גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

במקום הראשון: הקאמבק של ענקית החיפוש

אחרי כמעט עשור שבו נעדרה מהפסגה, גוגל חזרה למקום הראשון במדד המותגים של גלובס ● מסגירת הפער מול OpenAI בתחום ה־AI ועד לניצול הוואקום שהותירו אמזון ומיקרוסופט בשוק המקומי: מה עומד הוביל להתאוששות של ענקית החיפוש

מאחורי הקאמבק של ענקית החיפוש לצמרת מדד המותגים / אילוסטרציה: ap
מאחורי הקאמבק של ענקית החיפוש לצמרת מדד המותגים / אילוסטרציה: ap

בנובמבר 2022, בסך הכול לפני שלוש וחצי שנים, התהפכו היוצרות על גוגל . עד אז הייתה הענקית ממאונטיין וויו לא רק מנוע החיפוש הגדול והמשמעותי ביותר בעולם, אלא גם חברת הטכנולוגיה שמכירה את קהל הצרכנים באופן האינטימי ביותר. זאת, בזכות שליטה במנוע החיפוש הפופולרי ביותר, בדפדפן הנפוץ ביותר ועל ידי שותפות אסטרטגית עם אפל - שיחד אפשרו לגוגל ללמוד בצורה הטובה ביותר את העדפות והצרכים של המשתמשים שלה.

סקר ענק מגלה: אלה 100 המותגים המובילים לשנת 2026
אוהב במבה, סומך על גוגל וחושד ב־AI: מה אפשר ללמוד מתוצאות המדד על הצרכן הישראלי
אילו מותגים הכי מעדיף הצרכן הערבי?

אלא שבסוף 2022 כל זה השתנה. אחרי מספר שנות עבודה מתחת לרדאר ובסודיות גמורה, השיקה OpenAI את ChatGPT, ושינתה את העולם לעד.

עבור בכירי גוגל זו הייתה נורת אזהרה: ChatGPT הפך למוצר המדובר והוויראלי ביותר - כשהוא הגיע תוך חמישה ימים בלבד למיליון משתמשים, הישג שלקח לגוגל עצמה להגיע אליו במשך שנה שלמה. אבל זו לא הסיבה היחידה שגוגל נרתעה, אלא דווקא האופן שבו ChatGPT יצר קשר אינטימי עם המשתמשים. במקום רק כמה מילות חיפוש, מאפשר מנוע הצ'ט לשאול שאלה בשפה אנושית רגילה ולקבל במקומה תשובה מפורטת ומנומקת. כך הגשימה OpenAI את החלום הרטוב של גוגל: האפשרות לתת למשתמשים לדבר בשפתם ולקבל בתמורה לכך תשובה טובה הרבה יותר מאוסף של קישורים.

נכון להיום, נראה שגוגל השלימה את המהפך וידה שוב על העליונה. ענקית החיפוש והמנכ"ל שבראשה, סונדאר פיצ'אי, ניצלו היטב את שלוש השנים האחרונות כדי לחזור ולמשול, ועל כך תעיד הבחירה של קוראי גלובס לדרג את החברה לראשונה, לאחר מספר שנים, במקום הראשון במדד המותגים, כשהיא עוקפת מותגים אהובים כמו Waze.

גוגל לא רק גברה על מותגים ישראלים אהובים כמו במבה של אסם, סנו, יטבתה ותנובה או על מותגי טכנולוגיה כמו סמסונג, אפל ומיקרוסופט - היא גם עקפה מותגים חדשים יותר בעולם הרשתות החברתיות כמו וואטסאפ, אינסטגרם, טלגרם וטיקטוק. מה הוביל למהפך בגוגל, וכיצד טיפסה החברה את דרכה בחזרה לצמרת?

