוצצו 11 רכבות יומיות בקו לת"א, ושירות הלילה בוטל ● במשרד התחבורה ממשיכים להצהיר על תוכניות, והתושבים דורשים: "רוצים שיהיו פה אנשים? תנו לנו תנאים נאותים"

תחנת רכבת שדרות / צילום: Reuters, Amir Cohen
תחנת רכבת שדרות / צילום: Reuters, Amir Cohen

מי שיחפש בימים אלו דירה באזור שדרות יגלה מהר שמדובר במשימה מורכבת. הביקוש בשיא, המחירים מטפסים, והרשויות המקומיות דוחפות קדימה עם פרויקטים שונים והקמת שכונות ייעודיות לאנשי הייטק. המגמה הזו מאפיינת את הנגב המערבי כולו - לרבות אופקים, נתיבות והמועצות האזוריות בסביבה - שממציא את עצמו מחדש.

לפי נתוני הביטוח הלאומי, בשנת 2019 התגוררו בשדרות, באופקים ובנתיבות כ־98 אלף בני אדם, ואילו כיום מזנק מספרם לכ־139 אלף תושבים. כמעט אפשר לשכוח את מה שהתרחש שם רק לפני קצת פחות משלוש שנים. אלא שבמקביל לפיתוח המואץ, התושבים מרגישים שהתחבורה הציבורית נשארת הרחק מאחור. עד כמה מאחור?

מקורב למירי רגב ימונה ליו"ר רכבת ישראל
לקראת כריית המנהרות: זה הצעד שיקרה בחודש הבא במטרו

לפי נתוני התנועה האזרחית "עתיד לעוטף", מספר הרכבות היומיות שיוצאות כיום משדרות לתל אביב נמוך ב־11 רכבות בהשוואה לתקופה שלפני התפרצות מגפת הקורונה. באותם ימי משבר, החלה רכבת ישראל לקדם את פרויקט חשמול המסילות באזור, מהלך שהוביל אז לצמצום זמני של הקווים, אך הפך מאז למציאות קבועה עבור הנוסעים.

כך, אם בעבר יצאה הרכבת הראשונה משדרות כבר בשעה 04:42 לפנות בוקר, כיום השירות מתחיל רק ב־05:11. בשעות העומס של הבוקר התדירות נפגעה והצטמצמה משלוש רכבות בשעה לשתיים בלבד. אגב, לכיוון ההפוך, מתל אביב לשדרות, בין השעות 08:00 ל-10:00 בבוקר, פועלת כיום רכבת אחת בלבד במקום שתיים בעבר. השינוי הדרמטי ביותר נרשם בשירות הלילה, שבוטל לחלוטין, אף שבעבר נהנו תושבי האזור מארבע רכבות לילה שפעלו בכל כיוון.

ברכבת ישראל מדגישים מנגד שפרויקט החשמול קיצר את זמן הנסיעה הכולל למרכז ב־10 עד 20 דק'. ואולם כיום, כמחצית מהרכבות בשעות העומס מאריכות את הדרך ועוברות בתחנות נוספות בבת ים ובחולון שלא נכללו במסלול המקורי, מה שיוצר עיכובים נוספים בדרך לת"א.

כל הסיבות והתירוצים שבעולם

"אם נשווה את כמות הרכבות למה שהיה פעם, זו בדיחה", אומר אהד כהן, מנכ"ל תנועת "עתיד לעוטף" ותושב אור הנר. "גם צמצמו את הכמות, גם יש כאן יותר תושבים וגם יש כוונה להביא עוד יותר. בהכרח המצב הורע. זה ממש חלם. העוטף גדל, הנגב המערבי גדל, הולכים להשקיע כאן עוד הרבה יותר, והתחבורה הציבורית - שאמורה להיות עורק החמצן - לא מקבלת את התעדוף ולא מדביקה את הפערים".