סגירת הפער הטכנולוגי מול ChatGPT

גוגל השיקה את מנוע הצ'אט שלה רק במרץ 2023, ארבעה חודשים אחרי ש־ChatGPT קיבעה את מקומה כחלוצת תחום ה־AI. אז כינתה אותו גוגל בארד (Bard) שנחל כישלון מסחרי. רק שנה לאחר מכן, הוא הושק מחדש, הפעם תחת המותג המוכר כיום - ג'מיני. אולם, רק בנובמבר 2025 - בדיוק שנתיים אחרי השקת ChatGPT - הצליחה גוגל לסגור את הפער שפתחה מול החברה של סם אלטמן עם השקת ג'מיני 3, שזכה לביקורות חיוביות .

יחד איתו, השיקה ענקית הטכנולוגיה מוצרים שהלהיבו את הדמיון, בהם מודל הווידאו Veo3 שהשיג באותו הרגע את מודל הווידאו של OpenAI (סורה) בין השאר באיכות הקול שלווה את הסרטונים, ומודל עריכת התמונות ננו־בננה, שזכה גם הוא לביקורות חיוביות.

באותה התקופה, החלו לראשונה ארגונים וחברות לאמץ את ג'מיני כאחד ממחוללי הקוד האוטונומי של גוגל ככלי פיתוח תוכנה שלא נופל ממתחרים כמו קלוד של אנתרופיק, ווינדסרף של חברת קוגנישן או קרסר שנמכרה לאחרונה לספייס אקס.

אבל היתרון הגדול ביותר לגוגל - שכמעט ולא קיים לחברות אחרות, ודאי לא ל־OpenAI או אנתרופיק - הוא האפשרות להטמיע את מודל ג'מיני בכל אחד מהמוצרים שלה, דרך שליטתה בשוק החיפוש, הדפדפנים והמובייל. כך, שורת החיפוש הבסיסית התחלפה בחלון המאפשר לשאול שאלה ולקבל תשובה מפורטת ומסוכמת (במצב המכונה AI Overviews) או ממשק המאפשר דיאלוג בדומה לחוויית מנוע צ'ט (AI Mode). במסגרת זו, מערכות ההפעלה אנדרואיד זכו לשדרוג תוכנה שמאפשר לטלפונים לעבד יותר משימות בינה מלאכותית על גבי המכשיר ובכך לייעל ולהאיץ את השימושים - ועל ידי כך להקל על חוות השרתים העמוסות של גוגל.

בנוסף, מעבדים גרפיים שמפותחים ומיוצרים על ידי גוגל, TPU - המעמידים תחרות לאלו של אנבידיה (GPU) - נבנו במיוחד כדי להתמודד עם אופי עומסי החישוב של עיבוד בינה מלאכותית בחוות השרתים של החברה, ובכך הוזילו את עלויות ה־AI הכבדות המושתות על חברות שנאלצות למצוא פתרונות חומרה מבחוץ. למעשה, גוגל היא החברה היחידה כיום שמחזיקה בכל שרשרת הערך של הבינה המלאכותית - משבבים, דרך סמארטפונים, דפדפנים, מערכות הפעלה ועד אפליקציות למשתמש כמו ג'ימייל, דרייב, וורקספייס או ננו־בננה.

גוגל החלה לשווק חבילות המשלבות שירותי אחסון קבצים, שירות יצירת קבצי הוידאו Flow, המבוסס בין השאר על מודל הוידאו Veo, שימוש בתוכנות השולחניות, יישום המחקר והמצגות Notebook LLM ושירות המאפשר בניית סוכני AI ליצירת משימות על גבי כלל האפליקציות של גוגל.

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

נוסחת הפרסום של גוגל

"גוגל עשתה מהלך משמעותי של חזרה לשיח הציבורי על ידי הנגשה של הבינה המלאכותית לצרכן עם אוסף של מוצרים ויראליים בעולמות הבינה המלאכותית כמו ננו־בננה או Veo3, חלקם היו כל כך טובים עד שהם אילצו מתחרות לצאת מהשוק (סורה של OpenAI, א"ג)", אומר עידן רז סמנכ"ל צמיחת משתמשים (VP Growth) בפייבר. "מה שעבד להם יפה לא פחות מכך הוא ההטמעה של ג'מיני בכל מוצרי החיפוש שלהם - השילוב של זה עם החוויה המוכרת והידועה של המשתמש עם גוגל נעשה בצורה יחסית חלקה ונתן לגוגל מכפיל כוח על פני המתחרות".