כהן מתאר מציאות שבה המחסור בפתרונות תחבורתיים מייצר פקק כבר בדרך אל הרציף. "אם אגיע היום לרכבת בשדרות בשבע וחצי בבוקר, לא אמצא מקום חניה כי יש ביקוש מטורף. אז מה הרשויות עושות? מוצאות עוד שטח, מנסות להכשיר ולמצוא עוד מקומות חניה. אנחנו פה כדי להגיד להן - אל תייצרו עוד מקומות חניה. תייצרו פתרונות של קורקינטים ואופניים חשמליים, קווי הזנה מהמרחב הכפרי לתוך שדרות, ותגרמו לאנשים להגיע לרכבת בתחבורה ציבורית. אם תגיע למועצות כאן באזור, תראה שאין משפחה בלי שני רכבים".

לפני כחודש הכריזו משרד התחבורה ועיריית שדרות על פרויקט בהיקף של 25 מיליון שקלים לקידום התחבורה הציבורית בעיר, במטרה להגביר את הנגישות, לקצר את זמני הנסיעה ולשפר את איכות החיים באזור. בין היתר, התוכנית כוללת תכנון נתיבי העדפה לאוטובוסים ופיתוח של רשת שבילי אופניים. כהן, מצידו, מסרב להתרגש מההצהרות: "זה הכול בתכנון, ואני מאחל לך לראות את זה קורה".

מה אומרים לכם כשאתם פונים למשרד התחבורה?

"יש להם את כל הסיבות והתירוצים שבעולם", משיב כהן. "אבל אנחנו נמשיך לדרוש שתהיה פה תחבורה ציבורית הולמת למיקוד הלאומי. אתם רוצים שיהיו פה הרבה אנשים? תנו לנו את התנאים הנאותים. לא שכחנו את 7 באוקטובר, היה פה טבח. אם אנחנו רוצים להפוך את המקום הזה לסיפור הצלחה - זה עובר באיכות החיים. גם אם יש כאלה שחושבים שהתחבורה הציבורית פה יחסית בסדר, אנחנו הפסקנו להתפשר. לא על ביטחון, לא על תחבורה ולא על חינוך. היינו מפונים וראינו את המצב בשאר הארץ. אם רוצים להכפיל את חבל הארץ הזה - צריך לתמוך בכל יתר הדברים".

"מערך אוטובוסים היסטורי ולא יעיל"

שגיא אסיאג מתגורר בנתיבות ומתמודד עם מוגבלות ראייה קשה. עבורו, התחבורה הציבורית היא בגדר חובה יומיומית, וזה גם מה שהפך אותו לפעיל חברתי בתחום התחבורה והנגישות.

"באופן מסורתי, כל החלק שבין באר שבע לאשקלון מתבסס על מערך אוטובוסים היסטורי ולא יעיל", מסביר אסיאג. "כל הרפורמות שהיו באזורים אחרים בדרום ממש פסחו עלינו. קח לדוגמה את ערי המחוז באר שבע ואשקלון - אם תושב שדרות או נתיבות רוצה להגיע לבאר שבע באוטובוס, הוא צריך לחכות לקווים שיוצאים מתל אביב או מאשקלון. התדירות נמוכה מאוד, ובגלל המרחק הרב שהאוטובוס עובר, אי אפשר לסמוך על הזמנים. אגב, מדימונה ומערד למשל יש קווים סדירים לבאר שבע, אבל כאן הקווים פשוט לא יעילים וזה גורם לאנשים להדיר את רגליהם מהתחבורה הציבורית".

אסיאג מוסיף ומציין כי "יש תוכניות מאוד יפות, אבל בפועל זה לא קורה. למה לא? במשרדי הממשלה טוענים שהרשויות המקומיות לא מעמידות שטחים תפעוליים לחברות האוטובוסים. אוקיי, אבל מה זה מעניין אותי כנוסע? בינתיים, אנחנו משלמים את המחיר על המלחמות האלה".

ולמה שלא תיסעו ברכבת?