רז סבור כי אחד מהקלפים המנצחים של גוגל שפחות נוטים לדבר עליו בהקשר של ג'מיני הוא מנוע הפרסום שלה. "גוגל לא יכלה להרשות לעצמה שלא להכניס פרסום לממשק הבינה המלאכותית שלה - ובכל זאת הם בחרו לעשות זאת בהדרגה ובאופן איטי יחסית. הם העדיפו ליצור שקיפות בקרב המפרסמים לגבי יעילות הפרסום במערכת - מהלך שלא היה מובן מאליו בגוגל ההיסטורית - וזה בתורו יצר אצל המפרסמים אמון כך שהם החלו לפרסם גם בממשק ה־AI".

לדברי ד"ר גילה אורן, ראש המחלקה לשיווק ואסטרטגיה במכללה למנהל, גוגל הצליחה לעשות פעולת מלקחיים שרק היא, ככל הנראה, מסוגלת לבצע: "להיות בו בזמן החברה הגדולה והמשפיעה ביותר על המשתמש הסופי, ומצד שני לייצר את הרובד הכי אישי עם המשתמש. המסע של הלקוח אתה מתחיל משורת החיפוש, אבל הוא ממשיך ביוטיוב, באנדרואיד ומקבל נפח נוסף עם אפליקציות כמו ג'מיני - שמוצעת לרוב בחינם למשתמשים רבים - ויישומי הווידאו והתמונות של הבינה המלאכותית".

עם זאת, אומרת אורן, סימן השאלה הגדולה לגבי הצלחתה בהמשך הדרך הוא האופן שבו היא משמרת הכנסות מפרסום בעידן שבו כל התשובות והמידע למשתמש מוצגות כסיכום בראש העמוד, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בממשק AI Overviews.

עידן רז מפייבר מגלה כי החיסרון הפך למעשה ליתרון עבור גוגל, שבאופן אבסורדי דווקא העלה את ההכנסות מפרסום: "הפגיעה בממשק החדש ממוקדת במי שבנה על תנועה אורגנית ממנוע החיפוש - וכעת השינוי מאלץ את החברות ללכת בחלופה היקרה יותר, והרווחית יותר עבור גוגל - להשקיע בפרסום בגוגל, תוך כדי שיפור החשיפה האורגנית שלהם במנועי הצ'אט (GEO)".

הקשר הישראלי

גוגל לא הפכה כך סתם למותג מוביל דווקא בישראל. החברה מנהלת קשרים ענפים עם השוק המקומי כבר 20 שנה, כשהקימה לראשונה פעילות מקומית בתל אביב וחיפה, והמשיכה לשמור על גישה פעילה בישראל גם מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" בזמן שחברות טכנולוגיה אחרות החליטו להפנות עורף כלפי ישראל.

אמזון, זכיינית במכרז הענן הממשלתי נימבוס, התפשטה תעמולה פרו־פלסטינית בערוצים החברתיים הפנימיים שלה, בזמן שהמנכ"ל אנדי ג'אסי סירב להתייחס לחטיפתו של העובד סשה טרופנוב עד לרגע שחרורו בעסקה. בצמרת מיקרוסופט אף החליטו לאמץ עמדה קרה יותר כלפי ישראל ובפרט כלפי מערכת הביטחון בעקבות תחקיר עיתונאי, וניתקו את יחידה 8200 מהשימוש בענן שלה, אז'ור, וכפי שנחשף בגלובס בחודש שעבר, ערכו בדיקה מקיפה של השימוש שעושה הצבא ומערכת הביטחון הישראלית במערכות שלה.