"אם אתה מפספס את הרכבת, אתה יכול לחכות לפעמים שעה שלמה בתחנה", משיב אסיאג. "התדירות נמוכה מאוד. אי אפשר לתת שירות כל כך מינימלי ולהגיד שזו חלופה. גם לפני הקורונה המצב היה לא מספיק טוב, אבל עכשיו המצב גרוע בהרבה. שבעה באוקטובר היה אמור לזעזע את השירותים באזור ולהביא לשינוי, אבל לפחות תחזירו את המצב למה שהיה פעם. אגב, זה לא רק בתחבורה. למה אני צריך לנסוע עד אשקלון למשרד הרישוי רק כדי לטפל בתג הנכה שלי?". מי שיחפש בימים אלו דירה באזור שדרות יגלה שמדובר במשימה מורכבת. הביקוש בשיא, המחירים מטפסים, והרשויות המקומיות דוחפות קדימה עם פרויקטים שונים והקמת שכונות ייעודיות לאנשי הייטק. המגמה הזו מאפיינת את הנגב המערבי כולו - לרבות אופקים, נתיבות והמועצות האזוריות - שממציא את עצמו מחדש.

לפי נתוני הביטוח הלאומי, ב־2019 התגוררו בשדרות, באופקים ובנתיבות כ־98 אלף בני אדם, וכיום מזנק מספרם לכ־139 אלף תושבים. כמעט אפשר לשכוח את מה שהתרחש שם רק לפני קצת פחות משלוש שנים. אלא שבמקביל לפיתוח המואץ, התושבים מרגישים שהתחבורה הציבורית נשארת הרחק מאחור. עד כמה מאחור?

לפי נתוני התנועה האזרחית "עתיד לעוטף", מספר הרכבות היומיות שבקו שדרות־תל אביב נמוך ב־11 רכבות בהשוואה לתקופה שלפני התפרצות מגפת הקורונה. באותם ימי משבר, החלה רכבת ישראל לקדם את פרויקט חשמול המסילות באזור, מהלך שהוביל אז לצמצום זמני של הקווים, אך הפך מאז למציאות קבועה עבור הנוסעים.

כך, אם בעבר יצאה הרכבת הראשונה משדרות כבר בשעה 04:42 לפנות בוקר, כיום השירות מתחיל רק ב־05:11. בשעות העומס של הבוקר התדירות נפגעה והצטמצמה משלוש רכבות בשעה לשתיים בלבד. אגב, לכיוון ההפוך, מתל אביב לשדרות, בין השעות 08:00 ל-10:00 בבוקר, פועלת כיום רכבת אחת בלבד במקום שתיים בעבר. השינוי הדרמטי ביותר נרשם בשירות הלילה, שבוטל לחלוטין, אף שבעבר נהנו תושבי האזור מארבע רכבות לילה שפעלו בכל כיוון.

ברכבת ישראל מדגישים מנגד כי פרויקט החשמול קיצר את זמן הנסיעה הכולל למרכז ב־10 עד 20 דקות. ואולם כיום, כמחצית מהרכבות בשעות העומס מאריכות את הדרך ועוברות בתחנות בבת ים ובחולון שלא נכללו במסלול המקורי, מה שיוצר עיכובים נוספים בדרך לת"א.

כל הסיבות והתירוצים שבעולם

"אם נשווה את כמות הרכבות למה שהיה פעם, זו בדיחה", אומר אהד כהן, מנכ"ל תנועת "עתיד לעוטף" ותושב אור הנר. "גם צמצמו את הכמות, גם יש כאן יותר תושבים וגם יש כוונה להביא עוד. זה ממש חלם. העוטף גדל, והתחבורה הציבורית - שאמורה להיות עורק החמצן - לא מקבלת את התעדוף ולא מדביקה את הפערים".