גם בגוגל, כמו בשאר ענקיות הטכנולוגיה, נערכה מחאת עובדים נגד ישראל, אך פיצ'אי דאג לטפל באלה שחצו את הקו האדום בחומרה. גוגל ממשיכה להיות זכיינית של ממשלת ישראל במכרז הענן נימבוס, ליהנות מהגירת יחידות במערכת הביטחון ממיקרוסופט לגוגל אחרי תקרית 8200, ולהגדיל את השפעתה על המגזר.

מחאות נגד גוגל במהלך המלחמה / צילום: ap, Terry Chea

מוקדם יותר השנה החברה רשמה ניצחון קטן כשהביאה את החשב הכללי להכריז על כניסת המוצר המתחרה שלה במוצרי אופיס של מיקרוסופט, וורקספייס (Workspace) למשרדי הממשלה והחברות הממשלתיות. אחרי 40 שנה של שליטה מוחלטת של אופיס, לראשונה יוכלו במערכת הציבורית לעבוד גם על מעבד תמלילים או גיליון נתונים של גוגל.

עוד כתבות

סניף רשת שייק שאק / צילום: ap, Matt Rourke

כשמייסד שייק שאק קונה מניות לאחר נפילה - כדאי לעקוב

בעולם שבו כולם חשופים לאותם נתונים, מידע טוב יותר לא מעניק יתרון כמו אופק ההסתכלות ● לכן בתקופות שבהן השוק שובר שיאים מדי יום, ותמחורי המניות משקפים בקושי את הרבעון הבא, שווה להסתכל על העסקים שכרגע מתקשים ועל ההחלטות הפיננסיות של הבכירים בהם ● עניין אישי, מדור חדש

יו''ר ומנכ''ל פרמאונט דיוויד אליסון / צילום: ap, Evan Agostini

מכשול משפטי לעסקת המדיה הענקית: צו מניעה זמני להקפאת מיזוג פרמאונט וורנר ברוס

הצו מעכב את המיזוג ב־14 ימים ● התביעה: המיזוג יפגע בתחרות, יעלה מחירים, ויפחית את איכות וכמות התכנים ● העסקה, המוערכת בכ־110 מיליארד דולר, כבר אושרה בארה"ב אך עדיין נבחנת באירופה ובבריטניה

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

בכיר אמריקאי: "תחילת יישום תוכנית אזורי הפיילוט בלבנון - התקדמות ממשית בשטח"

הבכיר האמריקאי במסר לחיזבאללה: "כל ניסיון לשבש את התהליך, לחדור לאזורים הללו או להתחמש בהם מחדש, יפגע באופן חמור בסיכויים" ●  דובר צה"ל מאשר: החל היום פיילוט אזורי "מרחב בטוח" בדרום לבנון ● דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה עם איראן גבר משמעותית"; הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● עדכונים שוטפים

יצחק תשובה וניר צוק / צילום: יונתן בלום, ענבל מרמרי

ביטול עסקת ישראכרט-אש: הלחץ מהשוק, הנסיגה והאפשרויות שעל הפרק

לאחר ביטול הרכישה של בנק אש במאות מיליוני שקלים, ישראכרט ובעלת השליטה קבוצת דלק עדיין נחושות להיכנס לתחום הבנקאות ● הערכות: הבנק הדיגיטלי של ניר צוק לא הגיע לבשלות שלה ציפו בישראכרט ● על הפרק: פיתוח פעילות בנקאית עצמאית או רכישה

אודי דור / איור: גיל ג'יבלי

אודי דור ויתר על חלום הפנסיה המוקדמת והרוויח 54 מיליון שקל

לפני יותר מ־20 שנה, אודי דור החליט לצאת לפנסיה: "חלמתי לפרוש בגיל 34" ● לפני שלוש שנים חזר לשוק עם השקעה בחברת אורד, ומאז רשם תשואה של 240% ● כעת הוא מכניס משקיעה חדשה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב בראש: הסכום החריג שגייסה מהמתחרות במחצית הראשונה

מיטב והראל מובילות את גיוסי הגמל במחצית הראשונה של 2026, בעוד אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד מיליארדי שקלים למתחרים • כלל ביטוח משנה כיוון ומזנקת בדירוג המגייסות