כהן מתאר מציאות שבה המחסור בפתרונות תחבורתיים מייצר פקק כבר בדרך אל הרציף. "אם אגיע היום לרכבת בשדרות בשבע וחצי בבוקר, לא אמצא מקום חניה כי יש ביקוש מטורף. אז מה הרשויות עושות? מוצאות עוד שטח, מנסות להכשיר ולמצוא עוד מקומות חניה. אנחנו פה כדי להגיד להן - אל תייצרו עוד מקומות חניה. תייצרו פתרונות של קורקינטים ואופניים חשמליים, קווי הזנה מהמרחב הכפרי לתוך שדרות, ותגרמו לאנשים להגיע לרכבת בתחבורה ציבורית. אין משפחה בלי שני רכבים".

לפני כחודש הכריזו משרד התחבורה ועיריית שדרות על פרויקט בהיקף של 25 מיליון שקלים לקידום התחבורה הציבורית בעיר, במטרה להגביר את הנגישות, לקצר את זמני הנסיעה ולשפר את איכות החיים. בין היתר, התוכנית כוללת תכנון נתיבי העדפה לאוטובוסים ופיתוח של שבילי אופניים. כהן, מצידו, מסרב להתרגש: "אני מאחל לך לראות את זה קורה בפועל".

מה אומרים לכם כשאתם פונים למשרד התחבורה?
"יש להם את כל הסיבות והתירוצים שבעולם", משיב כהן. "אבל אנחנו נמשיך לדרוש שתהיה פה תחבורה ציבורית הולמת למיקוד הלאומי. אתם רוצים שיהיו פה הרבה אנשים? תנו לנו את התנאים הנאותים. לא שכחנו את 7 באוקטובר, היה פה טבח. אם אנחנו רוצים להפוך את המקום הזה לסיפור הצלחה - זה עובר באיכות החיים. גם אם יש כאלה שחושבים שהתחבורה הציבורית פה יחסית בסדר, אנחנו הפסקנו להתפשר. לא על ביטחון, לא על תחבורה ולא על חינוך. היינו מפונים וראינו את המצב בשאר הארץ".

"מערך אוטובוסים היסטורי ולא יעיל"

שגיא אסיאג מתגורר בנתיבות ומתמודד עם מוגבלות ראייה קשה. עבורו, התחבורה הציבורית היא בגדר חובה יומיומית, וזה גם מה שהפך אותו לפעיל חברתי בתחום התחבורה והנגישות. "באופן מסורתי, כל החלק שבין באר שבע לאשקלון מתבסס על מערך אוטובוסים היסטורי ולא יעיל", מסביר אסיאג. "כל הרפורמות שהיו בדרום פסחו עלינו. קח לדוגמה את ערי המחוז באר שבע ואשקלון - אם תושב שדרות או נתיבות רוצה להגיע לבאר שבע באוטובוס, הוא צריך לחכות לקווים שיוצאים מתל אביב או מאשקלון. התדירות נמוכה, ובגלל המרחק הרב שהאוטובוס עובר, אי אפשר לסמוך על הזמנים".

אסיאג מוסיף כי "יש תוכניות יפות, אבל בפועל זה לא קורה. במשרדי הממשלה טוענים שהרשויות המקומיות לא מעמידות שטחים תפעוליים לחברות האוטובוסים. אוקיי, אבל מה זה מעניין אותי כנוסע? בינתיים, אנחנו משלמים את המחיר על המלחמות האלה".

ולמה שלא תיסעו ברכבת?
"אם אתה מפספס את הרכבת, אתה יכול לחכות שעה בתחנה", משיב אסיאג. "התדירות נמוכה. אי אפשר לתת שירות כה מינימלי ולהגיד שזו חלופה. גם לפני הקורונה המצב היה לא טוב, אבל עכשיו המצב גרוע".

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "אנו מעניקים עדיפות לחיזוק התחבורה הציבורית בשדרות וביישובי הנגב המערבי. בשנים האחרונות הורחב היקף האוטובוסים, תוך תגבור תדירויות, הרחבת קווים ושיפור הקישוריות בין שדרות ליישובי הסביבה ולמוקדי התעסוקה, ההשכלה, הבריאות והמסחר. נמשיך לבחון ביקושים, ובמקומות שבהם מזוהה צורך נפעל לקידום התאמות ושיפורים".

מרכבת ישראל נמסר: "בניגוד לטענתכם שאיננה תואמת את העובדות בשטח, מאז שנת 2019 ועד היום השירות הרכבתי בדרום ובנגב המערבי שודרג משמעותית ואנו ברכבת גאים על השירות הרכבתי אשר תומך בפיתוח הדרום, ומביא שגשוג ופריחה לאיזור.

מאז שנת 2019 ועד היום, קוצרו זמני הנסיעה מהדרום לכיוון המרכז בכ-10-20 דק', הורחבו שעות הפעילות בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הלילה, הושלם חשמול הנגב המערבי ובאר שבע וכעת מופעלות רכבות חשמליות, מהירות ורבות קיבולת, המעניקות שירות משודרג.

בניגוד לנטען, לא הופחתה תדירות הרכבות בין הנגב המערבי למרכז, וזו עומדת על שתי רכבות מידי שעה, בשעות השיא. אנו בוחנים כל העת את הביקושים בקווי הנסיעה השונים, ובהתאם לשעות וכיווני הנסיעה, ופועלים להוספת שירות רכבתי בהתאם לביקושים הנרשמים ובהתאם לאילוצים הנדסיים, תפעוליים ותשתיתיים.

אנו פועלים כעת להגברת תדירות הרכבות בשעות הבוקר גם מתל אביב לנגב המערבי, וכן להפעלת שירות לילה, הצפוי בסוף השנה הבאה, עם השלמתם של קטעי מסילה חדשים הנמצאים כיום בביצוע. כמו כן מקדמת הרכבת את פרויקטי השדרה המהירה בין חיפה ות"א ובאר שבע ות"א ולאחרונה אושר תקציב של כ-600 מיליון שקלים לביצוע פרויקט מסילות החוף המהירות. באוגוסט תתווסף רכבת נוספת מת"א לדרום לנגב המערבי ובאר שבע שתצא בשעה 8:09 מת"א".

עוד כתבות

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

עסקאות של מיליארדים נרקמות, והמדינה בכלל עוד לא החליטה כמה גז מותר לייצא

ממשלת ישראל עדיין לא הכריעה בסוגיית יצוא הגז מהמאגרים, אבל עסקאות יצוא בהיקף של עשרות מיליארדים ממשיכות להתקדם באין מפריע ● כבר יותר משנה ממתינות מסקנות הוועדה שבחנה את מדיניות שוק הגז הישראלי והמליצה להמשיך במדיניות מקלה

אודי דור / איור: גיל ג'יבלי

אודי דור ויתר על חלום הפנסיה המוקדמת והרוויח 54 מיליון שקל

לפני יותר מ־20 שנה, אודי דור החליט לצאת לפנסיה: "חלמתי לפרוש בגיל 34" ● לפני שלוש שנים חזר לשוק עם השקעה בחברת אורד, ומאז רשם תשואה של 240% ● כעת הוא מכניס משקיעה חדשה

אבי גבאי, מנכ''ל פרטנר / צילום: דוברות ההסתדרות

לוקחים הלוואה כדי לחלק דיבידנד: המהלך היוצא־דופן של אבי גבאי בפרטנר – שחושף תחזיות לשנת 2030

חברת התקשורת פנתה לביהמ"ש כדי לחלק למשקיעים דיבידנד של 500 מיליון שקל ● פרטנר חשפה שהיא רוצה לגייס אג"ח בהיקף של 750 מיליון שקל כדי לממן את חלוקת הדיבידנד ● במקביל היא דיווחה גם על התחזיות שלה לשנת 2030, ובהן צפי לזינוק של 80% ברווחים