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב שבו כולם מפסידים: המחיר של בריחה מעימותים בניהול עסק משפחתי

בזמן שכולם מסביב לשולחן בוחרים להתעלם מהפיל שבחדר, הטינה מצטברת מתחת לפני השטח ● כך הופכת ההימנעות המחושבת לסיכון האסטרטגי הגדול ביותר של העסק המשפחתי שלכם ● איך הופכים מתחים למנוע צמיחה אדיר? ● טור חודשי חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, על רקע ההסלמה בין ארה"ב ואיראן

הנאסד"ק ננעל מעט מתחת לרמת הבסיס ● המתווכות הציעו לארה"ב ולאיראן הפסקת אש של 10 ימים, הנשיא טראמפ אמר שאיראן תשלם על הרג החיילים האמריקאים בירדן ● מחירי הנפט טיפסו, הדולר התחזק בעולם ● מניות השבבים התקשו להתרומם, אך רשמו התאוששות צנועה ● ענקית השבבים AMD השיקה מערכת AI חדשה שתתחרה עם זו של אנבידיה ● הבורסה בסיאול נפלה ביותר מ-4%

פערים של מיליונים בחישובי ההיטל. פרויקט פינוי בינוי במרכז הארץ / צילום: ליאור פתאל

ישבו 3 שנים ולא הכריעו: המהפכה בהיטל ההשבחה נדחית, והקבלנים מאוכזבים

דוח ביניים שפרסם צוות בינמשרדי ונפרס על גבי כ־100 עמודים, מציע להמשיך לדון בחלופות להיטלי השבחה - ללא הכרעה ● לצד צעדים קצרי טווח כמו דחיית אירוע המס בהיתרים מותנים, במשרד המשפטים מרוצים, אך קבלנים ועורכי דין מזהירים מפני מתן צ'ק פתוח לרשויות

טילי ספייק / צילום: רפאל

הפתרון היווני לעתיד שבו טורקיה תתחמש במטוסי קרב מתקדמים

מדינות מזרח הים התיכון חוששות ממכירת מטוסי F-35 לטורקיה ● ביוון, שאינה יכולה לצאת בפומבי נגד המהלך, מגבירים את קצב התחמשות חיל האוויר, באמצעות מערכות ישראליות מתקדמות

קריית הממשלה בירושלים / צילום: אבי דרור - ויקיפדיה

ועדי עובדים חסמו את הגישה לקריית הממשלה במחאה על מצוקת החניה; האוצר: "צעד לא חוקי"

ועדי עובדים בהסתדרות חסמו הבוקר את הגישה למשרדי הממשלה בירושלים באמצעות כלי רכב נעולים במחאה על מצוקת החניה ● באוצר תקפו בחריפות וטענו כי מדובר בצעד בלתי חוקי שפגע בחופש התנועה של עובדים ובתפקוד המשרדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בבורסה, מדדי הביטוח והפיננסים מובילים

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.8% ● נופר קופצת לאחר שדווח על השקעה של 200 מיליון שקל מצד מיטב ● אלקטרה נדל"ן נופלת לאחר שדיווחה כי היא בוחנת הנפקת מניות ● ארה"ב תקפה באיראן זה הלילה העשירי ברציפות, מחירי הנפט יציבים ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות; מניות השבבים התקשו להתרומם אך רשמו התאוששות צנועה ● ישפרו-תנופורט מצטרפת לארי נדל"ן ברכישת ג'י סיטי ● וגם: מניית עמל הולדינגס זכתה להמלצה מלידר שוקי הון

אילוסטרציה: איל יצהר

בית המשפט אישר: מכללת ארזים תימכר לצבי ביכלר ב-1.3 מיליון שקל

מכללת ארזים, שצברה חובות של כ-12 מיליון שקל, תימכר לצבי ביכלר, מנכ"ל מכללת "מעיינות ללימודי רפואה משלימה" ● המכירה תאפשר להמשיך את הפעילות האקדמית של מכללת ארזים, הכוללת 400 סטודנטים

תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock, Pavel Kubarkov

מניות האלה רשמו "עשור אבוד", אבל עכשיו כולם מדברים עליהן

בחודש האחרון מניות הבריאות הפכו לאחד הלהיטים הגדולים בשוק, אחרי שנים ארוכות שבהן הסקטור בלט בתשואת חסר ● בתי השקעות גדולים בעולם משוכנעים שסוף סוף נוצרו הזדמנויות בתחום, על רקע מיזוגים ורכישות וגל חדש של תרופות הרזיה

מסעדות / אילוסטרציה: Shutterstock

בשורה למסעדנים: הקלות דרמטיות ברגולציה יחתכו את עלויות השכירות והארנונה

משרד הבריאות הודיע על הפחתה ברגולציה על מסעדות, שתאפשר להן להחזיק פחות שטח ולחסוך בעלויות ● התקנות יחולו על כ-23,500 בתי האוכל בארץ, בהם מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים ומלונות - ובמשרד מעריכים כי המהלך יתורגם לחיסכון של מיליארדי שקלים

אנדי ברנהאם / צילום: Jon Super

ראש הממשלה השביעי בעשור: בריטניה מהמרת על אנדי ברנהאם

ברנהאם, שכיהן במשך כעשור כראש העיר של מנצ'סטר וזוכה לפופולריות רבה בציבור הבריטי, החליף ביום שישי האחרון את קיר סטארמר בראשות מפלגת הלייבור, והיום הוכרז כראש הממשלה החדש של בריטניה ● הודיע כי יתמקד בנושאי פנים והבטיח "לספק מרווח נשימה כלכלי" למשקי הבית ● ואיזו עמדה הוא ינקוט בנוגע לישראל?

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

מלחמת המעצמות: סין מתכוננת גם לקרב צוללות, וארה"ב מהדקת יחסים עם סוריה

מערכת הריגול התת־ימית החדשה של סין ● סוריה עומדת לארח את פורום העסקים הראשון שלה עם ארה"ב ● ולחץ נוסף על רשת החשמל האמריקאית ממחיש את הפער בין העומס על תשתיות האנרגיה לצורך של תעשיית הבינה המלאכותית ● מדור חדש

חפיסות סיגריות עם תמונות מרתיעות / צילום: האגודה למלחמה בסרטן

בטוחים שאתם רוצים לעשן את זה? כך ייראו אריזות הסיגריות החדשות

החל מ-2 באוגוסט יחויבו כל מוצרי העישון הנמכרים בארץ לשאת תמונות המתארות את נזקי העישון, לצד אזהרות מילוליות והפניה לשירותי גמילה ● האזהרות יחולו גם על סיגריות אלקטרוניות, טבק לגלגול, מוצרי נרגילה ושקיקי ניקוטין ● שיווק מוצר עישון ללא תמונת האזהרה ייחשב לעבירה פלילית ויגרור קנס של מאות אלפי שקלים

אבי גבאי, מנכ''ל פרטנר / צילום: דוברות ההסתדרות

לוקחים הלוואה כדי לחלק דיבידנד: המהלך היוצא־דופן של אבי גבאי בפרטנר – שחושף תחזיות לשנת 2030

חברת התקשורת פנתה לביהמ"ש כדי לחלק למשקיעים דיבידנד של 500 מיליון שקל ● פרטנר חשפה שהיא רוצה לגייס אג"ח בהיקף של 750 מיליון שקל כדי לממן את חלוקת הדיבידנד ● במקביל היא דיווחה גם על התחזיות שלה לשנת 2030, ובהן צפי לזינוק של 80% ברווחים

מפעל נגב בירוחם / צילום: יח''צ

ערב הנפקת האג"ח: התחזקות השקל העבירה את יבואנית הקרמיקה לרווח

יבואנית המוצרים לבית, נגב, צפויה לחזור השבוע לבורסה אחרי קריסה ו־14 שנות היעדרות ● החברה, שמציגה שיפור בתוצאות הרבעון הראשון, תגייס 100 מיליון שקל באג"ח בריבית גבוהה