יצחק תשובה וניר צוק / צילום: יונתן בלום, ענבל מרמרי

ביטול עסקת ישראכרט-אש: הלחץ מהשוק, הנסיגה והאפשרויות שעל הפרק

לאחר ביטול הרכישה של בנק אש במאות מיליוני שקלים, ישראכרט ובעלת השליטה קבוצת דלק עדיין נחושות להיכנס לתחום הבנקאות ● הערכות: הבנק הדיגיטלי של ניר צוק לא הגיע לבשלות שלה ציפו בישראכרט ● על הפרק: פיתוח פעילות בנקאית עצמאית או רכישה

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

מותג הרכב שהולך ונעלם מהכבישים אך בכל זאת זוכה לאמון הצרכנים

קטגוריית הרכב מציגה השנה פער מעניין: למרות הגידול העקבי במכירות המותגים הסיניים, הללו נדחקו הרחק מחוץ לרשימת 100 המובילים ● התופעה הזו מדגישה כי הצלחה במכירות אינה בהכרח מתורגמת לעוצמת מותג ● מדד המותגים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

תעודות סל חדשות מציעות השקעה בוול סטריט "ללא אילון מאסק"

המשקיעים התאכזבו ממניותיו של מאסק, וכעת בוול סטריט מנסים להפוך את הסנטימנט השלילי למוצר השקעה - קרנות סל שיוותרו על כל חברה המזוהה עם המיליארדר

קניון הזהב / הדמיה: ולדי קובליוב

רשות התחרות התנגדה, ומליסרון ביטלה את העסקה לרכישת קניון הזהב

חברת הנדל"ן המניב מליסרון הודיעה כי היא נסוגה מהעסקה לרכישת 51% מהזכויות בקניון הזהב בראשון לציון, לאחר שקיבלה מרשות התחרות אינדיקציות שהעסקה לא תאושר

סאטיה נאדלה, אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילומים: AP

פרמיה של 20%: הבנק שממליץ על שלוש ענקיות הטכנולוגיה

האנליסטים של בנק אוף אמריקה עדיין שוריים על אלפאבית, מיקרוסופט וטסלה - אך מזהירים: לאחר ההשקעות העצומות והציפיות הגבוהות, יש מעט מקום לטעויות

תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock, Pavel Kubarkov

מניות האלה רשמו "עשור אבוד", אבל עכשיו כולם מדברים עליהן

בחודש האחרון מניות הבריאות הפכו לאחד הלהיטים הגדולים בשוק, אחרי שנים ארוכות שבהן הסקטור בלט בתשואת חסר ● בתי השקעות גדולים בעולם משוכנעים שסוף סוף נוצרו הזדמנויות בתחום, על רקע מיזוגים ורכישות וגל חדש של תרופות הרזיה

טילי ספייק / צילום: רפאל

הפתרון היווני לעתיד שבו טורקיה תתחמש במטוסי קרב מתקדמים

מדינות מזרח הים התיכון חוששות ממכירת מטוסי F-35 לטורקיה ● ביוון, שאינה יכולה לצאת בפומבי נגד המהלך, מגבירים את קצב התחמשות חיל האוויר, באמצעות מערכות ישראליות מתקדמות

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

מענה לפייק ניוז בבחירות? אנבידיה השיקה כלי לזיהוי סרטונים שנוצרו ע"י AI

ענקית השבבים השיקה כלי חדש לניתוח סרטוני AI, שמספק הערכת הסתברות לכך שמדובר בתוכן סינתטי ● לפי החברה, המערכת מצליחה לזהות גם סרטונים שעברו עריכה או דחיסה, ועשויה להפוך לכלי משמעותי במאבק נגד פייק ניוז

התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי / צילום: AP

ההסלמה המחודשת באיראן: התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי

המתקפות האמריקאיות הממוקדות על נמלי משמרות המהפכה מציבות במוקד את החסימה במצר הורמוז, בעוד שחזרתם של החות'ים למערכה מאיימת שוב על נתיבי הסחר העולמיים ● ובתוך איראן, הכלכלה המקומית מגיעה לשפל היסטורי ופוגעת בילודה

מסעדות / אילוסטרציה: Shutterstock

בשורה למסעדנים: הקלות דרמטיות ברגולציה יחתכו את עלויות השכירות והארנונה

משרד הבריאות הודיע על הפחתה ברגולציה על מסעדות, שתאפשר להן להחזיק פחות שטח ולחסוך בעלויות ● התקנות יחולו על כ-23,500 בתי האוכל בארץ, בהם מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים ומלונות - ובמשרד מעריכים כי המהלך יתורגם לחיסכון של מיליארדי שקלים

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

מלחמת המכסים חוזרת? הצעד החדש של טראמפ מול בעלת הברית

שורת מוצרים מקנדה יספגו בארה"ב מכסים בגובה של 50%, לאחר שממשל טראמפ הודיע כי השכנה הצפונית מפלה תעשיות אמריקאיות ● המכסים החדשים יוטלו מכוח סעיף שנחקק ב־1930, וכמעט לא נעשה בו שימוש בעשורים האחרונים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, על רקע ההסלמה בין ארה"ב ואיראן

הנאסד"ק ננעל מעט מתחת לרמת הבסיס ● המתווכות הציעו לארה"ב ולאיראן הפסקת אש של 10 ימים, הנשיא טראמפ אמר שאיראן תשלם על הרג החיילים האמריקאים בירדן ● מחירי הנפט טיפסו, הדולר התחזק בעולם ● מניות השבבים התקשו להתרומם, אך רשמו התאוששות צנועה ● ענקית השבבים AMD השיקה מערכת AI חדשה שתתחרה עם זו של אנבידיה ● הבורסה בסיאול נפלה ביותר מ-4%

סניף רשת שייק שאק / צילום: ap, Matt Rourke

כשמייסד שייק שאק קונה מניות לאחר נפילה - כדאי לעקוב

בעולם שבו כולם חשופים לאותם נתונים, מידע טוב יותר לא מעניק יתרון כמו אופק ההסתכלות ● לכן בתקופות שבהן השוק שובר שיאים מדי יום, ותמחורי המניות משקפים בקושי את הרבעון הבא, שווה להסתכל על העסקים שכרגע מתקשים ועל ההחלטות הפיננסיות של הבכירים בהם ● עניין אישי, מדור חדש

יו''ר ומנכ''ל פרמאונט דיוויד אליסון / צילום: ap, Evan Agostini

מכשול משפטי לעסקת המדיה הענקית: צו מניעה זמני להקפאת מיזוג פרמאונט וורנר ברוס

הצו מעכב את המיזוג ב־14 ימים ● התביעה: המיזוג יפגע בתחרות, יעלה מחירים, ויפחית את איכות וכמות התכנים ● העסקה, המוערכת בכ־110 מיליארד דולר, כבר אושרה בארה"ב אך עדיין נבחנת באירופה ובבריטניה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שוחד במיליונים, במשך 20 שנה: הפרשה שמסעירה את רשות המסים

חקירה סמויה של להב 433 ורשות המסים חשפה תעשיית החזרי מס פיקטיביים מתוחכמת בין כותלי משרדי השומה במרכז ● מיהם הבכירים שנעצרו, איך נופחו ההוצאות בתוך המערכת מתחת לרדאר, וכמה מיליוני שקלים בשוחד שלשלו החשודים לכיסם? ● גלובס עושה סדר בפרשה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב בראש: הסכום החריג שגייסה מהמתחרות במחצית הראשונה

מיטב והראל מובילות את גיוסי הגמל במחצית הראשונה של 2026, בעוד אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד מיליארדי שקלים למתחרים • כלל ביטוח משנה כיוון ומזנקת בדירוג המגייסות

בנימין נתניהו / צילום: אוליבייה פיטוסי-הארץ

האם נתניהו יוכל לדחות את הבחירות הכלליות?

בליכוד אישרו לנתניהו לבטל את הפריימריז במצב מלחמתי. אבל שינויים בבחירות הכלליות לכנסת דורשים תנאים הרבה יותר מחמירים ● המשרוקית מסבירה